Monet pelaajat tunnetaan ympäri jalkapalloilevan maailman häikäisevästä taidostaan, oivaltavista syötöistään, periksiantamattomuudestaan ja kuka mistäkin. Monen ammattilaisura muistetaan yksittäisestä hetkestä, joka on piirtynyt videonauhurien kautta ihmisten muistoihin. Toisille taas maine on kehittynyt vuosien saatossa. Jotkut pelaajat kaatuvat helpommin kuin toiset, jotkut taas ovat kärkkäämpiä rikkomaan vastustajaa. Pelaajista saattaa tulla ajan mittaan maineensa vankeja, joiden pelisuorituksia varjostaa läpi uran useimmiten kielteinen ja ennakkoasenteita herättävä leima. Erotuomarit taas toimivat otteluissa haluamattaankin juuri tietynlaisen ennakkoasenteen perusteella. Tämä ei voi olla lyömättä leimaa koko lajille.
Teknisesti taitava pelaaja, jota toistuvasti joudutaan rikkomaan pelin aikana, saattaa ryhtyä nykyjalkapallossa usein näyttelemään ensin kaatumista, sitten loukkaantunutta saavuttaakseen etua tai jopa oikeutta omaan pelaamiseensa. Kuka esimerkiksi tietää milloin Cristiano Ronaldoa tosiasiallisesti rikotaan? Nopea, monipuolinen ja teknisesti äärimmäisen taitava Ronaldo hakee usein vastustajan kanssa kontaktin, jonka seurauksena hän lähestulkoon aina kaatuu. Joskus puolustava pelaaja rikkoo häntä sääntöjen vastaisesti, valitettavan usein Ronaldo kuitenkin edesauttaa omaa kaatumistaan taitavalla näyttelemisellä. Hän tekee sen jopa niin usein, että asia on kääntynyt häntä itseään vastaan. Kuluvat MM-kisat ovat osoittaneet tuomareiden jättävän usein viheltämättä jopa selviä Ronaldoa vastaan tehtyjä rikkeitä tämän maineen vuoksi. ”Filmaamalla” etua suorituksiinsa hakevaa pelaajaa pidetään halveksuttavana etenkin meillä Suomessa, jossa protestanttisen työmoraalin mukaan leipä on otsa hiessä ansaittava.
Tuomareiden rooli luunmurskaajien ja filmaajien välillä on äärimmäisen vaativa.
Kovaotteiset puolustuspään pelaajat taas ovat kolikon toinen puoli. Myös he joutuvat kärsimään hankkimastaan maineesta. Kuinka usein tuomari viheltää kamppailutilanteessa esimerkiksi Italian kovanaaman Gennaro Gattuson kannalta myönteisesti? Entinen Manchester Unitedin ja Irlannin maajoukkueen keskikentän silppuri Roy Keane kärsi armottomasta maineestaan lähes koko uransa. Toki Keane oli ajoittain täysin sekopäinen, mutta osasi hän pelatakin ja joskus jopa riistää pallon rikkeettä. On toki myös sanottava, ettei kummallekaan pelaajista, Ronaldon tavoin, maine tullut vahingossa.
Tuomareiden rooli luunmurskaajien ja filmaajien välillä on äärimmäisen vaativa. Nykyjalkapallossa tuomareiden tulee reagoida salamannopeasti muuttuviin tilanteisiin kentällä. Nykyteknologia on onneksi heidän apunaan otteluissa ja he voivatkin keskustella avustavien tuomareiden kanssa kenttätapahtumista reaaliaikaisesti. Mikäli tuomari ei näe tilannetta, on hänen kuitenkin helppo tehdä olettamuksia kyseisessä tilanteessa olevien pelaajien maineiden, mahdollisesti siis joko filmaajan tai raastajan, perusteella. Tuomion tekeminen pelkän ennakkoasenteen perusteella voi olla tuomareista houkuttelevaa. Siksi myös heitä uhkaa ajautuminen oman maineensa vangiksi tietynlaisten toistuvien tuomioiden perusteella. Osittain tämän vuoksi huipputuomarit elävät jatkuvan paineen alaisena. Heidän jokaiseen tuomioonsa pyritään vaikuttamaan niin kentällä, kuin lehdistössäkin. Jokainen tuomio ja pillinvihellys analysoidaan ottelun aikana ja sen jälkeen. Toivottavasti esimerkiksi MM-kisoissa tuomarit pystyvät säilyttämään integriteettinsä tuomioissaan kisojen loppuun asti.
Vakiokupongilta löytyy tällä viikolla kotimaista jalkapalloa kolmelta korkeimmalta sarjatasolta. Kohteessa 1 kohtaavat mukavassa vireessä olevat FF Jaro ja Kuopion Palloseura. Tasavahvojen joukkueiden kohtaamisessa kotijoukkue on aavistuksen niskan päällä. Kuitenkin niin vähän, että kotivoitto kannattaa varmistaa ristillä. Toinen tasainen kamppailu löytyy ykkösestä Viikinkien ja FC KooTeePeen väliltä. Molemmat ovat olleet hyvässä vireessä, napsien viime otteluistaan hyvät pistepotit. Myös tässä tapauksessa ykkönen kannattaa varmistaa ristillä.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 4.7.2010 klo. 18.55. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1 (X), 1, 2, 1 (X), 1 (X), 1 (X), 2, 1, 2 (1), 1, 1, 2, 1 (2).