KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

30 vuotta sitten Neuvostoliiton loppuromahdus alkoi – ”Vapisevien käsien kapina” viimeisteli jättivaltion tuhon

Toukokuussa 1991 Neuvostoliitton silloinen varapresidentti Gennadi Janajev (kuvassa vasemmalla) taputteli käsiään presidentti Mihail Gorbatšovin rinnalla, mutta saman vuoden elokuussa Gorbatšov vangittiin ja Neuvostoliittoon asetettiin poikkeustila.

Toukokuussa 1991 Neuvostoliitton silloinen varapresidentti Gennadi Janajev (kuvassa vasemmalla) taputteli käsiään presidentti Mihail Gorbatšovin rinnalla, mutta saman vuoden elokuussa Gorbatšov vangittiin ja Neuvostoliittoon asetettiin poikkeustila. Kuva: Lehtikuva/Vitaly Armand

Suomessa herättiin 30 vuotta sitten, elokuun 19. päivä 1991, järisyttäviin uutisiin.

Antero Eerola
20.8.2021 10.25

Yleisradio kertoi aamulla, että Neuvostoliittoon oli julistettu poikkeustila ja maan johtoon oli asettunut kahdeksanhenkinen poikkeustilakomitea varapresidentti Gennadi Janajevin johdolla.

Komitea ilmoitti presidentti Mihail Gorbatšovin kärsivän terveysvaivoista ja olevan siksi kykenemätön hoitamaan tehtäviään. Pian kävi ilmi, että kaappaajat olivat vanginneet hänet hallituksen huvilalle Krimille.

Juntan julkaiseman julistuksen mukaan ”suuren maamme yllä leijuu kuolettava vaara”. Manifestissa maalattiin elintason romahtaneen ja suoranaisen nälänhädän uhkaavan neuvostokansalaisia tulevana talvena.

Jo aamun tunteina kävi selväksi, että kyseessä oli kommunistisen puolueen vanhoillisten vallankaappaus. Sen tarkoitus oli peruuttaa Gorbatšovin aloittamat uudistukset. Tankit vyöryivät Moskovan keskustaan.

Kaapparit halusivat estää erityisesti elokuun 20. päiväksi suunnitellun uuden liittosopimuksen allekirjoittamisen. Se olisi johtanut käytännössä Neuvostoliiton loppuun.

Salaliittolaiset eivät kuitenkaan nähneet, että heidän oma toimintansa johti juuri tähän. Vain kolmessa päivässä päättynyt vallankaappausyritys oli sosialistisen suurvallan kuolinkouristus.

”Janatuinen” oli vanha tuttu

Suomen poliittisissa piireissä hämmästys oli melkoinen, sillä suuren itänaapurin johtajaksi oli julistautunut tuttu mies.

Suomalaisten ”Janatuisena” tuntema Gennadi Janajev oli vuosina 1968–1980 ollut Neuvostoliiton nuorisojärjestöjen komitean KMO:n puheenjohtaja. Noilta vuosilta hän oli oppinut tuntemaan hyvin 1970-luvun nuorisopolitiikan tähtiä keskustan Esko Ahon, kokoomuksen Ilkka Kanervan, SDP:n Matti Ahteen ja Ulf Sundqvistin sekä SKDL:n, sittemmin vasemmistoliiton Jaakko Laakson ja Pekka Saarnion.

Elokuussa 1991 Aho oli Suomen porvarihallituksen pääministeri, Kanerva pääministerin sijainen ja Laakso hiljattain perustetun vasemmistoliiton uusi kansanedustaja.

Suomella oli etua siitä, että Janajev tunnettiin. Sen perusteella voitiin jo pian todeta, ettei kaappauksesta voi tulla mitään. Tästä kertoi myös Janajevin alkoholin murjoma olemus.

Vasemmistoliitto ehti ensin

Suomessa piti pian päättää, miten dramaattisiin tapahtumiin suhtaudutaan.

Pääministeri Aho oli 19. päivän aamuna yhteydessä presidentti Mauno Koivistoon ja ryhtyi kokoamaan hallituksen kriisiryhmää. Mukana olivat Paavo Väyrynen (kesk.), sisäministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) sekä virkamiesjohtoa ulkoministeriöstä, presidentin kansliasta, rajavartiostosta, suojelupoliisista ja puolustusvoimien tiedustelusta.

Lausunnossaan hallitus pahoitteli, että poikkeustilan julistaminen on keskeyttänyt demokraattisen kehityksen Neuvostoliitossa. Hallitus toivoi myös, että maassa palattaisiin normaalioloihin.

Gennadi Janajev kuvattiin Moskovassa lehdistötilaisuudessa vallankaappauksen alettua 19.8.1991. Hän kuoli vuonna 2010.

Gennadi Janajev kuvattiin Moskovassa lehdistötilaisuudessa vallankaappauksen alettua 19.8.1991. Hän kuoli vuonna 2010. Kuva: Lehtikuva/Vitaly Armand

Puoluekentässä oltiin varovaisia. Ainoastaan vasemmistoliitto tuomitsi kaappauksen selväsanaisesti jo ennen kuin hallitus ehti reagoida asiaan. Puoluejohdon puhelinpalaveri oli puheenjohtaja Claes Anderssonin johdolla koolla jo aamukahdeksalta.

Vasemmistoliiton mukaan ”vanhoillisten toimeenpanema vallankaappaus on vakava uhka uudistuspolitiikalle, demokratialle ja ihmisoikeuksien toteuttamiselle Neuvostoliitossa”.

Keskusta ja kokoomus tyytyivät valittelemaan tapahtunutta ja oppositiossa ollut SDP toivoi paluuta demokraattisen kehityksen tielle.

Tehtaankadun kaksoisviesti

Neuvostoliiton suurlähetystössä Helsingin Tehtaankadulla vasemmistoliiton kannanotto huomattiin.

Myöhemmin demareihin siirtynyt puoluesihteeri Matti Viialainen on muistellut, miten suhteista suomalaisiin puolueisiin vastannut lähetystöneuvos Valeri Dimitrijev tuli käymään vasemmistoliiton toimistolla ja julisti, että Neuvostoliitto on nyt pelastettu hajoamiselta.

Sattumalta samana iltana Tehtaankadulla vietettiin Dimitrijevin läksiäisiä. Paikalla oli paljon eturivin poliitikkoja, myös tuolloinen kansanedustaja Jaakko Laakso.

”Olen myöhemmin miettinyt, oliko tässä kyse halusta osoittaa, että hän on ikään kuin molemmilla puolilla.”

– Siellä oli valtava spekulaatio siitä, mitä on tapahtumassa ja kuka on voittamassa. Se oli tietenkin ykkösasia. Siinä oli pelko, että Moskovassa syntyy laajempi yhteenotto ja että syntyy sisällissota.

Laakso kertoo myös erikoisesta tapauksesta toisen neuvostodiplomaatin. Tämä luovutti hänelle suurlähetystössä poikkeustilakomitean julistukset suomennettuna. Samalla hän kuitenkin haukkui kaappausyrityksen, koska oli jo aiemmin ilmaissut olevansa kaappausta vastaan asettuneen Venäjän presidentin Boris Jeltsinin kova tukija.

– Olen myöhemmin miettinyt, oliko tässä kyse halusta osoittaa, että hän on ikään kuin molemmilla puolilla.

Tupakansytytin päin Janajevin näköä

Muiden 1970-luvun nuorisopoliitikkojen tavoin Laakso oppi tuntemaan Janajevin hyvin.

Suomen demokraattisen nuorisoliiton SDNL:n (nykyisin Vasemmistonuoret) johto kävi 1970-luvulla Moskovassa tapaamassa sikäläisiä tovereita.

Kommunistien sisäiset riidat jyrkkää linjaa vetäneen vähemmistön ja maltillisemman enemmistön välillä heijastuivat myös nuorisoliittoon. Vähemmistöläiset syyttivät enemmistöä jäsenrekisterin peukaloinnista.

Janajev ehdottikin, että rekisteri säilöttäisiin kassakaappiin, jonka voisi avata vain kahdella eri osapuolten hallussa olevalla avaimella.

SDNL:n puheenjohtaja – myöhemmin Helsingin kaupunginvaltuustossa vuosikymmeniä vaikuttanut – Pekka Saarnio hermostui tilanteesta niin, että heitti tupakansytyttimen seinään, josta se kimposi päin Janajevia.

– Pekka tuhahti, että kyllä on ison maan johtajalla pienet murheet. Sitä paitsi Suomessa ei edes sellaisia kaappeja tehdä, vähemmistöläisiin kuulunut Laakso naurahtaa.

Keväällä 2020 edesmennyt Saarnio on itsekin kertonut tapauksesta julkisuudessa. Saarnio kuului enemmistöläisiin.

”Vapisevien käsien kapina”

Aikaisemmin Neuvostoliiton historiassa vallananastus olisi voinut onnistua, sillä junttaan olivat liittyneet pääministeri Valentin Pavlovin lisäksi tärkeimpien voimaryhmittymien korkeimmat johtajat: puolustusministeri Dmitri Jazov, KGB:n johtaja Vladimir Krjutškov, sisäministeri Boris Pugo ja puolustusneuvoston varapuheenjohtaja Oleg Baklanov.

Vaikka Janajev istutettiin juntan keulakuvaksi, on ainakin venäläisessä historiankirjoituksessa salaliiton todellisiksi aivoiksi nimetty KGB:n Krjutškov. Hän kutsui koolle poikkeustilakomitean ensimmäisen kokouksen 5. elokuuta KGB:n tiloihin. Tankit Moskovaan komensi puolestaan Jazov.

”Sen jälkeen, hyvin lyhyen ajan kuluttua, minä ilmeisesti sammuin.”

Kumpikaan ei silti ollut paikalla juntan surullisenkuuluisassa lehdistötilaisuudessa, jossa osa kaappareista oli selvästi päihtyneitä tai ainakin krapulassa. Tästä kertoivat Janajevin vapisevat kädet.

Tapahtumien vuosipäivän alla ilmestyneessä venäläisdokumentissa kerrotaan, miten juntan jäsenet olivat hankkineet itsensä tähän kuntoon. Palattuaan Krimiltä Gorbatšovin taivuttelumatkalta Kremliin salaliittolaiset olivat käyneet ruokapöytään. Aterian päätteeksi tarjottiin kahvia ja runsaasti viskiä.

– Sen jälkeen, hyvin lyhyen ajan kuluttua, minä ilmeisesti sammuin, pääministeri Pavlov kertoi myöhemmin Venäjän syyttäjäviranomaisten nauhoittamissa kuulusteluissa.

Venäjällä kaappausyritys onkin ristitty ”Vapisevien käsien kapinaksi”.

Jeltsin kaataa kaappauksen

Kansan ja armeijan tuen puuttuminen johti pian siihen, että maa juntan alta alkoi pettää.

Kaappareita vastaan asettui Venäjän neuvostotasavallan presidentti Boris Jeltsin, joka julisti, etteivät poikkeustilakomitean määräykset päde Venäjällä. Kansa osoitti tukeaan Jeltsinille ja kerääntyi kaduille vastustamaan kaappareita.

Suomessa armeijan tiedustelupäällikkö Viitasaari kertoi poliittiselle johdolle tiedoista, joiden mukaan puna-armeija oli kääntymässä kaappausta vastaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Gorbatšov lensi takaisin Moskovaan.

Virossa juhlittiin itsenäistymistä Tallinnan laululavalla syyskuussa 1991.

Virossa juhlittiin itsenäistymistä Tallinnan laululavalla syyskuussa 1991. Kuva: Lehtikuva/Petri Puromies

Vaikka hän palasi muodollisesti valtaan vielä muutamaksi kuukaudeksi, hajosi valtakunta ympärillä pian. Baltian maat itsenäistyivät samassa rytäkässä, ja Venäjällä valta siirtyi Jeltsinille.

Joulukuun 25. päivä 1991 Gorbatšov allekirjoitti asetuksen, joka lakkautti Neuvostoliiton presidentin viran. Punalippu laskettiin lopullisesti alas Kremlin tornista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään