KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kaikki eivät saaneet äänestää

Äänestäjiä jonottamassa Anacostian kaupunginosassa Washingtonissa tiistaina.

Äänestäjiä jonottamassa Anacostian kaupunginosassa Washingtonissa tiistaina. Kuva: Lehtikuva/ LARRY DOWNING

Eilisissäkin vaaleissa todennäköisesti useat miljoonat amerikkalaiset menettivät perusteettomasti mahdollisuutensa käyttää äänioikeuttaan.

ARTO HUOVINEN
5.11.2008 9.00

Köyhällä ja mustalla moninkertainen riski menettää äänioikeutensa Yhdysvalloissa

Vuoden 2004 presidentinvaaleissa hylättiin yli kolme miljoonaa ääntä. Läheskään kaikki näistä eivät olleet Mikki Hiirelle annettuja ääniä. Useiden selvitysten mukaan joukossa oli paljon sellaisia ääniä, jotka olisi pitänyt hyväksyä.

Viime vaalien jälkeen äänioikeutettujen listoilta on poistettu 13 miljoonaa nimeä. Se on yli kymmenen prosenttia niissä vaaleissa annetuista 120 miljoonasta äänestä. Samalla se on kaksinkertaisesti se määrä, minkä ehdokkaiden (erityisesti Barack Obaman) kampanjat onnistuivat nyt saamaan uusia, ensikertalaisia äänestäjiä rekisteröitymään.

Esimerkiksi Coloradossa, jonka väkiluku on neljässä vuodessa kasvanut selvästi, on nyt lähes satatuhatta äänioikeutettua vähemmän kuin 2004. Mutta siellä onkin rekistereistä pyyhkäisty pois 17 prosenttia nimistä. Vastaava luku on Washingtonin osavaltiossa 15 %, New Yorkissa 14 %, Nevadassa 13 % ja Missourissa 10 %.

Osa poistetuista on kuolleita tai toiseen osavaltioon muuttaneita. Mutta New York Times -lehden selvityksen mukaan heitä on vähemmistö. Esimerkiksi Coloradossa, Michiganissa ja Louisianassa muista syistä poistettuja on kolme-neljä kertaa enemmän.

Listoilta on poistettu esimerkiksi sellaisia, jotka eivät äänestäneet kaksissa edellisissä vaaleissa. Heille ei ole välttämättä edes ilmoitettu, että näin on tapahtunut.

Kansalaisluottamus
voi yhä mennä

Demokraatit ja republikaanit ovat perinteisesti voineet vaikuttaa vaalien tulokseen esim. säätämällä vaalipiirien rajoja etujensa mukaisesti. Presidentinvaaleissa, joissa äänet lasketaan osavaltioittain, tällä ei ole merkitystä. Mutta esim. edustajainhuoneen vaaleissa kutakin osavaltiota hallitseva puolue voi saada paljonkin etua tällä tavalla.

Mutta nykyään vaalituloksen vääristymiseen on niin monta mahdollisuutta, että BBC:llä julkaistun laajan raportin tehnyt Greg Palast kysyy, voiko Yhdysvaltain demokratiaa pitää uskottavana.

Palastin tutkimukset viittaavat samaan kuin monet muutkin selvitykset: köyhällä ja mustalla on suurin riski menettää äänioikeutensa. Koska enemmistö mustista äänestää demokraatteja, tämä vaikuttaa myös kahden suurpuolueen väliseen vaalitulokseen.

Sama vinoutuma toistuu koko vaaliprosessissa. Yhdysvaltain kansalaisoikeuskomission mukaan mustan äänestäjän äänellä on yhdeksänkertainen riski tulla hylätyksi verrattuna valkoisen ääneen.

Mustien poliittisiin oikeuksiin vaikuttaa myös se, että monissa osavaltioissa vangit eivät saa äänestää; onhan vangeista suhteettoman suuri osa mustia. Eräissä osavaltioissa on jopa yhä voimassa kansalaisluottamuksen menetys eli sovitetun tuomionkaan jälkeen ei ole äänioikeutta tai ainakin sitä pitää osata itse hakea takaisin.

Varo olemasta
rikollisen kaima

Vuoden 2000 Floridan sotkujen jälkeen säädettiin laki, jonka piti poistaa epäselvyyksiä. Itse asiassa se vei ojasta allikkoon.

Jokaiseen osavaltioon on luotu tietokanta äänioikeutetuista. Äänestäjän rekisteröityessä tätä rekisteriä verrataan muihin tietoihin kuten ajokorttiin tai sosiaaliturvatietoihin.

Tämä on tietysti periaatteessa hyvä, mutta ongelma syntyy siitä, ettei Yhdysvalloissa ole kunnollisia väestörekistereitä. Kun joku virkailija on jossain lyönyt yhden merkin väärin, äänestyshaluinen on pulassa.

Tämän uhriksi joutui mm. republikaanien mainoskampanjoihin noussut ”Putkimies-Joe” eli Samuel Joseph Wurzelbacher. Sukunimi oli piirikunnan rekistereissä lipsahtanut Worzelbacheriksi.

Paitsi että eri rekistereissä on paljon virheitä, sekavuus antaa myös paljon tilaisuuksia tahalliselle manipuloinnille.

Monet osavaltiot käyttävät ensisijaisena vertailuperusteena sosiaaliturvan rekistereitä, vaikka lain mukaan ne ovat vasta viimeisiä vaihtoehtoja, koska ne ovat kaikkein epäluotettavimpia.

Monissa tapauksissa äänioikeus on mennyt henkilöiltä, joilla sattuu olemaan sama nimi kuin jollakin rikostuomion saaneella.

New Mexicossa tänä vuonna pidetyissä paikallisvaaleissa oli kokonaisten kortteleiden äänestäjiä pudonnut pois äänestyslistoilta köyhissä kaupunginosissa.

Äänesi saattaa
tulla lasketuksi

Vaalipaikalle ilmaantuvat epäselvät tapaukset pääsevät äänestämään ns. väliaikaisella äänestyslipulla. Vuoden 2004 vaaleissa ilmeni kuitenkin, että näille äänille voi käydä miten tahansa. Jossakin ne laskettiin mukaan tuloksiin, jossakin heitettiin suoraan roskikseen.

Useissa osavaltioissa köyhillä alueilla on äänioikeutettujen määrään verrattuna paljon vähemmän äänestyspaikkoja kuin vauraammilla alueilla. Sen vuoksi niillä on pitemmät jonot, minkä vuoksi leikin saattaa jättää helpommin kesken.

Ongelmat eivät lopu siihen, että pääsee äänestämään. Äänellä on suuri riski tulla hylätyksi.

Floridassa 2000 tulivat ns. riippuvat silpukkeet maailmankuuluiksi. Viime vaaleissa lähes 1,4 miljoonaa ääntä hylättiin sen vuoksi, äänestyslaite kadotti ne, ruttasi ne, ei pystynyt lukemaan niitä tai ei rekisteröinyt niitä annetuiksi. Kosketusnäytöillä ääniä on mennyt vastakkaiselle puolueelle kuin mitä äänestäjä on tarkoittanut.

Useiden selvitysten mukaan epäluotettavimmat äänestyslaitteetkin ovat usein kasautuneet köyhille alueille.

Äänesi voi mennä
vastapuolelle

Sähköinen äänestys on aivan oma lukunsa. Tietokoneissa on niin huonot ohjelmat, että virheitä tapahtuu väistämättä. Vielä pahempaa on se, että – kuten monet asiantuntijaraportit osoittavat – niiden tietoturva on olematon.

Ulkopuolisen on periaatteessa helppo väärentää sähköisen äänestyksen tulos. Ei ole todisteita siitä, että näin olisi tapahtunut, mutta toisaalta sen pystyy (testeissä todistetusti) tekemään niin, ettei jälkiä jää.

Myöskään postiääni ei välttämättä tule laskentaan mukaan. Viime vaaleissa niitä hylättiin puoli miljoonaa. Myöskään tämä vaihe ei ole vailla manipulointiepäilyjä. Esimerkiksi ensikertalaisten postiäänestäminen on joissakin osavaltioissa tehty niin vaikeaksi, että se käy älykkyystestistä.

Kunkin osavaltion sisällä yleensä piirikunta päättää äänestysmenetelmästä. Koko järjestelmä on niin sekava, että on mahdoton tietää, kuinka monta miljoonaa amerikkalaista menetti tiistaina ilman asiallista syytä äänioikeutensa tai antoi tietämättään hylätyn äänen.

Lopuksi pari vinkkiä englanninkielisiin artikkeleihin, joissa kerrotaan tarkemmin Yhdysvaltain vaalien manipulointimahdollisuuksista: www.truthout.org/102508A ja www.truthout.org/110308A

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään