KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Occupy Wall Streetistä 10 vuotta – mikä oli sen vaikutus?

Occupy Wall Streetin leiri New Yorkin Zuccotti Parkissa lokakuussa 2011. Protesti aloitettiin 17. syyskuuta ja poliisi tyhjensi paikan 15. marraskuuta.

Occupy Wall Streetin leiri New Yorkin Zuccotti Parkissa lokakuussa 2011. Protesti aloitettiin 17. syyskuuta ja poliisi tyhjensi paikan 15. marraskuuta. Kuva: All Over Press/Justin Lane

Vuoden 2011 protestiliikkeen perintö jakaa mielipiteitä Yhdysvaltain vasemmistossa. Toisten mielestä se jäi lyhyeksi välähdykseksi, toiset taas pitävät sen vaikutusta merkittävänä erityisesti demokraattipuolueen vasemmistolaistumisessa.

Arto Huovinen
19.9.2021 16.00

Syyskuun 17. päivänä vuonna 2011 noin tuhat ihmistä aikoi asettua protestoimaan keskelle Wall Streetin finanssialuetta New Yorkissa. Poliisi oli sulkenut kaksi ensisijaista paikkaa, mutta läheinen Zuccotti Park oli yksityisaluetta, ja mielenosoittajat leiriytyivät sinne.

Aloite tapahtumaan oli esitetty kanadalaisessa Adbusters-julkaisussa. Sen tilaajille oli heinäkuun puolivälissä lähetetty sähköposti: ”Haluamme nähdä, että syyskuun 17. päivänä Ala-Manhattanille vyöryy 20 000 ihmistä, jotka pystyttävät telttoja, keittiöitä, rauhanomaisia barrikadeja ja valtaavat Wall Streetin muutamaksi kuukaudeksi. Sinne päästyämme aiomme lakkaamatta toistaa yhtä selvää vaatimusta lukuisilla äänillä”. Hakkeriyhteisö Anonymous oli levittänyt viestiä eteenpäin.

Zuccotti Parkiin leiriytynyt Occupy Wall Street -liike (OWS) sai nopeasti suurta kansallista ja kansainvälistä huomiota. Väkijoukko paikalla kasvoi, ja vastaavia protesteja käynnistettiin kymmenissä amerikkalaisissa kaupungeissa. Liike levisi myös useisiin suuriin eurooppalaisiin kaupunkeihin sekä joihinkin Latinalaisen Amerikan ja Kaukoidän kaupunkeihin.

Taloudellinen eriarvoisuus herätti suuttumusta.

Marraskuun 15. päivänä New Yorkin pormestari, miljardööri Michael Bloomberg määräsi tontinomistajan pyynnöstä poliisit tyhjentämään aukion. OWS:n huippuaika kesti siis vain pari kuukautta, vaikka mielenosoituksia järjestettiin vielä sen jälkeenkin.

Eriarvoisuuden kuilu ja
rahan valta taustalla

Koollekutsujien mielessä ollut ”yksi selvä vaatimus” oli rahan vallan poistaminen politiikasta. Yhdysvaltain korkein oikeus oli tammikuussa 2010 antanut Citizens United -päätöksen, joka poisti pidäkkeet yhtiöiden vaalirahoitukselta.

Taustalla oli myös vuoden 2008 finanssikriisi, jossa hallitukset ympäri maailmaa pelastivat pikemminkin pankkeja kuin kriisin uhreiksi joutuneita ihmisiä.

Yhdysvalloissa taloudellisen eriarvoisuuden kuilu oli jatkuvasti kasvanut. Vuoden 2008 vaaleissa presidentiksi nousi toivon sanomallaan Barack Obama, mutta syksyyn 2011 mennessä oli käynyt selväksi, että Obama oli haluton tai kyvytön toivottuihin uudistuksiin.

Maan oikeistossa oli pari vuotta aikaisemmin perustettu Teekutsuliike, joka vaati valtion roolin pienentämistä entisestään. Yhdysvaltain ilmapiiriä kiristi lisäksi umpikujaan ajautunut Irakin sota.

Yhtenä taustatekijänä OWS:lle on pidetty myös muualla maailmassa samana vuonna nousseita protestiliikkeitä, erityisesti Arabikevättä.

Ei johtajia eikä
äänestyspäätöksiä

Occupy Wall Street ei päässyt yksimielisyyteen ”yhdestä selvästä vaatimuksesta”, eikä mistään muistakaan vaatimuksista.

Zuccotti Parkissa oli päätetty, ettei liikkeellä ole johtajia eikä hierarkkista rakennetta. Kaikki ovat tasa-arvoisia, eikä päätöksiä tehdä äänestämällä, vaan keskustelemalla niin kauan että konsensus löytyy.

Useat Occupyn vaikuttajat olivat anarkisteja. Valittu toimintatapa noudatti heidän periaatettaan, jonka mukaan radikaalin liikkeen on toimittava jo nyt samalla tavalla kuin sen tavoittelemassa yhteiskunnassa.

Toimintatapaan sisältyi erimielisyyden siemen. Osa leiriytyjistä kyllästyi loputtomiin keskusteluihin ja halusi konkreettisia päätöksiä.

Leirin soppakeittiötä vetänyt Chris Gotono muisteli viime sunnuntaina Guardianissa, että osa paikalla olijoista keskittyi teoretisointiin, ja käytännön työt leirin ylläpidossa jäivät toisten harteille.

Syksyn mittaan OWS:n soppakeittiöt alkoivat vetää leiriin New Yorkin kodittomia. Näiden todella vähäosaisten kohtaaminen ei aina ollut helppoa, ja leirissä keskusteltiin, ollaanko tekemässä sosiaalityötä vai muuttamassa maailmaa.

Iskulause 99 prosentista
jäi elämään

Jotkut ovat sitä mieltä, että Occupy jäi lähes merkityksettömäksi. Tätä kantaa edustaa Guardianin jutussa alkuperäisiin koollekutsujiin kuulunut Micah White, jonka mielestä oli virhe, ettei OWS asettanut konkreettisia tavoitteita.

Whiten mukaan OWS kuitenkin antoi esimerkin siitä, että on mahdollista perustaa hyvin vähäisillä resursseilla yhteiskunnallinen liike.

Leirin Occupy! Gazettea toimittanut Sarah Leonard sen sijaan piti pari vuotta sitten nettijulkaisu Voxissa hyvänä sitä, ettei selkeää vaatimuslistaa tehty, vaan OWS toi ihmisten mietittäväksi vaihtoehtoja.

Myös historiantutkija Eric Foner katsoi Voxissa, että Occupy onnistui muuttamaan diskurssin.

Ajatus siitä, että valta ja vauraus on keskittynyt väestön yhdelle prosentille, oli olemassa jo ennen Occupyta. Mutta Occupy teki sen tunnetuksi iskulauseella ”We are the 99 %”.

Minimipalkka ja
organisoitumismalli

Monien mielestä Occupyn perintönä Yhdysvaltain politiikkaan tuli asioita, joiden edistymistä olisi aiemmin pidetty mahdottomana.

Yksi niistä on vaatimus elämiseen riittävästä 15 dollarin minimituntipalkasta. Vuosi Occupy-leirin jälkeen New Yorkin pikaruokapaikkojen työntekijät marssivat ulos vaatien parempia palkkoja. Vaatimus levisi, ja Bernie Sandersin ajamana se tuli myös demokraattien vuoden 2016 vaaliohjelmaan.

Nyt 15 dollarin minimipalkka on toteutettu useissa osavaltioissa.

Toinen tärkeänä pidetty asia on opintolainakriisin nouseminen politiikan agendalle. Yhdysvalloissa monille kasaantuu suuret opintolainat, mutta koulutusta vastaavaa työtä ei löydy.

Occupyn katsotaan osaltaan elvyttäneen myös Yhdysvaltain ympäristöliikettä. Marraskuussa 2011 järjestettiin suurin ympäristöprotesti aikoihin Keystone XL -putkilinjaa vastaan.

Monet pitävät OWS:ää edelläkävijänä sosiaalisessa mediassa organisoituneille, johtajattomille liikkeille kuten #metoo tai Extinction Rebellion. Suhde Black Lives Matter -liikkeeseen on kiistanalaisempi, koska Occupy kantoi leimaa etupäässä valkoisten toimintana.

Vasemmisto sai tilaa
demokraattipuolueessa

Siitä useimmat ovat yhtä mieltä, että suurin merkitys Occupylla oli Yhdysvaltain demokraattipuolueelle. Ehkä muihin ajan ilmiöihin liittyneenä se avasi näköalan, ettei vasemmistolaisuus olekaan menneisyyttä.

Bernie Sanders, joka vuosikymmeniä oli kutsunut itseään demokraattiseksi sosialistiksi, ei enää ollutkaan omituinen kuriositeetti. Sittemmin kongressiin on valittu muitakin sosialistiksi tunnustautuvia, kuten Alexandria Ocasio-Cortez.

Monet Occupy-leirillä olleet ovat sittemmin lähteneet poliittisiin kampanjoihin, vaikka Occupy ei luottanutkaan vaalipolitiikkaan.

Vuoden 2012 vaaleissa valittiin senaattiin Elizabeth Warren, joka kampanjoi finanssimaailman kuriin laittamisen teemalla. Kun Warren ei asettunut vuonna 2016 presidenttiehdokkaaksi, siirtyi hänen tukijoukkonsa Bernie Sandersin taakse.

Rohkeimpien arvioiden mukaan Sandersin huikea nousu ja kamppailu vakavissaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta ei olisi ollut mahdollinen, jos Occupyta ei olisi ollut.

Lienee kiistatonta, että demokraattipuolue on nyt vasemmistolaisempi kuin kymmenen vuotta sitten. Linjasta käydään kuitenkin jatkuvaa kamppailua, eikä vielä ole nähtävissä, paljonko vasemmisto lopulta vaikuttaa kahdeksan kuukautta vallassa olleen presidentti Joe Bidenin politiikkaan.

Into Kustannus julkaisi vuonna 2012 suomeksi kirjan Occupy! Näin kirjaa arvioitiin tuolloin Kansan Uutisissa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Tutkija Praveenraj Jayasimhan tarkastelee hiljattain uudelleen löydetyn Cheljoen käärmeenpääkalaa. Talvella se on horroksessa ja kesällä veden ollessa vähissä se kaivautuu koloihin.

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

Quechua-viljelijä Anacleta Mamani kasvihuoneessaan Poquesissa Perun Cuscon alueella, jossa hän harjoittaa luomuviljelyä.

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

Uusimmat

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään