KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Daniel Ortegasta tuli sandinistin irvikuva

Daniel Ortega (oik.) ja hänen vaimonsa Rosario Murillo.

Daniel Ortega (oik.) ja hänen vaimonsa Rosario Murillo. Kuva: All Over Press/EPA-EFE/Jorge Torres

Hallitus on entisestään kiristänyt ruuvia ennen Nicaraguan marraskuun vaaleja. Suuri pidätysaalto kohdistui arvostelijoihin kesällä.

Arto Huovinen
18.10.2021 7.20

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega tavoittelee neljättä perättäistä kauttaan marraskuun 7. päivänä pidettävissä vaaleissa. Pyrkimystä helpottaa se, että kaikki varteenotettavat kilpailijat on raivattu tieltä pois.

Nicaraguassa on toukokuusta lähtien pidätetty yli 30 oppositiohenkistä ihmistä. Heidän joukossaan on kahdeksan opposition presidenttiehdokkaiksi pyrkinyttä. Lisäksi kaksi ehdokasta on lähtenyt maanpakoon, yksi on luopunut vapaaehtoisesti ja yhden ehdokkuutta ei vaalilautakunta hyväksynyt.

Pidätettyihin kuuluu myös toimittajia, opiskelijoita, talonpoikaisjohtajia sekä huomattavia entisiä sandinisteja eli Ortegan puolueen FSLN:n jäseniä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Pidätettyjen joukossa on huomattavia entisiä sandinisteja.

Entinen kenraali, 73-vuotias Hugo Torres pidätettiin kesäkuussa. Hän osallistui 1970-luvulla sandinistien taisteluun oikeistodiktaattori Anastasio Somozan kaatamiseksi. Torres eli ”Comandante Uno” oli mukana operaatiossa, jolla Ortega saatiin vapautettua vankilasta vuonna 1974.

Torresin tavoin pidätettiin kesäkuussa Dora María Téllez, joka Somozan vastaisessa sissisodassa tunnettiin nimellä ”Comandante Dos”. Sandinistien valtaannousun jälkeen hän toimi terveysministerinä.

Syyskuussa annettiin pidätysmääräys sandinistijohtajiin kuuluneesta kirjailija Sergio Ramirezista, joka vuosina 1985–1990 toimi Ortegan varapresidenttinä. Ramirez oli heinäkuussa muuttanut Costa Ricaan, joten hän on edelleen vapaalla jalalla.

Ramirez, Téllez ja Torres ovat olleet mukana Sandinistien uudistusliikkeessä (MRS), joka perustettiin 1995 vastalauseeksi Ortegan itsevaltaisille otteille ja korruptiolle. MRS on osallistunut vaaleihin erilaisissa opposition yhteenliittymissä.

Sandinismista jäi
vain retoriikka

Noustuaan valtaan 1979 sandinistit toteuttivat yhteiskunnallisia uudistuksia kuten maauudistuksen ja lukutaitokampanjan. Ortega valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi vuoden 1984 vaaleissa, joita on pidetty rehellisinä.

Presidentti Ronald Reaganin hallitus tuki salaisesti contra-kapinallisten käymää horjutussotaa sandinistihallintoa vastaan. Yhdysvallat sabotoi myös Nicaraguan ulkomaankauppaa miinoittamalla maan tärkeimmän sataman.

Ortega ja sandinistit kärsivät shokkitappion vuoden 1990 vaaleissa ja presidentiksi nousi opposition Violeta Chamorro. Ortega hävisi presidentinvaalit myös vuosina 1996 ja 2001.

Vuoden 2006 vaaleissa Ortega palasi valtaan, mutta hänellä ei ollut sandinistien alkuperäisten ihanteiden kanssa enää muuta tekemistä kuin retoriikka.

Ortega hankki ennen vaaleja katolisen kirkon ja konservatiivisen oikeiston hyväksynnän ajamalla läpi lain, jolla abortti kiellettiin kaikissa tapauksissa. Hän valitsi varapresidentikseen entisen contrajohtajan Jaime Morales Carazon.

Tammikuussa 2007 alkaneella presidenttikaudellaan Ortega rakensi järjestelmän, jossa korruptiolla pidettiin armeija, poliisi ja Nicaraguan vanhat mahtiperheet tyytyväisinä. Korruptio toki oli leimannut myös oikeistopresidenttien valtakausia.

Ortega voitti myös vuoden 2011 vaalit. Vuonna 2014 parlamentti poisti perustuslaista presidentin kausirajoitukset, ja niin Ortega valittiin uudelleen 2016. Tuolloin perhe otti haltuun myös varapresidentin postin, kun tehtävään valittiin Ortegan puoliso Rosario Murillo.

Ote kiristyi vuoden 2018
protestien jälkeen

Huhtikuussa 2018 Nicaraguassa alkoi laajojen, useita kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten sarja. Alun perin protestit kohdistuivat suunniteltuihin veronkorotuksiin ja eläkkeiden leikkauksiin, mutta niihin liittyi yleistä tyytymättömyyttä Ortegan hallintoa kohtaan. Mukaan tuli erityisesti opiskelijoita ja nuoria.

Hallitus vastasi mielenosoituksiin kovilla otteilla. Parlamentti hyväksyi niitä vastaan terrorisminvastaisen lain, ja yli 300 protestoijaa ammuttiin hengiltä. Pidätetyt ovat kertoneet kidutuksista.

Entisen varapresidentin Sergio Ramirezin tuoreen pidätysmääräyksen syynä lienee hänen kirjoittamansa, vuoden 2018 tapahtumia kriittisesti kuvaava romaani Tongolele no sabía bailar, joka on kielletty Nicaraguassa.

Ortegan mukaan protesteissa oli kyse ulkomailta johdetusta, Yhdysvaltain imperialistisesta aggressiosta. Tämä on ollut hänen vakioväitteensä kaikkea kritiikkiä vastaan.

Vuoden 2018 tapahtumien jälkeen Ortega on edelleen kiristänyt otettaan ja ottanut oikeuslaitoksen yhä tiukemmin haltuunsa.

Viime vuoden lokakuussa säädettiin laki, jonka mukaan kaikkien ulkomailta rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen jäsenten on rekisteröidyttävä ”ulkomaisiksi agenteiksi”. He eivät voi olla vaaleissa ehdokkaina.

Muutamaa päivää myöhemmin säädettiin laki kyberrikoksista. Sen mukaan ”väärän tai harhaanjohtavan” informaation levittämisestä voidaan tuomita vankilaan. Harhaanjohtavuuden määrittää hallitus.

Tammikuussa hyväksytyllä lailla vietiin vaalioikeus henkilöiltä, jotka ovat ”lietsoneet maan sisäisiin asioihin puuttumista”.

Amnesty Internationalin helmikuussa julkaiseman raportin mukaan kaikki toisinajattelu ja kritiikki on nyt kielletty.

Ortega vähätteli
koronapandemiaa

Vaalien alla Nicaraguasta on tullut täysi poliisivaltio. Diktatuurien perinteiseen tapaan pidätykset tapahtuvat usein öisin.

Pidätetyt – joista osa on yli 70-vuotiaita – ovat olleet viikkoja tai kuukausia teillä tietymättömillä ilman yhteyttä Punaiseen Ristiin, lakimiehiin tai omaisiinsa.

Pidätetyille on asetettu tekaistulta vaikuttavia syytteitä rahanpesusta, salaliitosta ja jopa murhasta. Tuomioita annetaan suljetuissa oikeudenistunnoissa.

Nicaraguasta on viime vuosina lähtenyt yli 120 000 ihmistä pyrkimään Yhdysvaltoihin talousahdinkoa ja turvattomuutta pakoon. Lisäksi maasta on lähtenyt jo tuhansia ihmisiä poliittisista syistä.

Koronapandemian levitessä toissa keväänä Ortega vähätteli sitä ja Rosario Murillo kutsui koolle joukkotapahtumia tunnuksella ”Rakkautta koronan aikaan”.

Nyt korona on Ortegan mukaan Nicaraguassa hallinnassa. Poliisi on ahdistellut lääkäreitä, joiden mukaan hallituksen ilmoittamat luvut ovat vahvasti alakanttiin. Terveydenhoitohenkilöstö on muutenkin ollut vainon kohteena, kertoi Amnestyn raportti syyskuussa.

70-vuotiaan Rosario Murillon asema 75-vuotiaan Daniel Ortegan hallinnossa on keskeinen. Hänet tunnetaan erikoisista, katolisuutta ja new agea yhdistävistä uskomuksistaan.

Murillo puolusti Ortegaa vuoden 1998 skandaalissa. Tuolloin Murillon tytär (Ortegan tytärpuoli) Zoilamérica Ortega syytti Ortegan käyttäneen häntä seksuaalisesti hyväkseen 12-vuotiaasta parikymppiseksi. Zoilamérica Ortega asuu nykyään Costa Ricassa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä, mutta kroonisen vesipulan olosuhteissa asiantuntijoiden vaikutusvalta on rajallinen.

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

Abbey Lubega toukkahautomossa. Toukkien kasvattaminen ja toukanpurun kerääminen vaatii vain yksinkertaisia työkaluja, joiden käytön oppii helposti kouluja käymätönkin.

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

Uusimmat

Mielipide: Palkka on perusoikeus tehdystä työstä

Pia Lohikoski

Vasemmistolta ehdolle eduskuntaan Uudellemaalle Lohikoski, Bibani, Kylätasku…

Lotte Telakivi

Seta arvostelee opettajien osaamista: ”Täysin vanhentuneet tiedot”

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
02

Vasemmistokonkari Ralf Sund siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi – ”Nyt kun tuli mahdollisuus päästä sisään huoneeseen, kävi houkutus aivan pitelemättömäksi”

 
03

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
04

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 
05

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Vasemmisto vaatii Helsingin palkkaongelmien ratkaisua: ”Kaikki mahdolliset keinot viipymättä käyttöön”

09.08.2022

Valtion velkaantumisesta huolestunut kokoomus ottaisi lisävelkaa veronkevennysten rahoittamiseksi

09.08.2022

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

08.08.2022

Huikeaa jännitystä ihmiskaupasta yhdeksännessä Ewert Grens -dekkarissa

07.08.2022

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

07.08.2022

Sunnuntaivieras: Annetaan ihmisille lupa elää

07.08.2022

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

07.08.2022

Ensin Ruotsin valloittanut suomalaisdekkari on harmillisen tavanomainen

06.08.2022

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

06.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään