KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kiinalainen naisaktivisti Zheng Churan ei suostu vaikenemaan

Feministiaktivistit Zheng Churan (2. vas.), Li Maizi ja Wei Tingting Haidianin pidätyskeskuksen edessä Pekingissä huhtikuussa 2016, vuosi pidätyksensä jälkeen. Vasemmalla heidän asianajajansa Chen Jinxue.

Feministiaktivistit Zheng Churan (2. vas.), Li Maizi ja Wei Tingting Haidianin pidätyskeskuksen edessä Pekingissä huhtikuussa 2016, vuosi pidätyksensä jälkeen. Vasemmalla heidän asianajajansa Chen Jinxue. Kuva: All Over Press/HOW HWEE YOUNG

Feministinen aktivismi on monimuotoista ja siten se on vahvistava voima monilla yhteiskunnan aloilla, sanoo Zheng Churan.

Gordana Malešević
7.5.2017 8.35

Viisi feministiä

Li Maizi vastasi keväällä 2015 pidätyksen tapahtuessa hlbtiq-ohjelmasta Pekingin Yirenping-keskuksessa. Hänet tunnettiin kampanjoista työhönotossa ja opiskelijavalinnoissa tapahtuvaa sukupuolisyrjintää vastaan.

Wang Man toimi tuolloin Global Call to Action Against Poverty -järjestön koordinaattorina. Hänet tunnettiin demokratialiikkeen aktivistina sekä työstään miesten ja naisten välisten palkkaerojen tunnetuksi tekemisessä.

Wei Tingting johti Pekingissä hlbtiq-kysymyksiin keskittyvää Ji’ande-vapaaehtoisjärjestöä sekä oli projektivastaavana Sukupuoli-, terveys- ja koulutusinstituutin vuosittaisessa aids-marssissa Kiinan muurille.

Guangzhoun yliopiston siivoojien lakko sai tukea kautta Kiinan.

Wu Rongrong työskenteli aids-tukikeskus Aizhixing-instituutissa Pekingissä. Hän on käynnistänyt naisten keskuksen Hangzhoussa ja sitä ennen vastasi naisten oikeuksiin liittyvistä asioista Yirenping-keskuksessa.

Zheng Churan oli toteuttanut useita sukupuolisyrjintää vastustavia kampanjoita sekä yrittänyt useiden vuosien ajan päästä paikallisten viranomaisten kanssa vuoropuheluun syrjivistä käytännöistä. Muutama kuukausi ennen pidätystä hänet oli pysäytetty Baiyunin lentokentällä Guangzhoussa, eikä häntä päästetty naisten oikeuksien konferenssiin Bangkokiin. Hän sai maastapoistumiskiellon.

Panyu-keskus

Panyu-siirtotyöläiskeskus antaa oikeudellista ja muuta apua työntekijöille yksilöinä ja ryhminä. Se on saanut nimensä toimistonsa kaupunginosasta Guangzhoussa.

Guangzhou (aikoinaan tunnettiin Kantonina) on Guangdongin maakunnan pääkaupunki ja se sijaitsee Helmijoen suistossa. Se on vuodesta 1994 ollut vapaa talousvyöhyke ja yksi alueista, joiden ansiosta Kiinasta tuli 2010 maailman suurin talous.

Joulukuussa 2015 pidätettiin Panyu-keskuksen työntekijät Zhu Xiaomei, Zeng Feiyang ja Meng Han. Zhu vapautettiin, mutta kaksi muuta saivat vankeustuomion ”kansankiihotuksesta”.

Kuva on otettu elokuussa 2014, toisin sanoen puoli vuotta ennen kuin kuusi poliisia haki Zheng Churanin kotoaan Guangzhoussa ja vei hänet lähes 2 000 kilometrin päähän poliisiasemalle Pekingiin. Sinne tuotiin myös Li Maizi, Wang Man, Wei Tingting ja Wu Rongrong. Nämä viisi naisaktivistia olivat keväällä 2015 pidätettynä maaliskuun 7. päivästä huhtikuun 13. päivään.

Taustalla kuvassa näkyy lakossa olevia Guangzhoun yliopiston siivoojia. Valtiollinen yliopisto on yksi Kiinan maineikkaimmista. Lakko taas oli yksi monista siivousalan työtaisteluista nopean talouskasvun alueella Helmijoen suistossa.

Markkinatalouteen siirtymisen seurauksena sekä valtakunnalliset että alueelliset viranomaiset antavat siivoustyöt halvimman tarjouksen tehneille yhtiöille. Näin sadat tuhannet siivoojat joutuvat tilanteeseen, joka laissa on kielletty mutta tosiasiassa yleinen käytäntö.

ILMOITUS
ILMOITUS

Guangzhoun yliopiston siivoojat saivat valtiolliselta työnantajaltaan Groundeylta kaksi vaihtoehtoa. Toinen oli pysyminen yhtiön palveluksessa ja muuttaminen toiseen osaan maata. Toinen oli siirtyä uuden yksityisen Sui Cheng -yhtiön palvelukseen uusina työntekijöinä menettäen vakituisen työntekijän aseman, kaikki saavutetut edut sekä siihen mennessä kertyneen eläkkeen.

Lain mukaan on kymmenen vuotta samassa yhtiössä työskennelleellä oikeus saada työsuhteensa vakinaistetuksi sekä oikeus korvaukseen irtisanottaessa. Suurin osa Guangzhoun yliopiston yli kahdestasadasta siivoojasta oli työskennellyt siellä yli kymmenen vuotta, ja 80 prosenttia heistä oli naisia.

Guangzhoussa syntyneet yhdistivät voimansa muualta tulleiden kanssa ja kääntyivät siirtotyöläiskeskus Panyun puoleen. Panyu antaa oikeudellista ja muuta apua työntekijöille sekä yksilöinä että ryhminä. Se hoitaa usein tehtäviä, jotka kuuluisivat Yleiskiinalaisen keskusammattiliiton paikallisosastolle, koska liitto kulkee käsi kädessä yhtiöiden omistajien kanssa.

Naiset johtivat lakkoa

Kaikki siivoojien edustajikseen aluksi valitsemat 18 henkilöä olivat naisia. Lopulta neuvotteluihin Groundeyn kanssa valittiin viisi henkilöä, joista neljä oli naisia.

Lakosta koko maahan sosiaalisessa mediassa levinneet raportit eivät kuitenkaan kuvastaneet todellisuutta, ja Guangzhoussa syntynyt ja kasvanut feministiaktivisti Zheng Churan tunsi velvollisuudekseen kirjoittaa asiasta.

Zheng Churan kokee edelleen painostusta.

– Menin sinne, koska olin lukenut useita juttuja lakosta. Kaikissa niissä haastateltiin pelkästään miehiä ja kuvissa näkyi vain miehiä. Paikan päällä tilanne näytti toiselta, ja ajattelin, että minun täytyy näyttää maailmalle, miten nämä naiset taistelevat, miksi he taistelevat ja miten vahvoja he ovat.

– Minusta lakko on hyvä tapa taistella työntekijöiden oikeuksien puolesta, mutta kiinalaisessa ay-liikkeessä vallitsee edelleen käsitys, että naiset ovat heikkoja. Voima on ominaisuus, joka liitetään miehiin, eivätkä ihmiset noteeraa naisia, jotka kamppailevat työntekijöiden oikeuksien puolesta. Se tekee minut niin vihaiseksi.

Näin sanoo Zheng Churan, joka on nuorin sittemmin maailmankuuluiksi tulleista viidestä kiinalaisesta feminististä.

Jo nuorena feministiksi

Zhengin artikkeli julkaistiin kiinaksi ja englanniksi, ja sitä levitettiin kaikkialle maailmaan. Lähes tuhat Guangzhoun yliopiston opiskelijaa ryhtyi levittämään uutista muiden maakuntien opiskelijoille. Näin syntyi laaja yleinen mielipide lakkolaisten tueksi. Lopulta siivoojien edustajat saivat siirtotyöläiskeskus Panyun tuella tehtyä sopimuksen valtiollisen työnantajansa kanssa.

– Feministinen aktivismi on monivivahteista ja siten se on vahvistava voima monilla yhteiskunnan aloilla, sanoo Zheng ja kertoo, että hänellä feministiset ajatukset syntyivät jo varhaisessa iässä.

– Näin lapsena tv:stä monia ohjelmia, jotka saivat oloni tuntumaan epämukavaksi ja syrjityksi. Ohjelmissa sanottiin, että naisen tulee synnyttää poikia, ja jos hän ei saa poikaa, pitää yrittää uudelleen kunnes poika syntyy. Niissä sanottiin, ettei naisen pitäisi työskennellä kodin ulkopuolella, että hänen on parempi pitää huolta kodista, antautua miehen elätettäväksi ja nauttia elämästä.

– Minusta se oli tosi kummallista, koska minä en kokenut, että miehen tai pojan kykyjen välillä olisi jotain eroa omiini verrattuna. Tunsin jopa, että minun kykyni olivat monessa suhteessa suuremmat ja olin monissa asioissa parempi kuin ikäiseni pojat.

Zheng kertoo, että hänestä oli hauskaa purkaa koneita ja koota ne uudelleen. Hän oli myös todella hyvä matematiikassa.

– Joskus sanottiin, että naiselle on hyve se, ettei hän ole hyvä missään. Se tuntui niin epäoikeudenmukaiselta. Tulin vihaiseksi katsoessani niitä ohjelmia. Kun sitten joskus harvoin esitettiin draama, jossa nainen oli poliisi, tulin iloiseksi ja tunsin, ettei maailma kuulu vain miehille.

Guangzhoun vessakapina

Zheng oli 22-vuotias osallistuessaan ensimmäiseen feministiseen tempaukseensa helmikuussa 2012. Occupy Wall Street -liikkeen innoittamana Zheng sekä palkittu näyttelijä ja feministiaktivisti Xiao Meili kokosivat ryhmän naisia, jotka valtasivat miesten vessoja Guangzhoussa.

Naiset pitivät kutakin vessaa varattuna kymmenen minuuttia niin että paikalle syntyi pitkä jono. He halusivat näyttää, että tarvitaan lisää julkisia vessoja naisille.

Tapahtuma huomattiin koko maassa, ja Li Maizi yhdessä muiden feministien kanssa toisti sen menestyksellisesti Pekingissä.

Valtiojohtoisista mediakanavista vain harvat kertoivat tempauksista, vaikka ne tehtiin viranomaisten luvalla ja niistä tuli onnistuneita ja sosiaalisesti hyväksyttyjä.

Naiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja kirjoittivat joillekin kansankongressin (parlamentin) edustajille ehdottaen, että nämä tekisivät aloitteen naisten vessojen lisäämisestä. He saivat myönteistä vastakaikua, ja useat kansankongressin jäsenet nostivat maaliskuun 2012 istuntokaudella kysymyksen esiin. He myös seurasivat asian kehittymistä paikallisella tasolla.

Lopputulos oli, että muutamat suurkaupungit sisällyttivät uusien naistenvessojen rahoittamisen seuraavan vuoden budjettiin. Tämä puolestaan rohkaisi aktivisteja uusiin tekoihin.

Valtion asenne muuttui

Poliittisen johdon asenne feministien toimia kohtaan muuttui kuitenkin sitä mukaa kun aktivistit saivat vastakaikua puolueen naisliitolta ja tempauksista tuli yhä yleisempiä ja ne levisivät kaikkialle maahan.

Maaliskuun 7. päivänä 2015 Li Maizi, Wang Man, Wei Tingting, Wu Rongrong ja Zheng Churan pidätettiin, päivää ennen kuin he olivat aikoneet toteuttaa useissa suurkaupungeissa kampanjan julkisissa liikennevälineissä tapahtuvaa seksuaalista häirintää vastaan.

Loppu onkin sitten historiaa.

–Minun täytyi irtisanoutua työstäni ja perheeni haluaa, että luovun feminismistä ja lopetan aktivismin. Se on raskasta ja tuottaa stressiä, kertoo Zheng.

– Minut kutsutaan edelleen kuulusteluihin ja jotkut viranomaiset ovat käyneet mieheni vanhempien luona ja puhuneet anoppini kanssa. Se oli todella ärsyttävää.

– Minulla on hyvät välit vanhempieni kanssa, mutta he ovat yhä peloissaan. Jotkut sukulaiset ovat ottaneet etäisyyttä minuun, heidän mielestään olen riitapukari ja vankilakundi. Toiset taas suhtautuvat minuun paremmin kuin ennen ja katsovat, että toimintani herättää kunnioitusta.

Pidätykset nostattivat laajan reaktion sosiaalisessa mediassa, ja erityisesti nuoret naiset kertoivat omista kokemuksistaan seksuaalisesta ahdistelusta julkisissa liikennevälineissä ja ilmaisivat tukensa viidelle pidätetylle.

Feminismin läpimurto

Monet ihmisoikeusaktivistit, työläisoikeuksien aktivistit ja juristit katsovat, että valtiovallalla on nyt käynnissä järjestelmällinen kampanja perinteisiin sukupuolirooleihin palaamiseksi osana laajempaa repressiivistä vallankäyttöä. He pitävät viiden feministin vangitsemista keskeisenä feminismin läpimurrolle Kiinassa.

– Kiinassa feministisen aktivismin alkujuuret ovat Pekingissä järjestetyssä YK:n naistenkongressissa [1995]. Se on saanut alkuun jotain suurta, ja joka päivä liittyy uusia nuoria feministejä liikkeeseen. Liikkeen sisällä on suuri rikkaus ja luovuus, koska feministit toimivat paikallisesti ja omista elinoloistaan lähtien, kertoo Zheng.

– Guangzhoun yliopiston siivoojat muistivat minut ja antoivat minulle paljon tukea pidätykseni aikana. Meidän pidättämisemme pelästytti monet, mutta monet myös tulivat tietoisiksi yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksista.

Käännös: Arto Huovinen

Viisi feministiä

Li Maizi vastasi keväällä 2015 pidätyksen tapahtuessa hlbtiq-ohjelmasta Pekingin Yirenping-keskuksessa. Hänet tunnettiin kampanjoista työhönotossa ja opiskelijavalinnoissa tapahtuvaa sukupuolisyrjintää vastaan.

Wang Man toimi tuolloin Global Call to Action Against Poverty -järjestön koordinaattorina. Hänet tunnettiin demokratialiikkeen aktivistina sekä työstään miesten ja naisten välisten palkkaerojen tunnetuksi tekemisessä.

Wei Tingting johti Pekingissä hlbtiq-kysymyksiin keskittyvää Ji’ande-vapaaehtoisjärjestöä sekä oli projektivastaavana Sukupuoli-, terveys- ja koulutusinstituutin vuosittaisessa aids-marssissa Kiinan muurille.

Guangzhoun yliopiston siivoojien lakko sai tukea kautta Kiinan.

Wu Rongrong työskenteli aids-tukikeskus Aizhixing-instituutissa Pekingissä. Hän on käynnistänyt naisten keskuksen Hangzhoussa ja sitä ennen vastasi naisten oikeuksiin liittyvistä asioista Yirenping-keskuksessa.

Zheng Churan oli toteuttanut useita sukupuolisyrjintää vastustavia kampanjoita sekä yrittänyt useiden vuosien ajan päästä paikallisten viranomaisten kanssa vuoropuheluun syrjivistä käytännöistä. Muutama kuukausi ennen pidätystä hänet oli pysäytetty Baiyunin lentokentällä Guangzhoussa, eikä häntä päästetty naisten oikeuksien konferenssiin Bangkokiin. Hän sai maastapoistumiskiellon.

Panyu-keskus

Panyu-siirtotyöläiskeskus antaa oikeudellista ja muuta apua työntekijöille yksilöinä ja ryhminä. Se on saanut nimensä toimistonsa kaupunginosasta Guangzhoussa.

Guangzhou (aikoinaan tunnettiin Kantonina) on Guangdongin maakunnan pääkaupunki ja se sijaitsee Helmijoen suistossa. Se on vuodesta 1994 ollut vapaa talousvyöhyke ja yksi alueista, joiden ansiosta Kiinasta tuli 2010 maailman suurin talous.

Joulukuussa 2015 pidätettiin Panyu-keskuksen työntekijät Zhu Xiaomei, Zeng Feiyang ja Meng Han. Zhu vapautettiin, mutta kaksi muuta saivat vankeustuomion ”kansankiihotuksesta”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään