KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kansan Uutiset Irakissa: Vaalit eivät vähennä Irakin kaaosta

Sulaimaniya sijaitsee Irakin koillisosan kurdialueella.

Sulaimaniya sijaitsee Irakin koillisosan kurdialueella. Kuva: Kristiina Koivunen

Moni kaipaa Saddamin ajan vakautta, sillä demokratia on outo asia ja poliitikot korruptoituneita.

Kristiina Koivunen
12.5.2018 8.30

Värikkäät viirit liehuvat katujen varsilla ja kaupungissa on iloinen karnevaalitunnelma vieraillessani huhtikuun viimeisellä viikolla Sulaimaniyassa, Irakissa sijaitsevassa kurdikaupungissa. Viirit ovat puolueiden vaalimainoksia.

Elämä Lähi-idässä on täynnä hämmentäviä tapahtumia, joiden taustalla monet uskovat olevan salaliittoja. Irakilaiset pohtivat esimerkiksi sitä, perustiko terroristijärjestö Isisin Israel, Iran vai Turkin tiedustelupalvelu. Lauantaina toukokuun 12. päivänä järjestettävät parlamenttivaalit kuuluvat heidän mielessään samaan hämmentävään maailmaan.

Amerikkalaiset miehittäjät kaatoivat Saddam Husseinin diktatuurin vuonna 2003. Vaikka nyt järjestetään jo viidennet vapaat vaalit sen jälkeen, vallanvaihto ei johtanut demokratiaan vaan kaaokseen. Television kiihkeät vaalipaneelit ovat irakilaisille viihdettä siinä kuin saippuasarjatkin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Ihmiset suhtautuvat pessimistisesti tulevaisuuteen.

– Ehdokkaat puhuvat kuin he olisivat maailman valtiaita, mutta todellisuudessa Irakin parlamentilla ei ole paljoakaan päätösvaltaa. Pääministeri Haider al-Abadi päättää kaikesta, mutta hän toteuttaa Iranin määräyksiä, eräs kurdimies sanoo.

”Demokratia johtaa
sekasortoon”

Yhdysvaltojen johtama liittouma kielsi Saddamin johtaman Ba’ath-puolueen 2003, ja jätti irakilaiset oman onnensa nojaan vuoden 2011 lopussa. Vallan ottivat Iranin kanssa yhteistyötä tekevät shiia-arabit, mutta heidänkin puolueensa ovat hajanaisia ja riitaisia.

Sunniarabit eivät ole pystyneet perustamaan Ba’ath-puolueen tilalle toimivia sunnipuolueita, ja shiioja pelätessään osa heistä ajautui Isisin tukijoiksi. Kurdien kahden pääpuolueen keskinäiset välit ovat kireät ja toisesta on irronnut useita pikkupuolueita. Moni irakilainen onkin alkanut kaivata Saddamin ajan vakautta ja järjestystä.

– Diktatuuri sopii tänne Lähi-itään. Maa on vakaa, kun sillä on vahva johtaja. Demokratia sen sijaan johtaa kaaokseen ja sekasortoon, eräs sunniarabi selittää.

Hän muistelee Saddamin aikaa, jolloin ruoka maksoi saman verran niin pohjoisen Zakhossa kuin etelän Basrassa ja kaikkialla niiden välillä.

– Silloin pystyin matkustamaan kaikkialla maassa. Nyt minun on vaarallista mennä shiiojen alueelle niin Etelä-Irakissa kuin kotikaupungissani Bagdadissa, hän jatkaa.

– Saddamin aikana oli diktatuuri, mutta meillä oli arvokkuutemme tallella. Ulkomaisten miehittäjien saapuminen oli nöyryyttävää, ja nyt joudumme alistumaan siihen, että Iran päättää kaikesta. Myös muut naapurimaat yrittävät vaikuttaa maamme asioihin, hän selittää.

– Ei ole sellaista etnistä identiteettiä kuin irakilaisuus. Me olemme ”united states of everything”. Täällä asuu shiioja, sunneja, kurdeja, turkmeeneja, kristittyjä ja jesidejä. Shiiat ovat jakautuneet viiteen, kuuteen ryhmään, ja myös sunnit ovat hajanaisia. Saudi-Arabia, Qatar, Kuwait ja Jordania tukevat omanlaisiaan sunneja ja Turkki turkmeeneja, arabimies sanoo nimettömässä haastattelussa.

– Saddamin aikana ihmiset olivat hänen kannattajiaan tai vastustajiaan, se oli selkeää.

– Nyt uusia puolueita perustetaan koko ajan, ja ystävien on yritettävä selvittää, onko toinen siirtynyt uuden ryhmän kannattajaksi”, hän jatkaa. Poliittisen ylätason pirstoutuminen heijastuu ruohonjuuritasolle.

Puolueet ovat
klaanipuolueita

Parlamentin 329:ää paikkaa tavoittelee 6 986 ehdokasta. Niin arabien kuin kurdienkin puolueet ovat klaanipuolueita, ne eivät perustu ideologiaan. Shiiojen, sunnien ja kurdien väliset satoja vuosia kestäneet erimielisyydet ovat kärjistyneet amerikkalaisten lähdön jälkeen. Jokainen ryhmä on hajanainen, ja yhteisen identiteetin voimistumisen sijaan ne pirstoutuvat edelleen.

– Sunnit hallitsivat Irakia vuoteen 2003 asti. He menettivät asemansa eivätkä ole saaneet mitään tilalle, kertoo Ahmed Abdulrahman.

Ahmed Abdulrahman on kurdipuole PUK:n ehdokkaana lauantain parlamenttivaaleissa.

Ahmed Abdulrahman on kurdipuole PUK:n ehdokkaana lauantain parlamenttivaaleissa. Kuva: Kristiina Koivunen

Päinvastoin kuin muut tapaamani ihmiset, Abdulrahman suostuu haastatteluun omalla nimellään ja kuvallaan, sillä hän työskentelee PUK-puolueen (Patriotic Union of Kurdistan) vaalitoimistossa.

– Koska sunneilla ei ole vahvoja puolueita, osa heistä kannattaa shiiajohtaja Muqtada al-Sadria. Tämä vastustaa pääministeri al-Abadia, joka myös on shiia. Äänestämällä al-Sadria sunnit eivät aja omaa asiaansa vaan heikentävät shiiapuolueita.

– Kun irakilaiset joukot valtasivat alueita Isisiltä, al-Sadrin johtaman Saraya al-Salamin puolisotilaalliset joukot kohtelivat sunnisiviilejä paremmin kuin Iranin tukeman Hashd al-Shaabin eli PMF:n taistelijat.

Myös PMF haluaa parlamenttiin. Kun vaalikomissio ei hyväksynyt vaalilistaa sen nimellä, PMF:n johtaja Qays al-Khazali perusti al-Fath al-Mubin -vaaliliiton.

Irakissa on satojatuhansia maan sisäisiä pakolaisia. Maan ulkopuolella on pohdittu, voivatko he äänestää. Asia on kunnossa: äänestäjien rekisteröinnissä ja lauantain äänestyksessä käytetään digitaalista tekniikkaa ja biotunnisteita, joiden avulla pakolaisleireillä ja muualla kotiseudun ulkopuolella olevat voivat antaa äänensä omaan vaalipiiriin.

Se, ettei kukaan äänestä toista kertaa, varmistetaan perinteisellä tavalla eli kastamalla sormi musteeseen, jota ei pysty pesemään pois vaalipäivän aikana.

Turvallisuustilanne on melko hyvä irakilaisen mittapuun mukaan arvioituna, vaikka pääministeri Haider al-Abadin vuodenvaihteessa antama julistus siitä, että Isis olisi saatu häädettyä Irakista, olikin ennenaikainen. Maan länsiosiin jäi Isisin nukkuvia terroristisoluja, ja vaaleja edeltävinä viikkoina pommi-iskuja on ollut lähes päivittäin.

Isisin lisäksi Irakissa piileskelee muidenkin terroristijärjestöjen, kuten al-Qaidan ja Ansar al-Islamin, jäseniä. YK:n tilaston mukaan terrori-iskuissa kuoli huhtikuussa 68 siviiliä.

Kengänheittäjä al-Zaidi ehdokkaana

Vaalijärjestelyjen onnistumista suurempi ongelma on, etteivät kaikki halua äänestää.

”Kasvot vaihtuvat, mutta politiikka pystyy ennallaan, miksi siis äänestäisin” on kommentti, jonka kuulen usein. Sellaisetkin, jotka ovat äänestäneet aiemmissa vaaleissa, pohtivat kannattaako se nyt. Monien mielipide on, että vaalipuheissa ehdokkaat lupaavat kaikkea mahdollista, mutta päästyään valtaan he ajavat vain omaa ja oman ryhmänsä etua.

Vaalimainokset värittävät katukuvaa Sulaimaniyassa, mutta innostus vaaleja kohtaan ei ole suurta.

Vaalimainokset värittävät katukuvaa Sulaimaniyassa, mutta innostus vaaleja kohtaan ei ole suurta. Kuva: Kristiina Koivunen

– Sitä, että ehdokkaina on paljon uusia ihmisiä, ei pidetä hyvänä asiana, sillä monilla heistä ei ole kokemusta politiikasta. Sulaimaniyan vaalipiirissä ehdokkaana on viime syksynä perustetun Uusi sukupolvi -liikkeen nuori johtaja Shaswar Abdulwahid.

– Hän on kurdien Donald Trump, myös hän on rikas liikemies. Mutta päinvastoin kuin Trump, hän on tyhmä, sanoo eräs sulaimaniyalainen, joka ei aio äänestää.

Bagdadin vaalipiirissä ehdokkaana on Muntadhar al-Zaidi. Hän on toimittaja, joka nousi maailmanmaineeseen heitettyään presidentti George W. Bushia kengällä vuonna 2008. Istuttuaan yhdeksän kuukautta vankilassa al-Zaidi muutti Libanoniin, josta hän palasi Irakiin viime helmikuussa.

Al-Zaidin ehdokkuus on esimerkki Irakin vaalien monimuotoisuudesta ja värikkyydestä – tai sekavuudesta, miten asian haluaa nähdä. Al-Zaidi on pienen Sairoun Alliancen ehdokkaana. Tämä puolue on vaaliliitossa Irakin kommunistisen puolueen kanssa ja myös shiiamullah Muqtada al-Sadr tukee sitä. Al-Zaidi käy vaalikampanjaa YouTuben videoilla. Hän on kertonut haluavansa tulla Irakin pääministeriksi tai presidentiksi.

Edessä vaikeat
hallitusneuvottelut

Vaalitulos saadaan nopeasti. Äänien laskemisen arvellaan kestävän pari päivää, ja sen jälkeen aletaan koota hallitusta.

– Kurdipuolueilla on keskinäisiä erimielisyyksiä, mutta ne uskovat demokratiaprosessiin, Ahmed Abdulrahman sanoo.

Sunni- ja shiia-arabien väliset erimielisyydet sen sijaan lähentelevät sotatilaa. Uuden hallituksen muodostamisesta tulee vaikea ja pitkä prosessi. Abdulrahman uskoo optimisesti kurdipuolueiden olevan mukana Irakin hallituksessa.

– Irakin hallitus ei voi toimia ilman PUK:ta, siitä tulisi poliittinen maanjäristys, hän ennustaa.

Yhteistyön vaikeutta kuvaa se, että mahdollisten tulevien hallituskumppaneiden sotilaat taistelivat keskenään viime lokakuussa Kirkukin kaupungista, ja yli kuusikymmentä kurdisotilasta eli peshmergaa kuoli.

Kaikki tapaamani ihmiset suhtautuvat pessimistisesti tulevaisuuteen. Hallitusneuvottelut kestävät kauan, ehkä puoli vuotta. Sen jälkeen tilanne vaikeutuu entisestään, tulee joku Isisin tapainen ilmiö.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään