KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Avusta vitsaukseksi

Hufvudstadsbladetissa 18. 9. 1888 julkaistu kokaviinimainos.

Hufvudstadsbladetissa 18. 9. 1888 julkaistu kokaviinimainos.

ANNI-HELENA LEPPÄLÄ
18.5.2009 10.31

Huumausaineiden kulku Suomessa

Filosofian tohtori Mikko Ylikangas on koonnut yksiin kansiin Suomen huumehistorian 1800-luvulta 1950-luvulle.

Unileipää, kuolonvettä ja spiidiä (Atena 2009) antaa kattavan kuvan 1900-luvun alun huumausainekäyttäytymisestä maassamme.

– Unileipä, joka on Elias Lönnrotin luoma suomenkielinen vastine oopiumille oli ensimmäisiä Suomeen rantautuneita huumeita. Se saattoi päätyä maahamme jo viikinkien mukana, kertoo Ylikangas.

ILMOITUS
ILMOITUS

Oopium oli ensimmäinen kasvista jalostettu huumaava lääkeaine, joka opittiin tuntemaan myös Suomessa.

Oopiumia käytettiin kivun lievitykseen ja punatautia vastaan sekä mätäkuumeen, keuhkokuumeen ja ripulin hoitoon. Lisäksi aine oli oiva apu ”Kiwun ja mojotuxen seisautukseen”, kirjoittaa Ylikangas. Oopium oli kallista tuontitavaraa, lisäksi sotaisalla 1700-luvulla tuontikauppa takkusi ja aineesta oli toisinaan pulaa.

Tästä johtuen teologian tohtori Anders Chydenius päätti yrittää oopiumin valmistamista kotikonstein. Unikko oli 1700-luvun Suomessa jokseenkin yleinen kasvi. Oopiumin valmistusta kotimaisesta unikosta onnistui varsin hyvin. Chydeniuksen oopiumin valmistus ja tutkimuskausi kesti 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun alkuun.

Pian oopium kuitenkin huomattiin vaaralliseksi aineeksi, joka sai käyttäjänsä tarvitsemaan sitä jatkuvasti. Oopium oli mahdollisesti ensimmäinen maahamme saapunut huume, mutta ei suinkaan viimeinen. Pian esiin astuivat morfiini ja kokaiini.

Valkoisen keijun
pauloissa

Intiaanien piristeenä tunnettuja kokapensaan lehtiä pureskeltiin Suomessakin jo 1870-luvulla. Kokaiinia käytettiin tupakasta vieroittavana korvikkeena. Myöhemmin kokaiinia voitiin käyttää myös morfiinin vieroitusoireiden hoitoon. Lisäksi sitä käytettiin paikallispuudutukseen korva-, nenä-, suu- ja silmäkirurgiassa.

Ainetta alettiin hyvin pian käyttää muihinkin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Ainakin keväällä 1888 oli Suomessakin myynnissä kokaviiniä, jota mainostettiin terveysvaikutteisena tuotteena. Mainonnan mukaan se auttoi rauhattomuuteen, migreeniin, ruuansulatusvaivoihin ja väsymykseen. Tämä varmasti pitikin paikkansa, sivuvaikutuksia vaan ei vielä tuossa vaiheessa aavistanut kukaan.

Suomessa kieltolaki kasvatti kokaiinin käyttöä, lisäksi maan itsenäistymisen jälkeen huumausaineiden käyttö lisääntyi voimakkaasti.

Pelkästään kolmessa vuonna 1925 Helsingissä tehdyssä takavarikossa jäi poliisin haaviin lähes neljä kiloa kokaiinia. Tuoreempien tilastojen varjossa tarkasteltuna poliisi ja tulli takavarikoivat saman määrään kokaiinia viiden vuoden aikana 1990-luvulla. Kokaiinihulluus laantui Euroopassa 1920-luvun lopulla ja huomattavasti halvempi heroiini alkoi vallata markkinoita. Suomalainen kokaiinin salakauppa loppui 1930-luvulla, kun kansainvälinen huumekontrolli tiukentui.

– Huumaavat aineet ovat kaikki olleet ensin lääkekäytössä. Niiden euforoivan vaikutus on johtanut aineiden väärinkäyttöön, muistuttaa Ylikangas.

Sota-ajan
huumaus

Kautta ihmiskunnan historian huumaavia aineita on käytetty sodissa hyvin erilaisiin tarkoituksiin, muun muassa luomaan rohkeutta ja pitkittämään taistelukykyä. Suomessa tärkeimmäksi yleislääkkeeksi osoittautui heroiini, etenkin talvisin. Ainakin rintamaolosuhteissa ainetta käytettiin hengitystievaivoihin, yskään ja kivunlievitykseen. Siviilissä heroiinilla lääkittiin niin aikuisia kuin lapsiakin.

– En usko, että sodan aikana heroiinia olisi käytetty väärin, Ylikangas sanoo.

Sodan aikana huumeet olivat varsin puhdasta ainetta. Nykyisin käytettävän heroiinin heroiinipitoisuus on noin kymmenen prosenttia, sota-aikaan se oli 90-100 prosenttista.

– Sodan aikana huumeista tiedettiin huomattavasti vähemmän kuin nyt, siksi myös aineiden viihdekäyttö oli huomattavasti vähäisempää.

Huumaavien aineiden käyttötavat olivat sodan aikana erilaiset, myöhempiin aikoihin verrattuna. Heroiininarkomania muuttui sodan jälkeen muodiksi, kun nuoriso löysi sodasta yli jääneen aineen.

Sota-aikaan kuului heroiinin lisäksi pervitiini, joka oli metamfetamiinia. Pervitiinin katsottiin kuuluvan samoihin ”viattomiin myrkkyihin” kuin tupakka ja kahvi, joskin piristävä vaikutus oli huomattavasti suurempi.

Pervitiiniä tuotiin Suomeen Saksasta, jossa se oli kehitelty ja valmistettu nimenomaan sotalääkkeeksi. Saksassa aineen käytöstä kuitenkin luovuttiin. Siellä huomattiin, että sotilaat eivät saaneet nukuttua edes silloin kuin se olisi ollut mahdollista.

Suomessa pervitiiniä kuitenkin käytettiin, vaikka se toisinaan vaati vastapainokseen unilääkettä. Etenkin päiväkausia yhteen menoon hiihtäneet kaukopartiomiehet turvautuivat pervitiiniin, kun voimat ehtyivät.

Koukussa
heroiiniin

Sodan jälkeen heroiinia oli paljon liikkeellä ja sitä oli helposti saatavilla. Kaikki yli jäänyt aine ei kuitenkaan palautunut apteekkeihin, kuten olisi ollut tarkoituksenmukaista. Ainetta päätyi myytiin myös katukauppaan.

Heroiinin suuri kulutus sodan jälkeisessä Suomessa herätti kummastusta ulkomailla. Maassamme kului heroiinia vuodessa sama määrä kuin muissa maissa keskimäärin 25 vuodessa.

Yhdistyneet kansakunnat ihmettelivät ihan kirjallisesti heroiinin menekkiä Suomessa. Sisäasiainministeriö vastasi ihmettelyyn toteamalla, että heroiini on edullisin lääkeaine muun muassa yskään ja kivunlievitykseen. Samalla sisäasiainministeriö huomautti, että pohjoisen sijaintinsa vuoksi Suomessa esiintyy yskää muita maita enemmän.

Lääkäriseura piti heroiinin väärinkäyttäjien määrää Suomessa hyvin vähäisenä. Morfiinille ei löydetty muuta rinnakkaislääkettä ja heroiini oli halpaa. Tästä syystä Suomen lääkäriseura ei nähnyt syytä luopua heroiinin valmistuksesta.

Vasta 1950-luvulle tultaessa laki kiristyi, ja heroiinin ja morfiinin käyttöä rajoitettiin.

Huumaavat aineet löysivät tiensä sangen helposti Suomeen, mutta vieroitushoidon käynnistyminen oli kankeaa. Narkomaaneja hoidettiin pitkään yksinomaan mielisairaaloissa. Hoitoa saivat pääasiassa varakkaat henkilöt ja hekin hyvin lyhyen aikaa. Suurin osa vieroituksessa olleista palasi takaisin vanhaan elämäntapaansa.

Eikä hoidossa varmasti auttanut sekään, että vieroitukseen saatettiin käyttää jotakin toista huumetta.

n
Huumetietoutta

Huumeiden väärinkäyttöä ilmeni kaikkialla Suomessa jo 1800-luvulla.

Narkomaaneja hoidettiin pitkään lähinnä mielisairaaloissa.

Lähes kaikkia ”uusia” huumeita on pidetty vaarattomina ja käytetty muun muassa narkomaanien vieroitushoidossa.

Huumausaine -käsite syntyi 1900-luvulla.

1950-luvulle asti lääkärit ja terveydenhoitoalan henkilökunta muodostivat valtaosan narkomaaneista, lääkärit kirjoittivat reseptejä itselleen.

Huumeiden väärinkäyttö tuli rangaistavaksi vuonna 1961. (KU)

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Eelis ja Edit Apukka Eeliksen 65-vuotispäivänä. Kuvan alla on Petroskoin kartta 1930-luvulta.

Ukin jäljillä 1930-luvun Neuvostoliitossa

Laguksen nuolet tarkoittaa joukko-osaston hihamerkkiä, jossa on kallellaan olevassa vihreäpohjaisessa kolmiossa kolme oikealle suuntautuvaa keltaista nuolta, joista keskimmäinen on muita pidempi.

Päätalomainen dialogi on herkkua kummallisessa sotakirjassa Laguksen nuolet

Iida Rauman mielestä lapset ja nuoret tarvitsevat oman #metoo-liikkeensä välittömästi. Hän voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Hävitys.

Iida Rauma kertoo Finlandia-palkitusta teoksestaan – ”Meillä vallitsee lapsivihamielinen kulttuuri”

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria.

Turun palo vuonna 1827 oli uutinen, joka levisi Australiaan saakka

Uusimmat

Luonnonvaraisista villieläimistä saatava liha on suosittua Afrikassa, vaikka metsästys ja kuolleiden villieläinten käsittely altistaa ihmisen eläinperäisille tarttuville taudeille. Myös kirahvi saattaa päätyä ruokapöytään. Kuva Etelä-Afrikan Madikwen riistareservaatista.

Viidakkoliha maistuu Afrikassa, vaikka eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit uhkaavat

Mielipide: Uusi kynnysraha luo lisää ongelmia

KU keskusteli vasemmiston kriisistä Linkeen sidoksissa olevan Rosa Luxemburg -säätiön tutkijoiden Conny Hildebrandtin ja Florian Hornin kanssa.

Saksan vasemmistopuolue on kriisissä – ”Tällä tavalla jatkaminen ei ole enää järkevää”, sanoo asiantuntija ja pitää puolueen hajoamista todennäköisenä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Kommentti: Jättäkää Inarijärvi rauhaan, miljonäärit

 
02

Valtiovarainministeriön kanta ay-maksujen verovähennyksen poistoon hämmästyttää – ”Ministeriöltä voisi edellyttää kelvollisia perusteluja”

 
03

Tehdäänkö osa-aikatyötä, vaikka kokoaikatyötäkin olisi tarjolla? – PAM vastaa professori Hiilamolle

 
04

Vasemmistoliiton Minja Koskela pelkää, että taloudessa tehdään taas samat virheet

 
05

SAK:n Katja Syvärinen arvostelee hallitusneuvottelijoiden tavoitteita: ”Suorastaan pelottava skenaario!”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

20 vuotta sitten: USA ja Britannia valehtelivat Irakin joukkotuhoaseista

02.06.2023

Ikääntyvä Kuuba potee kroonista lääkepulaa – Musta pörssi kukoistaa mutta solidaarisuuttakin ilmenee

02.06.2023

Perussuomalaiset ammentaa samoista lähteistä kuin muut läntisen maailman äärioikeistopuolueet

02.06.2023

Vasemmiston Saramo kritisoi hallitusneuvottelujen verosuunnitelmia: Tavallisilta työntekijöiltä viedään rahaa, jotta rikkaille saadaan lisää omaisuutta

02.06.2023

Vasemmiston Koskela muistuttaa: Aborttioikeudessa on kyse ihmisoikeudesta – kristillisdemokraatit tavoittelevat Säätytalolla abortin saamisen vaikeuttamista

01.06.2023

SAK:n Katja Syvärinen arvostelee hallitusneuvottelijoiden tavoitteita: ”Suorastaan pelottava skenaario!”

01.06.2023

Vasemmiston ministeri oikoo väärinkäsityksiä: Into leikata asumistuesta perustuu kolmeen myyttiin

01.06.2023

Hallitusneuvotteluissa esillä ay-maksujen verovähennyksen poisto, jota valtiovarainministeriö tukee – ”Tässä ollaan ideologisen oikeistopolitiikan ytimessä”

31.05.2023

Elsa Aaltonen 1923–2023

31.05.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään