KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Itseriistosta uuteen toveruuteen

Kimmo Kevätsalo
2.6.2009 22.26

Vähämäki, Jussi: Itsen alistus. Työ, tuotanto ja valta tietokykykapitalismissa. Like 2009. 245 sivua.

Perinteistä tehdasta kuvattaessa käsite ”riisto” synnyttää arkikielessä yksiselitteisiä mielikuvia. On kapitalisti ja työläinen. Työläisen on pakko myydä tai vuokrata työkykynsä kapitalistin käyttöön. Kapitalisti organisoi (me-netelmä)suunnittelijoiden avulla työprosessin. Keskijohto ja välitön työnjohto valvovat työn tekemistä. Kapitalisti anastaa hallintaansa markkinoilta saatavan hinnan ja tuotantokustannusten eron.

Riistolla on eri muodot riippuen alueiden historiasta. Esimerkiksi Skandinaviassa, Saksassa, Ranskassa ja Hollannissa palkkatyön ja yrittämisen pakko on lievempi kuin USA:ssa, koska sosiaalivaltio on kehittyneempi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Teknologia on yksi tärkeä tekijä tarkasteltaessa työn ja riiston muotojen muutoksia. Raataminen pelloilla, metsissä, tehtaissa, kaupoissa ja konttoreissa siirtyy asteittain koneille.

Ihmistyön suhteellinen osuus lisääntyy erilaisissa ”palveluksi” kutsutuissa tehtävissä. Työvoiman tuottamisessa palkkatyö korvaa kotityötä lasten hoidossa, kasvatuksessa ja koulutuksessa.. Työkyvyn ylläpitämisessä terveydenhoidon ammattilaisten rooli korostuu. Ihmistyön syrjäyttäminen koneilla on näissä tehtävissä vaikeaa. Palvelu- ja jakelutyön ohella osa perinteisestä teollisesta työstä muuttuu ”uudeksi työksi”.

Siirtymä yhteiskuntien kehitysvaiheesta toiseen on aina hankala ottaa käsitteellisesti haltuun. On luotava uusia termejä tai määriteltävä tuttuja käsitteitä uudelleen. Työelämän nykytilaa pohdiskelevien tärkeiden kirjojen lukeminen on minun kohdallani usein haahuilua (sana on panokseni uusiosanojen kehittelyyn ja tarkoitan sillä jotain sellaista kuin satunnaista hapuilua käsiteryteikössä). Niin on varmaan monen muunkin kohdalla.

Suostumus

Oiva esimerkki on keskustelujen painopisteen muutoksista Jussi Vähämäen tuore kirja Itsen alistus. Se toistaa Vähämäen edellisten kirjojen ja General Intellect -osuuskunnan Vasemmisto etsii työtä -teemoja ja myös niiden puutteet. Haahuilen sitä lukiessani useilla tasoilla.

Yleisesti ottaen tunnen olevani samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Jos olen hiukkaakaan ymmärtänyt Vähämäen pohdiskeluja, hänen perusteesinsä on seuraava: Maailman vaurailla alueilla yleistyvän ”uuden työn” keskeinen piirre on työn tekijöiden itseriisto ja itsekontrolli (itsen alistus).

Erilaista palvelu-, tieto-, hoito- ja hoivatyötä tekevistä muutamat suostuvat itsensä riistoon vapaaehtoisesti, jotkut pakotettuina. Palkkioksi he saavat (tai kuvittelevat saavansa) joitakin nykykapitalismin tarjoamia tyydytyksen muotoja, kuten rahaa tavaroiden ja elämysten ostamiseksi, enemmän vapautta kuin tyypillisessä palkkatyössä, silloin tällöin jopa arvostusta tai uranäköaloja.

Saattaa käydä, että työpanoksesta tulee ajoittain kohtuuton suhteessa palkkoihin, palkkioihin ja palkintoihin. Mutta itsensä riistäjä tuntee olevansa itsensä herra. Häntä ei kontrolloi pomo, ei ajanseurantajärjestelmä. Vain hän itse, luulee hän. Valvonta on siirtynyt työn tekijän omien korvien väliin. Siksi hän suostuu.

Pääosalle perinteiseen (ja tyypilliseen) palkkatyösuhteeseen päässeistä puolustaa siihen sisältyvä riisto on saavutettu etu. On sovitut vähimmäispalkat, työajat, työolot, työterveyshuolto, joissain tapauksissa jopa johtamismallit. Taantuma tosin tekee näkyväksi niidenkin huteruuden.

Faktaa vai fiktiota?

Haahuiluni alkaa, kun katson kirjan marginaaliin lukemisen aikana syntyneitä merkintöjä. Tuon tuostakin siellä on ”?” (= onkohan se nyt ihan näin). Marginaalista löytyy myös merkintöjä ”?!” (= ei se nyt ainakaan näin ole). Puutteet ovat tuttuja edellisistä teoksista. Tällaisessa lyhyessä lehtiartikkelissa ei ole tilaa käydä niitä läpi. Kiinnostuneille tiedoksi, että Raija Julkunen on käsitellyt ne varsin perusteellisesti Yhteiskuntapolitiikka -lehden numerossa 3/2008.

Vähämäki korostaa, etteivät historialliset, taloudelliset ja sosiaaliset faktat tilastoina ja luokituksina ole tärkeitä verrattuna suurten linjojen ymmärtämiseen. Tuekseen hän kaivaa tällä kertaa arvostetun ranskalaisen yhteiskuntatieteilijän Michael Foucaultin (esim. sivu 182).

Olen pitkälti samaa mieltä. Tilastot ja luokitukset perustuvat menneisiin aikoihin. Kokemukseni siitä, millaisia väitteitä pidetään uskottavina, saa minut kuitenkin tuon tuostakin kysymään: Miksi noin ilmiselvä epätotuus, kun pienellä vaivalla olisi saanut tarkistettua, miltä asia viimeisimpien tilastojen valossa näyttää?

Toinen haahuiluni liittyykin näkökulmaan. Miksi käsittelyn kohteena on työ ja elämä vain maailman vaurailla alueilla? Globaalisssa maailmassa on aina vain vähemmän perusteita keskittyä pelkästään ”länsimaisten” palkkatyöläisten muutamaan ryhmään tai muutamiin työtehtäviin.

Kiusaantuneisuus vahvistuu, kun näitä ryhmiä käsitellään ikään kuin ne edustaisivat työn koko nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Ymmärrän, ettei kaikkea voi käsitellä yhdessä kirjassa. Mutta haahuilen kuitenkin sitä, onko omaan napaan ( niin sanotut tietokykytyöläiset, esimerkiksi yliopistojen opettajat maailman vauraissa osissa) tuijottaminen enää kovin perusteltu perspektiivi, kun taantumakin on jo globaali..

Hyödyllinen kokoelma
virikkeitä

Monin paikoin Vähämäki esittää asiansa niin konstikkaasti, että lasken kirjan kädestäni. Jättäydyn haahuilemaan eli tässä tapauksessa miettimään, eikö tätä todellakaan voi ilmaista arkisemmin.

No, entinen ammattini on toimittaja. Tutkijanakin olen pyrkinyt jatkuvasti teorian ja käytännön yhdistämiseen. Olen halunnut rikkoa sitä, pääasiassa keinotekoista rajaa, jonka ammatilliset erikoistumiset synnyttävät muun muassa tutkijoiden ja muiden ansiotyötä tekevien välille

Toisaalta. Vähämäen kirjassa on paljon virikkeitä. Esimerkkinä lainaan kirjan loppuhuipennuksen. Sitaatin ensimmäinen väite koskee (ehkä) maailman työläisiä. Perään tulevien kysymysten kohde puolestaan ei voi olla juuri muu kuin Suomi. Vain täällä viittaus viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen on jotenkin ymmärrettävä.

”Jos talouden finanssivetoistuminen on antanut kapitalismille mahdollisuuden tehdä tilit selviksi fordistisen työläisen ja tämän joustamattoman käyttäytymisen kanssa, niin nyt sillä on edessään niin slummien työssä käyvät köyhät kuin keskustojen luova luokkakin, yrityspalvelut, hoivapalveluyritykset sekä metropolien teollisuusalueiden alihankkijat ja pienyrittäjät.

Kuka kertoo heille, että viimeiset kaksikymmentä vuotta ovat olleet pelkkä koe heidän elämällään?

Vai olisiko sittenkin parempi uudistaa sosiaaliturvamme heidän tarpeidensa ja heidän työssä todellisuuden pohjalta?” (s. 244).

Uusi toveruus ottaa ensi askeleitaan siellä, missä yksilöt ja yhteisöt tulevat tietoisiksi asemastaan eliittien kokeilujen kohteena.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään