Ompelijatar (2015) on Ville Suhosen käsikirjoittama ja ohjaama vaikuttava elokuva Martta Koskisesta (1896–1943), maanpetoksesta tuomitusta ja viimeisenä Suomessa teloitetusta naisesta. Kuolemantuomio on elokuvassa esiin tulevan materiaalin perusteella ylimitoitettu, ja sen pani merkille myös eräs sotaylioikeuden jäsen. Dokumentin valossa Koskisen voi sanoa olleen ”sopiva” teloitettava.
Elokuva lähtee liikkeelle 27.9.1943. Helsingin lääninvankilasta käsin Martta kirjoittaa siskolleen kirjettä. Siitä huokuu sovinnollinen henki, mitä tulee omaan kohtaloon.
Ompelijatar on taiten rakenneltu dokumentti, jälki on vakuuttavaa. Lähdeaineistoa on käytetty todella antoisasti, fiksusti ja monipuolisesti. Henkilökohtaisten kirjeiden lisäksi otteet Etsivän keskuspoliisin (EK) raporteista, valokuvat ja filminpätkät eri yhteyksistä tuottavat kiehtovan historiallisen näyttämön. Yhteys suomalaiseen menneeseen maailmaan on vankka.
Martan tarinaan muotoutuu tiettyjen kerronnallisten ratkaisujen ansiosta (näyttelijöiden osuus ääniraidalla, kertojan käyttö) lähes trillerimäinen tunneilmasto. Toisaalta se ei ole ihme, kun otetaan huomioon 1930-luvun Suomen poliittisesti tiukat rintama-asetelmat. Oikealla haluttiin kiihkeästi raivata tieltä kommunistit, joihin Martta kuului.
Martan tietä aletaan jäljittää vuodesta 1918. Hän saa osallisuudestaan sisällissotaan vankilatuomion, mutta vapautetaan pian. Hänestä tulee tekstiilitehtaan työläinen, joka on aktiivisesti mukana nuorten työväenyhdistystoiminnassa kuuluen muun muassa raittiusyhdistys Koittoon. Dokumentin perusteella Martta Koskinen on ollut oppimishaluinen ja kyvykäs monitoiminainen.
Tärkeäksi hahmoksi Martan elämässä nousee Hertta Kuusinen. Hänen ja puolisonsa Yrjö Leinon vaiheita noteerataan läheltä, eikä vain politiikan kannalta. Martan kokemana kuullaan kaunis tunnustus, miten hän pariskunnan kodissa kuuli ensimmäistä kertaa klassista musiikkia.
Henkilökohtainen ja yhteiskunnallinen yhtyvät Ompelijattaressa mallikkaasti. Martta Koskisen elämän kautta muotoutuu kiehtova kuva toisenlaisesta Suomesta, sekä 1920- ja 1930-luvuilla että jatkosodan tiimellyksessä. Ompelijatar on kiihkoton poliittinen elokuva, joka saa ansaitsemansa eleettömän päätöksen. Siinä palataan vuoteen 1916 ja Martan pikkusiskon hautajaisiin. Martan muistosanat ja tilaisuudesta otettu valokuva puhuvat puolestaan.
Dokumenttiprojekti: Ompelijatar. Yle TV1 maanantaina klo 21.30