KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Sipilän hallituksen työpaikat kiinni kysynnästä

Jorma Antila
8.5.2015 13.14

Suomen teollisuuden ykkösongelma ei ole hintakilpailukyky, vaan heikko kansainvälinen kysyntä. Myyvien tuotteiden tekeminen on yritysten vastuulla. Hallitus ei voi tätä tehdä.

Kataisen hallituksen yksi tavoite oli nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin hallituskauden aikana. Tämä tarkoitti, että vuonna 2015 olisi 72 prosenttia 15–64-vuotiaasta väestöstä pitänyt olla töissä. Vuoden 2015 helmikuussa työllisiä olisi tavoitteen mukaan pitänyt olla noin 2 500 000. Työllisiä oli 2 231 000. Ero on siis noin 180 000 työllistä.

Epäonnistuiko hallitus täysin politiikassaan? Näin voidaan sanoa, jos ajatellaan puhtaasti tavoitetta ja sen toteutumista. Ei kuitenkaan ole täysin oikeudenmukaista syyttää pelkästään hallitusta. Suomen kaltaisen pienen viennistä riippuvaisen maan talouskasvua ja työllisyyttä määrää pitkälti kansainvälinen taloustilanne ja yksittäisen isojen yritysten tekemiset.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kysyntää on yhä hyville, asiakkaiden tarpeisiin vastaaville tuotteille.

Kataisen hallitus ei voinut mitään sille, että EU:n ja euroalueen talouskehitys jäi hyvin heikoksi euroalueen ongelmavaltioiden aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Ei se voinut mitään sillekään, että Nokian kännykkäbisnes menestyi heikosti.

Suomen talouskehitys on viime vuosina ollut hyvin heikko kansainvälisen tilanteen ja Nokian ongelmien vuoksi. Onko Suomen heikko kehitys tai Nokian kännykkäbisneksen ongelmat sitten johtuneet romahtaneesta hintakilpailukyvystä? Ei ole.

Hintakilpailukyky ei ole Suomen teollisuuden suuri ongelma. Suomea verrataan usein Ruotsiin, ja väitetään kuinka hyvin siellä on hintakilpailukyky hoidettu. Loistavasta hintakilpailukyvystä huolimatta Ruotsin teollisuustuotannon kehitys on ollut jopa heikompaa kuin Suomessa (kuvio). Kummassakin maassa on kysyntäongelma. Kansainvälinen teollisuustuotteiden kysyntä on ollut heikkoa, ja tämä näkyy molempien maiden tuotannon kehityksessä.

Ruotsi on kuitenkin pärjännyt paremmin vahvemman teollisen pohjan ja palveluviennin ansiosta. Suomessa palveluviennistä noin kolme neljäsosaa liittyy teollisuuteen ja teollisuuden ongelmat heijastuvat siten myös palveluvientiin.

Tuntuu hullulta, että yksi yritys voisi merkittävästi vaikuttaa koko maan kehitykseen, mutta näin on Nokian tapauksessa. Nokia ja muu elektroniikkateollisuus tuotti parhaimmillaan vuonna 2007 noin seitsemän prosenttia Suomen kokonaistuotannosta. Matkapuhelintoiminnan romahduksen myötä osuus putosi viime vuonna noin puoleentoista prosenttiin. Rahassa pudotus merkitsi noin yhdeksän miljardin euron tulojen supistumista.

En puolustele Kataisen (ja Stubbin) hallituksen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Suomen hallituksen mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi vientiteollisuuden menestymiseen kansainvälisessä kilpailussa ovat parhaassakin tapauksessa melko rajalliset.

Monet puolueet esittivät ennen vaaleja kovia tavoitteita työllisyyden paranemiseksi. Tavoitteita on tietysti hyvä olla, mutta täytyy toivoa, että äänestäjät eivät ole luulleet äänestäessään hallituksen pystyvän omalla toiminnallaan täyttämään tavoitteet.

Mitä hallitus sitten voisi tehdä? Hintakilpailukyky on nyt lähes kaikkien poliitikkojen ja muiden ”talouden asiantuntijoiden” huulilla. Siitä on muodikasta puhua, vaikka ei oikein ymmärtäisikään, mistä siinä on kysymys. Ainakin voi vaatia maltillisia tai ultramaltillisia palkankorotuksia useaksi vuodeksi. Kun puhetta vielä höystää tuloverojen kevennyksillä, niin on todella ajan hermolla.

Suomen teollisuuden ykkösongelma ei olekaan hintakilpailukyky, vaan heikko kansainvälinen kysyntä. Sitä ei maltillisilla palkankorotuksilla käännetä nousuun. Tosin eivät korotukset suuretkaan voi olla, johtuen juuri siitä, että kysyntä ei vedä.

Kysyntäongelma ei tietenkään vaivaa kaikkia mahdollisia tuotteita. Kysyntää on yhä hyville, asiakkaiden tarpeisiin vastaaville tuotteille. Näitäkin tuotteita tehdään Suomessa tällä hetkellä ja niitä valmistavilla yrityksillä menee hyvin. Tarvitsemme lisää tällaisten tuotteiden valmistajia. Yritysten ja niiden tuotteiden kehittäminen on kuitenkin yritysten vastuulla. Hallitus ei voi sitä tehdä.

Yritykset ja niiden järjestöt pyytävät hallitukselta tukia ja verohelpotuksia. Markkinatalouden perusperiaatteisiin ei kuulu, että yritykset toimivat tukien varassa. Tutkimus- ja kehitystoimintaa voi olla perusteltua tukea, koska sillä voi olla merkittäviä ulkoisvaikutuksia. T&K-tukea myös myönnetään. Tuen riittävyys on oma kysymyksensä. Ei voida kuitenkaan lähteä siitä, että kaikki pyytäjät saavat mitä haluavat. Se olisi veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Kataisen hallitus teki myös merkittävän yhteisöveron alennuksen. Sitä perusteltiin paitsi kansainvälisellä verokilpailulla myös sillä, että yrityksiin jää enemmän varoja investointeihin. Verokilpailu on oma juttunsa, johon en puutu. Nyt työnantajajärjestöt vaativat Viron veromallia, jossa yritys maksaisi veroja vasta jakaessaan osinkoja. Tätä perustellaan sillä, että yrityksiin jäisi enemmän varoja investointeihin.

Miten yritykset käyttivät yhteisöverotuksen alentamisen tuomat lisärahat? Tietoa ei ole vasta kuin pörssiyhtiöistä. Ne näyttivät mallia muille. Ne jakoivat noin 80 prosenttia nettotuloksestaan osinkoina ulos. Ei siis tietoakaan omien pääomien kartuttamisesta ja investointien lisäämisestä. Toivon hartaasti, että uusi hallitus ei ota Viron yritysveromallia käyttöön. Verotulot vähenisivät jälleen, mutta ei lisää investointeja tulisi.

Auttaisiko julkisten menojen leikkaaminen nostamaan yksityisen sektorin tuotantoa ja työllisyyttä? Näin voisi luulla, kun lähes kaikki puolueet ovat julkisen sektorin menoja karsimassa.

Julkisen sektorin menojen leikkaamisesta puhutaan. Kannattaa muistaa, että julkiset menot eivät hävitä rahoja savuna ilmaan, vaan julkiset menot ovat jonkun tuloja. Suuri osa on julkisen sektorin palkansaajien tuloja, mutta myös eläkkeet ja työttömyyskorvaukset muodostavat merkittävän summan. Joltakin tai kaikilta näihin ryhmiin kuuluvilta vähenevät tulot, jos näitä menoja leikataan. Tulojen väheneminen merkitsee yleensä myös menojen vähenemistä.

Tuloja menettävät ihmiset siis ostavat vähemmän tavaroita ja palveluita. Siten tietysti tavaroita ja palveluita tekevien ja myyvien yritysten myynti supistuu. Niissä aloitetaan yt-neuvottelut henkilöstön vähentämiseksi, mikä taas johtaa irtisanottujen tai lomautettujen tulojen vähenemiseen.

Näin kierre jatkuu, ja koko ajan julkiselle sektorille kertyy yhä vähemmän veroja laskeneista palkkatuloista ja tavaroiden ja palvelusten arvonlisäverosta. Julkisen sektorin tulojen vähentyessä joudutaan taas leikkaamaan menoja, mikä käynnistää uuden kierroksen. Tätä myllyä voidaan sitten pyörittää vuodesta toiseen, kuten monessa Euroopan kriisimaassa on tehty.

Valtion elvytyspolitiikassa on kyse tämän kierteen katkaisemisesta. Loppumattomiin ei tietysti voi elvyttää, mutta julkisten menojen leikkaamisessa heikon kansainvälisen kysynnän aikana ei ole mitään järkeä. Näin taitaa kuitenkin käydä.

Kirjoittaja on Metalliliiton tutkimuspäällikkö

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään