Kansan Uutisten mielipidesivuilla (14.5.) julkaistiin Kirsti Pääkkösen kirjoitus, jossa kirjoittaja esittää metsäyhtiöiden toimivan yhteiskunnan edun vastaisesti vastustamalla puun käytön lisäämistä energiatuotannossa. Kirjoittaja kritisoi myös metsäyhtiöiden haluavan ydinsähkönbisnekseen, koska se on kannattavampaa kuin paperin tuotanto.
On tärkeää muistaa, että metsäyhtiöt ovat jo nykyisellään suuria uusiutuvan energian tuottajia. Ne tuottavat puunjalostuksen ohessa 70 prosenttia Suomen uusiutuvasta energiasta. UPM tuottaa Suomen uusiutuvasta energiasta 30 prosenttia.
UPM:n Suomen-tehtaiden energiantarpeesta katetaan yli 80 prosenttia puupohjaisilla polttoaineilla. Mikään toinen teollisuusyhtiö ei ole sijoittanut biomassapohjaisen energian tuotantoon viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana yli miljardia euroa. Emme suinkaan vastusta puun käyttöä energiantuotannossa. Pidämme kokonaistaloudellisuuden kannalta järkevänä, että kaikkea puuta ei polteta, vaan arvokkaimmat osat ohjataan jalostukseen ja tuottamaan sen myötä lisäarvoa ja työpaikkoja.
UPM:n liikevaihdosta yli 70 prosenttia tulee paperiliiketoiminnasta. Se on merkittävä liiketoiminta-alue, mutta yhtiö etsii myös uusia mahdollisuuksia.
UPM on ilmaissut avoimesti tavoitteensa olla merkittävä tuottaja päästöttömän energian markkinoilla. Yhtiön strategiset kasvualueet tarvitsevat energiaa. Esimerkiksi UPM:n suunnittelema biojalostamo tarvitsee sähköä yhtä paljon kuin paperinvalmistuslinja. UPM:n ensisijainen tavoite on sähkön käyttö omaan jalostukseen. Ostamme ja myymme sähköä sen mukaan, mikä oma kulutuksemme on.
Suomessa toimii 50 paperi-, sellu- ja kartonkitehdasta sekä vajaat 200 muuta metsäteollisuuden tuotantolaitosta. Raaka-ainepuun ja sähkön kilpailukykyinen saatavuus ovat ratkaisevia tekijöitä metsäteollisuudelle. Metsäteollisuus tarvitsee ydinvoimaa, jolla turvataan kustannustehokas sähköenergian saatavuus. Näin voidaan turvata myös uusiutuvan energian tuotanto ja uusien pitkälle jalostettujen biopolttoaineiden kehitys Suomessa.
Suomen metsäklusterin tavoitteena on kaksinkertaistaa uusien tuotteiden ja palvelujen arvo vuoteen 2030 mennessä. Näemme jatkossa myös biokomposiitteja, biopolttoaineita, biokemikaaleja ja nanoteknologiasovelluksia. Tämä tulevaisuus vaatii toimivan puumarkkinan ja kilpailukykyistä energiaa tuotannon varmistamiseksi.