KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kolumnit

Aikuiso on pilalla

Niin tavattoman materialistisia, julkisuudenhaluisia ja itsekeskeisiä.

Niin tavattoman materialistisia, julkisuudenhaluisia ja itsekeskeisiä. Kuva: all over press

Emilia Kukkala
4.7.2014 9.00

Viimeinen sana

Usein paheksunta kertoo usein enemmän paheksujasta kuin paheksunnan kohteesta. Väitän, että puhe ”ongelmalapsista” ja -nuorista kertoo enemmän aikuisista kuin keskenkasvuisista. Puhuessamme lapsista ja nuorista puhumme koko yhteiskunnasta.

Kuinka usein he puheissa ovatkaan levottomia, häikälemättömiä, mielikuvituksettomia, keskittymiskyvyttömiä ja empatiakyvyttömiä elleivät suorastaan narsistisia. Eivät osaa leikkiä ja ovat tauotta kiinni padeissa ja podeissa. Niin tavattoman materialistisia, julkisuudenhaluisia ja itsekeskeisiä.

Olivat tai eivät, sellaisessa maailmassa elämme. Aikuiset ovat sellaisia – tai ainakin heidän tulisi menestyäkseen olla. Kun keskenkasvuiset oppivat isompiaan jäljittelemällä selviytymään maailmassa, minkä muun opin he edes voisivat saada?

ILMOITUS
ILMOITUS
Totta kai nuoret haluavat muokata itsestään seksuaalisesti mahdollisimman monen mielestä viehättäviä, jos kilpaurheilijassakin arvostettavinta on perse.

Jos aikuiset elävät peilin kautta, mittaavat jatkuvasti itseään ja suoriutumistaan elämän eri osa-alueilla, korostavat kilpailua ja menestystä, tunnustuksen saamista, suosiota ja statusta, miten lapset voisivat olla kuin suoraan 50-lukulaisesta lastenkirjallisuudesta?

Miten ulkokuorta, uraa ja uusimpia uutuuksia korostavaan maailmaan putkahtaisi yhtäkkiä tervapataa leikkiviä ja lastenlauluja rallattavia turmeltumattomia pikku nassikoita? Sellaisia, jotka eivät tiedä trendeistä eivätkä brändeistä ja pukeutuvat kiltisti kaikki samanlaisiin lappuhaalareihin.

Jo ekaluokkalaiset ovat huolissaan painostaan. Mikseivät olisi? Kun kerran aikuisten maailman näyttävät täyttävän oman ruumiin – erityisesti sen painon – tarkkailu, muokkaus ja parantelu. Ei se jää lapsilta huomaamatta, vaikkei itseä ja toisia heidän kuultensa arvosteltaisikaan.

Totta kai lapset ovat huolissaan ulkonäöstään, kun aikuisetkin ovat – omastaan, muiden ja lastensa. Totta kai nuoret haluavat muokata itsestään seksuaalisesti mahdollisimman monen mielestä viehättäviä, jos kilpaurheilijassakin arvostettavinta on perse.

Yksi traagisimpia paradokseja on lasten liikkumattomuuden kauhistelu. Ensin heitä nimenomaan kielletään liikkumasta. Älä keiku tuolilla, istu paikallasi, älä säntäile. Sitten, kun tämän on vuosien tunnollisen harjoittelun tuloksena lopulta sisäistänyt, pitäisi yhtäkkiä muuttua oma-aloitteiseksi supersporttaajaksi.

Ja onko jokin ihme, etteivät tenavat pysy pystyssä metsäpolulla, kun leikkipuistoistakin pitää turvallisuuden nimissä hävittää ruusupuskat? Juostessa voi kaatua, keinusta voi tippua, metsään tai kaupunkiin voi eksyä – varsinkin, jos ei ole oppinut liikkumaan itsenäisesti.

Usein surraan myös leikin loppumista. Miksi kukaan leikkisi tässä maailmassa? Leikki on vastoin nyky-yhteiskunnan kaikkia arvoja. Se on näennäisen hyödytöntä, sitä ei voi tuotteistaa pilaamatta sitä, se on usein epäsovinnaista, rikkoo sääntöjä ja auktoriteetit ovat sille lähinnä haitaksi. Aika usein siitä syntyy myös melua ja sotkua.

Enemmän muksu saa myönteistä palautetta siitä, että osaa käyttää uusimpia hilavitkuttimia ja sosialiseerata sujuvasti. Tai että hänellä ylipäänsä on ”aikuisten maailmassa” tarvittavia taitoja. Söpöä pikkuaikuista ihastellaan enemmän kuin käsittämätöntä pikkuapinaa.

Väitän, että yksi leikin tärkeimpiä aikuisikään kestäviä vaikutuksia on, että siinä kehitellään utopioita. Leikkiessä kuvitellaan toisenlaisia maailmoja ja luodaan omia sääntöjä. Leikissä saa kokemuksen ympäristöön vaikuttamisesta, aivan konkreettisestikin vaikka rakentamalla sen majan.

Luulen, että ilman tällaisia kokemuksia jää myös käsitys omista vaikutusmahdollisuuksista vajaaksi. Ja niillä en nyt tarkoita mitään ”kuulemme kansalaisia” -raatiin osallistumista saati politiikkaa, vaan yksilön kokonaisvaltaista käsitystä häntä rajoittavista pakoista.

”Mikään muu ei oo pakko ku kuolema”, ovat kakarat kaikkina aikoina lällätelleet koulujen pihoilla ja olleet siinä oikeassa. Ikävä kyllä suurin osa unohtaa tämän aikuisikään mennessä.

Pahimmillaan lapset ja nuoret elävät koko elämänsä aikuisten valvonnassa. Kotona, harrastuksissa, ”vapaa-ajalla”, koulussa, kerhoissa ja leireillä. Vähintään heidän sijaintinsa on ainakin teoriassa mahdollista selvittää.

Miten helposti valvonnan ja määräysvallan alle alistuvia aikuisia siitä syntyykään. Yhdessä toimimiseenkin kuvittelemme tarvitsevamme auktoriteetteja. Miten oikeudentaju ja vastuuntunto edes kehittyisivät, kun asiat on aina ratkaissut joku ulkopuolinen auktoriteetti?

Nuoriso on pilalla, kun se lakkaa kapinoimasta. Eikä vain nuoriso.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Saksan vasemmistokonservatiivit flirttailevat maahanmuuttovastaisuudella – Yhden opin he kuitenkin antavat muulle vasemmistolle

Veikka Lahtinen.

Suomen asekauppa saa journalismilta täyden hyväksynnän

Puoluelehden pitää kysyä epämiellyttäviä kysymyksiä ja totuuksia – ”Jos hallituksen politiikka on niin hirveää, miksi niin moni kannattaa sitä”

Vasemmistolla on ainutlaatuinen mahdollisuus antaa ihmisille jotain, mihin uskoa, kirjoittaa KU:n politiikan toimittaja Toivo Haimi.

Kolumni: Ahdistunut vasemmisto ei voi taantua vain vastavoimaksi oikeistolle

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään