Julkaistu Kansan Uutisissa 13.9.2001
Osama bin Laden oli jo ennen tiistaita se kansainvälinen terroristi, jonka päätä Yhdysvallat eniten halusi. Hänestä oli luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio.
Osama tuli laajempaan kansainväliseen julkisuuteen elokuussa 1998, kun hänen epäiltiin olleen Yhdysvaltain lähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa tehtyjen pommi-iskujen takana. Yhdysvallat ampui tuolloin risteilyohjuksia Osaman tukikohtaan Afganistanissa sekä lisäksi Sudaniin.
Osamaa on epäilty osallisuudesta mm. New Yorkin World Trade Centerin pommiin 1993 ja Dhahranin amerikkalaistukikohtaan Saudi-Arabiassa 1996 tehdystä iskusta.
Osama on liitetty myös viime lokakuussa Jemenin Adenissa amerikkalaiselle sotalaivalle Colelle tehtyyn iskuun (17 kuollutta), joskin ainakin julkisuuteen tuodut todisteet ovat varsin epäsuoria.
Osamaa epäillään lisäksi usean epäonnistuneen iskun suunnittelusta. Näihin kuuluvat hanke murhata Egyptin presidentti Hosni Mubarak, pudottaa yksitoista amerikkalaista matkustajakonetta Tyynellämerellä 1995 sekä räjäyttää Los Angelesin lentokenttä tammikuussa 2000.
Miljardööri
Saudi-Arabiasta
Osama bin Laden on syntynyt ”noin 1957”. Hänen sukunsa on jemeniläistä alkuperää. Se loi omaisuutensa rakennusyhtiöllä, joka teki restaurointitöitä mm. Saudi-Arabian kuninkaan palatsissa sekä Mekan ja Medinan pyhissä kaupungeissa.
Suku on saudiarabialaisenkin mittapuun mukaan rikas. Osaman henkilökohtaiseksi perintöosuudeksi on arvioitu lähes kaksi miljardia markkaa. Suku on levittänyt liiketoimiaan kaikkialle Lähi-itään, mm. Kuwaitin ja Beirutin jälleenrakennustöihin. Suku on vahvistanut asemiaan vaikutusvaltaisilla naimakaupoilla kautta arabimaailman.
Tämä tausta voi selittää Osaman toimintaa, jonka päämäärät kohdistuvat koko islamilaiseen maailmaan, eivät vain yksittäisiin maihin.
Osama on tiettävästi äskettäin nainut nuoren jemenittären neljänneksi vaimokseen.
Allahin riveissä
CIA:n rinnalla
Kun neuvostojoukot 1979 tunkeutuivat Afganistaniin, Osama bin Laden ryhtyi värväämään arabimaista vapaaehtoisia taistelemaan arabisissien rinnalla. Hän rahoitti itse huomattavan osan toiminnasta, ja keräsi lisäksi rahaa Maktab al-Khidimat -järjestölleen. Osama siirtyi myös itse pian Afganistaniin mujahideeniksi, uskonsoturiksi.
Mujahideenien tärkein rahoittaja oli Saudi-Arabia, ja tärkein tukialue Pakistan.
Kylmän sodan hengessä Yhdysvallat tuki Neuvostoliittoa vastaan taistelleita mujahideeneja. He saivat aseikseen mm. huipputeknologiaa edustaneita Stinger-ilmatorjuntaohjuksia. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA osallistui sissien kouluttamiseen – myös Osaman väitetään olleen mukana leireillä. CIA:n väitetään myös olleen mukana rakentamassa Osaman tukikohtia.
Islamin kulta-
kausi lähestyy
Kun Neuvostoliitto 1989 vetäytyi Afganistanista, pitivät sissien rinnalla taistelleet ”arabiafgaanit” sitä merkkinä islamin uuden kultakauden lähestymisestä; olihan toinen suurvalloista lyöty.
Osa vapaaehtoisista jäi Afganistaniin, jossa sissiliikkeet alkoivat sotia keskenään. Osa palasi kotimaihinsa tai ryhtyi kansainvälisiksi islamin sotureiksi.
Afganistanin sodan veteraaneja uskotaan olevan mm. Algerian ja Egyptin ääri-islamistien johdossa. He ovat osallistuneet taisteluihin Bosniassa, Tshetsheniassa, Tadzhikistanissa, Kashmirissa ja jopa Filippiineillä saakka.
Osama bin Laden palasi 1989 Saudi-Arabiaan, mutta hänet karkotettiin jo 1991 hallituksen vastaisesta toiminnasta syytettynä. Seuraavat viisi vuotta hän vietti Sudanissa, kunnes myös Sudan karkotti hänet Yhdysvaltain painostuksesta. Osama siirtyi takaisin Afganistaniin.
Persianlahden kriisin aikana 1990–91 Saudi-Arabia otti maaperälleen satojatuhansia jenkkisotilaita. Osama piti tätä ”uutta ristiretkeä” sietämättömänä loukkauksena islamin pyhiä paikkoja kohtaan.
Osama julisti nyt pyhän sodan Yhdysvaltoja, sen liittolaisia ja länsimielisiä arabihallituksia vastaan. Päämäärinä oli mm. vapauttaa Mekka ja Medina Saudi-Arabian korruptoituneen kuninkaan vallasta ja islamin kolmas pyhä kaupunki Jerusalem Israelin vallasta.
Verkostoinut
terroriliike
Osaman Afganistanissa johtama liike tunnetaan nimellä al-Qaeda. Sen uskotaan olevan rakenteeltaan verkostoitunut, yhteiset päämäärät omaavien ryhmien kattojärjestö. Sillä on itsenäiseen toimintaan kykeneviä soluja eri puolilla maailmaa ja se koordinoi toimintaansa muiden radikaalien islamistien kanssa.
Al-Qaedalla on väitetty olevan jopa 20 miljardin markan varat.
Helmikuussa 1998 Osama perusti Egyptin ääri-islamistien kanssa järjestön nimeltä ”Pyhän sodan kansainvälinen islamilainen rintama juutalaisia ja ristiretkeläisiä vastaan”.
Osaman verkostojen uskotaan asettaneen jo tuolloin amerikkalaisiin suurkaupunkeihin ns. ”nukkujia” tai ”myyriä”, joiden tehtävänä on kärsivällisesti odottaa toimintakäskyä. Jokainen isku on kasvattanut Osaman mainetta radikaalien islamistien keskuudessa.
Osaman riveissä Afganistanissa arvioidaan olevan n. 2 000–3 000 taistelijaa. Afganistanin sisällissotaan he osallistuvat nimellä ”055 arabiprikaati”. Osamaa pidetään talebanien johtajan, mullah Muhammed Omarin henkilökohtaisena ystävänä.
Osaman al-Qaedan harjoitusleirit ovat olleet Jalalabadin lähellä, mutta hän on äskettäin siirtänyt päätukikohtansa Hindukushin vuoristoon, Afganistanin koillisosaan.