KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Onko yhteistä tahtoa?

Eilina Gusatinsky
17.3.2013 17.00

Olen muutaman vuoden ollut yhdessä työryhmässä pohtimassa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta. Hyvin moninaisessa porukassa etsittiin erilaisia keinoja edistää, koordinoida ja seurata – ne tavanomaiset sanat, joiden takana on halu tehdä maailma paremmaksi paikaksi elää ja toteuttaa haaveita. Ihan jokaiselle, vaikka se tuntuukin mahdottomalta.

Siinä rakentavien keskustelujen ja uusien näkökulmien ohella opin paljon siitä, kuinka pitäisi ottaa huomioon erilaisia ihmisiä. Jos joku ei näe, täytyy välttää ylimääräisiä ääniä ja puhumista päällekkäin. Sama pätee viittomatulkkien läsnä ollessa. Ei saa hermostua, jos jonkun ulosanti vaikuttaa hyökkäävältä – ehkä puhuja ei kuule omaa ääntään, joten pitäisi keskittyä asiaan.

Samalla on tullut esiin useita positiivisia esimerkkejä, kuinka yhden ryhmän tarpeiden huomioiminen hyödyttää muitakin. Esimerkiksi vammaisille tarkoitetut liuskat tuovat sanotaan vaikkapa museoihin – myös pienten lasten vanhemmat – sisään helpommin myös rattaiden kanssa. Selkokieliset esitteet auttavat kohderyhmän lisäksi myös maahanmuuttajia. Joten saavutettavuuden kehittäminen opettaa ajattelemaan monia asioita kokonaisuutena, mitä unohtuu aika usein yksittäisien ongelmien ratkomisen yhteydessä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Integroituminen ei tarkoita juurista luopumista, vaikka kuinka jotkut yrittävät väittää, ettei Suomessa voi olla muuta identiteettiä kun yksi ja ainoa – (perus)suomalainen.

Nettikeskusteluissa usein huomaa, miten paljon negatiivisia kommentteja keräävät esimerkiksi maahanmuuttajia koskevat uutiset, varsinkin jos kyseessä ovat erilaiset koulutusohjelmat tai työllistämistoimenpiteet. Jotkut reagoivat niihin hyvin mustavalkoisesti – heistä tuntuu, että varat otetaan heiltä pois, koska ensiksi pitäisi hoitaa ”omia”. Keneltä on pois toisten työllistyminen ja sitä kautta verojen maksu?

Ainaiselle jaolle ”meihin” ja ”heihin” ei tunnu olevan loppua. Veikkaan, että ne, jotka itse tekivät päätöksen muuttaa Suomeen, olivat ja ovat edelleen valmiit tällaiseen jakoon. Mutta ovatko heidän lapsensa – sekä vanhempien kanssa tulleet että täällä syntyneet? Kenelle tulee parempi olo siitä, että osa väestöstä elää tietoisena omasta toiseudesta ja yhteiskuntaan todellisesta kuulumattomuudesta?

En ymmärrä myöskään vastustusta antaa maahanmuuttajien lapsille mahdollisuus säilyttää kotikieli. Minusta se olisi hyvin hyödyllistä yhteiskunnan kannalta, jos vajaat 12 000 lasta osaisivat aikuisina myös venäjää kotimaisten kielten ja englannin lisäksi – mieluimmin niin, että kaikki kielet olisivat työkaluja eikä ainoastaan puhumiseen riittäviä.

Usein kuulee, että on perheen asia ylläpitää kotikieltä, ei siihen yhteiskunnallista tukea tarvita. Onkohan jo aika tehdä selvitys, kuinka se toimii käytännössä? En ole nähnyt tutkimustietoa siitä, kuinka venäjänkielisissä perheissä kasvaneiden lasten kotikieli säilyy. Mutta opettajat kertovat surullisia tarinoita, samoin pettyneet yrittäjät, jotka ovat yliarvioineet työntekijän mahdollisuuksia kommunikoida perheensä lahjana saadulla kielellä.

Vuonna 1991 Suomessa oli 1 592 venäjänkielistä lasta (0–19 v.), kymmenen vuotta myöhemmin 8 625 ja kaksi vuotta sitten 11 881. Mielenkiintoista: kymmenessä vuodessa venäjänkielisten määrä kaksinkertaistui (31 093 vuonna 2001, 58 331 vuonna 2011). Sama koskee pieniä lapsia (0–9 v.), mutta teinien määrä on pysynyt melkein samana.

Tuttu maistraatista kertoi, että ennen yläasteelle siirtymistä monet vanhemmat vaihtavat väestörekisterissä lapsille äidinkielen suomeksi. Johtuuko se siitä, ettei venäjää osata vai onko tavoitteena helpottaa jälkeläisen elämää? En tiedä, mutta tuskin se rikastuttaa Suomea kasvavan matkailun ja Venäjä-osaajien puutteen rinnalla.

Pitäisi muistaa, että venäjän kielen tärkeys nousee myös Euroopan tasolla. Se ei ole vain Euroopan puhutuin kieli (onhan Venäjä iso maa), vaan myös yksi puhutuimmista kielistä EU:ssa. Saksassa asuu noin 3,5 miljoonaa venäjänkielistä, yli 600 000 Latviassa, Virossa 300 000, Englannissa 300 000 ja Irlannissa 80 000. Poikani suomalainen kaveri työskenteli noin vuoden Espanjassa ja päätti aloittaa venäjän opiskelut. Sielläkin olisi käyttöä sille.

Viis numeroista. Suomella on oiva mahdollisuus näyttää muille, kuinka rakennetaan toimivia puitteita vahvalle yhteiskunnalle, jossa on hyvin voivat vähemmistöt – myös venäjänkielinen. Integroituminen ei tarkoita juurista luopumista, vaikka kuinka jotkut yrittävät väittää, ettei Suomessa voi olla muuta identiteettiä kun yksi ja ainoa – (perus)suomalainen.

Jos ilmapiiri on suotuisa kotikielen säilyttämiselle, se madaltaa kynnystä kantaväestönkin lapsille lähteä opiskelemaan venäjää. Yleensä ongelmana vieraiden kielten opiskelussa on käyttämättömyys, kun ei ole keskustelumahdollisuutta. Tässäkin asiassa kanssakäyminen tulisi olemaan luontevaa. Asenteet muuttuvat, hitaasti, eikä niinkään varmasti, mutta yhteisellä tahdolla – kyllä.

Taas tullaan vanhaan kysymykseen: löytyykö sitä tahtoa integroituneiden siirtolaisten mukaan ottamiselle? Vai onko turvallisempaa jättää asiat silleen, hoitaa ylhäältä alas kotouttamista niin, että kantaväestön edustajat tukevat omien käsityksiensä kautta maahanmuuttajia sopeutumaan Suomeen.

En halua olla ilkeä, mutta valitettavan usein se toimii huonosti ja maksaa paljon. Sekä johtaa siihen, että yhteiskunnalliset jännitteet vaan kasvavat, samoin kaksisuuntainen epäluulo. Uskoisin, että 20 vuodessa on kertynyt sen verran osaamista, että on olemassa paljon parempia ratkaisuja. Haluaisin luottaa siihen, että ne myös kelpaavat.

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Tänään eduskunnassa puhutaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

Jussi Saramon mukaan vihreä siirtymä ja turvallisuuspolitiikka, USA:n presidentti Donald Trumpin kauppasodat ja koko maailmanpoliittinen jännite liittyvät nyt kaikki todella vahvasti yhteen.

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

Paavo Lipposen toisen hallituksen puheenjohtajat ohjelmaneuvotteluissa huhtikuussa 1999.

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään