KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Poliittinen tsunami riepottaa Tshekin tutkatukikohtaa

Tutkatukikohdan vastainen mielenosoitus Prahassa kaksi viikkoa sitten.

Tutkatukikohdan vastainen mielenosoitus Prahassa kaksi viikkoa sitten. Kuva: Lehtikuva/ MICHAL CIZEK

Prahan syksyn aluevaalit järisyttivät rajusti Tshekin politiikkaa pari viikkoa sitten. Demareiden ja vasemmiston vaalivoitto väritti maan aluehallinnon kartan kerrasta täysin uusiksi: oranssiin ja punertavan vivahteisiin.

KARI JYRKINEN
5.11.2008 9.00

Vaalitulos kaataa Tshekin oikeiston yltiöliberalistisia kokeiluja. Kansalaisliikkeiden siivittämät äänestäjät sanoivat samalla yksiselitteisesti EI Yhdysvaltain ohjuskilven Tshekin-tukikohdalle.

Tshekin pitäisi ryhtyä isännöimään Euroopan unionia vuodenvaihteen pyhien jälkeen. Mutta pystyykö pääministeri Mirek Topolanek enää hoitamaan hommaa?

Vielä aluevaalien aattona Tshekin kaikkien 13 alueen (tai itsehallinnollisen läänin, kraj) poliittinen kartta hohkasi yksipuolisen sinimustana. Aluehallituksia johti oikeiston Kansalaisdemokraattinen puolue (ODS). Vain yksi lääni kuului kristillisille.

Vaali-iltana kaikki oli toisin. Oranssiin pukeutuneet demarit (CSSD) keräsivät jokaisessa läänissä eniten ääniä. Punakirsikkainen Tshekin kommunistipuolue (KSCM) pysyi samalla vahvana. Joissakin lääneissä se nousi demarien tueksi liki samalla äänimäärällä kuin aikaisempi isäntä ODS.

Esimerkiksi Ustin läänissä CSSD sai 32,3 prosenttia äänistä, ODS 20,6 ja KSCM 18,4 prosenttia. Morava-Sleesiassa demarit keräsivät 42,6 ja kommunistit 16 prosenttia. Hallituksen ODS sai tyytyä 25 prosenttiin ja kristilliset yhdeksään.

Samaan aikaan pidetyissä senaatin osavaaleissa ODS menetti kaikki jaossa olleet paikat Prahan kolmen senaattorin pallia lukuunottamatta – mutta sitä varten piti itsensä presidentti Vaclav Klausin jalkautua toreille mainostamaan ODS:nsa ehdokkaita.

Vaalitulosta kommentoidessaan Klaus ruoski omiaan urheilutermein: aluevaalissa ODS hävisi 0–13 ja senaatin vaalissa 3–23.

”Vuoden 1989 kumouksen jälkeen tämä on historiallisesti raskain tappio – mikään muu puolue ei ole kärsinyt vastaavaa”, totesi presidentti tunnin kestäneessä vaalituloshaastattelussa.

Tshekin valtalehti Mlada Fronta Dnes luonnehti vasemmiston voiton oranssi-tsunamiksi. Oikeistoälyköiden Lidove Noviny käytti sanaa oranssinen lumivyöry. Entinen vasemmistolehti Pravo otsikoi yli sivun: ”Äänestäjien viesti hallitukselle: Painukaa hiiteen!”

Kansanäänestyksen
voima

Aluevaalit eivät tietenkään ole parlamenttivaalit, vaikka Tshekin aluehallituksilla onkin laajat valtuudet.

Tällä kertaa kuitenkin oppositio jo vuoden ajan yhteen ääneen julisti aluevaalit yleisvaltakunnalliseksi kansanäänestykseksi Topolanekin köyhiä kyykyttävää hallituspolitiikkaa ja Yhdysvaltain ohjuskilven Tshekin-tutkatukikohtaa vastaan.

Kansalaisten ilmaiseman protestin vahvuus ja yksiselitteisyys yllätti jopa opposition johtajat. Jos heti pidettäisiin parlamenttivaalit, demari-kommari-oppositio voittaisi ylivoimaisesti.

Järistys kohteli kaltoin myös Topolanekin apureita, katolista maaseutua edustavia kristillisiä ja oikeistosinertäviksi kylmenneitä vihreitä.

Kristilliset käryävät nyt poliittisessa kiirastulessa, kun puolue uhkaa mittauksissa pudota alle viiden prosentin kynnyksen. Vihreät katosivat aluehallinnon kuvasta miltei kokonaan.

Oikeiston apuripuolueet asiallisesti jo hajoavat. Myös ODS:n omat rivit ovat kertakaikkisesti sekaisin.

Pikakäsittely
epäonnistui

Muodollisesti parlamentissa säilyy suttuinen tasatilanne, jossa Topolanek voinee vielä toistaiseksi turvautua ”ostamiinsa” loikkareihin.

Heti vaalien jälkeen Topolanek yritti paniikkitunnelmissa viedä allekirjoitetut tukikohtasopimukset läpi pikaäänestyksin. Myös senaatti ilmoitti äänestävänsä sopimuksista vielä vanhassa kokoonpanossa, jossa ODS:llä oli ehdoton enemmistö.

Oppositio oli kuitenkin valmis lamauttamaan parlamentin työskentelyn ja kansalaisliikkeiden verkoissa nousi sellainen hälytys, että ODS nopeasti peruutti yrityksensä.

Nyt lopulliset tutkaratkaisut todennäköisesti siirtyvät kevääseen, kun nähdään Yhdysvaltain uuden hallinnon kanta ja asenteet.

Tshekin aluevaaleissa syntyi samalla Keski-Euroopan poliittisen historian kannalta kiintoisa tilanne. Demareiden ja kommunistipuolueen edustajat ovat eri lääneissä jo löytäneet yhteisen sävelen aluetason hallituksia muodostettaessa.

Oikeistomedia maalaa piruja seinille, mutta Yhdysvaltain tukikohdan ja vieraiden sotilasjoukkojen maahantulon uhka on luonut ilmapiirin, jossa historian haavat ainakin toistaiseksi unohdetaan. Kommunistien saama joukkokannatus suorastaan pakottaa sosiaalidemokraatit ryhdistymään.

Tätä taustaa vasten voi ymmärtää, että vanha oikeistosenaatti jätti viime töikseen korkeimpaan hallintotuomioistuimeen kantelun, jonka mukaan Tshekin kommunistipuolue on perustuslain vastainen ja se pitäisi kieltää.

Senaatilla ei ole suoria todisteita, mutta indiisejä, aihetodisteita löytyy. KSCM esimerkiksi puhuu myös uuden vuosituhannen sosialismin rakentuvan Marxin ja Leninin ajatusperintöön – tshekkioikeistolle jo tämä on selvä rikos.

Demarijohtaja Jiri Paroubek ehdotti parhaaksi vaihtoehdoksi, että Topolanekin hallitus itse jättäisi paikkansa virkamieshallitukselle, joka samalla hoitaisi Tshekin EU-isännyyden. Uudet vaalit voisi pitää sopivasti kesän europarlamenttivaalien yhteydessä.

Yhdysvallat etsii
peräytymistietä?

Ulkomaisille tarkkailijoille Tshekin aluevaalit nostivat nyt viimein esiin Yhdysvaltain ohjuskilpikiistan vaietun vahvan aseen: demokraattisten kansalaisliikkeiden merkityksen ja kansan enemmistön demokraattisesti vaaleissa ilmaiseman voiman.

Valtakunnan tason poliittisista pyörteistä ja hallitusmuutoksista riippumatta demarit, kommunistit ja monenkirjavat kansalaisliikkeet vaativat edelleen kansanäänestystä tukikohdasta ja Yhdysvaltain joukkojen maahantulosta.

Kun vuosi sitten Plzenin (Pilsenin) ODS-vetoinen lääninhallitus tervehti Brdyn alueelle tuotavaa tutkaa, uusi hallitus aikoo kumota päätöksen ja tuomita hankkeen. Jos yleiskansallista kansanäänestystä ei synny, Keski-Tshekin alue valmistautuu järjestämään läänin oman kansanäänestyksen.

Kuin sattumalta näinä päivinä tuli julkisuuteen Yhdysvaltain Pentagonin IDA-tutkimustoimistolta (Institute for Defence Analyses) tilaama selvitys, jonka mukaan George W. Bushin lempilapsi, ohjuskilpitoimisto MDA on harkitsemattomasti kiirehtinyt puolivalmiin kilpihankkeen pystyttämistä.

Mahdollisesti myös Yhdysvaltain talouskriisi pakottaa päättäjät arvioimaan kilpihankkeen uudelleen.

Tai ehkä joku amerikkalainen poliitikko on oivaltanut Saksan ja Neuvostoliiton historian jo osoittaneen, että jääräpäisen kerettiläisille tshekeille ei kannata pakottaen tuputtaa vieraita oppeja – siitä ei hyvää seuraa.

Pentagonin tutkimus (Study on the Mission, Roles and Structure of the Missile Defense Agency MDA) osoitteessa www.cdi.org/pdfs/IDA_MDA%20report%202008.pdf

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään