Tiistaina Berliinissä perustettu DiEM25-liike väittää, että ainoastaan eurooppalaisten yhteinen ruohonjuuritason liikehdintä voi pelastaa Euroopan autoritaarisuudelta sekä jatkuvalta taloustaantumalta.
Uuden liikkeen kärkihahmon Gianis Varoufakisin mukaan DiEM25 on tarkoitettu kaikille demokratian tilasta huolestuneille, anarkisteista liberaaliporvareihin. Tavoitteena on demokraattinen EU vuoteen 2025 mennessä.
Berliiniläisen Volksbühne-teatterin pieni sali oli ääriään myöten täynnä toimittajia varhain tiistaiaamulla, kun vasemmistopolitiikan supertähdeksi luonnehdittu taloustieteilijä Varoufakis vastasi kysymyksiin hänen ja hänen tukijoidensa käynnistämästä uudesta kansanliikkeestä. Liikkeen lyhyen ja pitkän aikavälin poliittiset tavoitteet julkaistiin aikaisemmin viikonloppuna manifestin muodossa.
EU:n romahdus tulisi kauhealla tavalla muistuttamaan sitä, mitä tapahtui 1930-luvulla.
Tavoite vuodessa 2025
”Democracy in Europe” eli DiEM25-liikkeen kunnianhimoiset pyrkimykset heijastelevat Euroopan unionia demokratian ja avoimuuden puutteesta arvostelleen Varoufakisin omia kokemuksia neuvotteluista EU:n instituutioiden kanssa hänen toimiessaan viime vuonna Kreikan valtionvarainministerinä.
DiEM25 haluaa muuttaa ”välittömästi” instituutioiden päätöksenteon täysin läpinäkyväksi kokousten videotaltioinnin sekä netissä julkaistavien pöytäkirjojen avulla. Tämän jälkeen tavoitteena on kutsua muutaman vuoden sisällä koolle kansalaisten ”perustuslakikokous” sekä vuoteen 2025 mennessä toteuttaa perustuslakikokouksessa päätettävät demokratiauudistukset.
– On selvää, että DiEM on utopistinen, Varoufakis myönsi toimittajille.
– On mahdollista että se epäonnistuu.
Varoufakis kuitenkin jatkoi toteamalla, että myös ajatus nykyisen järjestelmän jatkuvuudesta on utopistinen. Hänen mukaansa ainoa mahdollisuus on vaatia radikaaleja muutoksia Euroopan instituutioiden demokratisoimiseksi.
Varoufakisin mukaan tätä varten tarvitaan uusi ruohonjuuritason liike, jolla on hänen mukaansa mahdollisuus saavuttaa se, missä aikaisemmat liikkeet ja vasemmistopuolueet ovat epäonnistuneet.
”Avoin kaikille”
Varoufakisin lyhyeksi jäänyttä uraa Syrizan muodostamassa hallituksessa seurasi hyvin pian syksyllä 2015 ilmoitus uuden Euroopan laajuisen kansanliikkeen perustamisesta.
Tiedottaminen liikkeestä ja sen suunnitelmista on keskittynyt pitkälti Varoufakisin henkilön ympärille. Tiistain lehdistötilaisuudessa hän korosti vahvasti liikkeen avoimuutta kaikille ja sanoi oman roolinsa olevan lähinnä yhtenä liikkeen toimijana muiden joukossa.
– Kaikilla meillä on omat ennakkoluulomme ja ideologiamme, Varoufakis selitti.
– Mutta DiEM ei ole minä, eikä se ole kukaan yksittäinen siinä mukana olevista ihmisistä. DiEM on yhtä kuin manifestimme sekä kaikki liikkeessä mukana olevat.
Varoufakis toisti aikaisemman kantansa siitä, että DiEM25 on avoin kaikille ”demokraateille” vihreistä anarkisteihin sekä marxilaisista liberaaliporvareihin.
– DiEM haluaa mukaan kaikki, jotka haluavat uudelleen demokratisoida Euroopan ja laittaa ”demoksen” (kansan) takaisin demokratiaan, hän kuvaili.
Ei keskitysleiriä Kreikasta
Valtaosa kysymyksistä lehdistötilaisuudessa käsitteli Varoufakisin sekä DiEM25-liikkeen näkemyksiä nykyisestä pakolaiskriisistä.
Varoufakisin mukaan kriisi on Euroopan yhteinen ongelma. Hän kritisoi EU:ta pakolaistilanteen nykyisestä hoitamisesta, mikä hänen mukaansa on tarkoittanut linnoittautumista muurien taakse. Hänen mukaansa Euroopan tulisi muistaa oma kolonialistinen historiansa nykyisten ongelmien taustalla.
– Kriisi ei ratkea muuttamalla Kreikka tai Sisilia keskitysleireiksi, hän totesi.
Varoufakisin mukaan on selvää, että jos Kreikalle voidaan ”pakkosyöttää” miljoonia vastoin sen kansalaisten tahtoa, pitäisi Euroopalla olla myös rahaa pakolaiskriisin hoitamiseksi.
Uhkana ”paluu 1930-luvulle”
DiEM25-liikettä voi perustellusti kuvailla EU-kriittiseksi. Poliittiset vastustajat ovat jo rinnastaneet sen Euroopassa menestystä niittäviin populistipuolueisiin. Varoufakisin sekä DiEM25-manifestin mukaan pyrkimyksenä on kuitenkin uudistaa Euroopan unioni demokraattiseksi eikä kannustaa siitä irrottautumiseen tai sen hajottamiseen.
– Olen vakuuttunut siitä, että nykyisenkaltaisen Euroopan unionin luominen oli virhe, Varoufakis totesi toimittajille.
– EU olisi joko pitänyt luoda hyvin erilaisella tavalla tai se olisi pitänyt jättää luomatta.
Hänen mukaansa paluuta ei kuitenkaan ole.
– Nyt kun olemme jo luoneet EU:n, sen hajottaminen toisi hyvin nopean romahduksen, joka tulisi kauhealla tavalla muistuttamaan sitä, mitä tapahtui 1930-luvulla, Varoufakis varoitti.
– Muistutan tästä ystäviäni radikaalivasemmistossa, jotka näkevät paluun kansallisvaltioihin sekä kansallisiin valuuttoihin vaihtoehtona.
Varoufakisin mukaan vasemmisto ja demokraatit eivät hyötyisi Euroopan unionin hajoamisesta. Hänen mukaansa se vahvistaisi ennemminkin fasisteja sekä natseja.
– Eurooppa kaatui jo kertaalleen tähän kauheaan ansaan ja sen seuraukset olivat kauheita, Varoufakis totesi.
– Tahdommeko tätä uudelleen? En minä en ainakaan.