KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

”Te suuret aatteet, teitä tervehdän!”

Vasemmistoliiton puoluekokokouksessa vuonna 1995 tehtiin muutakin kuin kuunneltiin puheenjohtaja Claes Anderssonin pianonsoittoa. Silloin otettiin käyttöön muun muassa kolmas vasemmisto -käsite. Anderssonin ympärillä Reijo Viitala (vas.), Martti Korhonen, Suvi-Anne Siimes, Katja Syvärinen, Sirkkaliisa Virtanen ja Ralf Sund.

Vasemmistoliiton puoluekokokouksessa vuonna 1995 tehtiin muutakin kuin kuunneltiin puheenjohtaja Claes Anderssonin pianonsoittoa. Silloin otettiin käyttöön muun muassa kolmas vasemmisto -käsite. Anderssonin ympärillä Reijo Viitala (vas.), Martti Korhonen, Suvi-Anne Siimes, Katja Syvärinen, Sirkkaliisa Virtanen ja Ralf Sund. Kuva: Pekka Pajuvirta

Jarmo Lindén
1.5.2015 11.00

Eino Leino tervehti suuria aatteita Lapin kesä -runossaan ja toivoi että ne tekisivät tänne pesän. Mutta onko suurilla aatteilla enää mitään merkitystä päivän politiikassa? Yllättävän konkreettisen aatteensillan rakensi Helsingin Sanomissa (20.4) Joonas Konstig väittämällä, että maksuton kouluruokailu on enää vain jäänne menneisyyden sosialistisesta unelmasta. Taitava veto levittää suuret aatteet koululaisten ruokapöytään!

Vappuna 25 vuotta täyttävä vasemmistoliitto on sellainen puolue, jolle suurten aatteiden palolla on ollut suuri historiallinen merkitys. Siinä palossa on välillä järki sumentunut ja siltojakin on moneen suuntaan poltettu – murheellisen paljon myös liikkeen sisällä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vasemmistoliiton perustaminen jäi aikanaan hiertämään monella taholla.

Vasemmistoliitto on yhä nuori puolue, mutta taustalla on samalla pitkälti yli 100 vuotta vanha liike. Vasemmistoradikaalin liikkeen juuri on jo vanhassa työväenliikkeessä. Ensi kertaa perustimme oman puolueen 13.5.1920 nimellä Suomen Sosialistinen Työväenpuolue (SSTP). Toisen kerran perustimme Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) 29.10.1944.

Kolmannen kerran perustimme vasemmistoliiton 29.4.1990. Helsingin Kulttuuritalolla ja jäähallissa oli aivan aidosti suuren urheilujuhlan ja uusien ajatusten ja tavoitteiden tuntua. Perustava kokous tuntui avaavan uuden ikkunan tulevaisuuteen. Ensimmäiset ohjelmalliset asiakirjat olivat 7.4.1990 hyväksytty Huhtikuun julistus ja perustavan kokouksen 29.4. hyväksymä ohjelma Kestävä kehitys – oikeudenmukainen yhteiskunta.

Ensimmäisissä ohjelmissaan puolue siirtyi selkeästi ”ismeistä” arvoihin. Silloin halusimme nimenomaan asettaa ”vasemmistolaiset arvot yhteiskunnan kehittämisen perustaksi”. Hyväksyimme markkinatalouden yhteiskunnan taloudelliseksi perustaksi, mutta vaadimme sille selvät sosiaaliset ja ekologiset suitset. Vanha käsitys sosialismista jonain vaihtoehtoisena talousjärjestelmänä hylättiin.

Perustamisvaiheessa vasemmistoliiton periaatteellisesta linjasta ei ehditty käydä tarpeeksi syvälle luotaavaa keskustelua. Mitä oikeastaan on se vasemmistolaisuus ja mikä on se liitto, joilla puolue yrittää vedota äänestäjiin?

Vasemmistoliiton perustaminen jäi aikanaan hiertämään monella taholla. Entisten vähemmistöläisten päästäminen uuteen puolueeseen loukkasi monien puolueriidasta kärsineiden tuntoja. Monet ammattiyhdistysaktiivit ja perinteiset järjestöaktiivit jäivät aluksi sivuun katselemaan, mitä puolueesta oikein tulee.

Lama kaatui 90-luvun alussa Suomen päälle ja alkuaikojen ihanteet jäivät laman vyöryn alle. Matti Viialaisen puoluesihteerikaudella puoluetta tarkoituksellisesti peruutettiin vanhaan työväenpuoluemalliin. Kansalaistulo, työajan lyhentäminen ja kestävä ympäristöpolitiikka työnnettiin syrjään.

Moni ”suuriin aatteisiin” liittynyt kysymys tuntui jäävän vaille vastausta. Hämäräksi jäi suhde historiaan ja Neuvostoliittoon, samaten suhde omaan osapuolitaistoon. Huolimatta uusista linjauksista epäselväksi kääntyi myös suhde markkinatalouteen ja sosialismiin. Uudenlaisen vasemmistopuolueen suhdetta perinteiseen työväenliikkeeseen ja ay-toimintaan kyseltiin myös.

Vuoden 1995 puolueohjelmateeseissä otettiin käyttöön kolmas vasemmisto -käsite. Risto Kolanen (sd.) arvioi meitä silloin nasevasti: ”Teoria kolmannesta, ihmiset toisesta vasemmistosta”.

Teoriassa eli ohjelmassaan vasemmistoliitto oli ”ismitön” puolue, joka nojaa keskeisinä arvoina vapauteen, demokratiaan ja kestävään kehitykseen. Mutta käytännössä eli puolueen ihmisten ajattelussa, tunteissa ja toiminnassa asia ei ollut lainkaan näin selvää.

Vuonna 1998 Kuopiossa hyväksyttyä ohjelmaa vaivasi pahanlaatuinen historiattomuus. Se syntyi myös ilman laajaa puoluekeskustelua. Siksi kyseinen ohjelma soveltui huonosti itseymmärryksen rakentamisen välineeksi. Niinpä puolue vuosien 1995–2003 hallituskauden jälkeen päättikin Turun puoluekokouksessa vuonna 2004 käynnistää uuden puolueohjelman valmistelun.

Uuden ohjelman valmistelutyön tavoitteeksi asetettiin luoda yhteistä identiteettiä, joka suuntaa puolueen toimintaa tulevaisuuteen. Haluttiin myös selkeästi tunnustaa vasemmistoliikkeen historialliset juuret, jatkuvuus ja aatteelliset lähtökohdat.

Vasemmistolaisuus ei kuitenkaan voi olla ”selkäydinvasemmistolaisuutta”, lämmittelyä nostalgian leiritulilla. Tarvitsemme tulevaisuuteen suuntautuvaa vasemmistolaisuutta, joka lähtee vasemmiston universaaleista arvoista, mutta tunnustaa samalla nykyisen maailman tosiasiat. On yhdistettävä järjen pessimismi (nykytilanteen rehellinen analyysi) tahdon optimismiin (toisenlainen tulevaisuus on mahdollinen).

Vasemmiston sisäisten kiistojen ytimessä on aina ollut kysymys periaatteellisen politiikan rajoista, sopeutumisesta vallitsevaan porvarilliseen yhteiskuntaan ja siitä, ovatko kaikki tavoitteet vain neuvottelukysymyksiä vai onko jotain mistä ei missään tilanteessa voida luopua. Kysymys periaatteellisen ja periaatteettoman politiikan välisestä erosta on alati ajankohtainen.

Puolueen kenttäväen suuri enemmistö hyväksyi hallitukseen osallistumisen ensimmäisessä vuoden 1995 puoluekokouksessa. Silti Claes Anderssonin niihin aikoihin esittämä kysymys, onko vasemmistoliitto sittenkin todellisuudessa oppositiopuolue, joka vain hetken mielenhäiriössä on päätynyt hallitukseen, on pysynyt ajankohtaisena. Hallituspuolueena vasemmistoliitolla oli kuitenkin suuria vaikeuksia nähdä missään asiassa onnistumista ja esittää voitontahtoista ja samalla yhteistyöhenkistä ohjelmaa.

Vuosien 2004–2007 puolueohjelmatyö oli aika laaja oppimisprosessi, jossa puolueen yhteinen itseymmärrys vahvistui. Ohjelmaa käsiteltiin useissa sadoissa tilaisuuksissa. Yksi opetus oli jälleen, että itse ohjelmaprosessi oli tärkeämpi kuin valmis ohjelma.

Ohjelmatyön johtopäätös ”suurten aatteiden” näkökulmasta oli, että vasemmiston on oltava kapitalismikriittinen. Tässä suhteessa jatkamme Karl Marxin kritiikkiä, joka koskee yhteiskuntaa, jossa Marxin sanojensa mukaan ”ihmiset osoittavat esineelle (rahalle) luottamusta, jota he eivät osoita toisilleen henkilöinä”. Elämme vieraantuneessa maailmassa, jota hallitsee markkinoiden luoma yksilöllisyysilluusio, kulutusyksilöllisyys.

Sosialismin käsite sai vuonna 2007 uudelleen sijansa vasemmistoliiton ohjelmassa: ”Aatteellisesti Vasemmistoliiton ohjelma samastuu sosialistiseen ajatussuuntaan. Sanoudumme irti sosialismiin liitetystä totalitarismista. Tulevaisuuden sosialismi voi merkitä vain enemmän demokratiaa ja enemmän todellista vapautta kaikille. Sosialistinen ajattelu edistää sellaista yhteiskuntaa, jossa talouden toimintaa, pääomaliikkeitä ja sijoitustoimintaa, ihmisten asemaa tuotannossa ja erityisesti tulojen ja varallisuuden jakoa säännellään ihmisten tasa-arvotavoitteen toteuttamiseksi käytännössä. Talous ei saa hallita yhteiskuntaa, vaan talouden on palveltava hyvän elämän rakentamista kestävällä tavalla.”

Vasemmistoliitto on erilaisten intressien ja monien sukupolvien yhteinen liike. 25 vuotta perustamisen jälkeen voidaan sanoa, että uudistumisen tie on ollut hitaampi ja mutkikkaampi kuin luultiin. Aikanaan käytetty ”nyyttikestipuolue” ei ole paha nimi, kunhan kaikkien tuomat eväät saadaan osaksi yhteistä ateriaa.

Kirjoittaja toimi 1990-luvulla vasemmistoliiton poliittisena sihteerinä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään