KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Vapaata sanaa taiteesta

Tuula-Liina Varis
7.5.2010 18.59

Kolumni / Tuula-Liina Varis

Kysymys: ”Miksi kaikilla on mielipiteitä taiteesta?”

Lyhyt vastaus: ”Sanopa se.”

ILMOITUS
ILMOITUS
Taidekritiikki on paitsi hampaatonta myös yhä yleisemmin ammattitaidotonta mutu-huttua, josta ei ole sen paremmin opiksi taiteilijalle kuin iloksi lukijalle.

Pitkä vastaus: ”Juuri taiteen alueella kaikki pitävät itseään asiantuntijoina. Taiteilijan koulutus kestää yhtä kauan kuin aivokirurgin koulutus. Silti juuri kenellekään ei tulisi mieleen mennä esittämään vitivarmoja mielipiteitä ja hyviä neuvoja leikkausta suorittavalle kirurgille, ja kirurgi ällistyisi, jos joku sen tekisi. Mutta kun puhutaan taiteesta, melkein kaikki pusertavat vaikka väen vängällä itsestään mielipiteitä ja hyviä neuvoja, vaikka eivät ymmärtäisi asiasta tuon taivaallista.”

Kysymys ja vastaukset on otettu Ernst Billgrenin teoksesta Mitä on taide ja sata muuta tositärkeetä kysymystä (suom. Martti Anhava, Teos 2010). Billgren on ruotsalainen monilahjakkuus, kuvataiteilija, kirjailija, musiikintekijä ja huonekalusuunnittelija. Ei mikään eilisen teeren poika, vuonna 1957 syntynyt ja Ruotsin kuninkaallisen taideakatemian jäsen vuodesta 1997.

Billgrenin kuvia on parhaillaan näytteillä Helsingissä Galerie Anhavassa. Olen niistä nähnyt vain nopean kavalkadin televisiossa FST:n Pixell -ohjelmassa, mutta pikasilmäykselläkin ehti todeta maalauksissa saman hengen kuin kirjassakin: lahjakasta, oivaltavaa ja hauskaa. Täydestä mutta ei liian vakavasti otettavaa.

Kysymys: ”Mikä on taiteen tehtävä?”

Lyhyt vastaus: ”Jos joku rupeaa puhumaan taiteen tehtävästä, hän on luultavasti natsi tai jotain vastaavaa. Pidä varasi!”

Pitkä vastaus: ”Totalitaariset tyypit ja hallitukset ovat aina kaapanneet kulttuurin palvelemaan omia päämääriään ja antaneet sille tehtäviä, jotka harvoin ovat koituneet taiteelle hyödyksi. Katso esimerkiksi sosialistista realismia: kyllä kai sille voi jokusia irtopisteitä antaa, mutta pitemmän päälle se on tuhoisaa. Leipurin tehtävä on leivän leipominen, taiteilijan tehtävä on taiteen tekeminen. Voithan tietysti yrittää myös pelastaa maailman jos haluat, mutta vaikka sinä pitäisit sitä hyvänäkin ajatuksena, kaikkien leipurien tehtäviin se ei voi koskaan kuulua.”

Vastaukset tuntuvat kiusallisen osuvilta myös nykypäivän Suomessa, jossa talouspuhe hallitsee taide-elämää ja jossa taiteen arvo määrittyy yhä yksioikoisemmin kansantaloudellisen hyödyn kannalta. Bisnesmiehet kaappaavat taiteen. Pidä varasi!

Aamulehdestä Evaan lähtevä päätoimittaja Matti Apunen kritikoi Arto Nybergin ohjelmassa sanomalehtiä yhdenmukaisesta, latteasta journalismista, jossa harvoin on mitään yllätyksellistä. Taannoin Apunen sai pikku läikkeen vesilasiin, kun hän moitti taidekritiikkiä hampaattomaksi. Johtopäätöksenä hän lopetti oman lehtensä itsenäisen kulttuuriosaston. Nybergin ohjelmassa hän sanoi, että journalistit kirjoittavat liian läheltä taidetta.

Apunen on oikeassa. Sanomalehdet alkavat yhä enemmän muistuttaa toisiaan. Taidekritiikki on paitsi hampaatonta myös yhä yleisemmin ammattitaidotonta mutu-huttua, josta ei ole sen paremmin opiksi taiteilijalle kuin iloksi lukijalle.

Mutta Apunen ei kerro, mistä latteus ja yhdenmukaisuus johtuu. Olisiko merkitystä sillä, että lehdet ovat karkottaneet ammattitaitoiset kriitikot häpeällisen surkealla palkkiopolitiikallaan ja mielivaltaisella kohtelulla, joiden seurauksena kriitikoiden ammatillinen asema ja heikompi kuin koskaan? Latteaa ja yhdenmukaista jälkeä taas syntyy, kun yhtiöt tekevät kimpassa yhteisiä sivuja ja kierrättävät yksiä ja samoja kritiikkejä lehdestä toiseen. Maakuntalehtien omintakeisuus on kohta muisto vain, kun ne synergiaetujen nimissä ilmestyvät toistensa klooneina, joissa omaperäistä on vain nimilogo.

Eivät kulttuurijournalistit kirjoita ”liian läheltä taidetta” vaan liian läheltä taiteilijaa. Suurta yleisöä kun kiinnostaa enemmän taiteilija kuin taide, ja suuren yleisön mieltymykset määräävät journalistisen linjan. Ja siitä taas päätetään enemmän lehtien talous- ja levikkiosastoilla kuin toimituksissa. Tämä totesi jo kauan sitten Apusen esimies, legendaarinen kulttuurijournalisti Erkka Lehtola.

On kohtuutonta syyttää niin vähävoimaista ja huonosti kohdeltua porukkaa kuin kriitikoita kehityksestä, jota junaillaan jostakin aivan muualta kuin heidän kirjoittajankammioistaan. Jos ammatti-ihmisille maksettaisiin heidän työnsä vaativuuden edellyttämällä tavalla ja kohdeltaisiin heitä muutenkin ihmismäisesti, saataisiin vahva lahjakkuuspotentiaali journalistiseen käyttöön. Tietysti heille pitäisi antaa myös tilaa, pariintuhanteen merkkiin ei kovin kummoista esseetä puristeta.

Hesarin kulttuuripomo Saska Saarikoski korosti äskettäin kolumnissaan, että kritiikin pitää olla lukijalle elämys. Niin pitää. Mutta kyllä sen pitää olla myös kriitikon puheenvuoro taiteen tekijälle. Kritiikin kulta-aikojen kulttuuriosastot todistavat, että hyvä kriitikko pystyy molempiin, sekä tuottamaan elämyksen lukijalle että antamaan ammattilaisen palautteen toiselle ammattilaiselle. Parhaat kriitikot ovat koonneet kritiikkejään jopa kirjoiksi, jotka kestävät lukemisen vuosikymmentenkin jälkeen. Niin hyvät kriitikot alkavat kyllä olla vakavasti uhanalainen laji.

Elämän tärkeyksien suhteellisuuden ymmärtäminen helpottaa yleensä oloa. Tässä lopuksi Ernst Billgrenin viesti itsensä marginaaliin sysätyksi tuntevalle taiteilijalle.

Kysymys: ”Miten päästään taide-elämän keskiöön?”

Lyhyt vastaus: ”Ei mitenkään.”

Pitkä vastaus: ”Aloitteleva taiteilija saattaa tuntea itsensä vähän ulkopuoliseksi, jolloin hän alkaa kaivata taide-elämän ’keskiöön’. Niin kuin Oz-maan taikuri –elokuvan tyttö joka pitkän vaelluksen ja monien seikkailujen jälkeen selviytyy tarinan keskipisteenä olevan taikurin luo pyytämään apua, vain huomatakseen että sehän on vain kovaääniseen puhuva ukonkäppänä joka ei osaa sanoa mitään mihinkään. Niinpä tyttö voi vain auttaa itse itseään. Varsin tarkka kuvaus siitä miten taidemaailma toimii: ei ole mitään keskiötä eikä mitään apua saatavilla. Kun olet kulkenut koko matkan, huomaat olleesi perillä koko ajan.”

Kirjoittaja on joensuulainen toimittaja ja kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Emmi Kyytsösen suunnittelema kansi vetää mukaansa Tatiana Elfin Huijarin hyytävään maailmaan.

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

 
04

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025

Vaalirahalakia voi rikkoa ilman rangaistusta eikä rahoja tarvitse palauttaa

24.06.2025

Uusi yritys: Eheytyshoitojen kielto tuodaan eduskunnan käsittelyyn

24.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään