Amatöörinyrkkeily on kovan myllerryksen kourissa. Mikäli kansainvälisen amatöörinyrkkeilyliiton AIBAn visiot toteutuvat niin 20–25 vuoden päästä saattavat niin amatööri- kuin ammattinyrkkeilijät otella yhden maailmanlaajuisen liiton eli AIBA:n alaisuudessa.
Amatöörien kansainvälinen kattojärjestö on osaltaan ottanut jo askelia kohti ammattilaisuutta. Marraskuussa käynnistyi AIBAn alaisen WSB:n (World Series on Boxing) liiga, jossa 16 kaupungin joukkueet eri maanosista mittelevät liigamestaruudesta. Ottelut poikkeavat amatöörinyrkkeilystä siten, että nyrkkeilijät kamppailevat ilman pääsuojusta ja paitaa.
Arvostelu tapahtuu ammattilaiskehien omaisesti manuaalisesti, joten amatöörikehistä tuttua pistelaskukonetta ei enää käytetä.
Suomalaisia nyrkkeilijöitä tai joukkueita ei liigassa ole, mutta vuoden 2013 alussa tapahtuvat muutokset koskevat kaikkia, kun pääsuojukset poistuvat miehiltä. Pääsuojat säilyvät naisilla ja junioreilla. Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Matti Hietanen sanoo uudistusten olevan tarpeellisia, vaikka kukaan ei voikaan tietää, toteutuuko AIBAn pitkän tähtäimen visio koko nyrkkeilykentän eheytymisestä.
Hietasen mukaansa pistelaskukoneen tulo tuhosi amatöörinyrkkeilyn.
– Kyllä tämä tie on loppuun käyty.
Hietasen myöntää, että uudistukset ovat haasteellisia ja vaatii muun muassa valmentajakoulutuksen nostamista uuteen arvoon.
– Jo nyt Nyrkkeilyliitto tarjoaa aikaisempaa enemmän valmennuskoulutusta. Vieläkin on valmentajia, jotka illasta toiseen tekevät saleilla arvokasta työtä, mutta lisäopinnot ovat tarpeellisia, jotta valmennuksen taso pystytään säilyttämään.
Hänen mukaansa myös tuomarikoulutukseen on panostettava. Manuaalisessa arvostelussa ei enää tarkastella vain puhtaita osumia, vaan arvoonsa tulevat aktiivisuus, liikkuvuus jne.
Sääntöuudistuksilla AIBA yrittää nostaa amatöörinyrkkeilyn imagoa ja saada yleisö palaamaan katsomoihin. Nyrkkeilijöille porkkanana olisi suosion kasvamisen ja sitä kautta sponsorien kiinnostumisen lisääntymisen myötä riihikuiva raha.
Lontoossa nähdään jo liiganyrkkeilijöitä, jotka viime vuoden aikana ovat lunastaneet karsinnoista olympiapaikkansa. Silloin he kuitenkin joutuvat ottelemaan pistekonesäännöin kypärä päässä ja paita päällä.