KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Miksi pohtia väkivaltaa?

Onhan siitä jo aikaa. Silti monet muistavat Teemu Mäen parhaiten siitä yhdestä kuuden sekunnin videopätkästä, jossa hän tappoi kissan ja masturboi sen päälle.Mäen provokaatio onnistui, sillä se näytti yhteiskunnastamme irvokkaan, jopa tragikoomisen kuvan.

Aki Laurokari
17.7.2009 11.51

Teemu Mäen Näkyvä pimeys ravistaa edelleen

Teemu Mäki: Näkyvä pimeys – Esseitä taiteesta, filosofiasta ja politiikasta. WSOY, 2009. 442 sivua.

Näkyvä pimeys on osittain tuon teon selittelyä ja puolustelua. Teon sanoma tuli kuitenkin jo aikoinaan vuonna 1988 selväksi. Samaan aikaan kun maailmassa kuoli nälänhätään 25 000 ihmistä päivässä, Suomessa surtiin kissaa.

Samaan hengenvetoon täytyy todeta, että ihmiset kiduttavat eläimiä jatkuvasti tehotuotannossa emmekä itke näiden eläinten perään. Yhden kissan kuolema sai silti monet lähettämään Teemu Mäelle jopa tappouhkauksia.

Ne ovat rajua luettavaa. Eräs alkaa seuraavasti: ”Luuletko voivasi vaikuttaa johonkin? Taiteesi ei ole taidetta, vaan rikollisuutta, eikä sillä ole mitään merkitystä”. Minä olen eri mieltä. Näkyvä pimeys on uusintapainoksenakin vaikuttava, merkittävä ja ajankohtainen teos.

ILMOITUS
ILMOITUS

Emme ole
viattomia

Näkyvä pimeys ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2005. Se oli Mäen tohtoritutkinnon kirjallis-teoreettinen osuus. Kirja koostuu kymmenestä esseestä, joista rajuimman Mäki on laittanut heti alkuun. Esseessä Olemme murhaajia hän käsittelee väkivaltaa, joka on hänen muussakin taiteessa hyvin vahvasti esillä.

Mäen mukaan elämme väkivallan keskellä koko ajan, ja yleensä tietämättämme. Konkreettista väkivaltaa on kissan tappaminen, ja nakkikioskilla nujakointi. Tuhoisampaa väkivaltaa on rakenteellinen väkivalta, jota jokainen länsimaissa asuva harjoittaa.

Viattomia ovat Mäen mukaan ne tehotuotannossa kidutetut ja tapetut kanatkin. Väkivaltaa ovat myös alusvaatemainosten vartaloihanteet ja lapsityövoimalla tehdyt lenkkarit. Mäki kysyy tärkeän kysymyksen: miksi vastustaa riistoa, jos me olemme siitä koituvan edun saajia?

Mäki ravistelee pulleita länsimaalaisia oksennuksen partaalle. Hän muistuttaa, että länsimaalainen ihminen tappaa rakenteellisen väkivallan kautta silkasta laiskuudesta, mukavuudenhalusta ja ja ahneudesta.

Taide ei ole
liiketoimintaa

Rajun alun jälkeen muihin esseisiin voi olla vaikea keskittyä, vaikka kirjaa on mahdotonta lopettaa kesken.

Väkivallan jälkeen Mäki siirtyy taiteeseen. Hän painottaa esseissään tiukkaa näkemystä taiteesta filosofisena, poliittisena ja yhteiskuntakriittisenä pohdiskeluna. Taide kysyy Mäen mukaan parhaimmillaan kysymyksiä miten elää ja miksi elää.

Taide on hänen mukaansa riippumatonta jo siksi, että se on oman tekemisensä palkkio. Taidetta tehdään vaikka sitä ei arvostettaisiinkaan, ja vaikka se kuinka yritetään sitoa mukaan voittoa tuottavaan liiketoimintaan. Tämän ajattelutavan voimistuttua onkin Mäen mukaan menty metsään. Tällöin taide menettää tarkoituksensa.

Sama keskustelu taiteen tuottavuudesta ja yleisön maun mukaan tehtävästä taiteesta on edelleen käynnissä. Ero on vain siinä, että nyt tilanne on vielä heikompi kuin neljä vuotta sitten. Taiteesta ei voida Mäen mukaan enää edes puhua, sillä ”taide ei pysty täyttämään kriittistä tehtäväänsä, jos sen rahoitus on välittömän yleisöpalautteen ja sponsorituen varassa”. Vaikeat aiheet jäävät käsittelemättä, jos vallanpitäjiä täytyy nuoleskella.

Taiteilijoiden taloudellinen ja yhteiskunnallinen asema tuskin on muutamassa vuodessa ainakin parantunut, ja kuvaava onkin esseen esimerkki juuri valmistuneen taiteilijan kohtelusta. Hänet pakotetaan allekirjoittamaan paperi, jossa taiteilija ilmoittaa taiteen tekemisen ”kannattamattomana”.

Ihmiskasvoista
kapitalismia ei ole

Mäki julistaa olevansa moraalirelativisti, ateisti ja sosialisti. Mitä on sosialismi nyt? -esseessä Mäki väittää, että ihmiskasvoinen kapitalismi on täysi mahdottomuus. Sosialismi on puolestaan tarpeellisempaa kuin koskaan. Sosialismin mies selittää niin konkreettisesti, että sen pystyvät kaikki ymmärtämään. Teoreettisia kiemuroita ei tarvita.

”Sosialismi ei ole demokratian vastaista eikä se kiellä markkinataloutta vaan haluaa sen orjakseen”. Kulutuskapitalismi taas ei pyri koskaan tasa-arvoon. ”Se pienentäisi liikevoittoja ja lopulta vähentäisi tuotannon ja kulutuksen määrää”.

Jo pelkästään sosialismi-luvun takia jokaisen vasemmistolaisesti ajattelevan pitäisi lukea tämä esseekokoelma. Se on hengästyttävä lukukokemus, joka ei päästä helpolla vaan pakottaa ajattelemaan. Juuri niin kuin taide parhaimmillaan tekee.

Madonluvut
länsimaille

Teemu Mäki on jossain mielessä todistanut yhden teorian oikeaksi. Kirjassa hän mainitsee kuinka kontekstilla yritetään latteasti selittää tai ladata taideteoksia tunteilla. Vincent van Goghista tulee mieleen irtileikattu korva, Wolfgang Amadeus Mozartin Requiem-teosta ei nähdä ilman Mozartin kuolemaan liittyviä juoruja. Teemu Mäkeä ei nähdä ilman tapettua kissaa. Siitä on tullut selittävä tekijä kaikelle hänen taiteelleen.

Tähän ”taakkaan” Mäki palaa esseekokoelmassaan aika ajoin.

Itse näen tärkeämpänä esseekokoelman näkemisen madonlukujen lukemisena koko länsimaalaiselle elämäntavalle. Riistoon, rakenteelliseen väkivaltaan ja ihmisten henkiseen pahoinvointiin olemme me kaikki syyllisiä, vaikka emme sitä haluaisikaan.

Kirjan lukemiseen ei tarvita syvempää perehdytystä taiteeseen tai politiikkaan. Kirja tekee sen. Tappouhkausten uhallakin toivoisi miehen jatkavan myös yhtä provosoivien kirjallisten tuotosten tekemistä.

Alussa mainittu tappouhkauskirje, jossa ensin lytätään Mäen taiteelliset kyvyt, loppuu seuraavasti: ”Toivottavasti joku tappaa sinut pian, samalla tavalla kuin tapoit viattoman kissan! Ehkä minä.” Niin, ainakin siksi pohtia väkivaltaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään