KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sanan kuulossa

Kansan Uutiset
26.9.2009 18.00

Tuula-Liina Varis

Paljonkohan sali tarkalleen ottaen vetää? Hiukan yli 300 henkeä, luulisin. Tiukkuvan täynnä se on, ja seisomapaikoilla lisäksi kymmeniä ihmisiä, kuutisenkymmentä joku sanoi laskeneensa.

On kyllä juhlavaa puheenjohtajan pöydän takaa katsella tuota sorisevaa ihmisjoukkoa, jota pikkukaupungin olosuhteet huomioon ottaen hyvinkin kelpaa kutsua yleisömereksi.

Kysymyksessä oli Joensuun kirjallisuustapahtuma taas kerran. Sen teemana viime viikonvaihteessa oli Sana kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa / tieteissä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kun Joensuun konservatorion sali ahtautui täysimmilleen, puhujanpönttöön asteli Jari Tervo.

Tervon lähihistoriaan sijoittuva romaanitrilogia oli tapahtumaa ideoivan ja organisoivan työryhmän mielessä, kun hänen alustukseensa jo viime keväänä laadittiin otsikko Muuttaako sana historiaa? Koljatin ilmestyminen ja sen synnyttämä kohu siirsi alustuksen aiheen heti nykyaikaan. Tervo irvaili: ”Sana muuttaa historiaa ja se sana on media.”

Tervo sanoi lähteneensä kirjoittamaan satiiria politiikasta ja mediasta ja saaneensa äimistyneenä todeta, että onkin kirjoittanut täysin realistisen kuvauksen. Romaanin kuvaama mediasirkus on jatkunut ilman saumakohtia tosielämään; suomalainen media on osoittautunut tismalleen romaanin satiirin kaltaiseksi. Tämän on muutama journalistikin huomannut. Ei ihme, jos kirjailijalle itselleen tulee vähän kafkamainen olo.

Tervoa nauratti myös se, että hänen haukutaan kirjassa levittelevän omia seksifantasioitaan ja muutenkin keksineen omasta päästään kaikenlaista poliitikkoja ja mediaa koskevaa paikkansa pitämätöntä. Juuri sepitteen hän oli kirjoittanut. ”Voin kertoa, että koko kirja on kirjailijan täyttä fantasiaa. Olen sen hatustani vetäissyt, tuulestani tempaissut.”

Tervon mielestä Suomesta on kadonnut fiktion lukemisen taito. Ellei sitten koko lukemisen taito. ”Me suomalaiset olemme sivistyskansaa. Uusi tunnuslauseemme voisi olla: En ole lukenut enkä aio lukea.”

Seuraavan päivän sanomalehti Karjalainen väitti Tervon haukkuneen median ja lukijat. Kirjallisuuskritiikistä puheenvuoronsa pitäneen Pekka Tarkan lehti sanoi haukkuneen lisäksi Hesarin kulttuurisivut.

Mediasirkus jatkui siis taas saumatta reaalimaailmassa, maakuntalehden otsikoinnissa. Tervo ei haukkunut mediaa, hän pilkkasi sitä. Lukijoita hän varsinkaan ei haukkunut, hän pilkkasi nimenomaan niitä, jotka eivät ole lukeneet eivätkä aio lukea, mutta joilla silti on varma mielipide teoksesta. Kaikkein vähiten ”haukkui” Pekka Tarkka, joka hyvin korrektisti ja coolisti ja perustellusti kritikoi journalismin nykytilaa, kun kauppiasmoraali on syrjäyttänyt aidon kulttuuritahdon laatulehtienkin kulttuuriosastoissa.

Mutta taisi sekin kalikka kalahtaa.

Pidän Jari Tervon Koljattia hyvänä kaunokirjallisena teoksena ja erinomaisena kuvauksensa politiikan nykymenosta Suomessa, mutta ennen kaikkea huippuluokan mediasatiirina. Parodiahan, kuten kaikki miljoonaan kertaan olemme kuulleet, on käynyt mahdottomaksi, koska ”he tekevät sen itse”. Onneksi satiiri sentään on vielä mahdollista. Tosin mitään sellaista, mitä todellisuus ei ylittäisi moninkertaisesti, ei satiirinkaan keinoin pystytä esittämään, sen Koljatti ja sen mediavastaanotto taas todistavat.

Kun oli lukenut ensin Koljatin herättämät mediareaktiot ja vasta sitten kirjan, yllätys oli suuri. Koljatin päähenkilö pääministeri Pekka Lahnanen ei ole suinkaan mikään pilkattu pelle. Hän on erittäin empaattisesti nähty ja älykkäästi kuvattu ”poliittinen eläin”, aikataulujen orjuuttama ja muutenkin epävapaa yksinäinen ja äärimmilleen stressaantunut ihminen, joka herkeämättä ajattelee ns. yhteiskunnan asioita ja vilpittömästi uskoo ajavansa isänmaan etua. Kaikki pomputtavat häntä, varsinkin naiset, joista surkeinkin asettuu hänen yläpuolelleen. Väsymys aiheuttaa hänelle harhoja, poikiaan hän ei ehdi tavata, vallankäyttäjän vapautta hänellä on sen verran, että hän EU-kokouksen illallisilla voi vaatia itselleen menun mukaisen illallisen sijasta viinerleikkeen. Pahin on ansalankojaan virittävä, juoruja himoitseva media, jonka tähden Lahnasen on opeteltava ulkoa Alepan ja Lidlin elintarvikkeiden hintoja – jos hän ei niitä osaa, media syyttää hänen vieraantuneen ”kansan arjesta”.

Koljatti on mitä mainion satiiri vallan käytöstä ja vallan rakkikoirista. Se on hirveän hauska, mutta paikoin myös ihan vakava, paikoin jopa koskettava. Lapsia ja muita vähävoimaisia Jari Tervo ei ole koskaan pilkannut.

Joensuun kirjallisuustapahtuma järjestettiin nyt kymmenennen kerran. Se on alusta lähtien ollut kolmipäiväinen ja kiertynyt yhteen teemasanaan, jota on käsitelty sekä ”kirjallisuuden ja toisien tieteiden” että ”kirjallisuuden ja toisien taiteiden” näkökulmasta. Ensimmäinen teemasana oli ”tosi” ja tämä viimeisin siis ”sana”.

Kymmenen vuoden aikana Joensuun kirjallisuustapahtumassa on alustajina vieraillut noin 90 kirjailijaa ja muiden alojen taiteilijaa sekä noin 60 eri tieteenalojen edustajaa ja asiantuntijaa. Alustusten ja keskustelun lisäksi on tarjottu myös runo-ohjelmia, korkealaatuista teatteria ja musiikkia.

Olemassaolonsa aikana tapahtuma on tavoittanut varovastikin arvioiden yli 7 000 ihmistä, pääosin joensuulaisia ja muita pohjoiskarjalaisia. Tämä vuosi oli ennätysmäinen: järjestäjien laskelmien mukaan kolmen päivän aikana tapahtuman eri tilaisuuksissa kävi noin 950 henkeä. Se on valtava määrä 70 000 asukkaan kaupungissa – kannattaa suhteuttaa vaikkapa Helsingin väkilukuun.

Järjestävän ja ideoivan ryhmän ytimessä on alusta lähtien ollut sama kolmen hengen ”troikka”, joka on tehnyt työnsä kokous- tai muita palkkioita kyselemättä, siis ilmaiseksi.

Olen ollut yksi tuosta troikasta. Ja nyt alkaa väsyttää.

Ei sen vuoksi, etteikö itse ideointityö ja keskustelujen vetäminen puheenjohtajana olisi edelleen yhtä innostavaa ja palkitsevaa.

Mutta väsyttää kerjääminen.

Täällä Suomessa kun on semmoinen kummallinen toimintakulttuuri, ettei vakiintunut, suosionsa ja laatunsa moneen kertaan osoittanut tapahtumakaan saa latin latia kerjäämättä sitä joka vuosi uudelleen. Minkään avustuksen saaminen ei koskaan ole varmaa eikä koskaan tiedä, paljonko sitä saadaan. Johonkin mystiseen EU-ohjeistoon vedoten rahoittajatahot ennemmin pikkuhiljaa yrittävät vetäytyä koko projektista. Yksi jos toinen rahalähde sanoo, että kun projektia on muutama vuosi autettu käynnistymään, sen on sen jälkeen tultava toimeen ”omillaan”.

Millä helvetin omillaan? minä kysyn ja olen kysynyt ääneenkin monta kertaa. Mitä ”omia” on projektilla, joka on täysin epäkaupallinen eikä kerää pääsymaksuja muualta kuin yhdestä ohjelmallisesta ravintolaillasta pystyäkseen maksamaan palkkion sen esiintyjille?

Joensuun kirjallisuustapahtuma ei suinkaan ole ainoa kerjäläinen. Sama on tilanne kaikilla muillakin epäkaupallisilla kulttuuritapahtumilla, lukuun ottamatta niitä harvoja, jotka ovat tavalla tai toisella päässeet opetusministeriön vakinaisen avustuksen piiriin. Onko todella niin, että tässä yhä bisneshenkisemmäksi käyvässä maassa ei ihmisille saa tarjota kulttuuria ilmaiseksi, antamisen ilosta, ilman omanvoitonpyyntiä, taloudellisen menestyksen tavoittelua? Onko kaikesta revittävä rahaa?

Olen nähnyt, miten kulttuuritapahtumalle saattaa käydä, kun sen sisältöä tarjoamisen sijasta aletaan myydä. Kaupalliset intressit astuvat etualalle, sisältö suunnitellaan palvelemaan yhä tehokkaammin taloudellista tulosta. Projektia hengissä pitäneet ”palavat pensaat” kaikkoavat kaikenmaailman kalkylaattorien tieltä.

Se on ikävä tulevaisuus, jota en ainakaan omalle ”lapselleni” Joensuun kirjallisuustapahtumalle ikinä toivoisi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 
05

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään