KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kuka venettä keikuttaa?

Tuula-Liina Varis
24.2.2014 18.00

Ajat ovat niin vakavat, että on pakko kaivaa esille ruotsalaisälykkö Olof Lagercrantzin muistelmateos Ensimmäinen piirini ja etsiä siitä osakeyhtiöitä käsittelevä luku. Teos ilmestyi Suomessa 1982, mutta näkemys on entistäkin relevantimpi.

Maailmaan kulkutautina levinneen kullanjanon alku ja juuri on osakeyhtiö. Kun entisajan patruuna pani itsensä peliin ja vaaransi yritystoiminnallaan perheensä ja omaisuutensa, osakeyhtiö poisti yksityisen ihmisen kohtalon ja rahojen välisen yhteyden. Osingot ja ilmaisosakkeet eivät olleet korvausta sijoittajien ottamista riskeistä. Sijoittajien nimenomaan ei tarvinnut ottaa riskejä. Pahimmassa tapauksessa menivät rahat, mutta ei elämä tai arvonanto. Harva oli niin tyhmä, että pani kaikki munat saman koriin.

Persoonaton raha loi edellytykset kaiken inhimillisyyden karkottamiseen markkinoilta. Halu synnyttää rahalla lisää rahaa teki voitosta pyhän. Ei ollut väliä, ostettiinko rahalla orjia tai univormupukuisia murhaajia – sijoittajan kädet olivat aina puhtaat. Osakeyhtiölain myötä yhteiskunnat ottivat ensimmäisen askeleen kohti nimettömyyttä, abstraktioiden ja robottien maailmaa, jossa sodat aloitetaan nappia painamalla ja kaikki inhimilliset toiminnat mekanisoidaan.

Julkisiin palveluihin vaativat valtavia säästöjä juuri ne, jotka eivät julkisia palveluja käytä eivätkä tarvitse.

Lagercrantz pitää osakeyhtiölakia sivilisaatiomme kuolemanloukkuna, täydellisenä myllynä jauhamaan ihmissuvun tuhoa. Se takaa, ettei ole mitään esteitä maapallon miljoonia vuosia keräämien raaka-aineitten tuhoamiselle ja sotien edistämiselle varusteluteollisuudessa. Siihen ei vaikuta mikään puolueohjelma eikä yksikään mielenosoituksen iskulause. Kun ihmiset alkoivat ymmärtää, mistä on kysymys, myllyä ei enää voitu pysäyttää: se oli erottamattomasti kytketty edistykseen ja ihmiskunnan onnenkäsitykseen.

Osakeyhtiön tehtävä on tuottaa rahaa omistajilleen, todetaan Suomenkin osakeyhtiölaissa. Jotkut wahlroosit ovat niin rehellisiä, että julistavat sitä suoraan, mutta kaikki eivät ole yhtä suoria. Kauniit puheet saattavat saada kansalaisen uskomaan, että osakeyhtiön tehtävänä on tuottaa hyödyllisiä tuotteita, työllistää ihmisiä, investoida yrityksen kehittämiseen ja lisätä kaikin puolin yhteistä hyvää.

Jokainen talousuutisia seuraava näkee, että näin se ei mene. Kun yritys ilmoittaa työpaikkojen vähenemisestä, sen osakekurssi pomppaa heti ylös. Investointien sijaan voitot jaetaan osakkeenomistajille ja bonuksina johtajille. Yhteisöveron laskun piti parantaa työllisyyttä, mutta sitä se ei ole tehnyt. Vaikka miten olen tutkaillut markkinakapitalismin toimijoiden ja äänitorvien puheenvuoroja mediassa, en ole huomannut heidän esittäneen ainuttakaan vaatimusta, joka tähtäisi yhteiskunnan kokonaisetuun tai yhteiseen hyvään. Veronkorotuksista pitävät kovaa meteliä ne, jotka nytkin lintsaavat niistä veroparatiisikytköstensä avulla. Julkisiin palveluihin vaativat valtavia säästöjä juuri ne, jotka eivät julkisia palveluja käytä eivätkä tarvitse.

Yritys saada selvää Suomen talouden tilasta vie tavallisen kansalaisen nopeasti eksyksiin, niin ristiriitaista on informaatio.

Miten kamala uhka on Suomen kolmen aan luottoluokituksen heikkeneminen, jolla meitä pelotellaan? Mitä tapahtuu, jos joku kolmesta suuresta luottoluokittajasta laskee luokitustaan? Ei mitään, sanoo toimittaja Pekka Seppänen Iltiksen kolumnissaan (IS 8.2.). Suursijoittajat luottavat enemmän itseensä kuin luokittajiin, eivätkä välittäisi heikennyksestä yhtään. Suomi olisi yhä maailman parhaimmistoa. Luottoluokittajien pelko on saanut poliitikkomme tekemään tyhmiä päätöksiä: on leikattu, vaikka olisi pitänyt sijoittaa tulevaisuuteen, kirjoittaa Seppänen.

Entä valtion velka, jonka sälytämme lastemme hartioille? Suomella on varaa lisävelkaankin, kirjoittaa Tiede-lehdessä toimittaja Mikko Puttonen (Tiede 2 /2014). Riskirajat valtion velalle on vedetty hatusta, ei tutkimuksista. Valtionvelka ei ole samanlaista kuin yksityisen ihmisen velka. Valtio voi lykätä velanmaksuaan periaatteessa loputtomiin, kunhan hoitaa korot. Talouskasvua luomalla ja verottamalla valtio voi vaikuttaa tulevaisuuden tuloihinsa, toisin kuin kansalainen. Vaikka velka olisi yli 90 % bruttokansantuotteesta, kasvu ei täysin tyssää. Velka on työkalu, jonka avulla laskusuhdanteesta selviää paremmin kuin veronkorotuksilla ja julkisten menojen supistuksilla. Esimerkkimaana jutussa on Viro, joka kieltäytyi talousromahduksen jälkeen ottamasta velkaa ja toipuu lamastaan huomattavan hitaasti. Laman aikana ei pidä lyhentää velkaa, sanoo artikkelissa haastateltu kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä. Vyönkiristys huonossa taloustilanteessa kurjistaa taloutta entisestään.

Kalevi Kivistö antaa palaa kolumnissaan Eläkeläisessä (Eläkeläinen 1/204). Hänen kohteensa on presidentti Sauli Niinistön puheenvuoro Suomen liian suuresta julkisesta sektorista, joka haukkaa BKT:stä 58 %. Lausunto tukee hyvinvointipalvelujen alas ajamista, ja samaa laulua lauletaan koko Euroopassa. Mutta etelän kriisimaissa on jo havaittu, että kun palvelujen käyttäminen vaikeutuu, kansantalouden kustannukset kasvavat. Lukemien vertailun sudenkuoppa on laskutapa: jotkut maat laskevat tulonsiirrot nettomääräisinä, Suomi bruttomääräisinä, jolloin jää ottamatta huomioon veroina valtiolle palautuva summa. Osassa maita eläkemenot jäävät julkisen talouden ulkopuolelle, Suomessa ne lasketaan julkiseen talouteen, vaikka eläkkeistä huolehtivat yksityiset eläkevakuutusyhtiöt. Julkisten tulojen ja menojen erotus on Suomessa Euroopan pienimpiä, vain 2 %. Suomessa suurelta osin julkisen vallan vastuulla olevaan terveydenhoitoon käytetään noin 7,3 % kansantuotteesta, yksityisten yritysten varaan rakennetussa USA:ssa menot ovat lähes kaksinkertaiset.

”Vastuuntuntoinen yhteiskunnan kehittäminen edellyttää rehellistä tosiasioiden erittelyä”, kirjoittaa Kivistö.

Niinpä. Kuka tätä venettä oikein keikuttaa?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään