KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kirja Yhdysvaltain presidenteistä: Hiljaisen enemmistön pitkä varjo

Richard Nixon käymässä vuoden 1968 vaalikampanjaa.

Richard Nixon käymässä vuoden 1968 vaalikampanjaa. Kuva: Wikimedia Commons/Ollie Atkins

Richard Nixon ja Ronald Reagan ovat uutuuskirjan mukaan eniten Yhdysvaltain poliittista maisemaa viime vuosikymmeninä muovanneet presidentit.

Arto Huovinen
28.4.2017 8.45

Mitä tahansa Donald Trumpin presidenttikaudella vielä tapahtuukin, voi jo nyt sanoa, ettei Yhdysvallat enää koskaan tämän jälkeen ole entisensä.

Trumpin tai jonkun hänen kaltaisensa valinta ei tietenkään ollut väistämätöntä viime syksynä. Mutta jälkeenpäin on helppo löytää kehityskulkuja, jotka tekevät ymmärrettäväksi sen, että nyt Valkoisessa talossa istuu Trump.

Historiantutkija Markus Kantolan Jakautunut kansakunta on yleisesitys Yhdysvaltain poliittisesta historiasta 1960-luvun lopulta aivan viime aikoihin asti. Samalla se hahmottelee pitkiä linjoja, jatkuvuuksia ja epäjatkuvuuksia.

ILMOITUS
ILMOITUS
Nixon teki arvoristiriidoista käyttövoiman.

Kantola ryhmittelee ajanjaksot presidenttien mukaan. Hän sanoo, että usein on ylikorostettu rakenteellisia tekijöitä ja väheksytty presidenttien valtaa. Onneksi hän ei lähde toiseen äärimmäisyyteen, eikä mielestäni ylitulkitse persoonallisuuden merkitystä. Rakenteelliset tekijätkin tulevat hyvin kuvatuiksi.

Nixonin uusi koalitio

Kantola muistuttaa, että Yhdysvaltain historian aikana pääpuolueiden olemus on vaihdellut. Viimeistään Franklin D. Rooseveltin kaudella (vuodet 1933–1945) niiden roolit kääntyivät päinvastaisiksi. Demokraatit alkoivat kannattaa vahvoja presidenttejä, kun taas republikaanit suhtautuivat liittovaltion vallan kasvamiseen yhä epäilevämmin.

Kantolan mukaan demokraateista tuli ”ohjelmaltaan maltillinen sosiaalidemokraattipuolue”.

Silti vielä 1960-luvulla puolueet olivat paljon nykyistä heterogeenisempiä. Etelävaltioiden konservatiivit äänestivät demokraatteja, ja republikaaneissa oli itärannikon keskustavasemmistolainen siipi.

Richard Nixon (presidenttinä 1969–1974) pystyi luomaan uudenlaisen, voittavan koalition. Hän esiintyi ”hiljaisen enemmistön” puolustajana Vietnamin sodan arvostelijoita, hippejä sekä arvojen ja tapojen vapautumista vastaan.

Nixon ei luonut kulttuurisotaa arvokonservatiivien ja arvoliberaalien välillä, mutta hän kärjisti sen äärimmilleen käyttövoimaksi, joka on siitä pitäen leimannut Yhdysvaltain poliittista maisemaa.

Kantolan sanoin arvoristiriidoista tuli koukku, jolla vasemmistolaisen talouspolitiikan tukijat saatiin äänestämään oikeistoa.

Nixon lietsoi kahtiajakoa edelleen tuomalla liittovaltion tuomarinimitykset osaksi arvojen taistelua.

Esivaalien merkitys

Maineestaan huolimatta Nixon ei Kantolan mukaan ollut äärioikeistolainen. Hän esimerkiksi kannatti julkista terveydenhoitoa ja mustien kansalaisoikeuksia. Mutta hän oli valmis unohtamaan arvonsa tavoitellessaan valtaa keinolla millä hyvänsä.

Nixon piti ympäristönsuojelijoita ”pelleinä”, mutta ajan hengessä hänen kaudellaan säädettiin useita merkittäviä ympäristölakeja.

Nixonin strategia oli hakea etelästä ääniä kevyesti verhotulla rasismilla ja pohjoisesta antielitismillä.

Näin valkoisen ylivallan kannattajat etelävaltioissa siirtyivät aikaa myöten demokraateista republikaanien äänestäjiksi.

Intellektuellien piikittely teki älymystön halveksunnasta hyväksyttävää. Monet ovat sitä käyttäneet tämän jälkeen, ja äärimmäisen muotonsa se on saanut Trumpilla.

Nixonin pyrkiessä toiselle kaudelle 1972 kumpikin pääpuolue antoi esivaaleille ratkaisevan osan ehdokkaan valinnassa. Ennen ratkaisut oli tehty puoluekokousten lehmänkaupoissa.

Obaman aikana kahtiajako kärjistyi äärimmilleen.

Tämä on muuttanut politiikkaa pysyvästi. Se on kasvattanut rahan merkitystä vaaleissa. Se on polarisoinut politiikkaa, koska esivaaleissa äänestävät puolueiden aktivistit, jotka usein ovat riviäänestäjiä jyrkempiä.

Esivaalit ovat lisänneet tarvetta vedota äänestäjien tunteisiin ja pelkoihin. Ne ovat kasvattaneet painetta negatiiviseen kampanjointiin, koska oman puolueen sisällä on erotuttava kilpailijoista.

Nixon tuo Trumpin mieleen myös siinä, että hän piti henkilövalinnoissa lojaalisuutta tärkeämpänä kuin asiaosaamista. Nixon oli etupäässä kiinnostunut suosioonsa vaikuttavista asioista ja loput hän delegoi avustajilleen.

Luottamus heikkenee

Yhden perinnön Nixon jätti tahtomattaan. Kun Watergate-skandaali kaatoi hänet kesken toisen kauden, se heikensi uskoa poliitikkoihin ja poliittiseen järjestelmään. Siitä pitäen on ehdokkaiden persoonaan eli ”luonteeseen” kiinnitetty eri tavalla huomiota.

Gerald Fordia (1974–1977) ei valittu vaaleilla, vaan hän nousi varapresidentin paikalta presidentiksi. Ford jäi välikauden presidentiksi.

Kantolan arvion mukaan myös Jimmy Carterin (1977–1981) saavutukset jäivät vähiin.

Carter ei hakenut demokraattisen puolueen eliitin tukea, vaan pyrki vetoamaan suoraan kansalaisiin. Hän puhui kampanjassaan Washingtonin eliittejä vastaan – jälleen tulee Trump mieleen.

Carter näki politiikan hyvän ja pahan välisenä taisteluna, minkä vuoksi kompromissien teko oli hänelle vaikeaa.

Carterin aikana perinteiset puoluekoneistot heikkenivät ja tv:n vaikutus kasvoi, mikä lisäsi poliittisten konsulttien vaikutusvaltaa.

Valtion vihollinen

Ronald Reagan (1981–1989) kiisti Rooseveltin sosiaaliliberalismin perinnön, jossa laajaa liittovaltiota pidettiin hyvinvoinnin takaajana. Reagan sanoi, että ”valtio on ongelma, ei ratkaisu”.

Kantolan mukaan Reagan piti kansansuosionsa sillä, että hän tv:n draamasarjojen tavoin tarjosi ihmisille sitä, mitä he halusivat kuulla. Hän lietsoi optimismia ja teki republikaaneista ”paremman huomisen puolueen”.

Reagan hyötyi siitä, että median kiristynyt kilpailu yleisöistä ja mainostuloista korosti poliitikkoja henkilöinä. Hän oli sekä politiikan viihteellistymisen ja pinnallistumisen tulos että sen edistäjä. Kehitys jatkui, kun muut poliitikot alkoivat jäljitellä Reaganin menestysstrategiaa.

Reagan teki liittovaltion tuomarinimityksistä yhä enemmän ideologisia valintoja. Tämä viimeisteli kehityksen, jossa konservatiivikristityt ja etelän vanhoilliset saatiin republikaanien äänestäjäksi.

Reagan sai jyrkillä ammattiliittojen vastaisilla toimillaan niiden jäsenmäärät voimakkaaseen laskuun. Kantolan sanoin hän ”antoi työnantajille luvan” irtautua vuosikymmeniä jatkuneesta, kompromisseihin perustuneesta neuvottelukulttuurista.

Reagan antoi pankkien paisua ja sääntelyn purkautua – mistä laskua maksettiin vielä vuoden 2007 subprime-kriisissä. Hänen kaudellaan elinkeinoelämä keskittyi, tuloerot kasvoivat ja yritysjohtajien palkat räjähtivät pilviin.

Paradoksaalista on, että Reagan nosti veroja kahdeksasta presidenttivuodestaan kuutena. Hänen aikanaan liittovaltion työntekijämäärä kasvoi 200 000:lla, valtion velka kasvoi kolminkertaiseksi ja kauppa-alijäämä nelinkertaiseksi.

Reaganin varjossa

George H.W. Bushin (1989–1993) aikana tapahtui suuria maailmanpoliittisia mullistuksia (Neuvostoliiton hajoaminen), mutta sisäpoliittisesti hänen perintönsä jäi ohueksi.

Vastoin lupauksiaan Bush taipui korjaamaan taloutta huomattavilla veronkorotuksilla. Tämä vahvisti konservatiivisten republikaanien epäluuloja maltillisia republikaaneja kohtaan. He alkoivat tavoitella ideologisesti puhtaan, kompromisseja halveksivan puolueen luomista.

Bill Clinton (1993–2001) vei demokraattista puoluetta oikeammalle. Hän kuului 1985 perustettuun Democratic Leadership Counciliin (DLC), joka etsi puolueelle ”kolmatta tietä”.

Kantolan mukaan Clintonin tavoitteena oli näyttää, että myös demokraatit osaavat kiristää rikollisten rangaistuksia, leikata sosiaalietuja ja edistää vapaakauppaa.

Republikaani George W. Bush (2001–2009) toi uskonnollisuuden Valkoiseen taloon. Hän puhui Kantolan mukaan uskonnosta enemmän ja nimitti hallintoonsa enemmän konservatiivikristittyjä kuin kukaan edeltäjistään.

Bush ajoi veronalennuksillaan Yhdysvallat velkakierteeseen. Tämä ja Irakin sodasta seurannut trauma aiheuttivat vastareaktion, niin että demokraattien vasen laita nousi pitkäaikaisesta aallonpohjastaan.

Tämän aallon harjalla nousi presidentiksi Barack Obama (2009–2017). Kantolan arvion mukaan Obaman voittoon vaikutti kuitenkin enemmän kampanjatyyli kuin ohjelma. Obama pystyi luomaan toivoa, optimismia ja yhteistyön henkeä.

Kantola vertaa Obamaa Reaganiin, molemmat lupasivat uutta aikaa. Kumpikin myös varmaan tiesi nostattavansa ylisuuria odotuksia.

Yhä jakautuneemmaksi?

Paradoksaalisesti juuri Obaman kaudella politiikan jakautuneisuus kasvoi äärimmilleen. Republikaanit kieltäytyivät kaikesta yhteistyöstä presidentin kanssa.

Syksyn 2016 repivän vaalikamppailun jälkeen presidentiksi tuli Donald Trump. Kantolan mukaan hän vei Nixonin hyödyntämän, epäluuloon ja vastakkainasetteluun perustuvan strategian äärimmilleen. Reaganilta hän omaksui valtiovallan demonisoinnin.

Toisaalta Bernie Sandersin menestys esivaaleissa kertoo Kantolan mukaan siitä, ettei Obaman maltillinen keskustavasemmistolainen linja enää maistu monille demokraateille, vaan he haluavat todellista radikaalia vaihtoehtoa kapitalismille.

Trumpin kausi on vasta alussa, mutta hän tuskin pystyy pitämään lupauksiaan.

”Vastuuta Trump tuskin ottaa petetyistä lupauksistaan, vaan hän pistänee mahdollisen epäonnistumisensa muiden syyksi. Koska eri väestöryhmät elävät Yhdysvalloissa yhä enemmän omissa (media)kuplissaan, tällainen syyttely voi jopa onnistua. Näin Yhdysvaltain jakautuminen vain kiihtyisi entisestään”, kirjoittaa Kantola.

MARKUS KANTOLA: Jakautunut kansakunta – Yhdysvaltain poliittinen historia Richard Nixonista Barack Obamaan. Gaudeamus 2017. 438 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään