KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Pilliinpuhaltaja kertoo tarinansa – Edward Snowdenin tiedonhalu muutti hänen elämänsä

Edward Snowden puhui videopuhelun välityksellä Web Summit 2019 -tapahtumassa marraskuussa 2019.

Edward Snowden puhui videopuhelun välityksellä Web Summit 2019 -tapahtumassa marraskuussa 2019. Kuva: All Over Press/Miguel A. Lopes

Halu pitää kiinni amerikkalaisista vapausihanteista sai Edward Snowdenin paljastamaan maansa tiedustelupalvelujen harjoittaman joukkovalvonnan.

Elias Krohn
12.7.2020 8.00

Edward Snowdenin (s. 1983) omaelämäkerta Pysyvästi merkitty piirtää kuvan omaa tietään etsivästä tietotekniikkanerosta, joka ei lopulta voinut alistua rooliinsa Yhdysvaltojen kaikenkattavan tiedustelukoneiston uskollisena palvelijana. Snowdenin elämässä on hänen nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tapahtua niin huimia asioita, että aineksia omaelämäkertaan on totisesti kertynyt.

Snowden hullaantui tietoteknologiasta jo lapsena. World Wide Webin syntyä hän kuvaa ”sukupolvensa alkuräjähdykseksi”. Tuolloin, 1990-luvulla, internetissä kukoistivat Snowdenin mukaan luovuus ja uudisraivaajahenki, ei kaupallisuus, kilpailu ja valvonta, kuten nykyään. Valtiovalta ja yritysmaailma eivät yrittäneet yhdistää surfailijan jälkiä netissä tämän henkilöllisyyteen.

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeisessä ilmapiirissä, juuri aikuistuttuaan, isänmaalliseen sotilassukuun kuuluva Snowden halusi auttaa maataan liittymällä Yhdysvaltojen maavoimiin. Sotilasura katkesi pian tapaturmaan, ja Snowden palasi tietotekniikan pariin. Lyhyiksi jääneistä alan yliopisto-opinnoista hän päätyi uraputkeen Yhdysvaltojen salaisten palvelujen, CIA:n ja NSA:n, palveluksessa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Snowdenin uhraukset eivät olleet turhia.

Siviilirohkeutta Snowden osoitti jo koulutusjaksollaan CIA:ssa, kun hän ryhtyi vaatimaan parannuksia kurssilaisten asuntolan surkeisiin oloihin. Hän joutui johtajien puhutteluun, mutta lopputulos löi hänet ällikällä: ”niskoittelijan” toimia selviteltäessä hänen kykynsä oli huomattu ja hänet määrättiin virkailijaksi merkittävään asemapaikkaan Geneveen.

Kiinan vakoilu sai miettimään

Genevessä Snowden opasti salaisia tiedonkerääjiä kybertiedustelun aikaan ja toimi neuvonantajana päälliköilleen. Häneltä kysyttiin esimerkiksi ”hypoteettista” neuvoa samalla kadulla sijainneen YK-rakennuksen tietokoneiden hakkerointiin.

Genevestä ura jatkui Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n alihankkijan palvelukseen. Snowdenilla oli pesteissään laajat käyttöoikeudet salaisuuksien äärelle. ”On aina vaarallista antaa pätevimmänkään henkilön nousta liian korkealle liian nopeasti, ennen kuin hän on ehtinyt tulla kyyniseksi ja hylätä idealisminsa”, Snowden pohtii jälkeenpäin. Hänen kohdallaan tämä ”vaara” realisoitui.

Työskennellessään Japanissa NSA:lle Snowden sai pyynnön selvittää Kiinan kykyä elektroniseen vakoiluun. Kiinan harjoittama massiivinen yksityisviestinnän valvonta herätti tunteen, että hän katseli peiliin ja näki sieltä Yhdysvaltojen kuvan. ”Saman mitä Kiina teki julkisesti omille kansalaisilleen, Yhdysvallat saattoi tehdä maailmalle”, Snowden epäili.

Tiedustelun kohteena jokainen

Tiedonhalu sai Snowdenin työnsä ohessa penkomaan Yhdysvaltojen globaaleja tiedonkeruujärjestelmiä. Merkittävin raportti tuli hänen eteensä etsimättä, kun hänen tehtävänään oli poistaa salaisia dokumentteja heikosti suojatuilta palvelimilta. Vain muutaman kymmenen ihmisen luettavaksi tarkoitettu dokumentti kertoi, että NSA:n tehtävänmäärittelyä oli muutettu viestinnän kohdennetusta keräämisestä ”massakeräämiseen” eli joukkovalvontaan. Tavoitteena oli haalia mahdollisimman paljon dataa kansalaisten yksityisestä viestinnästä ja tallettaa se pysyvästi.

Sittemmin Snowdenille selvisi, että joukkovalvontajärjestelmä on jo käytössä. NSA pystyi keräämään dataa rutiinimaisesti sekä palveluntarjoajien palvelimilta että suoraan internetin infrastruktuurista. Tiedusteluyhteisö oli hakkeroinut Yhdysvaltojen perustuslain, Snowden tiivistää. Tämä oli tapahtunut erityisesti George W. Bushin hallinnon tuella, mutta jatkunut Barack Obaman kaudella.

Hurjin oli XKEYSCORE-ohjelma, jonka avulla NSA:n virkailija saattoi käydä läpi kenen tahansa ihmisen koko viimeaikaisen verkkotoiminnan ja jopa saada omalle näytölleen saman näkymän kuin tarkkailtavan henkilön näytöllä.

Julkisuuteen ja pakoon

Snowden ryhtyi pitämään salaisia yhteyksiä muutamiin toimittajiin. Toukokuussa 2013 hän otti sairauslomaa ja matkusti silloisesta asemapaikastaan Havaijilta Hongkongiin, jossa hän alkoi paljastaa tietojaan Guardianin ja Washington Postin toimittajille. Lopulta hän kertoi Guardianin julkaisemalla videolla olevansa yksin paljastusten takana.

Kuva: All Over Press/Alamy/Andrej Kaprinay

Alkoi piilottelu viranomaisilta ja pian pakomatka kohti Ecuadoria, joka kuitenkin katkesi ensimmäiseen lentokoneenvaihtoon Moskovassa. Yhdysvallat oli mitätöinyt Snowdenin passin eikä hän päässyt jatkamaan. Moskovan lentokentällä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB yritti turhaan rekrytoida häntä. Myöhemmin hän sai maasta turvapaikan. Turvapaikan myöntämiseen tuskin liittyy mitään hämärää, olihan se jo itsessään propagandavoitto Venäjälle.

Snowden ei halua itseään kutsuttavan tietovuotajaksi, sillä tiedustelupalvelujen historia on täynnä vain omaa etuaan tavoitelleita vuotajia. Hän määrittelee itsensä pilliinpuhaltajaksi – väärinkäytösten paljastajaksi –, jollaisia Yhdysvaltojen lakikin on perinteisesti suojellut.

Paljastukset johtivat muutoksiin

Paljastuksillaan Snowden vaaransi myös perhesuhteensa. Hänen tyttöystävänsä, jolle hän ei ollut kertonut suunnitelmistaan, antoi kuitenkin hänelle anteeksi, pariskunta meni naimisiin ja elää nyt yhdessä Moskovassa.

Snowdenin uhraukset eivät olleet turhia. Keskustelu ja tietoisuus valvonnasta lisääntyivät. Yhdysvaltojen kongressi käynnisti tutkimuksia NSA:n väärinkäytöksistä, amerikkalaisten puhelutietojen kerääminen kiellettiin ja yritykset alkoivat laajalti käyttää sivustoillaan salausta.

”Internet on nyt taatusti turvallisempi kuin vuonna 2013”, Freedom of the Press Foundation -kansalaisjärjestössä nykyään toimiva Edward Snowden summaa. Tekemistä yksityisyyden puolesta, ”datakuolemattomuutta” vastaan, riittää silti yhä ja Snowden panee nyt toivonsa parikymppisten sukupolven poliittiseen luovuuteen.

Edward Snowden: Pysyvästi merkitty. Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. WSOY 2019. 397 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Eelis ja Edit Apukka Eeliksen 65-vuotispäivänä. Kuvan alla on Petroskoin kartta 1930-luvulta.

Ukin jäljillä 1930-luvun Neuvostoliitossa

Laguksen nuolet tarkoittaa joukko-osaston hihamerkkiä, jossa on kallellaan olevassa vihreäpohjaisessa kolmiossa kolme oikealle suuntautuvaa keltaista nuolta, joista keskimmäinen on muita pidempi.

Päätalomainen dialogi on herkkua kummallisessa sotakirjassa Laguksen nuolet

Iida Rauman mielestä lapset ja nuoret tarvitsevat oman #metoo-liikkeensä välittömästi. Hän voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Hävitys.

Iida Rauma kertoo Finlandia-palkitusta teoksestaan – ”Meillä vallitsee lapsivihamielinen kulttuuri”

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria.

Turun palo vuonna 1827 oli uutinen, joka levisi Australiaan saakka

Uusimmat

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

04.02.2023

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

04.02.2023

Kalleimmaksi meille tulee luonnolta otettu velka

04.02.2023

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

03.02.2023

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

Etelä-Afrikan artesaanikullankaivajat haluavat laillisiksi

03.02.2023

Teollisuusliitto ja teknologiateollisuus pääsivät neuvottelutulokseen – Sunnuntaina selviää, mitä tuloksesta sanoo liiton hallitus

03.02.2023

Vasemmistojärjestöt huolissaan: Monta naissurmaa vuoden vaihteen aikaan

03.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään