Israelin viranomaiset tuhosivat tiistain vastaisena yönä suomalaisvapaaehtoisten rakentaman talon Länsirannalla, Jerusalemista koilliseen sijaitsevassa Anatan kaupungissa.
Samassa iskussa tuhottiin myös vapaaehtoisia kesällä majoittanut rauhankeskus Beit Arabiya sekä kolme taloa ja eläinsuojia sen läheisyydessä sijaitsevassa beduiiniyhteisössä. Arviolta 40 ihmistä, joukossa lapsia, jäi kodittomaksi.
Viime kesänä viisi suomalaista osallistui parinkymmenen muun kansainvälisen osanottajan tavoin israelilaisjärjestö ICAHD:in (Israeli Committee Against House Demolitions) leirille, jonka aikana jälleenrakennettiin vapaaehtoisvoimin talo palestiinalaiselle Abu Omarin perheelle. Israel tuhosi perheen edellisen kodin vuonna 2005.
Ihmiset raahattiin kodistaan keskellä yötä.
Maanantain ja tiistain välisenä yönä toteutetun operaation teki kolmesatapäinen sotilaiden ja poliisien joukko sekä kaksi puskutraktoria. ICAHD raportoi sotilaiden murtaneen järjestön apulaisjohtaja Itay Epshtainin kylkiluun, muita paikalla olleita uhkailtiin ja he kärsivät lievempiä vahinkoja.
Rauhankeskus tuhottiin
jo viidettä kertaa
Yksi vapaaehtoisista, kosmologi Syksy Räsänen tiivistää tunnelmansa tapahtuneesta näin:
– Israelin hallitus puhuu paljon siitä, miten rauhallista Länsirannalla on. Tämä on sen käsitys rauhasta: sotilaat ympäröivät kodin puoli neljältä yöllä, raahaavat ulos ja tuhoavat talon. Tämä, ja tämän pelko, on miehitettyjen alueiden arkipäivää.
Beit Arabiya tuhottiin jo viidettä kertaa. Paitsi rauhankeskus, se oli myös palestiinalaisen Shawamrehin perheen koti, jonka se oli tuhoamisiin tuskastuneena antanut ICAHD:in käyttöön.
Räsänen penää kansainvälisen yhteisön vastuuta:
– Käytäntö varmasti jatkuu niin kauan kuin kansainvälinen yhteisö vain puhuu eikä toimi. Suomen hallituksen ja presidentti Tarja Halosen mukaan Suomen ja Israelin suhteet ovat normaalit ja ongelmattomat. Olisi jo aika tehdä Israelin miehityshallinnosta ja sotarikoksista ongelma Israelille.
Purkaminen vastoin
kansainvälistä oikeutta
Vuoden 1967 jälkeen Israel on tuhonnut miehitetyillä palestiinalaisalueilla yli 26 000 taloa, vuonna 2011 ennätykselliset 622 rakennusta.
Israelin mukaan puretuilla taloilla ei ole rakennuslupaa, tai ne sijaitsevat maatalous- tai sotilaskäyttöön kaavoitetulla maalla.
Kansainvälinen yhteisö ei ole myöntänyt Israelille suvereniteettia miehitetyille palestiinalaisalueille. Viimeksi joulukuussa YK vaati Israelia lopettamaan välittömästi kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomat talojen tuhoamiset.