KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Messun arvoista

Tuula-Liina Varis
3.11.2013 13.00

Helsingin kirjamessuilla levisi tieto, että Otavan johto oli määrännyt poistettavaksi kustantamon osastolla tarjolla olleet Suomen Kuvalehdet. Lehden kannessa kirja roikkui vessapaperitelineestä, ja teksti kuulutti: TYHJÄÄ TEKSTIÄ. Miten suomalaisesta kaunokirjallisuudesta tuli tasapaksua?

Tapasin messuilla kirjallisuuteen perehtyneen henkilön, jonka mielestä kannen lisäksi myös juttu on törkeä, kirjallisuutta ja kirjailijoita panetteleva. Tapasin toisenkin kirjallisuuteen perehtyneen henkilön, jonka mielestä kansi oli hölmö, mutta juttu kriittisyydessään ihan asiallinen.

Sain lehden käsiini vasta kotona. Totta: kansi on tyhmä ja kuvanakin kehno. Riitta Kylänpään kirjoittama juttu, johon keskustelijoiksi ja haastateltaviksi oli koottu kirjallisen maailman terävintä kärkeä, on sen sijaan asiallinen ja tärkeä. Kirjailija Tommi Melender, kriitikko Putte Wilhelmsson, kääntäjä-kirjailija Stefan Moster, kriitikko Pekka Tarkka, professori Lea Rojola ja kustantaja Harri Haanpää etsivät syitä siihen, miksi kotimainen proosa on tasapaksua eikä innosta. Kaikki tietävät, että kilteimmästä päästä kirjallisuusihmisiä nämä henkilöt eivät ole.

ILMOITUS
ILMOITUS
Suhteessa julkisuuteen kirjailija on aika keinottomassa asemassa. Avainasemassa on media. Tiedotusvälineissä ratkaistaan se, kuka saa julkisuutta ja millä keinoilla.

Mutta ovatko he väärässä nostaessaan esille ilmiöitä, jotka ovat tuttuja jokaiselle kirjallisuuteen hartaasti omistautuvalle lukijallekin?

Jutussa käsiteltiin erityisesti romaania.

”Kotimaista proosaa pitää hymistellä, ei kritikoida, sillä kritiikki kilpistyy torjunnan muuriin.” (Melender).

”Nykyromaanista puuttuu älyä ja analyysia, yllätyksiä ja oivalluksia.” (Moster).

”Kirjallisuus ei enää ole sellainen yhteiskunnallisen muutoksen eteenpäin viejä kuin 60-luvulla.” (Tarkka).

”Taide ja kulttuuri eivät enää ole yhteisiä asioita vaan yksityisiä projekteja.” (Wilhelmsson).

”Hyvät romaanit hukkuvat joutavanpäiväisen alle.” (Rojola).

”Valtavat nimikemäärät vaikuttavat jo kirjallisuuden laatuun.” (Haanpää).

”Kirjoista puuttuu näkemystä, analyysi ja kyky nähdä asioiden taakse.” (Rojola).

”Suuri osa kirjallisuutta on tv-sarjaa romaanin sivuilla.” (Melender).

”Sellaista vaikutelmaa, että kirjailija tutkisi maailmaa, tai edes kielen maailmaa, syntyy harvoin.” (Wilhelmsson).

”Kirjallisuudesta on tullut liian siistiä ja keskiluokkaista.” (Haanpää).

”Kirjailijan on rakastettava lukijaa, mutta lukijalta on myös vaadittava, eikä syötettävä hänelle nautintoa lusikalla. Se, keitä kirjailijoita media nostaa julkisuudessa esiin, perustuu yhä useammin muihin kuin kirjallisiin ansioihin.”

”Kirjailijan kiusaus sortua suoltamaan kaupallisesti menestyviä, mutta yhdentekeviä kirjoja, on suuri. Moni kirjailija suunnittelee julkisuuskuvansa ennen kuin on julkaissut ainuttakaan kirjaa. Mediajulkisuus vääristää kirjallisuuden kuvaa, ja kirjailijoista on tullut elämys- ja viihdekulttuurin sisällöntuottajia, markkinapellejä.”

”Kirjallisuuskritiikki on näivettynyt rutiinisuorituksiksi. Lehtien kulttuurisivuja tuotetaan ihmisille, jotka eivät lue kulttuurisivuja. Hyvien kritiikkien sijaan on keskitytty seuraamaan kirjailijoiden kaupallista menestystä.”

Nämä ovat ajatuksia SK:ssa esiintyneiden asiantuntijoiden terävistä päistä.

On kuitenkin korostettava, että jutussa löydetään huomattava määrä myös hyviä, jopa loistavia suomalaisia kirjailijoita. Osa heistä on tuttuja laajoille kansalaispiireille, osan teokset eivät ole myyntimenestyksiä eivätkä ne siksi saa ansaitsemaansa huomiota.

Itse asiassa jutussa ei esitetä mitään uutta. Samat asiat ovat puhuttaneet myös kirjailijoita vuosikausia. Kun kirjallista kenttää tarkastelee Suomen Kirjailijaliitosta, näkee, että ammatilla on edelleen hurja vetovoima. Kirja on nykyään helppo saada julkisuuteen, jos ei varsinaisen kustantajan kautta, sitten niin sanotun palvelukustantajan valmistamana tai omakustanteena.

Usein tuntuu kuitenkin siltä, että monen innokkaan aloittelijan kunnianhimo suuntautuu enemmän ammatin statukseen ja julkisuuteen kuin kirjoittamiseen. Onko kirjailijan ammatista tulossa julkkisammatti juontajien, tv-kokkien, viihdetähtien ja muiden julkkisammattien joukkoon?

Myös Helsingin kirjamessuilla sivuttiin näitä teemoja. Hesarin järjestämä keskustelu 2000-luvun kirjallisuudesta käytiin messuille sopivan sisäsiististi, mutta kyllä sielläkin muun muassa kirjailijan julkkisrooli, dekkaribuumi ja viihteellistyminen tulivat esille. Itse keskustelin kirjailijan ammatti-identiteetistä Virpi Hämeen-Anttilan ja Heidi Köngäksen kanssa Takauma-lavalla. Molempien puheessa korostui kirjailijan rooli sanataiteen tekijänä, jonka kunnianhimo kohdistuu ennen kaikkea aiheen tutkimiseen ja kieleen.

Suhteessa julkisuuteen kirjailija on aika keinottomassa asemassa. Avainasemassa on media. Tiedotusvälineissä ratkaistaan se, kuka saa julkisuutta ja millä keinoilla. Toimituksissa valitaan uutisarvoiset asiat, kritikoitavat kirjat, haastateltavat kirjailijat ja haastattelujen painopisteet.

Kirjailijan henkilö kiinnostaa mediaa enemmän kuin kirjallisuuden laatu ja sisältö. Kirjailijan rahat syynätään tarkasti. Yksityiselämän sensaatiot ovat poikaa. Lehdet ovat järki järjestään vähentäneet kritiikkien määrää, myös kirjallisuuden tasosta huolestunut Suomen Kuvalehti.

Nämä ovat asioita, joille kirjailija ei mahda mitään, mutta media mahtaa kaiken. Silti media ei tunnu kantavan vastuutaan, vaan vetäytyy tekopyhästi neutraalin tarkkailijan ja raportoijan rooliin.

Anja Snellman julkaisi vuosi sitten romaanin Ivana B., joka on rankka satiiri tämän päivän kirjallisesta maailmasta. Ivana B. ei ole julkaissut yhtään kirjaa, mutta esiintyy blogissaan kirjailijana. Ivana B:lle tärkeintä on julkisuus. Kirjallisuudesta hän ei tiedä mitään, mutta mediapelin hän osaa.

Satiirin kärki osoittaa terävimpänä mediaan, joka lankeaa loveen Ivana B:n temppujen edessä. Siksi kai kirja ei mediajulkisuudessa herättänyt niin suurta huomiota kuin se olisi ansainnut.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Minja Koskela

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
03

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään