Pintaa syvemmältä
Huomenna kymmenettuhannet amerikkalaiset kokoontuvat ympäri maata taistelemaan aseiden saatavuuden puolesta ja pahentuvaa neuvostosortoa vastaan. ”Jo riittää” on päivän tunnuslause.
”Olemme helvetin vihaisia, emmekä hyväksy yhtään enempää”, TeaParty.org julistaa taistelukutsussaan. Tähtäimessä ovat paitsi Barack Obaman hallinnon pyrkimykset vaikeuttaa aseidensaantia myös saman hallinnon toimet neuvostotyyppisen sortojärjestelmän vahvistamiseksi. Järjestäjät ovat todella huolissaan tästä: lyhyehkössä tekstissä viitataan pahaan neuvostotyyppiseen järjestelmään neljä kertaa.
Näin kaukaa katsoen tämä saattaa tuntua oudolta, eikä muiden lähteiden perusteella siirtyminen neuvostovaltaan tunnu Yhdysvalloissa vielä kovin ajankohtaiselta. Taistelukutsussa viitataan kahdella sanalla uuteen sairausvakuutusjärjestelmään, kolmella sanalla Wall Streetin ylisuurten rahalaitosten pelastamiseen vararikolta, neljällä sanalla talouselämän lisääntyvään sääntelyyn mutta noin kolmellakymmenellä sanalla Meksikon huumepomojen varustamiseen aseilla ja ammuksilla. Tämäkö siis on päivän vakavin ongelma?
Yhdysvaltain oikeiston ”ruohonjuuriliikkeet” ovat pitkään valmisteltuja.
Teekutsuliikkeen ajatuksia on välillä ollut vaikea seurata. Tuntui kun se olisi syntynyt yht’äkkiä keväällä 2009 ruohonjuuritason protestiliikkeenä vasta virkaan astunutta presidentti Obamaa vastaan, erään oikeistolaisen radioagitaattorin innoittamana, ilman syvällisempää miettimistä.
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että pohjatyötä oli tehty vuosikausia. Äsken julkaistun akateemisen tutkimuksen mukaan tupakkateollisuus käynnisti jo 1980-luvulla kampanjan, jonka mukaan toiminta tupakakanpolton vähentämiseksi muun muassa verotuksen keinoin loukkaisi ”tupakoitsijoiden oikeuksia”.
1990-luvulla johtava PR-toimisto Burson-Marsteller järjesti Philip Morrisin toimeksiannosta kampanjan, joka kyseenalaisti tiedot tupakan vaarallisuudesta ja organisoi ”tupakoitsijoiden liikkeen”. Ehkä myös Suomen ”Huomaavaiset tupakoitsijat” kuului tähän kuvioon?
Vuonna 1992 sama toimisto laati useiden toimialojen yhteenliittymälle ehdotuksen laajaksi kampanjaksi valmisteveroja vastaan, sekä kansallisella että osavaltiotasolla. Tämän nyt arkistoista paljastuneen ehdotuksen mukaan kampanjan teemaksi tulisi ottaa ”Amerikan uusi verovallankumous” tai ”Bostonin uudet teekutsut”, viitaten vuoden 1773 kapinaan Englannin teetulleja vastaan. Kampanjan piti ”mobilisoida kansalaisia laajasti käyttäen rintanappeja, lentolehtisiä, anomuksia, jopa aikalaispukuja”.
Suunnitelma ei silloin toteutunut, mutta idea jäi itämään: vuonna 2009 tapahtumat etenivät aivan tämän suosituksen mukaisesti, jopa aikalaispukuja myöten. Sillä välin tupakoinnin puolustamiseen käytetyt menetelmät oli otettu uuteen käyttöön hiilidioksidipäästöjen puolustamiseksi: levitettiin epäluuloa tiedettä kohtaan ja väitettiin tutkimustietoja ilmastomuutoksesta perusteettomiksi. Myyräntyötä rahoittivat öljy-yhtiöt ja hiiltä käyttävä teollisuus avokätisesti.
Tähän tarkoitukseen perustettiin muun muassa Citizens for a Sound Economy -niminen järjestö (CSE), joka toimi lähinnä tupakkateollisuuden ja Koch-yhtymän rahoilla. Se avasi vuonna 2002 US Tea Party -nimisen nettisivun, joka pyrki kokoamaan kansalaisia alempien verojen puolesta. Ideaa pidettiin siis hengissä.
CSE jakautui vuonna 2004 kahtia, mutta Americans for Prosperity (AFP) ja FreedomWorks (FW) ovat jatkaneet työtään samaan suuntaan. Veljekset Charles ja David Koch rahoittavat AFP:n, kun taas vaatimattomampi mutta kuitenkin rahakas pohatta Richard Stephenson hoitaa FW:n.
Näin ollen näiden ”ruohonjuuriliikkeiden” tehtävä on kaksijakoinen. Toisaalta niiden pitää kerätä joukkovoimaa hallintoa vastaan sekä Washingtonissa että osavaltiotasolla ajamalla keskiluokkaan kuuluvien keskeisiä mielihaluja, kuten halua kantaa asetta mukanaan kaikkialla, vaikkapa kirkossa. Tämä tuskin rahoittajille on kovin tärkeätä sinänsä, mutta tällä tavoin luodaan ”joukkovoimaa”. Sillä taas voidaan vaikuttaa tärkeämpien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Tärkein tavoite tällä hetkellä on selvästikin estää ilmastomuutoksen tunnustaminen ja siihen liittyvät toimenpiteet kuten hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Koch-yhtymällä on paljon öljynjalostusta ja prosessiteollisuutta, joten yhteys on täysin selvä; pyritään pitämään kustannuksia pieninä.
Veljekset ovat myös äärioikeistolaisia Ayn Randin kannattajia ja haluavat libertaareina kutistaa hallintoa pienimpään mahdolliseen. Ehkä tästä selittyy taisteluhuuto neuvostotyylistä hallintoa vastaan. Ehkä ihmiset saadaan todella pelkäämään sellaista.
Jos huomisissa mielenosoituksissa näkyy 1700-luvun aikalaispukuja, ne eivät ole rahoittajien tilaamia, vaan pr-toimiston vanhaa keksintöä. Eikä intiaanipukuja taatusti nähdä, vaikka Bostonin sankarit aikoinaan vallatessaan laivat ja heittäessään teelaatikot mereen olivatkin intiaaneiksi pukeutuneita.