KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Saksa tehnyt Euroopasta suuren velkavankilan

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on Saksan keihäänkärki Euroopan kurittamisessa.

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on Saksan keihäänkärki Euroopan kurittamisessa. Kuva: Lehtikuva/Frederick Florin

Peter Lodenius
11.9.2015 9.29

Pintaa syvemmältä

Amerikkalainen taloustieteilijä Paul Krugman on kirjoittanut troikan – EU:n, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n – viimeisimmän Kreikalle antaman ukaasin olevan ”täynnä kostonhimoa” ja ”tuhoavan kokonaan kansallisen itsemääräämisoikeuden”.

Tähän Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble vastasi Der Spiegel -viikkolehdessä: ”Kreikan talous on tuhoutunut. Se on Kreikan hallituksen vastuulla. Mutta me emme voi hylätä Kreikan kansalaisia. Siksi uutta ohjelmaa tarvitaan, vaikka se tarkoittaisikin vaikeuksia heille.”

Mutta itse asiassa Schäuble halusi aiheuttaa kreikkalaisille mahdollisimman suuria vaikeuksia osoittaakseen kaikille muille euroryhmän jäsenille, miten käy, jos ei noudata Berliinin ohjeita prikulleen. Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Tim Geithner kuvaa kirjassaan Stress Test vierailuaan Schäublen luona Syltin saarella kesällä 2012:

Saksa on historiansa aikana saanut poikkeuksellisen paljon velkoja anteeksi.

”Hän sanoi minulle, että Euroopassa on edelleen monia, joiden mielestä kreikkalaisten heittäminen ulos rahaliitosta olisi varteenotettava – jopa toivottava – strategia. Jos Kreikka olisi ulkona, saksalaiset olisivat suostuvaisempia myöntämään euroalueen tarvitsemaa apua, koska he eivät enää tulkitsisi Euroopan avustamista kreikkalaisten hyysäämisenä. Samalla Grexit (Greek Exit eli Kreikan lähtö) olisi tarpeeksi traumaattinen pelottaakseen muun Euroopan kohti vankempaa pankki- ja veroliittoa. Kreikan polttaminen tekisi tämän ajatuskulun mukaan helpommaksi rakentaa vahvempi Eurooppa, jolla olisi uskottavammat palomuurit. Tämä perustelu kauhistutti minua.”

Ajatus ei siis ollut uusi, eikä liittynyt tammikuussa 2015 valtaan nousseeseen Syrizan hallitukseen, ei myöskään sen pääministeriin Alexis Tsiprasiin tai valtiovarainministeriin Gianis Varoufakisiin.

Kreikan yhteiskunta ja sen hallinto tarvitsevat varmastikin hyvin perusteellisia uudistuksia, mutta on nurinkurista syyttää Syrizaa vanhoista väärinkäytöksistä. Mutta Schäuble pitää tiukasti kiinni omista uusliberaalisista talouskäsityksistään ja hän on halunnut ajoissa estää toisenlaisten ajatusten leviämisen Euroopassa. Saksalaisten oma oppi on Ordoliberalismus – talousliberalismiin liitetään järjestys, Ordnung.

Monet brittiläiset ja amerikkalaiset taloustieteilijät vieroksuvat leikkauspolitiikkaa ja katsovat sen Kreikan tapauksessa pahentavan ongelmia entisestään. Yksi heistä on taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz, joka on pitkään seurannut Kreikan kehitystä läheltä. Eräässä keskustelussa New Yorkissa elokuussa hän varoitti viimeisimpien ”sopimusten” tai uhkavaatimusten ei ainoastaan varmistavan Kreikan taloustilanteen jatkuvan pahenemisen, vaan uhkaavan koko eurooppalaista projektia.

Nyt valtaapitävät pyrkivät painamaan palkkoja alas, supistamaan työntekijöiden neuvotteluoikeuksia, leikkaamaan eläkkeitä ja pakottamaan pienyrittäjät maksamaan veroja vuodeksi etukäteen. Tämän tuloksena kysyntä pienenee ja velkataakka kasvaa yhä.

Tämän ohella valtaa pitävät ovat suosineet oman maansa yrityksiä. Stiglitz mainitsi esimerkkinä maitotölkkien päiväysmerkinnät. Koska matka Hollannista on pitkä, sikäläiset meijerit ovat halunneet ja saaneet pidennystä tuoreusmerkintään. Tämä taas on heikentänyt paikallisten meijerien kilpailukykyä.

Stiglitzin tulkinnan mukaan tällaisissa vaatimuksissa heijastuu valtataistelu, jossa Saksa ja sen liittolaiset pyrkivät tuhoamaan Kreikan talouden, jotta ne pääsisivät inhoamastaan vasemmistohallituksesta. Samalla tavoin ne estäisivät mahdollisia muutoksia Espanjan tai Portugalin talouspolitiikkaan. Tämä voi hyödyttää äärioikeistolaisia voimia.

Tilanne on tuonut Stiglitzille mieleen Charles Dickensin kuvaukset 1800-luvun velkavankiloista, joihin ihmisiä suljettiin, koska he eivät pystyneet maksamaan velkojaan. Tämän jälkeen heidän oli tietenkin entistä vaikeampaa tehdä veloille mitään. Mutta tällä kertaa vankina on kokonainen maa.

n

Schäuble ja hänen kannattajansa pitävät velkojen maksamista kaikkein tärkeimpänä käskynä. Ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty toteaa kuitenkin Die Zeit -lehden haastattelussa, että Saksa on historiansa aikana jättänyt enemmän velkoja maksamatta kuin lähes mikään muu eurooppalainen maa. Näin tapahtui sekä ensimmäisen että toisen maailmansodan jälkeen.

Saksan velka oli 1945 yli kaksi kertaa niin suuri kuin sen bruttokansantuote. Mutta Lontoon velkasopimuksessa vuonna 1953 maan ulkomaanvelasta pyyhittiin pois 60 prosenttia. Ymmärrettiin Piketyn mukaan, ettei uusia sukupolvia voi pakottaa vuosikymmenien ajan maksamaan vanhempiensa tekemistä virheistä.

”Kreikkalaiset ovat epäilemättä tehneet isoja virheitä. Vuoteen 2009 asti Ateenan hallitus väärensi tilastojaan. Mutta tästä huolimatta kreikkalaisten nuoremmat sukupolvet eivät kanna suurempaa vastuuta vanhempiensa erehdyksistä kuin saksalaisten nuorempi sukupolvi 1950- ja 1960-luvuilla. Meidän pitää katsoa eteenpäin. Eurooppa rakentuu velkojen anteeksiantoon ja tulevaisuuteen sijoittamiseen. Ei ajatukseen loputtomasta katumuksesta.”

Sen vuoksi Piketty ehdottaa samanlaista kokousta Euroopan kaikista veloista kuin toisen maalimansodan jälkeen. Tuloksena voisi olla uusi elin, vaikkapa Euroopan parlamentissa, joka määräisi valtionbudjettien suurimmat sallitut alijäämät. Nykyinen tilanne, jossa Saksa ohittaa muiden maiden demokratian itse määrittämiensä kriteeriensä avulla, vie tuhoon.

n

Mutta Suomi on tiiviisti Saksan kyljessä euroryhmässä, on valtiovarainministeri Alexander Stubb korostanut. Maltillinen ruotsalainen kommentaattori Per Wirtén kirjoitti heinäkuun neuvotteluista Brysselissä, että Stubb otti johdon etuoikeutettujen kapinassa: ”Ilkeällä hallitsijan äänellä hän tähdensi Kreikan ehtojen nyt tulevan ’paljon, paljon, paljon’ kovemmiksi. Tämän tapainen itserakas rajoittuneisuus uhkaa nyt tuhota kuudenkymmenen vuoden vaivalloisen eurooppalaisen sivistämistyön.”

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään