KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kiinan homoseksuaaleilla on pitkä tie hyväksyntään

Sun Wenlin ja Hu Mingliang poistumassa oikeudesta Changshassa huhtikuussa 2016 saatuaan kielteisen ratkaisun avioliittonsa rekisteröimiseen.

Sun Wenlin ja Hu Mingliang poistumassa oikeudesta Changshassa huhtikuussa 2016 saatuaan kielteisen ratkaisun avioliittonsa rekisteröimiseen. Kuva: All Over Press/Darwin Zhou

Kiina on pikkuhiljaa ymmärtämässä, että olemassa on erilaisia seksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä. Oppimateriaaleissa kuitenkin yhä suhtaudutaan homouteen sairautena. Moni pysyy vielä kauan kaapissa.

Gordana Malešević
21.4.2018 12.00

Kun viranomainen ei suostunut rekisteröimään Sun Wenlinin ja Hu Mingliangin parisuhdetta avioliitoksi, kääntyivät he tuomioistuimen puoleen Hunanin maakunnan pääkaupungissa Changshassa. Oikeus lausui päätöksessään huhtikuussa 2016, että nykyinen avioliittolaki koskee vain liittoa miehen ja naisen välillä eikä se mahdollista samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Laki on vuodelta 1980 ja sitä on uudistettu 2001.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kiinalainen oikeusistuin otti kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Sun ja Hu katsovat kuitenkin, että sukupuolesta riippumatta henkilöt voivat kokea itsensä puolisoiksi. He kertoivat sosiaalisessa mediassa olevansa pettyneitä siihen, ettei tuomioistuin jättänyt mitään neuvotteluvaraa.

Muutamaa kuukautta aikaisemmin oli salanimellä Bai Qui esiintyvä naisopiskelija Guangdongin maakunnasta kertonut sosiaalisessa mediassa tehneensä haastehakemuksen, jossa hän haastoi Kiinan opetusministeriön oikeuteen siitä, että oppimateriaaleissa kuvataan homoseksuaalisuus ”häiriönä, jota on hoidettava”.

ILMOITUS
ILMOITUS
Homoseksuaaleja ei esiinny tiedotusvälineissä.

Kun Bai oli halunnut tietää enemmän omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, huomasi hän, että lähes kaikki kirjastosta löytyvät kirjat pitivät homoseksuaalisuutta psyykkisenä häiriönä. Osa niistä ehdotti sähköshokkeja ongelman hoitamiseksi.

Bai oli hämmentyneenä ja turhautuneena kirjoittanut opetusministeriöön ja pyytänyt selventämään, mitkä määräykset oikeuttavat tuollaiseen sisältöön oppimateriaaleissa. Opetusministeriö ei vastannut, minkä vuoksi hän haastoi ministeriön.

Homoseksuaalisuutta
kuvataan häiriönä

Bai julkisti haastehakemuksensa mikroblogi Sina Weibossa. Hän kirjoitti: ”Homoseksuaaleihin kohdistuu jo muutenkin paineita. Kun heidät vielä stigmatisoidaan oppikirjoissa, aiheuttaa se suurta haittaa. Opetusministeriön vastuulla olisi poistaa tuollaiset haitalliset sisällöt.”

Ja edelleen: ”Koska monet Kiinassa ovat konservatiivisia ja suhtautuvat tunteenomaisesti homoseksuaalisuuteen, en paljasta henkilöllisyyttäni.”

Avausta seuranneessa keskustelussa kirjoitti homoseksuaalisten opiskelijoiden verkosto, että lähes 40 prosenttia kiinalaisista oppikirjoista kuvaa homoseksuaalisuuden sairautena, joka täytyy parantaa.

Marraskuussa 2015 tuli oikeuteen tämä Kiinan ensimmäinen tapaus, jossa käsiteltiin homoseksuaalisuuden kuvaamista oppikirjoissa. Bai Quin mukaan mitään konkreettista ei saatu aikaan neuvotteluissa. ”Opetusministeriö ei lähettänyt lain vaatimaa lainoppinutta, vaan kaksi virkamiestä, joista toinen ei ollut edes perehtynyt asiaan”, kirjoitti hän blogissa.

Useiden käsittelyjen ja valitusten jälkeen totesi Pekingin (opetusministeriön toimipaikka) korkein kansantuomioistuin maaliskuussa 2017, että ”osapuolten välillä ei ole juridista suhdetta”.

Useiden hlbtiq-järjestöjen ja julkisuuden henkilöiden tukemana Bai Qui ei luovuttanut. Hän kirjoitti kymmeneen oppikirjakustantamoon ja pyysi niitä poistamaan homofobisen materiaalin. Joitakin kuukausia myöhemmin ilmoitti yksi maan suurimmista ja arvostetuimmista oppikirjakustantamoista, China Renmin University Press, että se tarkastaa psykologian oppimateriaalinsa, korjaa ne tieteelliselle pohjalle ja kunnioittaa todellisuuden moninaisuutta.

Bai Qui on käynyt taistelua oppikirjojen homofobista sisältöä vastaan. Vuosien jälkeen hän sai vastakaikua, kun maan suurimpiin kuuluva oppikirjakustantamo ilmoitti korjaavansa materiaalinsa tieteelliselle pohjalle ja todellisuuden moninaisuuden tunnustaviksi.

Bai Qui on käynyt taistelua oppikirjojen homofobista sisältöä vastaan. Vuosien jälkeen hän sai vastakaikua, kun maan suurimpiin kuuluva oppikirjakustantamo ilmoitti korjaavansa materiaalinsa tieteelliselle pohjalle ja todellisuuden moninaisuuden tunnustaviksi. Kuva: All Over Press/How Hwee Young

Tietämättömyys
edelleen suurta

Kysyn pekingiläisessä yliopistossa viestintäalaa opiskelevalta He Jiniltä (ei oikea nimi), tunteeko hän Bai Quin kuvaamia koulujen ja yliopistojen oppikirjoja.

– En oikeastaan. En ole nähnyt sellaista, jossa kuvattaisiin homoseksuaalisuus psyykkiseksi häiriköksi, mutta se johtuu siitä, etteivät oppikirjojen kirjoittajat edes ajattele seksuaalisuuteen liittyviä asioita tai niiden sisällyttämistä oppikirjoihin. Minusta ei opetusministeriö eivätkä useimmat muutkaan Kiinassa suhtaudu tähän vakavasti. Homoseksuaaleja ei esiinny tiedotusvälineissä, minkä vuoksi ihmiset tietämättöminä ovat piittaamatta heistä.

– Minä loukkaantuisin tuollaista lukiessani. Oppikirjojen kirjoittajilla ei ole tietoa homoseksuaalisuudesta, niin että miten he voivat tuomita?

He Jin on 23-vuotias nainen. Hän ei kerro oikeaa nimeään, mutta useat hänen ystävistään tietävät hänen homoudestaan.

– Olen kertonut sen heille, mutta oikeastaan siskoni oli ensimmäinen, joka kysyi minulta, olenko lesbo. Olen kertonut myös vanhemmilleni.

– Ystäväni yllättyivät ensin, sitten he tekivät monia kysymyksiä varmistuakseen, etten laskenut leikkiä, ja lopulta asia meni perille. Mutta vanhempieni reaktio oli kamala. Meille tuli monta riitaa, ja minulle kerrottiin, että äitini oli itkenyt jatkuvasti.

Monet ovat Kiinassa konservatiivisia.

– Selitin heille, mitä homoseksuaalisuus on, mutta he eivät kuunnelleet.

Miltä se tuntui ja mitä ajattelet heidän reagoinnistaan?

– Vanhempieni reaktio järkytti minua. En ole saanut heitä vakuuttuneiksi. Sitten pelkäsin, etteivät he päästä minua ulos talosta, ja nyt väitän olevani jälleen ”normaali”, kertoo He ja näyttää sormillaan lainausmerkit sanalle normaali.

Pekingissä jo
tapahtunut muutosta

Ovatko opettajasi koulussa tai yliopistossa puhuneet homoseksuaalisuudesta?

– Kuudentoista vuoden aikana olen kuullut yhden opettajan mainitsevan sen. Kun kävin länsimaisen maalaustaiteen
luennoilla Pekingin yliopistossa, opettaja kertoi monien suurten mestarien olleen homoja. Opiskelijat nauroivat, mutta opettaja sanoi: ”Älkää naurako, olen varma, että tässäkin luokassa on homoseksuaaleja.”

Miten ihmiset mielestäsi yleensä puhuvat homoseksuaalisuudesta?

– Voin kertoa esimerkkejä vain omista piireistäni. Seksistä, seksuaalisuudesta ja homoseksuaalisuudesta puhuvat ovat yhä rajallinen joukko. Minun ystävistäni vain jotkut, ne jotka opiskelevat sukupuolentutkimusta tai kuuluvat itse seksuaalisiin vähemmistöihin, puhuvat näistä asioista.

– Jos näistä puhuisi usein, tavallisena asiana aterialla tai tuttavia tavatessa, pitäisivät monet sinua omituisena. Pienemmissä kaupungeissa reaktio voisi olla vakavampikin.

– Pekingissä on kuitenkin tapahtunut hyviä muutoksia. Yhä useammat puhuvat seksuaalisista vähemmistöistä ilman ennakkoluuloja ja yhä useammat nuoret katsovat, että on ihan okei olla homo. Monet sanovat, että heillä on homoseksuaalisia ystäviä.

Entä he, jotka eivät puhu siitä?

– Pienissä maaseutukaupungeissa ja kylissä ihmiset eivät ole kuulleet puhuttavan homoseksuaalisuudesta. Miten he voisivat alkaa puhua siitä?

Laki kahlitsee
nettisisältöjä

Sitä He Ji ei sano, mutta esteenä ei ole pelkästään tietämättömyys. Vuonna 2015 hyväksytyn uuden turvallisuuslain mukaan ”vulgaarin ja epäisänmaallisen” aineiston esittäminen on kiellettyä.

Internetin multimediasta vastaavat viranomaiset ovat tarkentaneet lakien väljiä muotoiluja valtakunnallisilla ohjeilla. Niissä insestin, seksuaalisen väkivallan ja homoseksuaalisuuden esittäminen luokitellaan ”epänormaaliksi seksuaaliseksi käyttäytymiseksi” sekä ”vulgaariksi ja epäisänmaalliseksi”.

Sisäministeriö hyväksyi ohjeet, ja ne astuivat voimaan 2017. Nyt viranomainen tarkastaa audiovisuaalisen sisällön ennen sen pääsyä internetiin, ja Skype on suljettu.

Mitä mielestäsi poliitikkojen sekä koulujen ja yliopistojen johtajien pitäisi tehdä?

– Toivon, että he kiinnittäisivät enemmän huomiota hlbtiq-kysymyksiin, koska ne ovat osa todellisuutta, eivätkä he voi välttää todellisuutta, koska erilaiset seksuaaliset suuntautumiset tulevat yhä näkyvämmiksi yhteiskunnassa, ainakin Pekingissä. Toivon, että he suhtautuisivat tähän kehitykseen avoimesti, eivätkä arvostelisi sitä ja koettaisi estää sitä.

– Paradoksaalisesti ajattelen myös, että on liikaa vaatia tätä ihmisoikeutta poliittisilta johtajilta, koska heidän ratkaistavanaan on polttavampiakin ongelmia kuten köyhyys ja ympäristön tuhoutuminen. Syvällä sydämessäni kuitenkin tiedän, että kaikki nämä asiat ja toimet ovat samanarvoisia.

Ovatko ihmisoikeudet
luksusta?

He uskoo, että tilanne muuttuu ajan myötä.

– Ihmisille täytyy antaa aikaa saada tietoa, sulattaa sitä ja tietoisesti hyväksyä, että homoseksuaalisuus on luonnollista. Kiina on kehitysmaa ja väistämättä taloudella on etusija. Samaan aikaan ajattelen, että voi kuulostaa kummalliselta, jos ajattelee ihmisoikeuksien olevan jotain luksusta, joka kuuluu vain niille, joiden ei tarvitse kantaa huolta taloudellisesta selviytymisestään. Mutta siltä se näyttää.

Haluat esiintyä anonyymina. Miksi?

– Sen takia, että tietyt ihmiset tulisivat muuten uteliaiksi. Jos kertoisin oikean nimeni, seurauksena voisi olla häiritseviä juoruja ja kysymyksiä. Toinen syy on se, että pelkään vanhempieni saavan tietää.

Käännös: Arto Huovinen

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Uusimmat

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään