KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Siirtotyöläiset Kiinan vaurauden luoja

Siirtotyöläismiesten tärkein työllistäjä on rakennusala. Kuvassa korjataan voimalinjoja Wuxissa itäisessä Kiinassa.

Siirtotyöläismiesten tärkein työllistäjä on rakennusala. Kuvassa korjataan voimalinjoja Wuxissa itäisessä Kiinassa. Kuva: Lehtikuva/Str

Kiina-sarjan kolmannessa osassa pohditaan siirtotyöläisten asemaa Kiinassa. Ilman heitä valtava taloudellinen kasvu ei olisi ollut mahdollinen.

Onni Kari
24.10.2021 12.00

Kiinan 1,4 miljardia asukkaasta 260 miljoonaa on siirtotyöläisiä. Siirtotyöläiset työskentelevät teollisuudessa, rakennusalalla ja kaupunkiammateissa. Siirtotyöläiset asuvat kaupungeissa, mutta vailla pysyvää asumisoikeutta.

Miten tällainen järjestelmä on kehittynyt ja miten se toimii? Nielevätkö siirtotyöläiset osansa?

Rautainen riisikulho

Ennen talousreformeja Kiinan teollisuustyöväestö eli suhteellisen turvattua elämää. Työpaikat valtiollisissa teollisuuslaitoksissa olivat vakaita, palkat kohtalaisia ja eläkkeet korkeita. Sosialistinen Kiina korosti työläisten asemaa omien työpaikkojensa herroina.

Etuoikeutettu, koillisissa teollisuuskaupungeissa asuva vähemmistö oli erikoistapaus. Valtaosa kiinalaisista asui maaseudulla ja työskenteli kollektiiveissa. Kollektiivit olivat omavaraisia, mikä tarkoitti myös sitä, että niiden piti ruokkia itse itsensä – ja samalla kaikki muutkin.

Maalaiset eivät nauttineet valtion maksamista palkoista ja eläkkeistä. Heillä ei ollut oikeutta muuttaa asumaan kaupunkeihin, vaan järjestelmä sitoi heidät kotipaikkaansa. Sosialistisen Kiinan korostama tasa-arvo oli suhteellista, sillä järjestelmän sisällä oli selkeä työnjako ja hierarkia maaseudun ja kaupunkien, kollektiivien ja valtiollisen teollisuuden välillä.

Reformit loivat
siirtotyöläisluokan

Kiinan taloudelliset reformit alkoivat 1980-luvun alussa ja kiihtyivät 1990-luvulla. Talouden liberalisointi ja ulkomaisen pääoman vastaanottaminen muuttivat radikaalisti teollista rakennetta.

Aiemmin teollisuus keskittyi koilliseen Kiinaan. Teollisuus oli raskasta ja valtio-omisteista. Uudistusten myötä Kiinaan syntyi uusi teollisuusvyöhyke etelän rannikkoseuduille – ”aurinkovyöhyke”. Uusi teollisuus tuotti kulutustavaroita vientimarkkinoille.

Työvoima tuli maaseudulta. Vanhaa järjestelmää, joka sitoi ihmiset kotipaikkoihinsa, ei kuitenkaan purettu, vaan maaseudulta tullut teollisuustyöväestö tuli kaupunkeihin siirtotyöläisinä vailla pysyvää asumisoikeutta.

Samaan aikaan, kun etelään syntyi aurinkovyöhyke, syntyi pohjoiseen ”ruostevyöhyke”. Vanhat teollisuuskaupungit ovat täynnä hylättyjä tehtaita. Entisistä sosialismin etujoukoista on tullut kansakunnan unohdettuja.

Keitä siirtotyöläiset ovat?

Etelän siirtotyöläisten identiteetti on maalainen vuosia kestäneen teollisuustyön jälkeenkin. Side kotiseutuun on tiivis. Monet siirtotyöläiset palaavat maalle työskenneltyään rannikon teollisuuskaupungeissa. Erityisesti naiset palaavat usein kotiseudulleen perustamaan perheen.

Kiinan alueelliset kehityserot ovat valtavat ja ne muodostavat alueiden työnjaon perustan. Sisämaan köyhät maakunnat tuottavat työläisiä kehittyneen rannikon teollisuuden palvelukseen.

Siirtotyöläisten luokka-asema on monimutkainen. Yhtäältä he ovat vailla pysyvää asumisoikeutta kaupungeissa, ja heiltä evätään suuri osa julkisista palveluista. Toisaalta heillä on edelleen oikeus viljelymaahan kotiseudullaan.

Vaikka Kiinan kollektiivinen maatalousjärjestelmä purettiin talousuudistuksissa 1970-luvun lopussa, ei maata yksityistetty. Valtaosa maasta on edelleen kollektiivisessa omistuksessa. Yhteismaa allokoidaan perhekunnille. Oikeus maahan ei raukea, vaikka talonpoika olisi vuosikausia tehdastyössä kaukana kotiseudultaan.

Mahdollisuus palata maalle luo turvaa. Järjestelmä toimii varaventtiilinä talouden kriisiytyessä. Finanssikriisin jälkeen miljoonat siirtotyöläiset palasivatkin kotiseudulleen.

Millaista on
siirtotyöläisen elämä?

Siirtotyöläiset elävät teollisuuskaupunkien reuna-alueilla erillään paikallisväestöstä. Siirtolaiset ja paikalliset eivät välttämättä koskaan törmää toisiinsa. Vielä 2000-luvun alussa suurin osa siirtotyöläisistä asui tehdasasuntoloissa, mutta nykyään useimmat asuvat erillisillä siirtotyöläisten asuinalueilla.

Tehtaissa on tiukka kuri. Työ on intensiivistä, joskus vaarallistakin. Siirtotyöläisillä ei ole ammattitaitoa, eivätkä rekrytoijat sellaisesta ole kiinnostuneita. Sen sijaan tehtaisiin halutaan nuoria ja terveitä miehiä ja naisia. Miehiä otetaan erityisesti fyysistä voimaa vaativille aloille: siirtotyöläismiesten tärkein työllistäjä on rakennusala. Naisia on paljon tehtaissa: heitä pidetään miehiä kärsivällisempinä ja tarkempina.

Paikalliset suhtautuvat epäluuloisesti siirtotyöläisiin: he ovat likaisia, huonotapaisia, rikoksiin taipuvaisia, tummaihoisia ja puhuvat eri tavalla. Poliisit valvovat siirtotyöläisten elämää. Heidän asuinalueensa ovat täynnä valvontakameroita ja vuokrakasarmien ovivahdit tarkkailevat ihmisten menemisiä ja tulemisia.

Vuonna 2012 rakennustyömailla työskennelleistä siirtotyöläisistä valtaosa oli vailla työsopimusta.

Vuonna 2012 rakennustyömailla työskennelleistä siirtotyöläisistä valtaosa oli vailla työsopimusta. Kuva: Lehtikuva/Isaac Lawrence

Siirtotyöläisten taakka on raskas. Palkat ovat matalia ja työpäivät pitkiä. Palkkoja ja ylitöitä jää maksamatta, sosiaaliturvaa tai työterveydenhuoltoa ei ole, työturvallisuus on huono, palkkoja alennetaan ilmoitusluontoisesti.

Heikoimmassa asemassa olevat siirtotyöläiset eivät tee työtä edes palkkaa, vaan ruokaa ja yösijaa vastaan. Erityisesti rakennusalalla on tällaista suorastaan orjuuteen verrattavaa työtä.

Toisaalta vaikka siirtotyöläisille maksetaan huonosti, on heidän tulotasonsa silti korkeampi kuin mitä se olisi maalla. Monet ovat rakennuttaneet tehdastienesteillään kotiseudulleen aiempaa suurempia ja hienompia taloja. Siirtotyöläisten kotiseudulleen lähettämät rahat ovat tärkeä tulonlähde syrjäseuduilla. Siirtotyöläiset pyrkivät varmistamaan lapsilleen paremman tulevaisuuden.

Siirtotyöläiset vailla
laillisia oikeuksiaan

Kiinan työlainsäädäntö on kohtalaisen edistyksellinen. Laki takaa työntekijöille oikeuksia enemmän kuin OECD-maissa keskimäärin. Laki ei kuitenkaan yksin riitä, jos työläiset eivät tunne sitä eivätkä työnantajat välitä noudattaa sitä. Vuonna 2012 yhteensä 73,6 % rakennustyömailla työskennelleistä siirtotyöläisistä oli vailla työsopimusta ja teollisuudessakin ilman sopimusta oli 49,6 %, vaikka lainsäädäntö on edellyttänyt kirjallisia työsopimuksia vuodesta 1994.

Vaikka työntekijät tuntisivat oikeutensa ja heillä olisi sopimukset, voivat työnantajat olla noudattamatta niitä. Tehtailijat voivat luottaa siihen, ettei siirtotyöläisillä ole varaa ja kykyä hakea oikeutta. Ja vaikka siirtotyöläiset veisivätkin asiansa oikeuteen, ei oikeuslaitos ole neutraali, vaan ottaa usein työnantajan puolen.

Ainoa sallittu ammatillinen keskusjärjestö on alisteinen Kiinan kommunistiselle puolueelle ja valtiolle. Paikallistasolla ammattijärjestön johtajat ovat usein liikkeenjohdon edustajia. Ammattiliiton toimitsijat eivät edusta työläisten, vaan valtion tahtoa.

Kaikesta huolimatta työkiistojen määrä on kasvanut vuosikymmenestä toiseen. Samalla myös työläisten tietoisuus laillisista oikeuksista on lisääntynyt. Vaikka järjestelmä syrjii ja valtio suhtautuu omaan lainsäädäntöönsä opportunistisesti, eivät työläisten protestit ole hedelmättömiä. Pelko työläisten tyytymättömyydestä on pakottanut muuttamaan lainsäädäntöä ja käytäntöjä työläisten eduksi.

Siirtotyöläisten protestien ongelma on sirpaleisuus. Useimmiten protesti tapahtuu yksittäisellä työpaikalla, kohdistuen yksittäiseen työnantajaan. Protestiliike ei leviä muille työpaikoille, muihin kaupunkeihin tai muille teollisuudenaloille. Kritiikki ei kohdistu järjestelmään, vaan yksittäiseen työnantajaan tai paikallishallintoon. Eikä muu ole mahdollista, koska itsenäinen organisoituminen on kiellettyä.

Siirtotyöläisten kamppailujen kieli on legalistista. He vaativat laillisten oikeuksiensa kunnioittamista. Siirtotyöläiset eivät pidä itseään luokkakamppailua käyvinä työläisinä, vaan laillisia oikeuksiaan vaativina kansalaisina, syrjittyinä ja syrjäytettyinä.

Onko siirtotyöläisistä
vallankumouksellisiksi?

Marxilaisessa teoriassa työväenluokka herää tietoisuuteen luokka-asemastaan, muodostaa työväenliikkeen ja luo lopulta oman historiansa. Onko Kiinan siirtotyöläisten luokkatietoisuus kasvussa?

Kiinan työläisiä vuosikymmeniä tutkinut Ching Kwan Lee on skeptinen. Hänen mukaansa ei ole todisteita siitä, että Kiinan siirtotyöläiset olisivat nyt luokkatietoisempia kuin aiempi siirtotyöläisten sukupolvi.

Kiinan luokkajärjestelmä on kuitenkin muutoksessa. Ensinnäkin Kiinan talouskasvu sakkaa. Valtaapitävät suhtautuvat kriittisesti työlainsäädännön työläisille takaamiin oikeuksiin, joita pidetään haitallisina talouskasvulle. Samaan aikaan 2010-luvulla yhteiskunta on muuttunut aiempaa autoritaarisemmaksi. Kansalaisyhteiskunnan tila on käynyt entistäkin rajallisemmaksi.

Siirtotyöläisten viimesijaisena sosiaaliturvana toiminut maankäyttöoikeus on muuttunut uhanalaiseksi. Paikallishallinto yksityistää yhteismaata maksaakseen omat velkansa. Maa päätyy yksityisen pääoman käsiin ja talonpojat jäävät tilattomiksi. Entisistä talonpojista muodostuu alati kasvava alaluokka, jonka asema on vielä huonompi kuin tavallisilla siirtotyöläisillä.

Vuonna 2015 Kiinan pääministeri julisti ”innovatiivisen yrittäjyyden” kiinalaisten ”uudeksi taloudelliseksi normaaliksi”.

Hallinto kannustaa ihmisiä yksityisyritteliäisyyteen. Kaupungeissa on valtava joukko erilaisia kaupustelijoita ja muita sekalaisia töitä tekeviä. Keikka- ja alustatalous ovat kasvaneet. Vuonna 2015 Kiinan pääministeri julisti ”innovatiivisen yrittäjyyden” kiinalaisten ”uudeksi taloudelliseksi normaaliksi”.

Kiinassa onkin syntynyt miljoonia mikroyrityksiä. Vuonna 2016 keikkataloudessa työskenteli yhteensä 60 miljoonaa kiinalaista, joista monet ovat velkaantuneita mikroyrittäjiä. Lisäksi ihmisiä kontrolloidaan sosiaalisen luoton järjestelmillä. Taloudellinen individualismi ja poliittinen autoritarisoituminen etenevät käsi kädessä.

Aika näyttää atomisoituuko vai radikalisoituuko Kiinan uusi sekatyöläisluokka.

Kirjallisuus
Lin Chun: China and Global Capitalism: Reflections on Marxism, History, and Contemporary Politics. Palgrave Macmillan 2013.
Yue Gong: Manufacturing Towns in China: The Governance of Rural Migrant Workers. Palgrave Macmillan 2019.
Zhidong Hao & Sheying Chen (toim.): Social Issues in China: Gender, Ethnicity, Labor and the Environment. Springer 2014.
Ching Kwan Lee: Against the Law: Labor Protests in China’s Rustbelt and Sunbelt. University of California Press 2007.
Ching Kwan Lee: China’s Precariats. Globalizations 2019, vol. 16, no. 2, 137–154.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään