KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Öljy olikin verta

Nuori poika seisoi oljyisessä liejussa ruostuneen varoituskyltin vieressä Nigerian deltalla.

Nuori poika seisoi oljyisessä liejussa ruostuneen varoituskyltin vieressä Nigerian deltalla. Kuva: ALL Over Press

Suomalainen runoilija Raisa Marjamäki ja nigerialainen ympäristö- ja kansalaisaktivisti Nnimmo Bassey tapasivat toisensa ensi kerran kuukausi sitten. Tuttuja he olivat kuitenkin jo ennestään tiiviin kirjoittelun kautta. Nyt heidän kirjeenvaihtonsa on julkaistu kansien välissä.

Katri Simonen
11.11.2017 15.00

Kaksi vuotta sitten Raisa Marjamäki, 30, osti hirsimökin Kainuun Ristijärveltä. Paikalliset päivittelivät, kun tytöllä ei ollut autoa eikä sukulaisiakaan lähimain. Elinkeinokin on kovin ilmava: runoilija.

– Halusin vetäytyä ja yrittää irrottautua fossiiliperäisestä elämänmuodosta, runoilija Marjamäki kertoo kahvilassa Tampereella.

Marjamäki on kotoisin Helsingin Töölöstä. Isän työn takia hän asui lapsuudessaan Aasiassa ja on opiskellut Suomessa ja Skotlannissa. Sukujuuria on ympäri Suomea.

Suuryhtiöiden ahneuden on annettu tärvellä elämän perusta.

– Osaan toimia lentokentillä, mutta minulla ei ole ollut mummoa maaseudulla, joka olisi neuvonut miten sieniä poimitaan. Käsikopelolla etenen nyt lähimetsässä ja maapläntilläni. Haluan paikallistua luontoon, hän kertoo.

Paljon aikaa menee puiden ja veden kantamiseen sekä kompostoinnin, ruoan kasvattamisen ja talon korjailun opettelemiseen. Marjamäki haluaa saada omakohtaista tuntumaa luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen – tai ainakin lähiympäristöön ja sen muutoksiin.

Usein hän tuntee itsensä vähän hulluksi. Kinosten keskellä kauniissa Kainuussa mikään ei viittaa siihen, että maapallolla oltaisiin ongelmissa. Ekoeläminenkin voisi olla tehokkaampaa tiiviissä kaupunkiympäristössä. Ja nauttiihan hän itsekin mukavuuksista.

Aviopuoliso ei halua asua vakituisesti ulkovessaolosuhteissa. Niinpä Marjamäki löytää itsensä usein junasta matkalla Jyväskylään tai Ristijärvelle. Öljyriippuvuudesta irtautuminen on osoittautunut vaikeaksi ja ristiriitaiseksi.

– Tunnen kuitenkin vähemmän syyllisyyttä kuin ennen. Pari päivää sitten pihalle tuli hirviemo ja vasa.

Marjamäki on julkaissut kaksi runokokoelmaa. Uusimman, Ei kenenkään laituri, hän painoi itse. Kustantaja on Osuuskunta Poesia. Myös omaehtoinen runous on kytköksissä kokeilevaan elämäntapaan.

– Ei-digitaaliset teknologiat kiinnostavat minua, hän sanoo.

Dialogeja

Marjamäki on ollut kirjeenvaihdossa nigerialaisen öljy- ja ruokapolitiikkaan keskittyneen tunnetun järjestöjohtajan, kansanliikkeiden vetäjän ja aktivistin Nnimmo Basseyn, 59, kanssa. Heidän kirjeenvaihtonsa on yksi dialogeista, jotka on julkaistu Siemenpuu-säätiön Kirjeitä tulevaisuudesta. Ääniä maapallon säästymisestä -teoksessa.

Siemenpuu-säätiö on vuodesta 1998 tukenut kehitysmaiden kansalaisjärjestöjen ympäristötyötä, yhteensä lähes 600 projektissa. Kirjan dialogi-muotoon päädyttiin, koska haluttiin välittää etelän yhteisöjen ääntä pohjoisen lukijoille niin suoraan kuin mahdollista: ihmiseltä toiselle.

Marjamäki ja Bassey tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa kirjan julkistamiskiertueella Tampereella lokakuussa. Samassa yhteydessä kohtasivat muutkin teoksen dialogiparit.

Raisa Marjamäki ja Nnimmo Bassey tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa kirjan julkistamiskiertueella Tampereella lokakuussa. Aktiiviselle ympäristönsuojelijalle Basseylle on myönnetty vaihtoehto-nobeliksi kutsuttu Right Livelihood Award.

Raisa Marjamäki ja Nnimmo Bassey tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa kirjan julkistamiskiertueella Tampereella lokakuussa. Aktiiviselle ympäristönsuojelijalle Basseylle on myönnetty vaihtoehto-nobeliksi kutsuttu Right Livelihood Award. Kuva: Timo Kuronen

Nigerian delta

Nnimmo Bassey puhuu ja nauraa matalalla, rauhallisella äänellä, vailla tärkeyden häivääkään. Hän kertoo olevansa kotoisin maailman jännittävimmästä maasta, Nigeriasta, tarkemmin sanoen Nigerjoen deltalta Ogonimaasta.

Nigerian jokisuisto on valtava öljyntuotantoalue. Öljyä löydettiin sieltä jo 60 vuotta sitten, ja silloinen siirtomaaisäntä Iso-Britannia antoi Shellille oikeuden porata sitä.

Siitä alkaen deltalla ovat loimunneet öljykaasutulet (Venäjän jälkeen eniten maailmassa), ja jossakin valuu rikkinäisistä putkista öljyä maahan joka hetki. Äärimmäisen saastuttava kaasuloimutus sataa mustana sateena, joka syövyttää peltikatotkin.

Ilman bentseenipitoisuus ovat paikoin yli 900-kertainen verrattuna sallittuihin arvoihin. Maaperässä on hiilivetyjä viiden metrin syvyyteen saakka, pohjavedessä öljyä jopa kahdeksan sentin kerros. Jokien mustalla pinnalla kareilee karkkivärejä.

Äiti Maa on henkitoreissaan ja sama on Basseyn mukaan tilanne kaikissa Afrikan öljyrikkauksista kärsivissä maissa: Angolassa, Kamerunissa, Tsadissa, molemmissa Kongon valtioissa, Guineassa, Gabonissa ja Sudanissa.

Nigerian deltalla asukkaiden eliniänodote on kymmenen vuotta lyhyempi kuin muualla maassa.

Virtaavaa arkkitehtuuria

Kun Nnimmo Bassey oli lapsi, Nigeriassa käytiin sisällissotaa. Kun hän oli nuori, hän seurasi Afrikan maiden itsenäistymistaisteluja. Kun Nigeriassa oli sotilasvalta, hän liittyi vastarintaliikkeeseen ja hänestä tuli ihmisoikeusaktivisti.

– Huomasin, että kaikkien ihmisoikeusrikosten takaa löytyi kaksi tekijää: öljy ja aseet.

Bassey on myös arkkitehti ja työskennellyt julkisten rakennusten suunnittelijana kymmenen vuotta. Runoilijakin hän on, kuten Raisa.

– Runous ja musiikki ovat virtaavaa arkkitehtuuria, hän sanoo, kun kuljemme Tampereen jugendtalojen sivuitse.

– Kaikki runoni ovat toimintaan innostamisen palveluksessa. Runot auttavat muistamaan, niillä voi luoda iskulauseita, sloganeita. Runojen kirjoittaminen myös auttaa minua jäsentämään tätä monimutkaista maailmaamme, hän juttelee.

Illalla ravintolassa Bassey lausuu runonsa, jossa toistuu kertosäe: Me luulimme että se oli öljyä. Mutta se olikin verta.

Rikkaus

Nigerian kansantulosta 85 prosenttia tulee öljystä. Se ei kuitenkaan ole Afrikan runsasväkisintä, yli 190 miljoonan asukkaan maata, vaurastuttanut. Päinvastoin, Basseyn mukaan Nigeria oli ennen rikkaampi kukoistavan maataloustuotantonsa ansiosta.

Öljy on luonut kaikkialle ulottuvan korruption. Tulot ohjautuvat monikansallisille yhtiöille ja yksityisomistukseen. Veroja ei juuri kerätä eikä julkisia palveluja ole. Maassa käydään ekologista sotaa, jonka osapuolina ovat yhtiöt, kuivuus, saastuminen ja köyhät.

Yhtiöt eivät kerro, kuinka paljon ne öljyä pumppaavat, koska silloin tulisi ilmi, että öljyä varastetaan yhtä paljon kuin sitä myydään laillisesti.

– Koska varastajat ovat yhteiskunnan huipulta, heitä ei pidätetä. Puolet öljyntuotannosta on pimeää, Bassey sanoo.

Ratkaisu

Ilmastonmuutoksen ongelmaan on Basseyn mukaan olemassa yksinkertainen keino. Ihmiset kuitenkin rakastavat monimutkaisia keinoja.

– Neuvotteluja käydään vuodesta toiseen, mikä on pelkkää ajanhukkaa. Ratkaisuksi ehdotetaan mielikuvituksellisen kalliita operaatioita: päästökauppaa, jolla naamioidaan saastuttamisen jatkamista,etelän metsien haltuun ottamista, peilien asentamista avaruuteen, hiilidioksidin imemistä ilmakehästä ja hiilinieluja. Vihreää taloutta – ei luontoa.

Basseyn ratkaisussa uusien esiintymien avaaminen kielletään ja laiton öljykauppa ja ääretön tuhlaus lopetetaan.

– Jätetään öljy, hiili ja kaasu maahan. Tämä on takuuvarma keino lopettaa hiilidioksidipäästöt.

Hän ei ole lainkaan huolissaan siitä, miten ilman fossiilisia polttoaineita pärjättäisiin. Päinvastoin, voitaisiin aloittaa järkevät toimet ja saastuneiden alueiden puhdistaminen. Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman UNEPin arvion mukaan Ogonimaan maaperän kunnostaminen kestäisi 30 vuotta.

Basseyn mukaan afrikkalaiset eivät tarvitse öljyä vaan maata.

– Maailma ruokitaan pienviljelmillä. Öljypohjaiset lannoitteet ja yksilajiviljely on vahingollista. Nyt tuotetusta ruuasta 30 prosenttia heitetään pois. Ruoka-apu Afrikalle on ruokabisnestä. Suuryhtiöiden ahneuden on annettu tärvellä elämän perusta.

– Öljysivilisaatio päättyy joka tapauksessa, suunnitellusti tai pakolla. Epäolennaista on, kuinka paljon öljyä vielä on, tai löydetäänkö uusia esiintymiä. Ei kivikausikaan loppunut siksi, että kivet loppuivat, Bassey sanoo.

Onnellinen

Hetkinen! Tutkimusten mukaan nigerialaiset ovat maailman onnellisin kanssa. Onko tämä totta?

– On, me nauramme paljon ja meillä on hauskaa.

Oletko sinä onnellinen?

– Olen, aina. Jos en olisi onnellinen, en jaksaisi taistella, Bassey nauraa helakasti.

Kirjeitä tulevaisuudesta. Ääniä maapallon säästymisestä. Toim. Antti Salminen. 2017.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään