dosentti ja tietokirjailija, Kiimingin kunnanhallituksen jäsen ja kansalaisaktivisti
Sumutusta, hämäystä, luovaa kirjanpitoa – siinä aikamme ”innovatiivisuus-dogma” ja ekonomisti Joseph Schumpeterin ”luovan tuhon taloudeksi” määrittelemän talousideologian seuraukset. Kuka enää tarvitsee armeijaa, kun finanssipiirit ja talouseliitti roskalainoineen voivat vapaasti luoda sellaisia joukkotuhoaseita kuin johdannaiskaupat ja huippukeinottelu rahan tekemiseksi rahalla?
Spartalaista kuria vaaditaan yhteisen kilpailukykymme nimissä. Yhteisen? Erkki Liikasen Aamu-tv:ssä suosittelemat pelastusreseptit ovat samoja, joilla on jo pitkään sosialisoitu finanssiaateliston riskit hyödyn valuessa miljardivoittoina yksityisiin taskuihin.
Koska otetaan käyttöön Attac-järjestön vuosikausia suosittelema Tobin-varainsiirtovero ja muita vakauttamistoimia, joilla vastuutettaisiin ongelmien aiheuttajat talonsa menettäneiden kansalaisten sijaan? Päättäjiä on vaihdettava, sillä monet heistä ovat osoittautuneet kykenemättömiksi vahtimaan kansan oikeuksia.
Uusliberalismin ydin: ensin veronmaksajien rahat käytetään ”luovasti” julkisen sektorin alasajoon ja pörssiyhtiöiden rikastuttamiseen vapauttamalla ne säätelystä vapaan kilpailun hengessä.
Kuplien puhjetessa, hyvä veli -maat ja IMF, Kansainvälinen Valuuttarahasto huudetaan ”apuun.” Jo nyt kehitysmaat ovat IMF-panttivankeja: niiden on lainojensa ehtona suostuttava yksityistämään palvelunsa köyhien päänmenoksi. Nyt samaa reseptiä sovelletaan Islantiin, Kreikkaan ja pian muihin finanssipiirien tuhoamiin kansantalouksiin.
Toki Kreikasta löytyy uudistettavaa, mutta on oireellista, että kipeät päätökset suunnataan jokaisessa kriisissä niin Argentiinassa kuin Islannissa ja Suomessa pienituloisimpiin. Naomi Kleinin kirja Tuhokapitalismin nousu kuvaa kaikki nämä aikamme ilmiöt.
Miksi Suomi sitten saa edullisempia lainoja kuin muut EU-maat, josta syystä l,6 miljardin ”lainaa” harkitaan! Sehän on mallioppilas EU:ssa, joka on jo kiltisti ajanut alas hyvinvointivaltiota ja kunnan omia toimintoja EU-alueen hyvän ”luottoluokituksen” nimissä. Monikuntaliitokset ovat osa samaa OECD:n ja muiden talousinstituutioiden johtamaa rakennemuutosta, jolla yksityistämiseen tähtäävää eliitin vallankumousta jyrätään läpi kautta maailman.
On kyse yhteisten varojen pakkosiirrosta keinolla millä hyvänsä suuryritysten käyttöön. Viis kansasta, vanhuksista, palkansaajista. Resepti on aina sama. Valtiot ja kunnat ajetaan polvilleen ja sitten ratkaisuksi tarjotaan samaa kyykytystä. Tulemme näkemään lähitulevaisuudessa, että tämä meno on kestämätöntä.
Luontokin on noussut barrikadeille ja sen mielenilmausta kuvasi tuntuvimmin Islannin tulivuoren savuava raivo. Exxon-öljyonnettomuutta moninkertaisesti vakavampi ympäristökriisi Yhdysvalloissa on jatkoa monille muille maapallon elämää uhkaaville kriiseille.
Frankenstein-tiede, hullun lehmän epidemiat, tehomaatalous ja muut rahan hallitsemat riskiprosessit juontavat samoista taustoista kuin pankkikriisit: kilpailun ja säätelyn ”vapauttamisesta” ja monikansallisten jättien valtioita suuremmasta vaikutusvallasta.
Kuka luottaa ydinvoimaloiden turvallisuuteen kaikkien näiden katastrofaalisten onnettomuuksien aikakautena?
Kriisistä kriisiin käy keinottelukapitalismin tie. Nyt tarvitaan joukkovoimaa varmistamaan, että vastuuton vallankeskittämisen politiikka tulee tiensä päähän. Maapallomme on rajallinen. Mutta säätelystä vapautettu ahneus on rajaton, pohjaton.