KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Melkein satavuotisen Suomen vaalit

Eilina Gusatinsky
19.4.2015 14.01

Hyvät ihmiset saavat aikaan huonoja hallituksia tulematta vaaleihin – siis jättäen käyttämättä äänioikeutensa.

Tämä yksinkertainen ajatus voi saada ihmisiä uurnille. Nuorten keskuudessa nyt puhutaan siitä, että nykyään maan asioista päättävät rikkaat ja vanhat – kaikella kunnioituksella. Se saa joitakin miettimään, ovatko vaalit nyt niin kaukainen juttu. ”Tuskiin mikään muuttuu, jos itse jää kotiin”, kuulin nuorten keskustelevaan bussissa.

Huomaan myös, että maahanmuuttajat ovat heräämässä vaikuttamiseen. Kaksi vuotta sitten kunnallisvaaleissa vain 20 prosenttia maahanmuuttajista kävi uurnilla. Näissä vaaleissa tarvitaan Suomen kansalaisuus, mikä jo vaatii tietynlaisen aktiivisen asenteen. Periaatteessa muttei todellisuudessa – ainakin tähän asti.

Ihan pelottaa kysyä, mitä on aikomus tehdä isolle väestö-ryhmälle, joka sattuu puhumaan äidinkielenään venäjää.

Ihan totta: edelliset vuodet, joina olen seurannut siirtolaisten poliittista osallisuutta yhteiskunnallisiin asioihin, olivat kaukana siitä, mitä näen nyt. Ehkä on vähemmän eduskuntaan pyrkiviä ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita, mutta tänään ne harvat ovat todennäköisesti tosissaan. Samoin heidän tukijoukkonsa, usein hyvin kansainväliset, joita on hienoa seurata, tekevät vaalityönsä täysillä. Huoman myös aktiivisia nuoria maahanmuuttajia, jotka agitoivat kavereitaan äänestämään – siis vain äänestämään – ja kertovat siitä sosiaalisessa mediassa, mikä taas innostaa muita.

Voi olla, että olen yli-innostunut, mutta minusta tuntuu, että ilmassa on jokin muutos. Yllättävän paljon saan henkilökohtaista postia, jossa kysytään, ketä kannattaa äänestää. En osaa muuta vastata kuin että itse äänestäminen kannattaa.

Eri tilaisuuksissa ihmiset tulevat puhumaan vaaleista, puolueista, niiden ohjelmista ja erityisesti suhtautumisesta Venäjään ja maahanmuuttoon. Monia myös ihmetyttää suhteellinen vaalitapa sekä se, että pienet puolueet eivät näy eduskunnassa.

Vuodesta 1999 lähtien Spektr –lehdessämme on ollut tapana antaa kaikille halukkaille ilmaista tilaa kertoa omasta ehdokkuudestaan. Yleensä siihen ovat tarttuneet venäjänkieliset ja venäjäntaitoiset ehdokkaat eikä heitä ole ollut paljon. Tänä vuonna tilanne on ollut toisenlainen. Saimme 21 esittelyä , joista 14 kuului yhdelle pienelle puolueelle. En tiedä, onko heillä paljon venäjänkielisiä ystäviä, mutta tulevaisuudessa tutkijat saavat ihmetellä mistä johtuu tällainen kokoonpano Suomen venäjänkielisessä lehdessä.

Tietysti voi olettaa, että tulevaisuudessa ihmetyttää itse lehtemme olemassaolo. Onhan puolustusministerimme antanut ymmärtää, ettei näinä kansainvälisesti vaikeina aikoina venäjä ei ole Suomessa sopiva kieli opiskeluun.

Ihan pelottaa kysyä, mitä on aikomus tehdä isolle väestöryhmälle, joka sattuu puhumaan äidinkielenään venäjää. Vai onko se outo tapa vahvistaa yhden virallisen vähemmistökielen asemaa – politisoimalla toista kieltä? Onko kysymyksessä kielisota? Olisi hyvä tietää mihin pitäisi valmistautua. Onhan näissä vaaleissa ollut suoria uhkauksia somalialaisille (tyylin Ennakkoäänestä somalien kotiinpaluun puolesta), joten venäjänkieliset ovat päässeet vielä helpolla. Samassa mainoksessa muistutettiin että Suomi kuuluu suomalaisille.

Muuten viimeiseen vaaliviikkoon asti väittelyt ja vaalikampanjat ovat olleet joko kilttejä tai olen seurannut niitä vähän. Kallistun jälkimäisen vaihtoehtoon. Ehkä se johtuu siitä, että on ollut paljon eläviä keskusteluja. Muun muassa siitä, onko olemassa demokratiaa, oikeudenmukaisuutta, sananvapautta ja niitä tärkeitä arvoja, josta Lännessä pidetään kiinni. Sain kuulla, että Suomessakin ovat oligarkit vallassa – onhan Tarja Halonen ollut mahtisuvusta, jolla on suuret tavaratalot ympäri maata. Täälläkin kuulemma rahalla saa kaiken, jopa Suomen kansalaisuuden ohi lakien. Sananvapauskin on suhteellinen asia, josta voi luopua, jos se lisää turvallisuuden tuntoa.

Vaalivilpeistä en ole joutunut vastaamaan, mutta pienten puolueiden heikko läsnäolo valtamediassa on huomattu. En tiedä, osaanko puolustaa Suomen demokratiaa uskottavasti. Yritän esittää kysymyksiä, jotka auttavat asettamaan kyseessä olevat epäkohdat tiettyyn mittakaavaan ja kontekstiin. Samalla itsekin tarkistan omia näkemyksiäni kyseenalaistamalla niiden pätevyyden tässä ja nyt.

Viikon kuluttua ihmettelemme taas, mitkä asiat vaikuttavat äänestämiseen. Toivon hartaasti, että tänä vuonna nukkuvien puolue menettää suosionsa. Ja uusi eduskunta tulee olemaan oikeudenmukaisempi ja vastaa paremmin kaikin puolin yhteiskuntaamme. Onhan sillä kahden vuoden kuluttua tärkeä tehtävä – edustaa 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Ymmärtääkseni Suomen juhlavuoden teemana on Yhdessä. Virallisella nettisivulla kerrotaan, että juhlavuosi on avoin suomalaisille – toivon, ettei se sulkisi pois maahanmuuttajia tai ulkomaalaistaustaisia suomalaisia – ja Suomen ystäviä.

Olen pitkään toivonut syvällistä keskustelua suomalaisuudesta – mielestäni se on hyvin tärkeä meille kaikille. Erityisesti nuorimmille sukupolville. Mielenkiintoista, lähtevätkö he muuttamaan Suomen poliittista kenttää äänestämällä?

Kirjoittaja on Spektr-lehden päätoimittaja.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Uusimmat

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

Tutkija Praveenraj Jayasimhan tarkastelee hiljattain uudelleen löydetyn Cheljoen käärmeenpääkalaa. Talvella se on horroksessa ja kesällä veden ollessa vähissä se kaivautuu koloihin.

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
04

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään