TV
Ranskalaisen Historia-dokumentin Natsit ja Lähi-itä (Exil nazi: la promesse de l’Orient, 2014) päätteeksi todetaan, että on vaikea arvioida, miten paljon Hitlerin Saksan ideologia on vaikuttanut arabimaissa esiintyvään antisemitismiin. Samalla kuitenkin todetaan, että natsipakolaisten toisen maailmansodan jälkeinen läsnäolo Lähi-idässä on vieläkin rasite arabimaiden ja juutalaisten välisille suhteille.
Dokumentti tarjoaa aiheesta tuhdin historiallisen tietopaketin. Se jäljittää vankan faktamateriaalin pohjalta monien vähemmän tunnettujen natsien toimintaa vuoden 1945 jälkeen.
Natsismin ja islamin sidos ilmenee ennen muuta poliittisena.
Ajallisesti reilun vuosikymmenen kattava jäljitys alkaa Italiasta. Se oli tärkeä välietappi natsipakolaisille, joille heidän tietämyksensä takia sateli tarjouksia etenkin Lähi-idästä.
Avainmaiksi paljastuvat Syyria ja Egypti. Taistelu Israelia vastaan on vain yksi esiin nouseva luku monipolvisessa sopassa. Sitä selvittävät monet haastatellut asiantuntijat, jotka edustavat eri kansallisuuksia. Natsismin ja islamin sidos ilmenee ennen muuta poliittisena. Sille on historiallista näyttöä jo Hitlerin ajalta.
Haastattelujen lisäksi dokumentissa on erittäin runsas ja hyvä kuvallinen aineisto. Dokkari on ylipäänsä pätevä selvitys natsismin heijastuksista ja varsin olemattomaksi jääneestä jälkipyykistä Saksassa ja muuallakin Euroopassa.
Historia: Natsit ja Lähi-itä TV1 ma klo 19.00
Areena 30 päivää