KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Tuula-Liina Varis: Urbaanit laitumet

Tuula-Liina Varis
17.8.2015 17.59

Käytiin Helsingissä ja ihmeteltiin huuli pyöreänä hotellihuoneen ikkunassa Rautatientorille rahdattua nostokurkea, jonka mustan varren päässä keikkui pienen ratikan näköinen metallinkiiltävä laitos. Työkone vai huvilaite? Selvisihän se lehdestä, korkeuksissa killui ravintola, jossa saattoi kokea aterian nauttimisen elämyksen korkealla talojen yläpuolella. Elämys on monelle myös lasku, sillä aterian hinta on lehtimainoksen mukaan suolainen. Kun kaiken kesää puoli ydinkeskustaa on rakennustyömaana, ei tuokaan laite enempää silmää häirinnyt kuin kauppatorin taakse Skattan rantaan rahdattu maailmanpyörä tai ikuisilmiö, muoviin huputetut rakennukset.

Elämys on keskeinen sana nykyaikaisessa kaupunkisuunnittelussa. Elämyksiä saadaan virikkeellisessä ympäristössä, joka elävöittää kaupunkikuvaa. Elävöitetty kaupunkikuva lisää viihtyisyyttä ja viihtyisyys yhteisöllisyyttä, jota kaupunkisuunnittelijat ilmeisesti uskovat syntyvän suurissa väkijoukoissa ihan automaattisesti.

Kaupunkia suunnitellaan ennen kaikkea sen ikäiselle kansanosalle, joka pitää suurista väkijoukoista, kovaäänisestä viihdemusiikista sekä paperista tai pahvilautasilta tarjottujen ruokien ja juomien syömisestä liikenteen pahiten saastuttamissa osissa keskustaa.

Kaikkia kansalaisia näihin virikkeellisiin, yhteisöllisyyttä vahvistaviin toimintaympäristöihin ei kuitenkaan haluta. Ei esimerkiksi vanhoja ihmisiä, jotka haluaisivat nauttia kaupungin kesästä rauhallisissa ja meluttomissa ympäristöissä, istua väljissä puistoissa, kävellä hissukseen rantateitä, joilla voimakkain ääni on meren huounta. Tällaisia elämyksiä varten on matkustettava kauas kantakaupungista. Tiedän ihmisiä, jotka yksinkertaisesti eivät uskalla lähteä yksin liikkeelle keskustan puistoihin ja rannoille, vaikka kaunis sää kuinka houkuttelisi.

Kaupunkia suunnitellaan ennen kaikkea sen ikäiselle kansanosalle, joka pitää suurista väkijoukoista, kovaäänisestä viihdemusiikista sekä paperista tai pahvilautasilta tarjottujen ruokien ja juomien syömisestä liikenteen pahiten saastuttamissa osissa keskustaa. Jo jonkin vuoden olen ihmetellyt tätä kaupunkikulttuurin kehittynyttä urbaania laiduntamista katukeittiöineen, keskelle katua katettuine pitopöytineen, pop up -ravintoloineen ja mitä kaikkia niitä onkaan.

Amerikkalaisten valtavaa lihomista taannoin käsitelleessä tv-dokkarissa todettiin, että yhtenä syynä jo väestömitassa hälyttävään ilmiöön on se, että pienissäkään kaupungeissa ei kansalainen pysty liikkumaan korttelin matkaa, ettei hänelle mainosviestein tyrkytettäisi ruokaa, juomaa tai makeita herkkuja. Mieliteko makuelämykseen herätetään vähän väliä.

Suomalaisetkin ravintoasiantuntijat kamppailevat jatkuvasti laiduntamiseksi kutsumaansa syömiskulttuuria vastaan. Ei syödä säännöllisiä aterioita pöydän ääressä, vaan juostaan jatkuvasti jääkaapilla tyydyttämässä sitä sun tätä mielitekoa. Samaa laiduntamista ruoka- ja herkkupisteestä toiselle harjoitetaan ulkoruokinnassa kesäisin. Nuorempi sukupolvi on jo oppinut nauttimaan kahvinsakin vauhdissa, mikä luo kuvan tärkeydestä ja tehokkuudesta, vaikka ei olisi kiire mihinkään. Ravinto-oppineiden kritiikistä huolimatta laiduntaminen kasvattaa suosiotaan sekä sisällä että ulkona. Pitkään kohtalaisen hiljaisena aukiona pysynyt Kasarmitorinkin on avattu katuruokafestareille, ja viimeisenä uutuutena ilmestyivät kaduille lykättävät ruokakärryt.

Mitä muuten ravintoloitten vessoja, keittiöhygieniaa ja kylmätilojen lämpötiloja tarkasti kontrolloivat terveydenhoitoviranomaiset ajattelevat tästä villistä vapaudesta? Vaaditaanko jokaiselta kadulla ruokaa kauppaavalta edes hygieniapassi?

Kelläpä olisi mitään ulkoilmakahviloita vastaan, ja piknikit puistojen nurmikolla olisivat myös mukavia, elleivät ihmiset olisi niin törkeän siivottomia. Mutta voisiko kaupungin elävöittäminen merkitä muutakin kuin laiduntamista ja mökämusaa?

Euroopan sivistysmaiden suurissa ja pienissä kaupungeissa järjestetään kesäiltaisin klassisen musiikin puistokonsertteja, mutta suomalaiset saavat nauttia sellaisesta lähinnä television välityksellä. Vandalismin uhkako estää puistonäyttelyt? Lehtijuttujen mukaan kaupungin lukuisilla varsinaisilla ravintoloilla menee aika huonosti, eikö niitä voisi elävöittää taideohjelmalla muulloinkin kuin Helsingin juhlaviikoilla, jolloin Art Goes Kapakka? Helsingissä toki tapahtuu ihan hirveän paljon, mutta keskustan hulabaloosta ainakin käypäläisen on vaikea niihin tapahtumiin ohjautua.

Harjoittaako kukaan enää sellaista verkkaista, pysähtelevää, tarkkailevaa, hiukan filosofoivaa kaupungilla liikkumistapaa kuin flaneeraaminen? Se on ollut urbaanin eurooppalaisen klassinen tapa liikkua kaupungilla, mutta voiko nykyajan kaupungissa enää flaneerata? Vieläkö Matti Klinge ja Matti Suurpää flaneeraavat Helsingissä? Onko nykyihmisestä enää flaneeraajaksi? Yritimme puolison kanssa vähän flaneerata tänä kesänä, kun ilta oli kaunis ja lämmin, mutta huonolla menestyksellä. Helsingin keskustassa on käveltävä suorinta tietä ja mahdollisimman nopeasti sinne, mihin on menossa.

Ulkoruokinta ja viihdemökä ovat tietysti bisnestä, josta moni ansaitsee toimeentulonsa. Se on bisnestä siinä kuin kirpputorit, nettihuutokaupat tai mikä tahansa yritystoiminnaksi järjestäytymätön pieni liiketoiminta. Sitä on harjoitettu maailmassa iät ajat. Jotkut asiantuntijat sanovat sitä basaaritaloudeksi. On hyvä, jos joku sillä pärjää kokonaan tai osaksi, mutta mikä kansantaloudellinen merkitys sillä on? Mitä se kertoo yhteiskunnallisesta kehityksestä? Kehitysmaissa, joissa yhteiskunnan turvaverkkoja ei ole, basaaritalous on tärkeä osa suurten ihmisjoukkojen toimeentuloa. Mitä kertoo maasta se, että muu talous on pohjalla, mutta basaaritalous kasvaa? Ei ehkä ihan sitä, mitä tällä kaupunkikuvaa elävöittävällä toiminnalla on tarkoitettu.

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään