KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Passiivisuus lisääntyy kaikissa vaaleissa

Pertti Suhonen
4.11.2012 12.00

Horisontti

Kuntavaalien tuloksia voidaan tarkastella perustellusti monesta näkökulmasta. Äänten ja valtuustopaikkojen jakautumat kertovat puolueiden muuttuvista voimasuhteista lähivuosien kunnallisessa päätöksenteossa. Tästä näkökulmasta perussuomalaiset on ainoa voittaja seitsemän prosenttiyksikön lisäkannatuksellaan. Menetykset jakautuvat suhteellisen tasaisesti muiden puolueiden kesken ja ovat suurimmillaankin alle kaksi prosenttiyksikköä.

Kunnallisvaalitulokset antavat varteenotettavan kuvan puolueiden voimasuhteista myös valtakunnan tasolla. Tässä mielessä kuntavaalit eivät ole viime vuosikymmeninä paljoakaan poikenneet eduskuntavaaleista.

Suomalaisen yhteiskunnan ja sen poliittisen tilanteen arvioimiseksi tuoretta vaalitulosta kannattaa arvioida myös suhteessa puolentoista vuoden takaisiin eduskuntavaaleihin eikä tuijottaa vain edellisiä kunnallisvaaleja.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vähän kouluja käyneet, työttömyyttä kokeneet, pienituloiset tai muuten syrjäytyneet osallistuvat vaaleihin muita harvemmin.

Tästä näkökulmasta perussuomalaisten voitto himmenee. Puolue menetti kannatusosuuttaan 6,7 prosenttiyksikköä mikä on samaa luokkaa kuin lisäys edellisistä kuntavaaleista. Useimpien muiden puolueiden tyytyväisyys vaalitulokseen näyttää perustellulta, kun ne lisäsivät suhteellista kannatustaan ‒ keskusta jopa 2,9 prosenttiyksikköä.

Kuva muutoksesta saa uutta väriä, kun prosenttien sijasta tarkastellaan äänimääriä: kuinka paljon äänestäjiä puolueet ovat voittaneet tai menettäneet eduskuntavaalien jälkeen. Oheinen taulukko antaa siitä varsin karun kuvan. Kahdeksan suurinta puoluetta on eduskuntavaaleista kunnallisvaaleihin hukannut reilut 450 000 äänestäjää, mikä on noin 15 prosenttia niiden kokonaisäänimäärästä eduskuntavaaleissa. Ainoana ääniään lisäsi keskusta, sekin vain vajaat pari tuhatta.

Yli puolet kadonneista äänistä, noin 253 000, lähti perussuomalaisilta. Näin puolue menetti kunnallisvaaleissa 45 prosenttia niistä äänestäjistä, joiden varaan ”jytky” rakentui. SDP menetti 74 000 ja kokoomus 54 000 ääntä. Suhteellisesti näitä kahta rajumpi oli vasemmistoliiton noin 40 000 äänen tappio, mikä merkitsee 17 prosentin häviämistä eduskuntavaalien äänistä. Kristillisdemokraattien äänisaaliista katosi reilu viidennes. Vihreät säilytti äänimääränsä jokseenkin eduskuntavaalien tasolla.

Suuret äänten menetykset johtuvat tietenkin siitä, että kuntavaaleissa annettiin noin 451 000 ääntä vähemmän kuin eduskuntavaaleissa. Menetykset ovat silti todellisia. Perussuomalaisia äänestäneiden joukko on nyt neljännesmiljoonaa pienempi kuin keväällä 2011. Vasemmistoliitolla on kosolti töitä koota takaisin menetetyt äänet. Ei ole lainkaan itsestään selvää, että seuraavissa eduskuntavaaleissa äänestäjät palaavat entisten puolueidensa tueksi jätettyään kuntavaalit väliin.

Karkeasti arvioiden suomalaisista äänioikeutetuista noin kolmanneksella on puoluekanta siinä mielessä, että he useimmiten äänestävät samaa puoluetta. Tällainen pysyvyys vaihtelee jonkin verran puolueesta toiseen. Toinen kolmannes äänestää harvoin tai ei koskaan. Loput yleensä äänestävät, mutta vaaleista, tilannetekijöistä ja ehdokkaista riippuen valitsevat puolueen joka kerta erikseen.

Äänestysprosentti on ollut keskustelun kuumin aihe kuntavaalien jälkeen. Pääkirjoittajien, poliitikkojen ja monien tutkijoidenkin puheista saa helposti kuvan katastrofaalisesta romahduksesta. Niissä on liioittelun makua. Viisissä viimeisissä kunnallisvaaleissa äänestysprosentti on heilahdellut vain muutaman prosenttiyksikön verran 60 prosentin kahden puolen.

Syitä osallistumisen tämänkertaiselle notkahdukselle etsitään kiinnostuksen puutteesta, vaalitaistelusta, vaaliteemojen vaikeaselkoisuudesta, vaaliväsymyksestä, vaihtoehtojen puuttumisesta, ristiriitaisista vaalikonetuloksista ja monista muista tekijöistä. Useimmat näistä ovat lähes samoja vaalista toiseen.

Todellinen ongelma edustuksellisen demokratian ja sen tulevaisuuden kannalta on vähitellen lisääntyvä passiivisuus kaikissa vaaleissa. Eduskuntavaaleissakin jo lähes kolmannes jättää äänensä käyttämättä. Kansanedustajat ja kunnallisvaltuutetut saadaan toki laillisesti valittua vähemmilläkin äänillä, mutta keitä he silloin edustavat ja keiden asioita ajavat.

Helsingin yliopiston valtio-opin laitoksella vuosikymmenten mittaan tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että vähän kouluja käyneet, työttömyyttä kokeneet, pienituloiset tai muuten syrjäytyneet osallistuvat vaaleihin muita harvemmin. Toisin sanoen heikoimmassa asemassa olevat, joiden tilanne kipeimmin vaatisi poliittisia ja yhteiskunnallisia korjausliikkeitä, jäävät pois uurnilta. Viime eduskuntavaaleissa osa tästä joukosta aktivoitui ja osallistui perussuomalaisten huikean vaalivoiton rakentamiseen. Nyt he näyttävät jälleen ottaneen etäisyyttä edustukselliseen politiikkaan.

Vähittäinen äänestysaktiivisuuden lasku liittyy kulttuurisiin muutoksiin, joita tapahtuu erityisesti uusien sukupolvien myötä. Tutkimukset ovat pitkään osoittaneet nuorten äänestävän vanhempia ikäryhmiä haluttomammin. Taustalla on ajattelutavan muutos. Ennen vallalla ollut ja vanhempien ikäryhmien osin vieläkin hellimä ajatus on se, että äänestäminen on velvollisuus ja itsestäänselvyys. Jääminen pois vaaliuurnilta on poliittinen teko, joka pitää perustella niin itselle kuin muillekin. Suurelle osalle nuorempaa sukupolvea tilanne on päinvastainen. Puolueen valinta ja äänestäminen ovat tekoja, jotka vaativat perustelua.

Tämä ei liity vain ikään, vaan on pitkälti sukupolvi-ilmiö. Iän myötä nuoruudessa omaksuttu suhde politiikkaan säilyy monien kohdalla iän karttuessakin. Tulevaisuuden demokratian kannalta on merkitystä sillä millaisen suhteen politiikkaan nuoret omaksuvat oman kulttuurinsa, kodin, koulun ja joukkoviestinten avulla. Epäilemättä sosiaalisella medialla on tässä prosessissa entistä keskeisempi rooli.

Niin nuoria kuin vanhempiakin kansalaisia suostutellaan äänestämään oman etunsa vuoksi. Huomattava osa vaalikampanjoista perustuu ajatukseen, että ihmiset lähtevät liikkeelle huomatessaan tärkeiden etujensa olevan kysymyksessä. Taustalla on ajatus äänestäjistä järkevinä yksilöinä, jotka tuntevat omat etunsa ja toimivat niiden mukaisesti kustannuksia ja hyötyjä laskien. Pitkälle yksilöityneessä yhteiskunnassa tähän ajatukseen sisältyy kuitenkin hankala ristiriita.

Jokainen laskutaitoinen kansalainen tietää, että hänen yhden äänensä merkitys on vaalituloksen kannalta häviävän pieni. Vaalituloksesta on vielä pitkä ja monipolvinen matka häntä hyödyttäviin poliittisiin päätöksiin. ”Äänelläni ei ole mitään vaikutusta” on ollut yleinen perustelu kuntavaalienkin ohittamiselle. Mutta miksi niin monet järkevät ja laskutaitoiset ihmiset kuitenkin menevät äänestämään?

Monille äänestämisessä on kysymys arvoista ja kollektiivisuudesta. Jotkin yhteiskunnalliset päämäärät voidaan kokea niin arvokkaiksi, että ne saavat yksilönkin liikkeelle vastoin kaikkia järjen laskelmia. Monille poliittinen toiminta ‒ vaikka vain äänestämisenä vaaleissa ‒ voi merkitä kollektiivista osallisuutta johonkin joukkoon, yhteisöön, liikkeeseen tai muuhun kokonaisuuteen. Yhden äänen merkityksettömyys unohtuu: yhdessä me voimme saada paljon aikaan.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston emeritusprofessori.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään