Olin vuonna 1983 yksi 900:sta Teknisten liiton etuoikeutetusta osallistujasta luentopäivillä Helsingissä. Kahteen päivään riitti aiheita ja luennoitsijoita pääministeristä alkaen.
Yksi luennoitsijoista oli ministeri ja yhteiskuntapoliitikko Pekka Kuusi. Mieleeni lähtemättömästi jääneen kaksituntisen luennon aiheena oli ihmislajin tulevaisuus.
Nykyistä maailmanmenoa seuraavana ei voi kuin ihmetellä, miten Kuusi taustajoukkoineen oli pystynyt matemaattisesti laskemaan jatkuvan kasvun vaikutuksen ja sen mahdottomuuden rajallisella maapallolla. Myös se, ketkä saavat aurinkotuolin vartijoineen ja keiden osana on jatkuva pelko, nälkä ja koti-ikävä, tuli esityksessä selväksi. Kaikki näyttää käyvän toteen, kun lähestytään hänen laskelmiensa merkkipaalua, vuotta 2030.
Myös Pekka Himanen on päätynyt kirjoituksissaan samaan vuosilukuun. Hän kirjoittaa ekologisesta velkaantumisesta tietäen, että YK:n ilmastopaneelin mukaan vuonna 2030 tarvittaisiin jo kaksi maapalloa. Lainaus Himasen ja kumppaneiden Sinisestä kirjasta: ”Käytännössä ekologinen velkaantumisaste ei voi nousta näin korkealle, ilman että sitä ennen koetaan jo ekologinen kriisi ja taloudellinen romahdus”.
Pääministerimme Juha Sipilä kirjoitti julkaisussa Kohti 2020-lukua – keskustalaisuus insinöörin silmin: ”Lännessä uskotaan kapitalistiseen järjestelmään. Mielestäni se on syvässä kriisissä. Kehitystä on jo pitkään ohjannut ihmisen pohjaton ahneus. Kapitalismilla on suuri vaara romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Se ei ole oppinut elämään rinnan luonnon kanssa”.
Pekka Kuusi uskoi tulevaisuuteen ja opetustoimen ”ihmisopin” keinoin pelastavan tulevat sukupolvet. Nyt kuitenkin on nähtävissä, että markkinavoimat eivät anna armoa. Ne uskovat sanontaan: ”Siitä se paranee, mistä on pahentunutkin”.
Moni tietää krapulan korjausyritysten vain pahentavan tilannetta. Kapitalismiin ja jatkuvaan kasvuun ei sovi lääkkeeksi lisää kapitalismia. Uskon, että luonto näyttää lopulta meille niin budjettien kärkihankkeet kuin työmarkkinaneuvottelujen keskeiset kysymykset.
Vielä kysymys päättäjillemme: Paljon puhuttu hyvinvointivaltio mainitaan toistuvasti puheissanne, mutta millä se on saatu aikaan? Kaksi sanaa riittää vastaukseksi.