KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Putinin ja Potjomkinin kulissit

Pirjo Hämäläinen
24.8.2015 18.01

Krimin niemimaata ja Ahvenanmaata on alettu hokea samassa lauseessa, vaikka niitä yhdistää todellisuudessa vain Oolannin sota, ellei joku Ahvenanmaan rouvista ole sitten kriminkoipiturkissa komeillut.

Lehteilin hiljan taiteilija Ivan Bilibinin elämäkertaa, jonka helsinkiläinen Kansankulttuuri ja leningradilainen Aurora-kustantamo vuonna 1982 julkaisivat. Tiesin kyllä, että Bilibin oli Akseli Gallen-Kallelan hengenheimolainen, saduista ja bylinoista ammentava symbolisti, perinteen kerääjä ja Kižin kirkkojen ihailija, mutta miehen rakkautta Krimiin en tuntenut.

”Krim oli meille kuin uusi, vasta löydetty maa. Kreikan saaristoa muistuttava Krimin luonto sekä vanha skyyttalaisaikainen ja helleenisiirtoloiden kaksituhatta vanha kulttuuri kiinnosti syvälti Ivan Jakovlevitšia.”

Suzdalin lahot talot kohentuivat kertaheitolla, kun ne peitettiin – ennen presidentin vierailua – upeasti printatuilla pressuilla.

Näin todettiin Renée O’Connelin vuonna 1970 laatimassa artikkelissa, jota elämäkerta tiuhaan lainaili.
Irlantilais-pariisilainen Renée muutti alle kaksikymppisenä Pietariin ja alkoi opiskella Bilibinin johdolla taidetta. Syksyllä 1912 Renée lähti opettajansa kanssa Krimille eikä kulunut montakaan kuukautta, kun he olivat jo mies ja vaimo.

Bilibin oli neljättä kertaa Krimillä ja avioliitostakin hänellä oli aiempaa kokemusta. Nuoret, hätkähdyttävän kauniit naiset hivelivät tummakutrisen taiteilijan silmää, mutta hurma oli haihtuvaista ja myös Renée sai kohta lähtöpassit.

Vallankumoukseen pettynyt Bilibin asettui länteen, ilmaantui suurten puhdistusten aattona Leningradiin, oleskeli jälleen Krimillä ja nääntyi piirityksen aikaan taideakatemian kellarissa nälkään.

Renée työskenteli Lomonosovin posliinitehtaassa, meni uudelleen naimisiin ja synnytti kaksi lasta, joista tytär kuoli piirityksessä ja poika matkalla Siperiaan. Äiti, kaunis Renée, kärsi leirituomiota 1930-luvun puolivälistä vuoteen 1953, mutta palasi lopulta posliinin pariin ja kuoli Leningradissa vuonna 1981.

Vaikka Renéen artikkeli ilmestyi brežneviläisellä kaudella, hänelle Krim ei ollut vieläkään kotoista maata, vaan vieras ja vierautensa takia kiehtova miljöö.

Bilibin oli aikoinaan samaa mieltä: Krimiä värittivät skyyttien ja helleenien muistot, ja lahden takana Constantassa oli majaillut roomalainen Ovidius, jonka Metamorfooseja hän ryhtyi innolla kääntämään.

Nykypäivä näyttäytyi vahvasti islamilaisena: ”Kävimme Hersonesissa ja Bahtšisaraissa. Bahtšisaraissa talot ja moskeijat, minareetit, kalmisto ja vanha palatsi – kaikki oli tyypillistä turkkilaista.”

Aleksandr Puškinille Bahtšisarai oli niin ikään tuttu ja vuoden 1822 runoelmassa hän kuvaili sen suihkulähdettä, kuutamoa, tataarikaanin palatsia ja haaremia, jossa luihu eunukki punoi juoniaan.

Paljon nuoremmalla Vladimir Nabokovilla oli Krimistä samanlaisia kokemuksia: hänestä Livadia, jonka keisarillisessa palatsissa Jaltan konferenssi myöhemmin kokoontui, oli kuin kuhiseva Bagdad.

Nabokovin isää ehdotettiin Suomen kenraalikuvernööriksi, mutta rikas aatelismies kieltäytyi vähäpätöisestä tehtävästä ja päätyi ennen maastamuuttoa Krimille, missä hänestä tuli lyhytikäisen tasavallan oikeusministeri.

”Krim  on Venäjälle pyhä, kuten Jerusalemin Temppelivuori on islaminuskoisille ja juutalaisille”, Vladimir Putin hehkutti joulukuussa 2014 ja kutsui niemimaata Venäjän henkiseksi alkulähteeksi. Mielikuvituksellinen tulkinta pohjautui tarinaan, jonka mukaan Kiovan ruhtinas Vladimir Suuri kastettiin vuonna 988 jossakin päin Krimiä.

Mitä ruhtinas teki Krimillä? Pakanalliset rusit ja kristityt bysanttilaiset tappelivat verissä päin Khersonesoksen tienoilla, mutta Vladimirin huono sotaonni johti siihen, että hänen oli hylättävä taivaanjumala Perun – ”perkele” – ja otettava vaimoksi Anna Porfyrogenita, Bysantin purppurasyntyinen Anna.

Krim ei Venäjän omistukseen tässä yhteydessä siirtynyt eikä mitään Venäjää ollut edes olemassa. Kiovan Rus oli monikansallinen ja kreikkalaisvaikutteinen valtio, josta versoivat sittemmin Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Vasta vuonna 1783, Katariina Suuren aikaan, Venäjä riisti tataarien kaanikunnalta Krimin. Grigori Potjomkin, keisarinnan rakastaja, oli nyt Taurian ruhtinas ja hänen pietarilainen kotitalonsa oli Taurian palatsi, sillä antiikin maantieteessä Krimiä sanottiin Tauriaksi.

Panssarilaiva Potjomkin oli viralliselta nimeltään ”Ruhtinas Potjomkin Taurialainen” ja tarinassa Potjomkinin kulisseista esiintyy arvatenkin sama mies.

Kun Katariina lähti tarkistamaan, mitä valloitetulle Krimille kuului, Potjomkin hätääntyi ja pystytti tienvarteen maalattuja lavasteita ja siirsi samaa villavaa lammaslaumaa aina yön turvin uudelle laitumelle.

Näin siis väitetään, mutta todellisuudessa kulissit tarkoittivat ehkä yleistä siivousoperaatiota. On myös mahdollista, että Katariina oli filungista tietoinen, ja tempuilla hämättiin vain ulkomaisia lähettiläitä, joita oli matkaseurueessa mukana.

Putinin valtakaudella kulisseilla on ollut viimeistään käyttöä. Suzdalin lahot talot kohentuivat kertaheitolla, kun ne peitettiin – ennen presidentin vierailua – upeasti printatuilla pressuilla. Ja Sotšin subtrooppiset talviolympialaiset vaativat tunnetusti lavastusta, jollaista Potjomkin ei voinut unissaankaan kuvitella.

Katariina Suuri arvosti Krimin epävenäläistä luonnetta. Niemimaa oli aitoa Hellasta, sillä jo 600-luvulla ennen ajanlaskumme alkua se liitettiin kreikkalaiseen kulttuuripiiriin.

Neuvostoajan runoilijat Marina Tsvetajeva ja Joseph Brodsky rakastivat yhtä lailla kreikkalaista Krimiä, ja Osip Mandelštam löysi sen rannoilta eurooppalaisen kulttuurin kehdon.

Mandelštam havaitsi myös jälkiä muinaisesta Juudeasta – vai oliko kyse sittenkin kasaareista? Turkinsukuiset kasaarit kääntyivät 700-luvulla juutalaisuuteen ja ulottivat nomadisen valtakuntansa aina Krimille saakka, mutta uudella vuosituhannella he olivat jo historiasta kadonneet.

Antisemiittinen Magneettimedia, varsinainen roskalehti, ei ole kasaareja unohtanut. Viime toukokuussa se ”paljasti” vanhan teorian, jonka mukaan idän aškenasijuutalaiset ovat perimältään kasaareja.

Entä sitten? Muuttuuko holokausti huviretkeksi, jos aškenasien esivanhemmat olivatkin turkkilaisia?

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään