KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Hannu Katajamäki: On konkreettisten utopioiden aika

Jokaisen kunnan tulisi utopian mukaan laatia kansalaiskunnan perussopimus, siitä käynnistyisi uudenlainen paikallistason suora demokratia.

Jokaisen kunnan tulisi utopian mukaan laatia kansalaiskunnan perussopimus, siitä käynnistyisi uudenlainen paikallistason suora demokratia. Kuva: Jarkko Mänttäri

Kansalaiskunta on esimerkki konkreettisesta utopiasta. Sen toteuttamiseksi laaditaan jokaisessa kunnassa kansalaiskunnan perussopimus. Erityistä huomiota kiinnitetään suoran demokratian todellisen toimivallan määrittelyyn, toteaa aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki utopioita pohtivassa esseessään.

Hannu Katajamäki
29.7.2021 7.00

Thomas Moren 1500-luvun alussa julkaisemassa Utopiassa kuvataan onnellisten ihmisten asuttamaa saarta, jonka hallinto on tehokkaasti organisoitu. Moren teos on varhainen hyvinvointivaltion kuvaus. Sen lähtökohdista on kirjoitettu lukemattomia muita paikkautopioita. Tunnetuimpia ovat Tommaso Campanellan Aurinkokaupunki (1602), Francis Baconin Uusi Atlantis (1624) sekä David Humen Täydellisen valtion idea (1752).

Ilman hierarkioita toimivaa ja itsenäisistä paikallisyhteisöistä muodostuvaa yhteiskuntaa hahmotteli venäläinen ruhtinas ja maantieteilijä Pjotr Kropotkin 1800-luvun lopun kirjoituksissaan. Kropotkin on sosialististen paikkautopioiden suuri nimi sekä Pierre-Joseph Proudhonin, Mihail Bakuninin ja Élisée Reclusin ohella klassisen anarkismin keskeinen edustaja. Tässä yhteydessä anarkismi ei viittaa tihutöihin ja väkivallantekoihin vaan yhteiskuntamalliin, jossa valta on demokraattisilla paikallisyhteisöillä. Yhdessä ne muodostavat tasa-arvoisia yhteistyöasetelmia suuren mittakaavan asioiden hoitamista varten. Valtiota ei tarvita.

Klassiset utopiat innostivat 1800-luvun työväenliikkeen ajattelua sekä kannustivat käytännön ihanneyhteiskuntakokeiluihin, jotka useimmiten sortuivat epäonnistumisiin. Kuuluisa yritys oli Pariisin kommuuni vuonna 1871, jossa ensimmäistä kertaa kokeiltiin käytännössä sosialistista paikkautopiaa. Kommuuni kukistettiin brutaalisti. Kuolonuhreja oli noin 30 000. Viimeiset kommunardit ammuttiin Père-Lachaisen hautausmaan muuria vasten. Vielä nykyäänkin puhutaan kommunardien muurista. Myös suomalaiset tekivät käytännön utopiakokeiluja. Tunnetuin lienee Matti Kurikan johdolla Kanadan länsirannikolle Malcolmin saarelle 1900-luvun alussa perustettu Sointula.

Nykykäytäntö salpaa yhteiskunnallisen mielikuvituksen.

Klassisilla paikkautopioilla on myös yhteys Ebenezer Howardin 1800-luvun lopussa kehittelemään puutarhakaupunki-ideaan, jonka tunnetuin esimerkki on Lontoon lähellä sijaitseva, vuonna 1903 perustettu Letchworth. Suomessa klassisista utopioista ponnistavaa puutarhakaupunkiajattelua edustaa vuonna 1953 perustettu Tapiola. Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan keskusta nosti suomalaisen kaupunkisuunnittelun maailmanmaineeseen.

Ernst Bloch (1885–1977) täsmensi utopiapohdintoja erottelemalla abstraktin utopian ja konkreettisen utopian. Abstrakti utopia on tuulentupa; sillä ei ole toteutumisen edellytyksiä. Konkreettinen utopia sen sijaan perustuu tieteelliselle tutkimukselle ja sen kautta osoitetuille mahdollisuuksille. Konkreettinen utopia on uudistushanke, joka voi toteutua. Viime aikoina keskustelu utopioista on lisääntynyt aluetutkimuksessa.

Yhteiskunnan uudistamisessa alhaalta ylöspäin näkökulma on perustavanlaatuisen tärkeä, koska on turvattava hyvän elämän edellytykset kansalaisten arjen ympäristöissä. Jos yhteiskunta vetäytyy paikallisyhteisöistä, niiden kehitysedellytykset heikkenevät. Jos yhteiskunnan pienyksiköt halvaannutetaan, yhteiskunta halvaantuu. Tästä näkemyksestä ponnistaa paikkaperustainen politiikka.

Paikkaperustaiseen politiikkaan perustuvat konkreettiset utopiat edellyttävät hallinnon, yritysten, kansalaisjärjestöjen ja kansalaisten syvähenkiseen luottamukseen perustuvaa yhteistyötä ja yhdistävää sosiaalista pääomaa. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin onnettoman lokeroitunut. Liian helposti ajaudutaan reviirinvartiointiin, jossa ylimpänä pyrkimyksenä on yhteisen hyvän tavoittelemisen sijasta oman organisaation etujen kovakalloinen turvaaminen.

Helposti törmätään konkreettisten utopioiden pirulliseen ongelmaan: ”Kaikki haluavat taivaaseen, mutta kukaan ei halua kuolla”. Periaate on kaiken kattava, ja se jäytää samalla tavoin yrityksiä, hallintoa ja kansalaisjärjestöjä. Kukaan ei vastaa kokonaisuudesta. Erillisiä hankkeita suolletaan sekavasti. Koronan aika on osoittanut lopullisesti Suomen mallin jälkeenjääneisyyden ja konkreettisten utopioiden välttämättömyyden.

Kansalaiskunta on esimerkki konkreettisesta utopiasta. Kansalaiskunnan valtuustossa päätetään, missä asioissa kansalaisraateja sekä muita kuntalaisten ja asiantuntijoiden yhteistyöfoorumeita tarvitaan. Kansalaislähtöiset pohdinnat voivat liittyä kunnanosiin, mutta yhtä hyvin voidaan käsitellä yleisempiä asioita, esimerkiksi kaavoituksen ja lähipalveluiden periaatteita koko kunnassa.

On tärkeää päättää tavoista, joilla kansalaisfoorumien esitykset otetaan todelliseksi osaksi päätöksenteon valmistelua. Tähän on toistaiseksi kiinnitetty olemattoman vähän huomiota. Korostan, että mahdollisuus antaa lausunto ei kansalaiskunnassa riitä. Emme tarvitsee yhtään lisää näennäistä placebodemokratiaa.

Kansalaiskunnan konkreettisen utopian toteuttamiseksi laaditaan jokaisessa kunnassa kansalaiskunnan perussopimus. Sen keskeinen periaate on, että uusi kunta on asukkaidensa muodostama yhteisö, jossa edustuksellinen demokratia ja todelliseen vaikuttamiseen perustuva suora demokratia täydentävät ja vahvistavat toisiaan. Erityistä huomiota kiinnitetään suoran demokratian todellisen toimivallan määrittelyyn.

Päätöksenteon kaikilla tasoilla on syytä unohtaa pakonomainen tarve tehdä etukäteen pikkutarkkoja numeerisia laskelmia toimenpiteiden vaikutuksista. Nykykäytäntö salpaa yhteiskunnallisen mielikuvituksen. Tämä näkyi kouriintuntuvasti hallituksen kehysriihen työllisyystoimenpiteisiin liittyneissä laskuharjoituksissa, joissa toiveiden täyttämät numerot korvasivat vakavasti otettavat sisällölliset pohdinnat ja niistä kumpuavat uudet toimenpideideat.

Näennäisen tarkkoihin laskelmiin perustuva kamreerilogiikka ei ole konkreettisten utopioiden toteuttamisen tie. Yhteiskunta ei ole laboratorio, vaan monien vaikutusyhteyksien vyyhti, jossa yksittäisen toimenpiteen tarkkaa vaikutusta on mahdoton ennalta osoittaa. Siinä tulevat yhteiskuntatieteen rajat vastaan. Tämä on uskallettava kertoa poliitikoille riittävän selkokielisesti. Vaikutusten ennakointiin liittyvien numeroleikkien sijaan tarvitaan tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelua. Ilman hyvin suunniteltuja ja toteutettuja vertailuasetelmia sekä niihin liittyviä seurantatutkimuksia konkreettisten utopioiden kokeiluja ei kannata käynnistää.

Kirjoittaja on turkulainen aluetieteen professori, emeritus.

Kirjallisuutta:

Lahtinen, Mikko, toim (2002). Matkoja utopiaan. Vastapaino.
Lakkala, Keijo S. (2010). Utopia ja apokalypsis. Niin&näin 2010:3, 53-59.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Sara Koiranen

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

Susikanta puhuttaa niin Euroopassa kuin Suomess.

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

Pia Lohikoski.

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

Minja Koskela.

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään