KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Punainen ja vihreä, työväenliikkeen voima ja voimattomuus

Vasemmiston vihreys ja punaisuus kiteytyy kysymykseen työn tekemisen ehdoista. Tavoitteen on oltava historiallisesti edistyksellinen, ihmisten itsemäärittyneisyyttä korostava jätteetön tuotanto.

Matti Vesa Volanen
3.3.2013 11.55

Näkökulma

Vasemmiston ajatuksia ja toimia painavat lyijyn raskaana kokemukset kansallisen teollisen yhteiskunnan synnytykseen liittyneistä taisteluista leivästä, toimeentulosta, tasa-arvosta, sosiaalisesta turvasta, hyvästä elämästä.

Olemme menestyksemme vankeja. Nykyinen työssäkäynnin ja kulutuksen tapa ja muoto on tullut yleiseksi ja käyväksi tavaksi toimia ja ajatella. Tyydymme olemaan työvoimaa työmarkkinoilla ja kuluttajia tavaramarkkinoilla. Kamppailemme hinnoista ja kaupankäynnin ehdoista. Palkkatyöpohjainen ”hyvinvointi” on osoittautunut valheelliseksi ja rumaksi. Se on valheellista suhteessa luonnon resursseihin ja rumaa maapallon suurelle enemmistölle.

Työväenliikkeen hiipuminen Euroopassa ei merkitse sitä, että proletariaatti olisi johonkin kadonnut. Päinvastoin palkkatyösuhteeseen perustuva proletaarinen elämäntilanne on tullut käyväksi ja yleisesti hyväksytyksi.

ILMOITUS
ILMOITUS
Palkkatyöpohjainen ”hyvinvointi” on osoittautunut valheelliseksi ja rumaksi.

Yritysten tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen. Palkkatyösuhteeseen asettuva työntekijä sitoutuu tavoitteeseen palkkaa vastaan. Siten meillä on molemminpuolinen sitoumus: työnantajalle ja työntekijälle on toissijaista mitä ja miten tuotetaan; voittoa on tultava.

Palkkatyösuhteen peruspiirre on vierasmäärittyneisyys. Osaamisemme työssä ja työmme tuottavuuden lisääntyminen voisi muodostua keinoksi vierasmäärittyneisyyden muuttamiseksi itsemäärittyneisyydeksi, autonomiaksi. Palkkatyösuhde ei koskaan mahdollista lisääntyneen toimintakykymme ja itsemäärittyneisyyden sitomista yhteen työpaikalla.

 

Kansallinen teollisuus- ja finanssiporvaristo käy raivokasta keskinäistä olemassaolon taistelua: pyrkiäkö suojautumaan kansallisin sopimuksin kansainväliseltä finanssitaloudelta vai avautuako jääkylmään rahan tekemisen globaaliin maailmaan.

Toisen maailmansodan jälkeen muodostettu USA:n hegemoniaan ja dollarireservivaluuttaan tukeutunut maailman talousjärjestys purkautui 1970-luvulla USA:n valtiontalouden käännyttyä velkavetoiseksi. Maailmantalouden ylijäämät aikoivat kiihtyvällä vauhdilla siirtyä tukemaan kaksoisvelkaantuvaa savijalkaista jättiläistä.

Vuoden 2008 globaalin talouskriisin yhteydessä tämä ylijäämien kierrätysmekanismi yritettiin pelastaa massiivisilla kansallisvaltioiden sitoumuksilla. Yksityisen sektorin ongelmat siirrettiin julkiselle sektorille. Nyt on vuorossa valuuttojen alekilpailu.

Suomessa juuri kehitetyt kansalliset teollisuusklusterit ovat hajonneet käsiin, kansainvälinen työnjako rakentuu nyt entistä tehtäväkohtaisemmin, jolloin tuotannon eri vaiheet voidaan sijoittaa eri puolille maailmaa voittojen maksimoimiseksi.

Työn tuottama (lisä)arvo hajotetaan ja siirretään siirtohinnoittelulla maasta toiseen verojen minimoimiseksi. Kansallisen arvonmuodostuksen paikan ja määrän määrittely ja arvoketjujen seuraaminen on lähes mahdotonta.

Yritysten globaalissa kilpailutilanteessa tieteistekninen tuotantovoimien kehitys hävittää kehittyneissä maissa työpaikkoja enemmän kuin ”luovan tuhon” kautta syntyy uusia. Teollisuuden luototus ei enää perustu jo tehtyyn menneeseen työhön vaan yhä enenevässä määrin täysin mielikuvituksen varaiseen tulevaan työhön. Finanssikuplilla rahoitetaan investoinnit ilman mitään reaalista perustaa. Työmme on pantattu vuosiksi eteenpäin.

 

Niin globaalisti, Euroopassa kuin Suomessakin palkkasumman osuus kansantuotteista on jo pitkään laskenut. Kotitalouksien – kuten julkisten talouksienkin – on annettu velkaantua riittävän kysynnän ylläpitämiseksi. Lisäksi konkurssikypsä pankkijärjestelmä on pelastettu massiivisilla määrillä veronmaksajien rahoja valtioiden takausten kautta.

Teollisesta tuotannosta kokoonpanovaihe muodostaa usein vain noin 3–5 prosenttia arvonmuodostuksesta ja pääkonttoritoiminnot, tutkimus ja kehitys, logistiikka ja muut palvelut pääosan. Kuvittelemme pärjäävämme sieppaamalla arvon tuotantoketjun alkupäästä (esimerkiksi tutkimuksesta ja kehityksestä, muotoilusta, prototyyppien kehittämisestä) sekä loppupäästä (myynnistä, markkinoinnista, huollosta, ylläpidosta ja brändäyksestä). Nämä voidaan siirtää nopeasti kehittyviin maihin, sitä mukaa niiden koulutustaso nousee.

Elämme mielivallan aikaa. Kansallisesti meille uskotellaan, että työn tuottamaa arvoa mitataan supistuvalla mutta välttämättömällä työajalla. Samalla vaaditaan kansallisesti kaikkien luonnon- ja yhteiskunnan voimavarojen liikkeelle saamista ylimääräiseksi, palkattomaksi työksi turvaamaan työn tuottavuus ja kansainvälinen kilpailukyky. Globaalien, monikansallisten suuryritysten maailmassa työn arvolla ei ole kansallisuutta eikä isänmaata.

Parina viime vuosisatana henkeä kohden käytetyn energian määrä on kasvanut lähes yhtä räjähdysmäisesti kuin maapallon väestö. Niiden keskinäinen tulo kertoo ongelman massiivisesta mittakaavasta. Syntynyt ja yhä enenevässä määrin tuottamamme lämpö jää kiertämään ekosysteemiimme tunnetuin seurauksin.

Nyt ihmisen taloudellisen tuotannon päätuote on ekosysteemiä syövyttävä jäte. Lähes kaikki tuotannossa käytetty materiaali päätyy muutamassa viikossa jätteeksi. Jokaista jätetonnia kohden käytetään viisi tonnia tuotantoaineksia ja 25 tonnia luonnonaineksia. Mitä rikkaampi kansakunta sitä enemmän jätettä.

Työn vapauttaminen rivosta palkkatyösuhteesta avaa oven luontojalanjälkemme minimoimiseen ja jätteettömään tuotantoon.

 

Lähes kaikki kansalliset instituutiomme ovat kehittyneet sotien jälkeisen teollisen hyvinvointivaltion synnytyksen myötä. Ne tukeutuivat valtiolliseen sääntelyyn ja korporatiiviseen päätöksentekoon. Osa sääntelystä on siirtynyt EU:n tasolle, osa purkautunut uusliberalistisen talouspolitiikan seurauksena. Työmarkkinajärjestöt kipuilevat murenemassa olevan valtansa kanssa.

Kansallisesti yhteisesti keräämämme varannot – kuten sairaus-, työttömyys- ja eläkevakuutusrahastot – jäsentävät teollisen yhteiskunnan riskejä ja turvatarpeita. Ne ovat vakuutuksia pahan päivän varalle.

Tarvitsisimme kuitenkin varantoja hyvän päivän kehittämiseksi: terveys-, koulutus- ja kolmannen elämän vaiheen -varannot oman elämämme hallitsemiseksi ja rakentamiseksi.

Työväenliike on työn liike. Kysymys on palkkatyösuhteen nykyisestä tuhoisuudesta punaisuuden (siis sosiaalisuuden) ja vihreyden (siis luonnon) suhteen: palkkatyösuhde uusintaa välinpitämättömyyden ja toissijaisuuden suhteessamme itseemme, toisiimme ja luontoon.

Keskustelu prekariaatista tuo esiin perinteellisen palkkatyösuhteen kriisiytymisen. Työnliikkeen kannalta se on negatiivinen ratkaisu. Taantumuksellinen ajatus on pyrkimys tehdä kaikista menneen maailman mallin mukaan yksin yrittäjiä.

Työnliike voi tukeutua kahteen tekijään: ensinnäkin teknologian kehityksen mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin organisoida työ ja tuotanto yhteisötuotannon (commons) pohjalta. Sosiaalisesta mediasta on kehittymässä sosiaalista tuotantoa.

Toiseksi työnliikkeen tulee korostaa kaiken tiedon avoimuutta ja saavutettavuutta. Tieto on sitä tuottavampaa mitä laajemmin, nopeammin ja helpommin se on kaikkien käytettävissä.

 

Vasemmistoliiton vihreys ja punaisuus kiteytyy kysymykseen työn tekemisen ehdoista. Avainasemassa on palkkatyösuhteelle sellaisten vaihtoehtoisten tuotantomallien kehittäminen, joissa arvonmuodostuksen ytimessä on suhteemme luontoon, historiaan ja toisiimme, siis tosi, hyvä ja kaunis elämä.

Nykyiseen palkkatyösuhteeseen perustuvan tuotannon vielä vallitessa on pyrittävä sitomaan kaikki tuotanto ja tuotannollinen työ luonnon, ihmisen ja historian ehtoihin. Siten tavoitteen on oltava historiallisesti edistyksellinen, ihmisten itsemäärittyneisyyttä korostava jätteetön tuotanto.

Palkkatyön normaaliksi osaksi on ajettava opiskelu ja työssä oppiminen. Työttömyysvakuudesta on kehitettävä opintovakuutus, joka mahdollistaa täyspäiväisen tutkintopohjaisen opiskelun.

Palkkasumman osuus kansantuotteesta on nostettava tasolle, jolla palkka-, opinto- ja perustulo sekä sosiaalinen palkka (ilmainen koulutus, terveydenhoito, julkiset palvelut yleensäkin) voidaan kustantaa. Kaikkia neljää eri tulomuotoa on tarkasteltava kokonaisuutena.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään