KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Brasiliaa piinaa sähkökatkojen pelko

Rio de Janeiron favelassa nimeltä Morro de Santa Marta koulut, kaupat ja yhdistykset tuottavat oman sähkönsä talojen katoille sijoitettujen aurinkopaneelien avulla

Rio de Janeiron favelassa nimeltä Morro de Santa Marta koulut, kaupat ja yhdistykset tuottavat oman sähkönsä talojen katoille sijoitettujen aurinkopaneelien avulla. Kuva: IPS/Mario Osava

Riippuvuus vesivoimasta muuttuu rasitteeksi, kun kuivat kaudet lisääntyvät.

Rio de Janeiro – IPS/Mario Osava
2.8.2021 14.08

Kaksikymmentä vuotta sitten Brasilia koki valtavan sähkökatkon, jonka seurauksena sähkönjakelua säännösteltiin yhdeksän kuukautta. Säännöstelyllä estettiin voimaverkon romahtaminen.

Nyt edessä saattaa olla traumoja aiheuttaneen tilanteen uusinta. Tällä kertaa tapahtuma liittyy aiempaa selvemmin ilmastonmuutokseen.

Tänä vuonna Keski-Brasilian lokakuusta huhtikuulle kestävän sadekauden sateet ovat jääneet vähäisiksi. Se on vähentänyt Paranajoen virtausta kriittisen alhaiselle tasolle. Paranan jokialueelle rakennetut 57 patoa vastaavat yli puolesta koko maan vesivoimasta.

Brasilian kookkaimpiin lukeutuvan Furnasin vesivoimalaitoksen patoaltaassa oli kesäkuun lopussa vain 29,7 prosenttia käyttötilavuudesta. Vesimäärä on liian pieni, jotta se riittäisi loka- tai marraskuun runsaisiin sateisiin saakka. Tilanne on sama kautta Brasilian kaakkoisosien ja keskilännen.

Mittaushistorian pahin vesikriisi

Näillä alueilla kuivat kaudet ovat toistuneet aiempaa tiheämmin vuodesta 2001 lähtien. Ne ovat osuneet kipeästi sähköntuotantoon.

Vuosina 2014 ja 2015 São Paulo joutui veden ehtymisen vuoksi säännöstelemään vedenjakelua, vuosina 2017 ja 2018 pääkaupunki Brasilian täytyi tehdä samoin. Viime vuonna säännöstelyyn joutui turvautumaan Paranan osavaltion pääkaupunki Curitiba.

Nykyistä vesikriisiä pidetään 91 vuotta pitkän mittaushistorian pahimpana. Valtakunnallisen voimaverkko-operaattorin pääjohtaja Luiz Carlos Ciocchi sanoo O Globo -lehden haastattelussa, että se on saanut Brasilian energiasektorin viimeinkin ymmärtämään ilmastonmuutoksen merkityksen.

Ilmastokriisi korostaa Brasilian sähköverkon haavoittuvuutta. Se on suuressa määrin riippuvainen sateesta, sillä vesivoimalat ovat sähkön päälähde. Kansalaisjärjestö Energia- ja ympäristöinstituutin projektikoordinaattorin ja São Paulon yliopiston vierailevan professorin Ricardo Baitelon mukaan nykyinen hätätila ei kuitenkaan johdu vain kuivuudesta.

– Suunnittelun puutteilla on oma osuutensa. Järjestelmän laajentumista ei otettu huomioon. Jos koronapandemiaa ei olisi tullut, me todennäköisesti kärsisimme jo sähkökatkoista. Ilman terveyskriisin aiheuttamaa kysynnän vähentymistä, olisimme törmänneet hydrologiseen pullonkaulaan jo aikaisemmin, Baitelo selittää.

Lisää saasteita ja hintaa

Brasilian sähköntuotantokapasiteetti on kasvanut vuoden 2001 55 gigawatista tämän hetken 176 gigawattiin. Vuonna 2001 lähes kaikki sähkö tuotettiin vesivoimalla, mutta nykyään sen osuus on vain vajaat 60 prosenttia.

Vuoden 2001 vesikriisi johti monien fossiilisilla polttoaineilla toimivien lämpösähkövoimaloiden perustamiseen. Lisäksi rakennettiin sähkönsiirtolinjoja, jotta vähävetisetkin alueet saisivat häiriöttä energiaa. Sähkön saatavuus taattiin, mutta saasteet lisääntyivät ja sähkön hinta nousi jyrkästi. Jos voimalaitokset aktivoitaisiin täyteen tehoonsa, energiaviranomaisten mukaan selvittäisiin nykyisestä kuivuudesta ilman sähkökatkoja ja säännöstelyä.

Kaivos- ja energiaministeri amiraali Bento Albuquerque suosittelee yhtiöille ja kansalaisille veden ja sähkön säästeliästä käyttöä energiaturvallisuuden lisäämiseksi. Näin sekä sähkölaskut jäävät pienemmiksi että sähköverkkoon kohdistuva paine hellittää.

Monimutkaisuus johtaa hallintaongelmiin

Koska vesivoima edelleen kattaa vajaat 60 prosenttia Brasilian energiantarpeesta, vesi ja sähkö kietoutuvat läheisesti toisiinsa. Siksi presidentti Jair Bolsonaron hallitus keskitti väliaikaisesti päätökset tekoaltaiden veden käytöstä kaivos- ja energiaministerille.

Veden käyttö energian tuottamiseen on prioriteettilistalla ylimpänä. Siksi patoaltaista lasketaan aiempaa vähemmän vettä, mistä on haittaa maatilojen kastelulle, turismille ja ympäristölle.

Tällä köyhien asuma-alueella Juazeiron kaupungin ulkolaidoilla elää 1 000 perhettä, joiden talojen katoilla aurinkopaneelit antavat sähköä yli asukkaiden tarpeen. Kolmen vuoden ajan asukkaat myivät ylijäämäsähköään, mutta myynti lopetettiin Brasilian hajautetun sähköntuotannon jäykkien sääntöjen rikkomisen vuoksi.

Tällä köyhien asuma-alueella Juazeiron kaupungin ulkolaidoilla elää 1 000 perhettä, joiden talojen katoilla aurinkopaneelit antavat sähköä yli asukkaiden tarpeen. Kolmen vuoden ajan asukkaat myivät ylijäämäsähköään, mutta myynti lopetettiin Brasilian hajautetun sähköntuotannon jäykkien sääntöjen rikkomisen vuoksi. Kuva: IPS/Mario Osava

Energiasektori on muuttunut monimutkaisemmaksi, kun sähköntuotanto muista lähteistä on lisääntynyt. Ensin vesivoiman rinnalle tulivat fossiilipolttoaineita kuluttavat lämpösähkövoimalat, jotka nykyään kattavat noin 25 prosenttia energiantuotannosta. Tätä yhdistelmää oli vielä helppo hallita, mutta niin sanotut joustavat energianlähteet ovat tehneet Brasilian energiakokonaisuudesta aiempaa hankalammin koordinoitavan.

”Joustavista” energianlähteistä tärkein on kymmenen prosentin osuudellaan tuulivoima. Toisena on aurinkoenergia, joka kattaa energiasta vain 1,9 prosenttia, mutta sen osuus kasvaa nopeasti.

Enemmän huomiota energiatehokkuuteen

– Energianlähteiden moninaistaminen ja uusiutuvien lisääntyvä käyttö on ainoa tie eteenpäin. Se edellyttää myös siirtoverkon laajentamista ja säätämistä, jotta päästään eroon koordinaation puutteesta, joka heikentää järjestelmän tehokkuutta, Baitelo sanoo.

– Tuuli-, aurinko- ja biomassavoimalat ovat ratkaisun osasia. Ne vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä ja vähentävät Brasilian herkkyyttä kuivuuden kaltaisille ilmastonmuutoksen seurauksille. Koska niiden perustaminen on nopeaa, ne sopivat hyvin pandemianjälkeiseen tilanteeseen, jossa kysyntä todennäköisesti edellyttää energiantuotantokapasiteetin nopeaa kasvattamista, Baitelo lisää.

– Lisäksi Brasilian pitäisi suunnata enemmän huomiota energiatehokkuuteen. Vuoden 2001 kriisi johti hetkellisesti järkevämpään sähkönkulutukseen, mutta järkevämmät käytännöt eivät valitettavasti jatkuneet, Baitelo harmittelee.

Hinnannousu on katastrofi

Joilson Costa uskoo, että hallitus tekee kaikkensa estääkseen energiansäännöstelystä koituvan poliittisen rasitteen. Insinööri Costa on 31 kansalaisjärjestöstä koostuvan uutta energiapolitiikkaa vaativan kattojärjestön toiminnanjohtaja.

– On häpeällistä, että edes nostetaan esiin säännöstelyn mahdollisuus maassa, jolla on meidän energiapotentiaalimme, Costa sanoo.

– On katastrofi, että sähkön hinta jälleen nousee. Energiatuotannon monipuolistaminen uusiutuvilla energianlähteillä on välttämätöntä, mutta ei riittävää. Sähkön hinnoittelua on tarkasteltava uudelleen, sillä hinnat eivät heijastele käyttökustannuksia tai Brasilian todellisuutta. Sähkön hintaa on leikattava, Joilson Costa vaatii.

ILMOITUS
ILMOITUS

 Englanninkielinen versio===http://www.ipsnews.net/2021/07/threat-blackouts-brazil-highlights-climate-crisis/

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään