KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tuoreeksi, terveeksi, tiineeksi

Pirjo Hämäläinen
13.4.2014 13.30

Vuotuisjuhlien nimistä palmusunnuntai on ehdottomasti kaunein eikä edes latomaalari Juhani Palmu pysty sen arkaaista hohtoa himmentämään.

Joulu on samanlainen kielenvastainen vierassana kuin joule, pääsiäinen tuo mieleen päästäisen ja helluntai löysätapaisen hellun. Juhannusta sanotaan leikillisesti jussiksi, mikä kuulostaa yksinomaan kauhealta.

Palmusunnuntai osuu Suomessa aikaan, jolloin ainut kukkaan – tai nuppuun – puhjennut kasvi on koleissa normaalioloissa paju. Silkkisten kissojen kirjomasta pensaasta onkin tehty nokkelalla keikauksella palmu. Kun suomalainen palmustaa, hän kerää pajunoksia.

Virpovien noitien sekaperinnettä voi moittia keinotekoiseksi, mutta lapset noudattavat ikiaikaisten juhlakiertueiden malleja.

Eräissä Euroopan maissa palmut korvataan palmusunnuntaina oliivipuun, puksipuun tai marjakuusen oksilla, mutta ei muita puita sen takia palmuiksi kutsuta.

Karjalassa, luterilaisen ja ortodoksisen alueen rajalla, läntinen palmuperinne kohtasi itäisen virpomisperinteen, jossa pajunoksa oli virpa eikä palmu. Tuoreeksi, terveeksi ja tiineeksi virpominen levisi jo ennen sotia Kymijoelle asti, mutta jokaista mökkiä tapa ei tavoittanut.

Meillä kotona virpomisesta luettiin vain kirjoista, kunnes lapsenlapsi sen hyvinkääläisellä ala-asteella oppi ja umpikarjalaisille isovanhemmilleen opetti.

Pyhiä pajunoksia näin ensimmäisen kerran Novgorodissa, jonne keskikoululuokkamme teki pääsiäisenä 1968 retken. Valtaosa tytöistä oli kiinnostunut komsomol-pojista, mutta me kilteimmät ja lyhyimmät taapersimme miespuolisen luokanvalvojamme perässä kirkkoon.

Helluntailainen luokanvalvoja tiesi merkillisen hyvin neuvostokristittyjen kokoontumispaikat. Kertaakaan eksymättä hän löysi kaupungin pilkkopimeältä laidalta, kuraisten kujien takaa aukinaisen kirkon.

Juliaanisen ajanlaskun ansiosta Novgorodin seurakunta eli vasta palmusunnuntain aattoa, joten virpovitsat oli tuotu ikonostaasin eteen pappien siunattaviksi. Silmät pyöreinä katselimme pajunkissojen paljoutta ja tunsimme itsemme kovin ulkopuolisiksi. Yksi huivipäisistä naisista huomasi kuitenkin orpoutemme ja ojensi joka tytölle oman virpansa.

Pieni ele teki meistä venäläisten ylimpiä ystäviä ja vähitellen aloimme puhua myös ihmeestä, sillä kotiin tuomamme oksat kukoistivat ilman vettä. Lopulta jokin niksinurkka rikkoi lumouksen paljastamalla, että kuivillaan pajunkissat säilyvät vuosikaudet valkoisina ja kiinteinä.

Ortodoksinen virpoja hipaisee pajunoksalla lempeästi ja lämpimästi kummia tai kuomaa, mutta luterilaisessa Ruotsissa lapset piiskattiin risuilla sekä pääsiäisenä, laskiaisena että jouluna. Sadistinen tapa levisi Pohjanmaalle ja Uudellemaalle, ja jotkut suomalaiset muistavat yhä, kuinka joulupukki antoi heille lahjojen sijasta selkään.

Keski-Pohjanmaalla vietettiin erikoista Tuomaan päivän karnevaalia, jossa kammottaviin naamiaisasuihin pukeutuneet möröt, Risu-Tuomas, Piiska-Paavo ja Palla-Jaakko, kiersivät taloissa lapsia kurittamassa.

Tuomaan päivä osui yksiin talvipäivänseisauksen ja ammoisen vuoden alun kanssa, joten silloin irtisanottiin kontrahteja, maksettiin palkkoja ja tarjottiin sepille, pipeille ja papeille ensimmäisiä jouluryyppyjä.

Lasten pahoinpitely takasi mukamas joulurauhan, mutta todellisuudessa se oli irvokas viihdenumero, jolle känniset ukot vatsat kippurassa nauroivat.

Näihin kollektiivisiin perversioihin verrattuina meidän palmusunnuntain menomme ovat pelkästään herttaisia. Virpovien noitien sekaperinnettä voi moittia keinotekoiseksi, mutta lapset noudattavat ikiaikaisten juhlakiertueiden malleja. Jos vieraisiin taloihin tunkeudutaan lupaa kysymättä, oudot vaatteet kertovat pelin hengestä, leikistä ja pilailusta.

Juutalaista pääsiäistä (pesah) vastaa kristillinen pääsiäinen, kesän aloittavaa sadonkorjuujuhlaa (šavuot) helluntai ja lehtimajajuhlaa (sukkot) – tietyssä mielessä – palmusunnuntai.

Tooran määräyksestä lehtimajajuhla perustui neljään kasvilajiin, joita käytettiin huvimajojen rakennusaineina ja seremoniallisina huiskuina. Juhlijoilla oli oikeassa kädessä palmunlehvä, kolme myrtinoksaa ja kaksi pajunoksaa sekä vasemmassa sukaattisitruunasta taitettu oksa.

Nämä neljä kasvilajia, joihin siis pajukin kuului, olivat erityisen pyhiä, mutta näyttävin oli tietysti palmu. Kun juutalaisten odottama Messias ratsasti Jerusalemin pääsiäisjuhlille nöyrästi ja rauhanomaisesti aasilla (eikä sotaisasti hevosella), ihmiset heittivät tielle vaatteita ja palmunlehviä.

”Kuolo taikka voiton palmu!” Otto Manninen paljon myöhemmin huudahti, mutta Jerusalemilla oli tarjota molempia.

Vaatteet ja palmunlehvät korvasivat punaisen maton, jonka kreikkalaiset tunsivat jo puoli vuosituhatta aiemmin. Aiskhyloksen tragediassa ylipäällikkö Agamemnon palaa voittajana Troijan sodasta, mutta hän ei halua astella punaisella matolla, koska se ärsyttäisi aina niin kateellisia ja herkkähipiäisiä jumalia.

Lähi-idässä kasvavat taatelipalmut ja tropiikissa kookospalmut. Meksikon ja Kalifornian hopeanhohtoiset, jopa sinertävät braheanpalmut ovat saaneet nimensä tähtitieteilijä Tyko Brahelta.

Tanskalaisessa Skoonessa vuonna 1546 syntynyt Brahe ei Amerikassa koskaan käynyt, mutta palmujen ristijä ajatteli ehkä hänen hopeista tekonenäänsä tai sitten hopeisen kuun ja tähtien valaisemaa talvimaisemaa. Vai olisiko kyse ollut elohopeasta, jota Brahen prahalaiseen kirkkoon haudatusta tomumajasta yllättäen kaivettiin?

Perimätiedon mukaan Brahe kittasi hienoilla illallisilla valtavan määrän viiniä, mutta kun hän kehtasi lopulta pöydästä nousta, miesten vessaa ei löytynyt ja hänen rakkonsa halkesi.

Epäselvän kuolinsyyn takia Brahen hauta avattiin vuonna 1901 ja tukku hiuksia vietiin laboratorioon. Tutkimuksissa paljastui, että ruumiissa oli suuri määrä elohopeaa, jonka ainut lähde saattoi olla apulainen Johannes Kepler.

Myrkytettyään esimiehensä Kepler suhtautui tämän astronomisiin havaintoihin kuin omiinsa ja julkaisi valmiiksi kerätyn aineiston Keplerin lakeina.

Uudemman kerran hautaa pengottiin syksyllä 2010, mutta nyt tultiin siihen tulokseen, ettei elohopea Brahea tappanut eikä hänen tekonenänsäkään ollut hopeaa. Vessatarina taisi olla sittenkin totta ja Brahe sievistelevän seurapiirietiketin traaginen uhri.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään