KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Taloustiede, synkkä ja piilopoliittinen tiede

Maailmantalous on nyt syvässä lamassa, jota taloustieteen mukaan ei enää pitänyt tulla.

Maailmantalous on nyt syvässä lamassa, jota taloustieteen mukaan ei enää pitänyt tulla. Kuva: Lehtikuva/ YOSHIKAZU TSUNO

Erkki Laukkanen
20.5.2009 12.10

Stephen A. Marglin on outo lintu. Hän on taloustieteen professori, joka nettisanakirja Wikipedian mukaan on yrittänyt yhdistää marxilaisen tulokulman keynesiläisyyteen, kokonaiskysynnän säätelyä suosivaan talousoppiin. Palkan hänelle tästä maksaa Harvardin yliopisto. On maksanut jo vuodesta 1968.

Maaliskuussa Marglin kävi Suomessa esittelemässä uutta kirjaansa. Sen yläotsikko on Synkkä tiede, ja alaotsikko Kuinka ekonomistien tapa ajatella tuhoaa yhteisöllisyyden. Sitä on luonnehdittu hänen päätyökseen, joka kokoaa yhteen viimeisten 40 vuoden aikana kehiteltyjä ajatuksia.

Se on pitkä aika, mutta vain kymmenys siitä 400 vuodesta, jona markkinat ovat nykyiseen muotoonsa kehittyneet. Siinä ohessa on kehittynyt myös se taloustiede, jota ilman markkinat eivät olisi koskaan voineet nykyistä rooliaan saavuttaa.

Varsin selväksi tämä yhteys on käynyt viimeisten 200 vuoden aikana, Ranskan suuresta vallankumouksesta 1789 lähtien. Se teki valtiosta yhteiskunnan yleisen yhteyden, joka ei muita yhteisöllisyyden muotoja, paitsi perhettä, ole sittemmin hyvällä silmällä katsonut.

Kiitolliseksi yhteistyökumppanikseen valtio on saanut markkinat, jotka ovat antaneet ihmisten väliselle yhteydelle taloudellisen sisällön. Ensin valtion asettamien rajoitusten puitteissa, sitten autonomisena, itse itseään korjaavana järjestelmänä, joka asettaa ehdot myös ihmisten ja ihmisten muodostamien yhteisöjen toiminnalle.

Markkinoiden voittokulku on tosin ollut hieman töyssyinen. Yksi töyssy oli 1930-luvun alun suuri lama, jonka seurauksena vahva valtio – sekä hyvässä että pahassa – palasi talouden näyttämölle kokonaiskysynnän säätelyä painottavan keynesiläsyyden muodossa. Valtion rooli on taas ohentunut 1970-luvulta lähtien palatakseen taas vastuunkantajaksi nykyisen laman hoidossa.

Mutta pitkässä juoksussa, kuten ekonomisteilla on tapana sanoa, talous – niin kansallisesti kuin laajemminkin – on kasvanut kuin viivoittimella piirtäen. Kiitos markkinoiden, kiitos omaa etuaan maksimoivien yksilöiden, kiitos taloudellisen laskelmoinnin, kiitos valtiovallan ja kiitos rajattomien tarpeiden.

Mutta mikä on mitalin toinen puoli? Mitä on tapahtunut yhteisöille ja yhteisöllisyydelle? Mitä on ihmisten välisille sosiaalisille suhteille? Mitä meistä ihmisinä on tullut?

Aloitetaan markkinoista. Pohjois-Amerikan talousalue, NAFTA, on menestystarina, kun mittarina käytetään markettien tavaravalikoimaa Meksikon ja USA:n rajan molemmin puolin. Mutta NAFTA:n myötä molemmin puolin rajaa myös tuhoutui pienimuotoisesta tuotannosta eläviä yhteisöjä. Ensin menivät työpaikat ja kun korvaavaa tuotantoa ei tullut, sitten meni kaikki muu.

Erityisesti tämä pätee pienimuotoiseen viljelytoimintaan Meksikon puolella ja se ei ole sattuma. Meksikon hallituksen mielestä niin pitikin käydä, ja se itse asiassa oli yksi NAFTA.n ydinajatuksista: pakottaa meksikolainen talonpoika 2000-luvulle. Modernisaation keinot ovat monet, mutta ilman markkinoita potkiminen voisi karata käsistä.

Kun NAFTA:n vaikutuksia on sittemmin arvioitu, rajaseudun yhteisöjen tuhoamiselle ei ole laskettu mitään hintaa, koska talousteorian mukaan vapautuneille resursseille löytyy aina jokin uusi käyttö, joutilaaksi jääneelle työvoimalle uusia työpaikkoja ja ”pitkällä tähtäimellä” kaikki voivat aiempaa paremmin.

Mutta vaikka toivottua siirtymää tapahtuisikin, kokonaisten yhteisöjen tuhoutumisen rinnastaminen uusiin mahdollisiin työpaikkoihin joskus ja jossakin mitätöi näiden yhteisöjen alkuperäisen merkityksen. Ikään kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan. Tuhottujen yhteisöjen kollektiiviseksi sosiaaliseksi pääomaksi lasketaan nolla.

Oletuksen mukaan vain yksilön omalla pääomalla, aineellisella ja aineettomalla, on merkitystä. Järkevästi toimiva ihminen, homo economicus, pyrkiikin maksimoimaan vain omaa pääomaansa. Muiden pääomista viis, ellei sitten valtiovalta ole lainsäädännön kautta jotakin keskinäistä velvoitetta asettanut.

Näin yksilökeskeistä ihmisten elämä ei ole kuitenkaan aina ollut. Vielä siirtomaita valloitettaessa ja uusia yhteisöjä perustettaessa ääni kellossa oli toinen. Vielä nykyäänkin yksilökeskeisyydestä poikkeaminen koetaan hyveeksi poikkeuksellisissa olosuhteissa, kuten sodassa. Silloin ”kaveria ei jätetä”.

Muuten kyllä jätetään. Voimakas käänne tähän suuntaan alkoi taloustieteen isästä, Adam Smithistä, jonka pääteos Kansakuntien varallisuus ilmestyi 1776. Sen ja eräiden muiden tekijöiden myötä käsitys yhteisöllisyydestä kääntyi hyveestä paheeksi runsaassa sadassa vuodessa.

Syntyi käsitys laskelmoivasta ja atomistisesta ihmisestä, oman onnensa sepästä. Syntyi klassinen taloustiede, jossa huomion kohteena olivat omaa etuaan maksimoivat pienet taloudelliset yksiköt kuten ihmiset ja yritykset. Myöhemmin 1800-luvun lopulla näitä samoja laskelmoinnin periaatteita alettiin soveltaa koko kansantalouden kokonaiskysynnän ja -tarjonnan analyysissä. Syntyi uusklassinen taloustiede.

Klassisen (poliittisen) taloustieteen kritiikkinä syntyi myös marxilainen taloustiede, jonka Marglin niputtaa samaan luokkaan aikansa muiden modernisaatiota painottavien näkökulmien kanssa. Niille kaikille tunnusomaista oli kakkuviipaleen koon kasvattaminen markkinoiden tehostamisen kautta. Taka-alalle jäi kysymys kakun jakamisesta ja ihmisten välisistä sosiaalisista suhteista.

Niin soppa oli valmis. 1930-luvun vaihteessa se sitten kiehui yli tavalla, joka pakotti myöntämään, että markkinamekanismi voi johtaa suuren laman tapaisiin ”tilapäisiin” ongelmiin. Mutta pitkällä aikavälillä, ehdolla että kokonaiskysyntää järkevästi säädellään, lamat vaimentuvat taantumiksi. Syntyi uusklassinen synteesi.

Sen jälkeen taloudellisen toiminnan innovaatiot ovat olleet aika vähäisiä. Hyvinä aikoina taloustieteen päävirta on varsin suoraviivaista laskelmointia aivan klassisin oletuksin. Huonoina aikoina itsekkyydestä vähän tingitään, mutta vain tilapäisesti.

Esimerkkinä oman aikamme taloudellisesta laskelmoinnista Marglin esittää Lawrence Summersin, Maailmanpankin pääekonomistin, muistion 1990-luvulta. Siinä Summers suosittaa jätteiden dumppaamista kehitysmaihin, jos kustannukset siitä ovat pienemmät kuin kustannukset jätteiden jälleenkäsittelystä USA:ssa. Jos lähtökohdaksi otetaan taloudellinen laskelmointi klassisin oletuksin, niin Summersia ei voi moittia.

Mutta jos huomioon otetaan markkinoiden epätäydellisyys, kaupan osapuolten epätasa-arvo ja kaikki ulkoisvaikutukset, niin Summersia on helppo kritisoida. Marglinin mukaan kuitenkin suuri osa talouspäätöksistä tehdään Summersin edustaman logiikan puitteissa siksi, että oman edun maksimointi on taloustieteessä noussut likimain uskonnon asemaan.

Marglin haluasi hidastaa tahtia ja keskittyä kakun viipaleen koon sijasta jakokysymyksiin, niin aineellisesti kuin laajemminkin, vastavuoroisuutta nostaen. Mutta taloustieteen valtavirta ei tähän toiveeseen varmasti helpolla taivu, elleivät hyödyn maksimoinnin rajoitteet muuten sitä edellytä.

Maailmantalous on nyt syvässä lamassa, jota taloustieteen mukaan ei enää pitänyt tulla. Se on yksi tällainen rajoite. Toinen on ihmisen ja luonnon välisen suhteen muutos, esimerkkinä ilmaston lämpeneminen. Mutta yhteisöllisyydestä, siitä miten me toinen toisiamme täydennämme, taloustieteen valtavirta ei ole vieläkään kiinnostunut.

Itsekin ekonomistin koulutuksen saaneena ihmettelen kahta asiaa. Miksi tällaisia kirjoja on niin vähän? Toista yhtä laaja-alaista tarkastelua en muista koskaan lukeneeni. Miten voi olla mahdollista, että tällainen kirja on syntynyt Harwardissa, jota minä olen pitänyt kapitalismin kehtona?

Tätä kirjaa voin suositella kaikille niille, joiden mielestä talous kulkee kehityksen edellä. Se, että näin on ollut viimeiset 200 vuotta, ei tarkoita sitä, että näin pitäisi olla aina. Eikä se ainakaan tarkoita sitä, että taloustiede olisi sellainen neutraali, politiikasta vapaa tiede, jollaisena se yleensä esitetään.

Myös mitalin toinen puoli on syytä tuntea.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään