KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Yksityistäminen pilasi Ruotsin junaliikenteen

Junien myöhästymiset on yksi ruotsalaisten vakiopuheenaiheista.

Junien myöhästymiset on yksi ruotsalaisten vakiopuheenaiheista. Kuva: Kristiina Koivunen

Ruotsissa Valtion rautatiet on voittoa tuottava osakeyhtiö, jonka liput hinnoitellaan Ryanairilta kopioidun mallin mukaan. Ongelmat rautateillä kuitenkin lisääntyvät, ja valvontaa on tehostettava.

Kristiina Koivunen
23.8.2015 9.48

– Vain hätäjarrut toimivat, kuuluu kaiuttimista konduktöörin kuulutus junan pysähtyessä ruotsalaiseen metsään.

– Toivottavasti ne kestävät Tukholmaan asti, kuulutus jatkuu junan lähtiessä liikkeelle. Minä huolestun: onko tämä juna turvallinen?

Junan saavuttua Tukholmaan lähes aikataulun mukaisesti alan selvittää Ruotsin junaongelmia. Olen kokenut niitä aiemminkin: kerran ostin Uppsalassa automaatista lipun Tukholmaan ja katsoin valotaulusta, miltä laiturilta juna lähtee. Olin ostanut lipun SJ:n eli valtion rautateiden junaan, mutta nousin yksityisen yhtiön junaan.

Ongelmat kasvavat, kun raideverkko jatkaa rapistumistaan.

Koska lippu tarkastettiin vasta junan lähdettyä, sain olla kyydissä seuraavalle pysäkille, Arlandan lentoasemalle. Sieltä jatkoin matkaa seuraavalla SJ:n junalla, erikoiskalliilla X2000-junalla, jossa konduktööri hyväksyi paikallisjunan lipun vasta pitkän selittelyn jälkeen.

Työtapaturmat lisääntyneet

Junien myöhästymiset on yksi ruotsalaisten vakiopuheenaiheista. Yli puolet maan asukkaista valitsee junan sijasta toisen kulkuneuvon, kun on tärkeä meno. Myöhästymiset ovat vain yksi raideliikenteen yksityistämisen myötä lisääntyneistä ongelmista, joita voidaan arvioida matkustajien, työntekijöiden ja koko yhteiskunnan kannalta.

– Työntekijöiden olot ovat suorastaan ala-arvoiset, ja työtapaturmien määrä on lisääntynyt, kertoo vasemmistopuolue Vänsterpartietin kansanedustaja Emma Wallrup. Hän on puolueen kommentaattori eli talesperson joukkoliikenteeseen liittyvissä asioissa. Wallrupilla, kuten lähes kaikilla ruotsalaisilla, on omia kokemuksia ongelmista:

– Kerran matkustaessani junalla Malmöön juna teki hätäjarrutuksen, koska henkilöstöyrityksen työntekijät korjasivat rataa, eikä heille ollut ilmoitettu saapuvasta junasta.

Wallrupin mukaan henkilöstöyritykset eivät raportoi toimintaa valvovalle Trafikverketille kaikkia vaaratilanteita.

Yksityistäminen toi sopimusviidakon

Ongelmat johtuvat raideliikenteen yksityistämisestä ja valtion rautateiden SJ:n muuttamisesta liikelaitokseksi. SJ pilkottiin kahtia 1988, junat jäivät SJ:lle ja radat siirrettiin Trafikverketille, joka ulkoisti niiden huoltotyöt.

– SJ teki itse kaiken vuoteen 1988 asti. Vakituinen henkilökunta korjasi raiteita ilman, että jokainen työvaihe kirjattiin ylös, selittää Kristoffer Arvidsson ammattiliitto SEKO:sta, johon rautateiden henkilökunta kuuluu.

– Raideliikenteestä on voimassa 4 500 sopimusta, monilla yrityksillä on alihankkijoita tai ne käyttävät vuokratyövoimaa. Sopimusten tekemiseen tarvitaan paljon byrokraatteja määrittelemään asiat, selittää Emma Wallrup. Kaikkien tehtävien kirjaaminen sopimuksiin on vaikeaa.

Vuonna 2001 SJ:stä tuli SJ Ab, Valtion rautatiet Osakeyhtiö. Sillä on vain yksi omistaja, Ruotsin valtio, ja sen on oltava voittoa tuottava yritys. Pääoman saamiseksi myytiin SJ:n omaisuutta.

Hinnat alas laadusta välittämättä

Raideliikenteen kilpailuttaminen on edennyt vaiheittain. Yksityisen paikallisjunaliikenteen ensimmäinen reitti avattiin vuonna 1989, se kulki Jönköpingistä Göteborgiin. Vuodesta 2010 lukien yksityiset firmat saavat ajaa myös kaukoliikenteen reittejä.

Paikallisjunaliikenne kilpailutetaan niin, että maakunta, esimerkiksi Skåne, hankkii junakaluston ja tekee määräaikaisen sopimuksen liikenteen järjestämisestä halvimman tarjouksen perusteella.

Vuonna 2004 kaukojuniin alettiin houkutella matkustajia joustavalla lippuhinnoittelulla.

– Koska halpalentoyhtiö Ryanairin koneet ovat aina täynnä, otimme sen lippuhinnoittelun malliksi junalippujen hinnoittelulle, selittää SJ:n tiedottaja Jonas Nilsson.

Lippujen hinnat vaihtelevat sen mukaan minä päivänä matkustaa ja kuinka paljon ennen matkaa lipun ostaa. Tämä ei ole kuitenkaan johtanut siihen, että Ruotsin junat olisivat yhtä täynnä kuin Ryanairin lentokoneet, vaan kiskoilla kulkee paljon tyhjiä penkkejä.

– Kilpailuttamisen uskottiin alentavan hintoja ja lisäävän tehokkuutta, mutta sekä SJ:n että samaa reittiä ajavan kilpailijan junat ovat usein puolityhjiä. Kaksi puolityhjää junaa yhden täyden sijasta lisää päästöjä, vaikka junia markkinoidaan ympäristöystävällisenä matkustustapana, kommentoi Emma Wallrup.

Rataverkko rapistuu

SJ:n edustaja Jonas Nilsson ja ammattiliitto SEKO:n edustaja Kristoffer Arvidsson näkevät SJ:n toiminnan liikeyrityksenä täysin eri lailla.

Nilsson esittelee ylpeänä taulukoita, joiden mukaan SJ ei tuottanut kauaa tappiota sen jälkeen kun siitä oli tehty osakeyhtiö. Sen liikeidea pärjätä kilpailussa yksityisille junafirmoille tulevaisuudessa on huippunopeat junat. Nilsson uskoo, että kymmenen vuoden kuluttua junat ovat niin nopeita, että Tukholmaan matkustetaan päivittäin töihin koko Etelä-Ruotsista aina Göteborgia myöten.

– SJ on valtion yritys. Kummallista, ettei sillä ole mitään yhteiskunnallista visiota, vaan voitto on ainoa tavoite, kritisoi Arvidsson.

– Viimeiset viisi vuotta junaongelmiin liittyvä julkinen keskustelu on koskenut pääasiassa rataverkon kuntoa, hän jatkaa.

Vaikka hän pitää tilannetta vakavana, matkustajien turvallisuus ei ole uhattu.

– Junat pysyvät raiteilla, vaikka on paljon pysähdyksiä. Mutta radalla työskenteleville ihmisille tapahtuu enemmän työtapaturmia kuin ennen, hän arvioi.

Tavarakuljetukset siirtyvät maanteille

Ruotsin punavihreä hallitus on luvannut parannuksia asiaan, mutta se joutuu noudattamaan vielä tämän vuoden oikeistopuolueiden laatimaa budjettia. Kun budjetista äänestettiin Ruotsin parlamentissa viime joulukuussa, ruotsidemokraatit äänestivät opposition varjobudjetin puolesta, ja se sai enemmän ääniä kuin hallituksen ehdotus.

– Ruotsin valtio omistaa junaraiteet, mutta porvariallianssin hallituskaudella keskusteltiin myös niiden myynnistä, kertoo Arvidsson.

Tämä keskustelu on laantunut.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Trafikverketin pitäisi saada kymmenen miljardia kruunua (noin miljardi euroa) lisää rahaa raideverkoston kunnostamiseen, arvioi Emma Wallrup. Kyse on useita vuosia kestävästä urakasta.

Kristoffer Arvidssonin mukaan ilman lisärahoja raiteita ei voida pitää edes nykyisessä kunnossa, vaan ongelmat lisääntyvät entisestään.

– Ei riitä, että junayhtiöt hankkivat busseja ja takseja matkustajille ongelmatilanteissa. Muutokset perusasioissa ovat viranomaisten vastuulla, hän selittää.

– Järjestelmä tarvitsee kokonaisuudistuksen. On ajateltava kokonaisuutta halvimman mahdollisen hinnan sijaan. Junaliikenne on säilytettävä koko maassa. Matkustamista on selkiinnytettävä niin, että sama lippu kelpaa kaikkiin juniin, hän täsmentää.

– Junien myöhästelyt haittaavat talouselämää, arvioi vasemmistopoliitikko Emma Wallrup.

– Menetetään paljon työaikaa, kun ihmiset myöhästyvät töistä junaongelmien takia. Sen lisäksi yritykset siirtävät rahdin kuljetusta junista kuorma-autoihin, koska niiden aikatauluihin voi luottaa. Tässä todellisuus on päinvastainen kuin junien markkinointi ympäristöystävällisenä kuljetusmuotona.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Naton huippukokouksen lopuksi järjestettyyn lehdistötilaisuuteen.

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään