KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Vanha ylioppilastalo oli yhtenäiskulttuurin viimeinen linnake

Kirjan toisen kirjoittajan Asko Mäkelän mielestä suomalainen performanssitaide syntyi Vanhalla. Kuvassa Homo$:n Hyvien ihmisten juhla vuonna 1984. Homo$-ryhmä oli 1980-luvulla merkittävä keho- ja performanssitaiteen pioneeri.

Kirjan toisen kirjoittajan Asko Mäkelän mielestä suomalainen performanssitaide syntyi Vanhalla. Kuvassa Homo$:n Hyvien ihmisten juhla vuonna 1984. Homo$-ryhmä oli 1980-luvulla merkittävä keho- ja performanssitaiteen pioneeri. Kuva: Sakari Viika

150-vuotias Helsingin Vanha ylioppilastalo kokosi yhteiskunnalliset ja kulttuuriset edelläkävijät.

Siskotuulikki Toijonen
15.10.2017 13.00

Axel Hampus Dahlströmin piirtämä, uusrenessanssia edustava Helsingin Vanha ylioppilastalo valmistui vuonna 1870. Aleksanteri II:n hallituskaudella toteutunut hanke kumpusi aikakauden sivistys-, yhteistoiminta- ja raittiusihanteista.

150-vuotias Vanha ylioppilastalo, Vanha, on useiden sukupolvien tuntema kulttuurikeskus, jossa moni ilmiö on saanut alkunsa. Sen uudempaa historiaa ja Vanhan kävijöiden muistitietoa on tallennettu kriitikko Asko Mäkelän ja toimittaja Outi Poppin haastattelukirjaan Vanha palaa!

Kiinnostavan ja railakkaasti kohteensa näköisen kirjan tekijät houkuttelivat yli 120 kulttuurihenkilöä, talon entistä vakiojengiä, Vanhan kuppilaan muistelemaan talon dynaamisia vaiheita. Kirjan erityinen ansio on kuvitus, joka tuo Vanhan tapahtumia elävästi esille.

Vanhan tuottajana toimiminen antoi uskoa siihen, että on mahdollista luoda paikka, jossa voi toteuttaa taiteilijoiden unelmia ja omaa kokonaisunelmaansa.”

Vanhallahan kävivät ”kaikki” aikansa kulttuurivaikuttajat märkäkorvista jo silloin tunnettuihin kulttuuripersooniin kaikilta taiteen ja viihteen kentiltä. Vakiokalustoon kuuluivat muun muassa Aulikki Oksanen, Kaj Chydenius, Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Rosa Liksom, Ismo Alanko ja M. A. Numminen vain joitakin mainitakseni.

Musiikki häätöuhan alla

1960-luvun puolivälissä M. A. Numminen ja Sperm edustivat uusimpia underground-ilmiöitä. Vanhalla esiintyivät jo tuolloin monet nykyäänkin tunnetut muusikot, Tuomari Nurmiot ja monet muut.

Siellä viihtyivät myös kirjan tekijät. Kirjahanke realisoitui, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunta halusi saada musiikkikorporaatiot ulos Vanhalta.

– Sieltä oltiin häätämässä muun muassa Ylioppilaskunnan laulajat ja monet muut. Siitä nousi melkoinen häly, ja häädöt synnyttivät Outi Poppin johdolla kansanliikkeen talon vakiintuneen käyttäjäkunnan oikeuksien puolesta. Nämä tapahtumat sysäsivät, jo kauan ideatasolla olleen kirjan tekemisestä liikkeelle, Mäkelä kertoo.

Kirja on rajattu käsittelemään Vanhan tapahtumia vuodesta 1965 vuoteen 1998.

– Suomen historian emeritus professori Matti Klinge on kirjoittanut kelpo historiikin Vanhasta ylioppilastalosta, mutta toisen maailmansodan jälkeisestä toiminnasta Vanhalla ei ole koottu minkäänlaista historiateosta. Me keskityimme kirjassamme lähinnä Vanhan kulttuuritoimintaan.

Performanssin syntykoti

Vanhan Kulttuurikeskus perustettiin selkeästä tilauksesta, ja sen merkitys on huomattava. Talon suojissa on kasvanut todella merkittävä suomalaisen kulttuurieliitin sukupolvi.

Mäkelälle henkilökohtaisesti Vanha on tärkeä.

– Se antoi kaikki ne mahdollisuudet, joista myöhemmin on ollut valtavasti hyötyä. Vanhan tuottajana toimiminen antoi uskoa siihen, että on mahdollista luoda paikka, jossa voi toteuttaa taiteilijoiden unelmia ja omaa kokonaisunelmaansa. Sitä, että eri taiteenlajit saivat tilaa ja tekijät voivat toimia yhdessä.

Erkki Pirtolan perustaman Ö-ryhmän teos Viimeinen illallinen vuonna 1980.

Erkki Pirtolan perustaman Ö-ryhmän teos Viimeinen illallinen vuonna 1980. Kuva: Harri Larjosto

Mäkelä perusti talon yläkertaan kuuluisa gallerian, jonne jos minkälaiset taiteilijat olivat tervetulleita. Galleriassa nähtiin muualla harvoin esitettyä performanssia, videotaidetta, installaatioita ja ties mitä. Vähitellen ne levittäytyivät koko taloon.

– Liioittelematta voidaan sanoa, että suomalainen performanssitaide syntyi Vanhalla, Mäkelä ylpeänä toteaa.

– Helsingissä oli kaiken kaikkiaan tuolloin tilanne kuin Samuel Beckettin näytelmässä Huomenna hän tulee. Seisottiin tumput suorina ja odotettiin, että jotain uutta ja merkittävää tapahtuisi taiteen kentällä. Helsingissä ei oikein ollut gallerioita, joihin suomalaiset ja ulkomaiset nuoret taiteilijat olisivat saaneet uusia taidesuuntauksia edustavia teoksiaan esille. Kukaan ei kuitenkaan vaivautunut tekemään asialle mitään.

Avajaispuheessaan Mäkelä nimesi häpeilemättä galleriansa tilapäiseksi Helsingin nykytaiteen museoksi, se kun vielä tuolloin puuttui pääkaupungista.

Kiihkeä poliittinen vaihe

Vanhalla oli kulta-aikoinaan myös selkeä poliittinen leima. Suuri yleisö muistaa lähinnä Vanhan valtauksen ja Lapualaisoopperan esittämisen, vaikka talo oli täynnä mitä erilaisempaa toimintaa.

Poliittiset vuodet nousevat aina esiin muisteluissa, vaikka se vaihe kesti melko vähän aikaa, ja silloinkin talossa tapahtui muitakin asioita.

– On totta, että Vanha liitetään voimakkaasti ajan poliittiseen liikehdintään, erityisesti vasemmistolaisuuteen. Yleinen käsitys oli, että kaikkihan siellä olivat kommunisteja, mutta se ei ole koko totuus. 1960-luvun lopulla oli vallalla yleissolidaarisuus kautta linjan, kommunisteista kokoomuksen nuoriin.

– 1970-luvun alussa Suomessa alkoi kehkeytyä hyvin vahva kommunistinen opiskelijaliike, jonka toiminta Helsingissä keskittyi paljolti Vanhan kulttuurikeskukseen. Kulttuurikeskuksen johtokin oli tuolloin kommunistien käsissä.

Mäkelä muistuttaa, että vasemmistoliikkeen ideologian vaikutus kansalliselle kulttuurille oli erittäin merkittävä.

– Se synnytti poliittisen laululiikkeen ja oli merkittävä innoittaja myös nykytanssiesityksille. Vanhalle saatiin myös ulkomaisia esiintyjiä. Esimerkiksi Chilestä tuli hienoja muusikoita esiintymään Chilen vallankaappauksen järkyttävissä tunnelmissa.

Feminismiä ja ekologiaa

Mäkelä muistuttaa, että tuon ajan kaikkien nuorisoliikkeiden toiminnan selkeänä pyrkimyksenä oli yleishumanismi, pasifismi ja keskeisimpänä rauhanaate. 1980-luvulla Vanhan piiristä myös kumpusi feminismi ja ekologinen ajattelu.

Vanha oli keskeinen vilkkaan ja monipolvisen yhteiskunnallisen keskustelun tyyssija, jossa myös erilaiset vähemmistöt saivat suunvuoron.

– Toimintaa ja sen sielua voidaankin kuvata iloiseksi sekamelskaksi, jossa ei tunnettu rajoja eikä kieltoja. Toiminnanjohtajina oli avoimia tyyppejä, kuten Petri Repo ja Raisa Rauhamaa.

Talo oli kokoava paikka, jossa eri taideyliopistojen opiskelijat ensimmäistä kertaa kohtasivat saman katon alla. Siellä saivat tilaa kaikkien taideyliopistojen yhteiset näyttelyt ja muu toiminta vailla raja-aitoja.

– Nykyisen Taideyliopiston taustalla voi nähdä nämä kohtaamiset ja taiteiden välisen yhteistyön. Ainakin ne tyypit, jotka aikanaan Vanhalla viihtyivät, ovat nykyään Taideyliopiston johtoporukkaa.

Säveltäjä Kaija Saariaho kuului Vanhan vakiokalustoon. Vuonna 1983 hän soitti sävellystään Valokuva-Arkitaide-tapahtumassa.

Säveltäjä Kaija Saariaho kuului Vanhan vakiokalustoon. Vuonna 1983 hän soitti sävellystään Valokuva-Arkitaide-tapahtumassa. Kuva: Touko Yrttimaa

Voitontavoittelu kulttuurin tilalle

Vähitellen Vanhan kulttuuritoiminta kuitenkin hiipui. Kun ylioppilaskunta 1990-luvulla ryhtyi junailemaan Vanhaakin koskevia ravintolauudistuksiaan, kulttuuritoiminta väheni vähä vähältä, ja väki häipyi.

– Voitontavoittelu alkoi ohjailla toimintaa ja Kulttuurikeskus ajettiin alas. Sitten perustettiin Toimintakeskus, joka sekin lakkautettiin.

Puhutaan esimerkiksi ”Kuhmon hengestä”. Mikä oli Vanhan henki?

– Yhteishenki ja tasa-arvoisuus. Nämä tekivät talosta niin hienon kohtaamispaikan. Vanhalle kuka tahansa saattoi kävellä sisään. Siellä kohtasivat täysin vastakkaiset taidesuuntaukset ja ideologiat sulassa sovussa. Keskustelu kävi kiihkeänä, ja sille annettiin mahdollisuus, Mäkelä muistelee.

– Totta kai toimme vastapainoa niin sanotulle eliittikulttuurille, mutta pitää muistaa, että uusi avantgarde synnyttää uuden eliitin. Vanhan toiminnassa olikin erittäin oleellista uusien yleisöjen synnyttäminen.

Entä palaako Vanha – onko entiseen paluuta?

– Maailma on muuttunut. Vanha oli yhtenäiskulttuurin viimeinen linnake. Nykyään Helsingissä on kymmeniä eri paikkoja, jotka tarjoilevat kiinnostavaa kulttuuriantia. Mutta ne ovat hajallaan.

Mäkelä ei haikaile Vanhaa sellaisenaan, kuin se oli kirjan kuvaamana aikana tai alkuvaiheissaan. Hän kuitenkin toivoo, että talo on kulttuurin käytössä vielä kahdensadan vuoden kuluttua.

– Silloin voitaisiin ihaillen todeta, että jo neljäsataa vuotta kulttuuria Vanhalla ylioppilastalolla! Silloin voitaisiin puhua sivistyskansasta.

Asko Mäkelä, Outi Popp: Vanha palaa! Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kulttuurikeskuksen (1969–1993) epävirallinen tarina. Like 2017. 300 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään