Ségolène Royalille suurin kannatus jäsenäänestyksessä
Ranskan sosialistipuolueen jäsenet haluaisivat puoluejohtajakseen Ségolène Royalin. Viime viikonlopulla pidetyssä äänestyksessä uutta sukupolvea ja uutta linjaa edustava nainen ei kuitenkaan saanut ehdotonta enemmistöä, mikä mutkistaa hänen tietään puoluejohtoon, joka puolestaan helpottaisi hänen tietään vuoden 2012 presidenttivaaliehdokkaaksi. Nykyinen puoluejohto kun ei ole samaa mieltä jäsenistönsä kanssa.
Royal sai jäsenäänestyksessä 30 prosentin kannatuksen. Ennakkosuosikki, Pariisin pormestari Bertrand Delanoë sai 25,3 %, Lillen kaupungin pormestari, entinen työministeri Martine Aubry 24,6 %. Toinen yllättäjä oli neljänneksi sijoittunut lähes tuntematon Benoît Hamon (19 %), joka edustaa puolueen vasenta siipeä.
Puoluejäsenten viesti viittasi selkeästi siihen, että puoluejohto halutaan uusiksi. Tähän viittasi myös Libération-lehden maanantaina julkaisema mielipidetiedustelu, johon oli haastateltu sosialistipuoluetta lähellä olevia ja yleisvasemmistolaisia. Sosialisteista 73 % uskoo Royalin olevan hyvä puoluejohtaja, vasemmistolaisista 64 %. Samalla 50 % vasemmistolaisista arvioi sosialistipuolueen antaneen itsestään kielteisen kuvan puoluekokouksensa alla.
Puoluekokous pidetään ensi viikonloppuna Reimsissä. Jollei sitä ennen tai sen aikana päästä sopimukseen uudesta puheenjohtajasta eroavan François Hollanden tilalle, järjestetään uusi jäsenäänestys 20.11. ja seuraavana päivänä jälleen uusi äänestys, ellei vieläkään ole sopua löytynyt.
Royalia ihaillaan
ja irvaillaan
Royal sai varmasti lisäbonusta Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Ranskassa kun on kovasti ihailtu jenkkien rohkeutta valita mustaihoinen presidentti. Tästä rohkaistuneena sosialistitkin ovat päättäneet kannattaa uusia kasvoja, varsinkin naista.
Yleisen mielipiteen mukaan Royal veti oman presidentinvaalikampanjansa oikeiston Nicolas Sarkozya vastaan moitteettomasti ja melkein omin voimin, ilman puoluejohdon ”elefanttien” tukea. Royal veti kampanjansa aikana salit täyteen ja puolueeseen paljon uusia jäseniä. Royal sai kunniakkaat 48 % äänistä, 17 miljoonaa ranskalaista äänesti hänen puolestaan.
Vaali-innostuksen laskettua Royalia alettiin hyljeksiä puoluejohdon taholta yhä enemmän. Huippunsa tämän halveksunta saavutti, kun hyvännäköinen nainen vaihtoi asiallisen jakkupukunsa trendikkääseen siniseen paitamekkoon ja piti Ranskan suurimmassa esiintymishallissa Zenithissä kannattajilleen ilmaisen amerikkalaistyylisen tapahtuman. Paikalle saapui 4 000 kannattajaa ja ihailijaa.
Sen sijaan puoluejohdossa show’ta pelkästään irvailtiin. ”Minä en olisi tehnyt vastaavaa”, kuittasi Martine Aubry tapahtuman. ”Oletteko nähneet uudet hiukseni”, veisteli jopa ex-mies Hollande viitaten ex-kumppaninsa uuteen kampaukseen.
Entinen puheenjohtaja ja pääministeri Lionel Jospin ei edes halunnut äänestää Ségolène-ilmiön takia. Moni muukin puoluekonkari on jo eronnut tai uhannut erota puolueesta.
Jotkut ovat pyrkimässä Olivier Besancenotin johtamaan nousevaan trotskilaispuolueeseen Uusi Antikapitalistinen Puolue (NPA). Besancenot ilmoitti heti alkuun, ettei aio suinkaan huolia puolueeseensa kaikkia ”sosialismiinsa pettyneitä”.
Musta hevonen
pelastajaksi?
Royal tarvitsee puoluejohtoon päästäkseen liittolaisia. Se tulee olemaan nykyisessä tilanteessa vaikeaa. Royal soitti puolueäänestyksen jälkeen ensimmäisenä Aubrylle. Tämä kertoi JDD -lehdelle ilmoittaneensa Royalille kylmästi, että puhelinsoitto tuli liian aikaisin aamulla ja hän oli väsynyt.
Sosialistipuolueen täysin tulehtunut tilanne on johtanut siihen, että nyt on ryhdytty etsimään mustaa hevosta, joka ei herätä nykyisiä inhoreaktioita. Sellaisena on esitetty julkisuudessa täysin tuntematon meppi Vincent Peillon, joka France-Inter-radion mukaan on hajuton ja väritön, mutta jota kukaan ei tiedä edes vihata.
Toiseksi mustaksi hevoseksi on veikattu Kansainvälisen valuuttarahaston nykyistä pääjohtajaa Dominique Strauss-Kahnia, joka on myöntänyt avioliiton ulkopuolisen suhteen alaiseensa Washingtonin-kaudellaan. Vaikka ranskalaiset tällaisista syrjähypyistä vähät välittävät, silti kiinnijääminen ja siitä aiheutunut julkisuus vahingoittivat Strauss-Kahnin mahdollisuuksia.
Royal on kannatuksestaan huolimatta niin vaikeassa tilanteessa, että hän voi jopa luopua puheenjohtajaehdokkuudestaan. Sillä Royal ja vanhat elefantit eivät kaikkien kampittelujen jälkeen mahdu enää saman puolueen johtoon. Eivät edes samaan puolueeseen.