KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kovaa faktaa

Tuula-Liina Varis
24.3.2014 18.00

Tätä on taiteilijakunnassa odotettu: Taiteen edistämiskeskuksen teettämää Kaija Rensujeffin tutkimusta Taiteilijan asema 2010. Taiteilijakunnan rakenne, työ ja tulonmuodostus. Rensujeffin edellinen samanlainen työ mittasi taiteilijan asemaa vuonna 2000. Sen jälkeen on ilmestynyt OKM:n Tarja Cronbergilta tilaama selvitys Luova kasvu ja taiteilijan toimeentulo (2010), jossa esitettiin myös selkeitä tavoitteita taiteilijakunnan toimeentulon parantamiseksi. Rensujeffin tutkimuksen mittava lähdeluettelo todistaa, että tutkittu on sekä korkeakouluissa että taidehallinnossa.

Paljon porua, vähän villoja, todistaa tämä uusin tutkimus.

Meillä on ikuisena riesana myytti taiteilijasta boheemina perhostelijana, joka ammentaa inspiraationsa taivaan sinestä eikä huoli huomisesta. Rahaa tällaiselle huithapelille ei kannata antaa, koska ”viinaan se kuitenkin menee ja loput portsareille”, kuten eräs merkittävä prosaisti piruuttaan kirjoitti apurahahakemuksensa työsuunnitelmaksi joskus 60-luvulla. Kuollut taiteilija on paras taiteilija, ja moni köyhyydessä kitunut onkin vainajana yltänyt teosmyynnissään miljonäärien luokkaan.

Meillä on ikuisena riesana myytti taiteilijasta boheemina perhostelijana, joka ammentaa inspiraationsa taivaan sinestä eikä huoli huomisesta.

Ilahduttavaa luettavaa kova fakta ei ole. Taiteilijoiden määrä on 2000-luvulla kasvanut viidenneksen. Se on naisvaltaisempi (54 %), koulutetumpi, ikääntyneempi (keski-ikä 49 vuotta) ja pääkaupunkikeskeisempi (40 % asui Helsingissä) kuin koskaan. Mutta monessa suhteessa entistäkin kurjemmassa taloudellisessa asemassa. Useilla taiteenaloilla kokonaistulojen kehitys on jäänyt reippaasti jälkeen yleisestä kasvusta. Ansiotulot taiteellisesta työstä ovat romahtaneet 10 prosenttia kymmenessä vuodessa. Valtion suora taiteilijatuki on kyllä kasvanut, mutta ei suhteessa taiteilijakunnan kasvuun. Rahanarvoltaan esimerkiksi työskentelyapuraha on pienempi kuin vuonna 1970, jolloin apurahajärjestelmä luotiin. Ylipäätään apurahat ovat pieniä, esimerkiksi kirjailijoiden apurahamediaani 6 000 euroa vuodessa.

Kaikkein köyhimpiä ollaan aloilla, joilla on eniten vapaita taiteilijoita, kuten kuvataiteissa ja kirjallisuudessa. Parhaassa turvassa ovat työsuhteiset esimerkiksi teattereissa ja orkestereissa. Rakennustaiteessa köyhiä on vähän.

Vain 39 % taiteilijoista pystyy tekemään yksinomaan ammattityötään, siis taidetta. Taiteelliseen työhön liittyvän muun työn ongelmaksi on tullut ilmaistyö, jota edellytetään yhä enemmän eri taiteenaloilla. Mahapalkalla, jos silläkään, messuilla, kulttuuritapahtumissa, kustantajan markkinoinnissa ja mediassa rehkivä kirjailija alkaa olla monille itsestäänselvyys. Uskallan epäillä, että joidenkin tapahtumajärjestäjien budjettiin ei alun alkaenkaan oteta mukaan esiintyjien palkkioita.

Sukupuolten välistä tasa-arvoa ei ole saavutettu. Naistaiteilijan euro on 76 senttiä. Epätasa-arvo näkyy myös apurahoissa. Naiset saavat kyllä määrällisesti yhtä paljon apurahoja kuin miehet, mutta ne ovat summiltaan pienempiä. Epätasa-arvoa on myös ikäluokkien kesken. 80 prosenttia yli 64-vuotiaista tekee yhä taiteellista työtään, mutta heidän apurahamahdollisuutensa ovat heikot. Taiteilijaeläkkeet helpottavat ani harvojen tilannetta. Mitään järjellistä syytä tähän ikärasismiin ei ole.

Kun Suomen Kirjailijaliitto vuonna 1897 perustettiin, se otti ensimmäiseksi missiokseen taiteilijoiden eläketurvan hoitamisen. 117 vuotta ei ole riittänyt asian kuntoon saamiseksi. Taiteilijat eivät suinkaan ole ajamassa valtion ylimääräistä taiteilijaeläkettä kaikille, vaan maksaisivat ilolla osuutensa eläkemaksuina sinne, minne maksavat apurahoihin liitetyn eläketurvansakin eli Melaan.

Kamppailu sosiaaliturvan puolesta on ollut vuosia koko taidekentän yhteinen ponnistus, mutta valtionhallinnossa ei millään pystytä tajuamaan saati myöntämään taideammattien erityisyyttä yhteiskunnassa. Pakkoyrittäjyys on pirun keksintö. Se on heikentänyt taiteilijoiden asemaa sopimusneuvotteluissa ja estänyt kollektiivisen sopimisen, heittänyt taiteilijat kansalaisoikeuksiin kuuluvan sosiaaliturvan ulkopuolelle. Ja verottajakin kohtelee miten sattuu, riippuen siitä, minkä viraston alueella sattuu asumaan.

Vaalit ovat lähellä, ja muutaman vuoden päästä Suomen tasavalta täyttää 100, Suomen Kirjailijaliitto 120 vuotta. Epäilemättä suomalainen kulttuuri nostetaan ylistyksen kohteeksi tasavallan juhlavuonna. Jos ei vastuuntunnosta tai edes säälistä vaan ylläpitääkseen mainettaan sivistysvaltiona Suomi voisi tehdä muutakin kuin ylpeillä elävillä ja kuolleilla supermenestyjillään. Tässä olisi melkein kolme vuotta aikaa toteuttaa Cronbergin esittämiä ja Rensujeffin tutkimuksen kipeän tarpeellisiksi todistamia tavoitteita, joista olennaisimpia ovat ne, että Suomen 22 000 ammattitaiteilija saisivat toimeentulonsa 70-prosenttisesti omasta työstään ja että he saisivat sosiaaliturvan, kuten muutkin kansalaiset.

Musiikkilehti Rondosta (3/2014) nappasin sitaatin kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteelta: ”Miten kulttuurista – etenkin niin sanotusta korkeakulttuurista – on Suomessa yhtäkkiä tullut elitismiä ja samalla jotenkin jotakin suomalaisuudelle vierasta? Se on yllättävää, koska historiassa suomalaisella kulttuurilla on ollut yhdistävä, ei suinkaan jakava merkitys.”

Tästäkö perimmältään on kysymys? Sitä sopii miettiä.

Mokasin. Viime kolumnissani väitin kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon iloinneen Helsingin keskustakirjastoon suunnitellun saunan ”ainutlaatuisuudesta”. Hän se ei ollut vaan Johanna Sumuvuori. Harmittaa ja hävettää, ja pyydän syvästi anteeksi. Tarkoitus ei ylipäätään ollut nokkaista henkilöä vaan trendiä eli intoa ”kehittää” kirjastoista viihdekeskuksia.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään