KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Puolalaiset eivät valitse maalleen vain presidenttiä, vaan myös poliittista suuntaa

Keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumin presidenttiehdokas, Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski vaalitilaisuudessaan Poznanissa.

Keskustaoikeistolaisen Kansalaisfoorumin presidenttiehdokas, Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski vaalitilaisuudessaan Poznanissa. Kuva: Lehtikuva/Janek Skarzynski

Puolan presidentinvaalin asetelmat ovat mullistuneet puolentoista kuukauden aikana. Nykyinen presidentti, kansalliskonservatiivisen ja populistisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen ehdokas voi hävitä vaalin, vaikka vielä keväällä voitto näytti varmalta.

Jorma Hentilä
26.6.2020 9.52

Ilmaan on jo heitetty kysymys, onko Puolan nykyjohto valmis myöntymään mahdolliseen tappioon. Presidentinvaalin ensimmäinen kierros on ensi sunnuntaina ja toinen – mitä todennäköisimmin – sunnuntaina 12. heinäkuuta.

Ajankohdasta käytiin keväällä kitkerä kiista. Laki ja oikeudenmukaisuus (PiS) -puoletta johtava Jaroslaw Kaczynski yritti itsepäisesti saada vaalin järjestetyksi 10. toukokuuta, koronaepidemiasta huolimatta. Istuvan presidentin Andrzej Dudan, puolueen ehdokkaan, voitto olisi ollut kutakuinkin varma.

Sejmin hyväksymä lainmuutos, joka olisi mahdollistanut vaalin toimittamisen kirjeitse, ei kuitenkaan saanut tukea senaatissa, jossa oppositiolla on enemmistö. Lopulta Kaczynski menetti enemmistön myös sejmissä, ja hänen oli pakko myöntyä vaalin lykkäämiseen.

Andrzej Dudan kannatus on mielipidetiedusteluissa pudonnut tuntuvasti alle 50 prosentin, eikä valinta ensi sunnuntaina näytä todennäköiseltä.

Varsovan pormestari haastaa presidentin

Suurin oppositiopuolue, keskustaoikeistolainen Kansalaisfoorumi vaihtoi toukokuun puolivälissä ehdokastaan. Valituksi tuli Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski.

Politologin koulutuksen saanut Trzaskowski edustaa puolueensa liberaalia siipeä, hallitsee englannin, ranskan, venäjän, espanjan ja italian kielet. Hänet voitti vuonna 2018 Varsovan pormestarin vaalin ensimmäisellä kierroksella vastassa olleen PiS:n ehdokkaan.

Aikaisemmin Trzaskowski toimi pari vuotta ministerinä Donald Tuskin hallituksessa, jonka taival päättyi PiS-puolueen voitettua vuoden 2015 parlamenttivaalit. Hän oli myös jäsenenä EU-parlamentissa ja kannattaa monipuolista yhteistyötä EU:n kanssa.

Varsovan pormestarina hän on muun muassa uudistanut kouluopetusta tavalla, joka on saanut vanhoilliset ärähtämään: opetusohjelmaan kuuluu seksuaali- ja sukupuolikasvatus, jossa käsitellään seksuaalisia vähemmistöjä ja sukupuolen moninaisuutta.

Kampanjassaan Trzaskowski pyrkii vetoamaan poliittiseen keskustaan ja maltillisiin katolilaisiin. Hän on vahvoilla erityisesti suurissa kaupungeissa, mutta Puolan maaseudulla hän voi näyttää kaupunkilaisen eliitin ehdokkaalta. Mielipidetiedusteluissa hän on toisena.

Duda kaivoi esiin vanhat syntipukit, homot ja juutalaiset

Pitkin kevättä Andrzej Duda sai presidenttinä näkyvää julkisuutta, koronakriisistä huolimatta. Hän kehui PiS:n johtaman hallituksen saavutuksia ja arvosteli sen edeltäjää, Tuskin hallitusta, maan elinkeinoelämän myymisestä ulkomaille ja Puolan telakkateollisuuden rapauttamisesta.

Rafal Trzaskowskin ehdokkuus pelästytti Kaczynskin ja Dudan ja sai heidät paniikinomaisesti tarttumaan aseisiin, joilla oli käyty jo kahdet vaalit, EU- ja parlamenttivaalit. Juutalaiset ja homot ovat aikaisemminkin aseiksi kelvanneet.

Puolassa eivät juutalaiset ole saaneet korvauksia toisen maailmansodan aikaisista menetyksistä. Kaczynskin joukot katsovat saksalaisten olevan korvausvelvollisia, vaikka tosiasia on, että monet puolalaiset osallistuivat juutalaisten vainoamiseen ja heidän omaisuutensa tuhoamiseen. Trzaskowski taas on valmis ottamaan asian esille.

Puolan televisio tarttui asiaan ja väitti hälyuutisessaan Trzaskowskin toimivan asiassa vastoin Puolan etuja yhdessä epämääräisten ulkomaisten tahojen kanssa. Tapaus edennee oikeuteen.

Pari viikkoa sitten Duda julkisti näkyvästi lasten leikkipuistossa perheohjelman. Se lupaa perheille ”kohtuulliset elinehdot, ilman pelkoa ja köyhyyttä ja ilman uhkaa ideologiasta, joka tuhoaa ne”.

Tuhoava ideologia on ”LGBT-ideologia”. Perheohjelma haluaa suojata lapsia tältä ideologialta ja kieltää sen ”propagoimisen julkisissa instituutioissa”. Propagoimiseksi lasketaan myös koulun seksuaalikasvatus. Se on Dudan mielestä kuitenkin vanhempien, ei koulun, vastuulla, ja heillä pitää olla oikeus päättää, mihin opetukseen lapsi osallistuu koulussa.

”Tuhoisampi kuin kommunismi”

Vaalipäivän lähestyessä Duda ja monet PiS:n kansanedustajat ovat vain lisänneet kierroksia.

Vaalitilaisuudessaan Duda julisti, kuinka hänen vanhempiensa sukupolvi taisteli 40 vuotta karkottaakseen koulusta kommunistisen ideologian, jotta lapsia ei olisi voitu alistaa aivopesulle ja indoktrinaatiolle.

Tuo sukupolvi ei Dudan mukaan taistellut sen puolesta, että ”me hyväksyisimme, että pinnalle nousee uusi ideologia, joka on ihmiskunnalle vielä tuhoisampi, ideologia, joka kätkee kliseisiin kunnioituksesta ja suvaitsevaisuudesta pohjatonta suvaitsemattomuutta ja syrjäyttämistä, kaikkien niiden, jotka eivät halua alistua, julistamista kelvottomiksi”.

Tämä ”LGBT-ideologia” on ”uusbolshevismia”, johon lapsetkin halutaan pakottaa.

Ulkomaisissakin tiedotusvälineissä herätti kohua Dudan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tarkoittama lause: ”Meille on yritetty uskotella olevan kyse ihmisistä, mutta kyse on aivan yksinkertaisesti ideologiasta.”

Dudan esikunta hermostui ikävästä ulkomaisesta huomiosta. Niinpä Guardian, New York Times, AP, Reuters ja eräät muut viestimet saivat Dudalta moitteet, että ne olivat irrottaneet lauseen asiayhteydestään.

Sateenkaariväki puolestaan kailottaa Dudan vastaisissa mielenosoituksissa: ”Olemme ihmisiä, emme ideologia!”

Kritiikkiä kansannousun veteraanien ja juutalaisten yhteisöiltä

Varsovan kansannousun (1944) veteraanien järjestö valittaa Dudan puheillaan jakavan yhteiskuntaa ja kylvävän vihaa LGBT-ihmisiä kohtaan. He ”ansaitsevat jokaisen ihmisen tavoin kunnioitusta ja arvostusta”.

Varsovan juutalaisen yhteisön kannanotossa sanotaan, etteivät ”juutalaiset – holokaustista selviytyneiden jälkeläiset – voi eivätkä halua jäädä välinpitämättömiksi niiden sanojen suhteen, joilla LGBT-henkilöitä epäinhimillistetään”.

Puolan ihmisoikeusvaltuutettu Adam Bodnar puolestaan muistutti, etteivät mitkään olot oikeuta minkään väestöryhmän epäinhimillistämistä vihamielisellä retoriikalla, ei myöskään mikään vaalikampanja.

Presidentin tehtävänä on pitää huolta maansa arvonannosta, tviittasi Donald Tusk, nykyisin konservatiivisten puolueiden europuolueen puheenjohtaja, pari päivää sitten. Andrzej Duda ”tekee kaikkensa sen raunioittamiseksi”. Hänen kampanjansa on maailman silmissä ”häpeäksi”, Tusk sanoi.

Myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Vera Jourova yhtyi kritiikkiin todetessaan viime viikolla EU-parlamentin istunnossa, että on ”todella surullista, että modernissa Euroopassa korkeassa virassa oleva poliitikko päättää hyökätä vähemmistön kimppuun mahdollisen poliittisen hyödyn vuoksi”.

Taloudellinen tilanne ja terveysriskit äänestäjien huolena

Dudan ylläpitämään ”homo-huoleen” yhtyy vain vajaa yhdeksän prosenttia puolalaisista, ja se on häntäpäässä huolenaiheista. Mielipidetutkimuslaitos Ipsos selvitti asiaa. Eniten puolalaisia huolestuttavat koronan aiheuttama taloudellinen tilanne (57 %), terveydelliset riskit (40), pedofilia katolisessa kirkossa (23) sekä kohoavat hinnat, ympäristöongelmat ja ilmastokysymys.

Ipsos kysyi myös näin: ”Presidentti Andrzej Duda sanoi vaalitilaisuudessa, että LGBT on vaarallinen ideologia, jota vastaan Puolan täytyy puolustautua. Oletteko yhtä mieltä lausuman kanssa?”

Enemmistö vastaajista (53 %) oli eri mieltä, runsas kolmannes (38 %) samaa mieltä. Alle 29-vuotiaista kaksi kolmannesta (67 %) torjui väitteen, mutta yli 60-vuotiaista hienoinen enemmistö yhtyi siihen. PiS-puolueen kannattajien suuri enemmistö (82 %) tuki Dudan lausumaa.

Dudan luoma viholliskuva sateenkaariväestä puree siis omiin kannattajiin, ja Duda hakee sillä lisätukea nimenomaan konservatiiviselta ja oikeistolaiselta äärilaidalta.

Duda sai Trumpilta lupauksen lisäjoukoista

Presidentti Andrzej Duda pistäytyi juuri vaalipäivän alla hakemassa tukea Washingtonista – ja sai sitä.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trump toisti aikeensa vähentää Saksasta noin 10 000 amerikkalaissotilasta. Osa kotiutetaan, osa sijoitetaan muualle Eurooppaan. Puolaan hän lupasi pari kolme tuhatta sotilasta nykyisten lisäksi.

Presidentti Duda kertoi vedonneensa Trumpiin, ettei tämä vetäisi Euroopasta yhdysvaltalaisia joukkoja, koska niiden läsnäolo on maanosan turvallisuudelle välttämätöntä.

Trump kehui miesten olevan läheisissä väleissä ja sanoi Dudan tekevän ”loistavaa työtä”. Hän torjui kysymyksen, eikö Dudan pikavierailu ole sekaantumista Puolan vaaleihin, vastaamalla, että Duda menestyy yhtä hyvin niin meidän tuellamme kuin ilman sitä.

Myöntyykö valtapuolue PiS mahdolliseen tappioon

?

Andrzej Dudan kannatus on viimeisimmässä mielipidetiedustelussa 40,5 ja Rafal Trzaskowskin 29,4 prosenttia. Kolmantena on riippumaton ehdokas, maltillinen katolilainen journalisti Skymon Holownia 11,9 prosentilla. Loput parikymmentä prosenttia jakaa kolme ehdokasta, talonpoikaispuolueen johtaja Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, vasemmiston Robert Biedron ja oikeistokonservatiivisen puolueen Krzysztof Bosak.

Puolassa kysytäänkin jo, onko häikäilemättömänä tunnettu Jaroslaw Kaczynski valmis myöntymään mahdolliseen tappioon toisella kierroksella, jos ensimmäinen kierros menee heikosti.

Hyvin todennäköiseltä näyttävä toinen kierros 12. heinäkuuta muodostunee tiukaksi. Toisten arvioiden mukaan Duda on vahvemmilla, toisten taas Trzaskowski.

ILMOITUS
ILMOITUS

Jos Trzaskowski voittaa, sillä on milteipä mullistava merkitys Puolan politiikassa. Yhdessä opposition hallitseman senaatin kanssa presidentti voi jarruttaa PiS:n johtaman hallituksen toimia kovertaa oikeusvaltion perusteita.

Puolassa kysytäänkin jo, onko häikäilemättömänä tunnettu Jaroslaw Kaczynski valmis myöntymään mahdolliseen tappioon toisella kierroksella, jos ensimmäinen kierros menee heikosti.

Yksi keino välttää häämöttävä tappio on julistaa koronakriisin varjolla poikkeustila, jolloin ratkaiseva vaali voidaan lykätä myöhemmäksi, ja Duda voi jatkaa presidenttinä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään