KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kiinan kommunistinen puolue kamppailee olemassaolostaan

Pekingiläisiä metrossa.

Pekingiläisiä metrossa. Kuva: Lehtikuva/Noel Celis

Toimittaja Onni Kari tutkailee juttusarjassaan Kiinaa. Sarjan ensimmäisessä osassa pohditaan kommunistisen puolueen merkitystä.

Onni Kari
13.9.2021 7.15

Aikamme paradokseja on se, että elämme korostuneen kapitalistisessa maailmassa – ja silti maailman merkittävin puolue on Kiinan kommunistinen puolue.

Mikä selittää sen, että Kiinaa yhä hallitsee kommunistinen puolue? Onko ”kommunismi” pelkkä historiallinen peite, vain ideologinen kuori ilman sisältöä?

Miten puolue oikeuttaa asemansa maan hallitsijana? Ja onko järjestelmällä todellista tukea vai seisooko se sittenkin savijaloilla?

Mao hylkäsi Neuvostoliiton

Kiinan kansantasavalta perustettiin vuonna 1949 kommunistisen puolueen puhemiehen Mao Zedongin johdolla.

Aluksi kiinalainen kommunismi imi oppinsa Neuvostoliitosta. Kiinan taloudellista ja yhteiskunnallista järjestelmää rakennettiin marxilais-leniniläisin – tai stalinistisin – opein.

Sitten Neuvostoliitto hylkäsi Stalinin ja Kiina Neuvostoliiton. Mao ei tyytynyt olemaan Neuvostoliiton apuri vaan halusi rakentaa sosialismia omalla tyylillään.

Maolaisuus erkanikin marxilaisista opinkappaleista. Vallankumouksellinen luokka ei ollutkaan teollisuustyöväestö vaan maalaisköyhälistö. Maolaisuus etääntyi marxilaisesta materialismista: sosialismin rakentamiselle ei ollut historiallisia tai materiaalisia esteitä. Sosialismi oli tahdon asia.

Maolainen henki ei kuitenkaan voittanut materiaa. Kiinan taloudellinen kehitys oli heikkoa ja teollistuminen hidasta. Pahimmillaan Maon johtamat yhteiskunnalliset kampanjat johtivat nälänhätään ja kaaokseen.

tuotantovoimaa kasvattamassa

Maon kuoleman jälkeen Kiinan johtajaksi nousi Deng Xiaoping vuonna 1978. Dengin johdolla taloutta uudistettiin. Keskusjohtoisesta suunnitelmataloudesta tehtiin markkinatalous, jossa puolue kuitenkin säilytti valta-asemansa.

On kiinnostavaa, että vaikka Dengin talouspolitiikka oli suorastaan dialektinen täyskäännös maolaisuudesta, ei Deng eikä kommunistinen puolue kuitenkaan virallisesti luopunut marxismi-leninismistä tai ”Mao Zedongin ajattelusta”.

Dengin perustelu valitulle politiikalle oli materiaalisen tuotantovoiman kasvattaminen. Mikä tahansa kävi, kunhan se kasvatti tuontantovoimaa.

– Köyhyydessä ei ole mitään marxilaista, totesi Deng, ja otti vastaan ulkomaisten kapitalistien sijoitukset.

Valittu politiikka sovitettiin marxilaiseen puhetapaan. Kiina oli vasta sosialismin ensimmäisellä asteella. Aiempi pyrkimys hypätä maatalousvaltaisesta taloudesta suoraan kommunismiin oli tuhoon tuomittu.

Kiinan erityistie on puettu erilaisiin sanamuotoihin vuosien varrella: ”sosialismin ensimmäinen aste”, ”sosialistinen markkinatalous”, ”sosialismi kiinalaisin erityispiirtein”.

Termien suhteesta Kiinan yhteiskunnalliseen todellisuuteen voidaan kiistellä. Kiistämätöntä sen sijaan on, että Kiinan talous lähti uuden talouspolitiikan myötä nousuun, jolle ei vieläkään näy loppua.

Legitimiteettikriisi

Kiinan puoluevaltion – kuten sitä kutsutaan – legitimiteetti perustuu pitkälti taloudelliseen suorituskykyyn. Taloudellinen kehitys onkin nostanut satoja miljoonia köyhyydestä. Kiinassa on nykyään laaja keskiluokka ja äärimmäinen köyhyys on vähentynyt huomattavasti.

Silti järjestelmän legitimiteetti on koetuksella. Taloudelliseen kasvuun perustuva oikeutus on ongelmallinen, koska se pitää uusia aina uudella kasvulla. Mitä enemmän talous kasvaa, sitä vaikeammaksi kasvaminen tulee.

Lisäksi kasvulla on haittapuolensa. Bruttokansantuotetta on kasvatettu seurauksista välittämättä. Korruptio, epätasa-arvo, ympäristön tuhoutuminen ja kiinalaisten arvojen muuttuminen uhkaavat järjestelmää. Rikkaus on lisääntynyt, mutta samalla keskittynyt harvoihin käsiin.

Kiinan valtajärjestelmän legitimiteettiä tutkinut Jinghan Zeng toteaakin, että länsimaissa Kiinan talouskasvun suhde legitimiteettiin nähdään liian yksioikoisesti.

Tulonjaon epätasa-arvoa mittaavalla gini-indeksillä Kiina sijoittuu samalle tasolle kuin Yhdysvallat. Talouslehti Forbesin uusimman listauksen mukaan Pekingissä asuu sata miljardööriä – enemmän kuin missään muussa maailman kaupungissa.

Marxilainen kummajainen

Legitimiteettikriisiä alleviivaa se, että kommunistinen puolue oikeuttaa itsensä sosialismin ja kommunismin tavoitteilla. Vaikka talous kasvaa, ristiriita virallisen ideologian ja Kiinan taloudellisen järjestelmän välillä ei katoa.

Kiina on siirtynyt keskusjohtoisesta suunnitelmataloudesta markkinatalouteen ja yksityisomistukseen, mutta kommunistinen puolue on edelleen sitoutunut Karl Marxiin, Vladimir Leniniin ja Maoon. Puolue on virallisesti marxilais-leniniläinen, ja sen julkilausuttu tavoite on, että Kiina on sosialistinen vuoteen 2050 mennessä.

Marx ei ole myöskään täysin kuollut kirjain. Kiinassa on viime vuosinakin ollut televisio-ohjelmia kuten ”Marx on oikeassa”. Kiinassa jopa tuotettiin vuonna 2018 anime-piirrossarja Karl Marxin elämästä (löytyy Youtubesta).

”Sosialismi kiinalaisin erityispiirtein” ei kuitenkaan hyväksy mitä tahansa tulkintoja marxilaisuudesta. Työläisten joukkokamppailuja tukeneita marxilaisia opiskelijoita on vainottu ja suljettu vankilaan. Kiinan kommunistinen puolue pelkää, että marxilaiset opiskelijat ja oloihinsa tyytymättömät siirtotyöläiset löytävät toisensa.

Kun lukee kuvauksia kiinalaisesta markkinataloudesta ja Kiinan siirtotyöläisten oloista, tulee mieleen Karl Marxin Pääomassa esittämä kuvaus kapitalismista ja tehdasjärjestelmästä.

Puolueen kannalta vasemmistolainen oppositio on ongelma, koska vasemmisto-oppositio vetoaa Marxiin ja Maoon, joihin puolue itsekin on ripustautunut.

Mikä on puolueen ideologia?

Missä määrin Kiinan kommunistinen puolue todella on ideologinen puolue?

Haastattelemani Helsingin yliopiston Kiinan tutkimuksen professori Julie Yu-Wen Chen katsoo puolueen olevan edelleen marxilainen ideologialtaan. Chen vertaa järjestelmää Leninin uuteen talouspolitiikkaan 1920-luvulla. Tuolloin Lenin antoi yksityisyritysten toimia Neuvostoliitossa.

Chenin mukaan on virheellistä kutsua Kiinaa kapitalistiseksi.

– Kiina on sosialistinen markkinatalous, joka sallii jonkin verran markkinamekanismin toimintaa. Mutta tosiasiassa tärkeimmät teollisuudenalat ja taloudelliset päätökset ovat edelleen pitkälti valtion kontrollissa.

Kiina on sosialistinen markkinatalous, joka sallii jonkin verran markkinamekanismin toimintaa.

Chenin mukaan kommunistinen puolue on tosissaan tavoitteissaan muuttaa järjestelmää kestävämmäksi. Keskeisiä asioita ovat kotimaisen kulutuksen lisääminen vientiteollisuuden sijasta, teknologiset innovaatiot ja investoinnit tutkimukseen ja koulutukseen.

Tekee kuitenkin mieli kysyä: eivätkö Kiina ja 1920-luvun Neuvostoliitto ole laadullisesti erilaisia järjestelmiä? Leninin ”uusi talouspolitiikka” oli taktinen ja väliaikainen ratkaisu. Sen sijaan Kiinan järjestelmässä markkinat ja yksityisomistus ovat olleet jo vuosikymmeniä.

Vuonna 2018 Kiinan kommunistisen puolueen johtomiehet kunnioittivat Karl Marxin 200-vuotissyntymäpäivää seisten Kansainvälisen soidessa. Myös miljardöörit seisoivat kiltisti rivissä.

Kestääkö järjestelmä?

Kiinan järjestelmän kestävyyttä on vaikea arvioida, koska maassa ei järjestetä vapaita vaaleja eikä kritiikkiä voi esittää vapaasti.

Arviot Kiinan järjestelmän legitimiteetistä ovat vaihtelevia. Yhtäältä on arvioitu, että kiinalaiset ovat tyytyväisiä taloudelliseen kasvuun ja poliittiseen vakauteen. Järjestelmän legitimiteetti perustuu myös kansallismielisyyteen.

Toisaalta on väitetty, että järjestelmä kaatuu väistämättä, koska autoritaariset järjestelmät ovat luonteeltaan epävakaita. On olemassa kokonainen Kiinan-tutkimuksen koulukunta, joka ennustaa järjestelmän kaatumista. Koulukunnan uskottavuutta syö se, ettei ennustus ole toteutunut.

Kiinan presidentti Xi Jingping.

Kiinan presidentti Xi Jingping. Kuva: Lehtikuva/Nicolas Asfouri

Kommunistista puoluetta on vaikea arvioida ulkoa. Yhtäältä puolue on korruptoitunut. Poliittinen ja taloudellinen valta ovat sekoittuneet, liikemiehet käyttävät poliittisia kontakteja omaksi edukseen. Toisaalta on pyritty luomaan meritokraattinen toimintakulttuuri, jossa puoluetoimitsijoiden pitää osoittaa kykynsä alemmilla portailla ennen nousua hallitseviin asemiin.

Järjestelmä ei tuota George W. Bushin tai Donald Trumpin kaltaisia johtajia, mutta ei myöskään suoraselkäisiä aatepoliitikkoja.

Järjestelmän kestävyys on pyritty takaamaan institutionalisoimalla vallanvaihto. Maon aikaan valtakamppailut puolueessa olivat verisiä. Viime vuosikymmeninä valta on vaihtunut ilman avoimia konflikteja. Toisaalta nykyinen presidentti Xi Jinping on taas keskittänyt valtaa omiin käsiinsä, ja Kiinan on todettu palanneen ”vahvan miehen” valtaan.

Xin kaudella järjestelmän autoritaariset piirteet ovat korostuneet.

– Hänellä on jatkuva pelko maan hajoamisesta, mikä johtaa hänet käyttämään enemmän sortotoimia kontrolloidakseen ihmisiä, professori Chen sanoo.

Professori Chen toteaa, ettei ole täysin mahdotonta kuvitella järjestelmän vielä kaatuvan. Edellämainitut ongelmat – korruptio, epätasa-arvo, ympäristökriisi – voivat kärjistyä järjestelmäkriisiksi.

Kommunistisen puolueen johdossa seurataan tarkasti vähäisimpiäkin merkkejä organisoituneesta oppositiosta. Puolueessa tiedetään, että pienikin voi kasvaa suureksi. Heinäkuussa 2021 on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun pieni joukko vallankumouksellisia perusti Kiinan kommunistisen puolueen Shanghaissa.

Kirjallisuus:
Lin Chun: China and Global Capitalism: Reflections on Marxism, History and Contemporary Politics. Palgrave Macmillan 2013.
A. James Gregor: Marxism and the Making of China: A Doctrinal History. Palgrave Macmillan 2014.
Jinghan Zeng: The Chinese Communist Party’s Capacity to Rule: Ideology, Legitimacy and Party Cohesion. Palgrave Macmillan 2016.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
04

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään